ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1919 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Σεπτέμβριος 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Σεπτέμβριος 2009

Αγαπητές  φίλες,

Οι φωτιές του Αυγούστου στην Αττική, μας αιφνιδίασαν όλους, γυρίζοντάς μας δύο χρόνια πίσω, στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι παρακολουθούσαμε ανήμποροι <<στο ίδιο έργο θεατές>> να συντελείται η μεγάλη αυτή καταστροφή που μαύρισε τον τόπο και την ψυχή μας. Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε αυτή η στιγμή τις συνέπειες σε όλη τους την έκταση. Σίγουρα όμως αυτές εκτείνονται σε βάθος χρόνου και δεν αφορούν μόνο τις περιοχές που σάρωσε η φωτιά αλλά ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Αυτό το τόσο μικρό σε έκταση τμήμα της γης της πατρίδας μας όπου όμως κατοικεί και εργάζεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας !!

Την έκδοση και αποστολή αυτού του Ενημερωτικού Δελτίου πρόλαβε, την τελευταία στιγμή, η αιφνιδιαστική προκήρυξη των Βουλευτικών Εκλογών.

Δεν είναι ακόμα γνωστή η σύνθεση των Ψηφοδελτίων και το χρονικό διάστημα της προεκλογικής μάχης δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για σχετικά διαβήματα και παραστάσεις. Γνωρίζουμε όμως ότι για πρώτη φορά θα βρεθούμε μπροστά σε πληθώρα νέων γυναικών υποψηφίων, μια που κάθε κόμμα έχει εφεξής την υποχρέωση να συμπεριλάβει στους εκλογικούς του καταλόγους γυναίκες υποψήφιες κατά το 1/3 του συνόλου, στο σύνολο της Επικράτειας.

Επαναλαμβάνουμε προς τα μέλη μας την πάγια προτροπή μας: Αναζητήστε με επιμέλεια στα ψηφοδέλτια του κόμματος της επιλογής σας τις άξιες γυναίκες και ψηφίστε τις. Θα είναι σίγουρα μια θετική συμβολή στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

Σας περιμένουμε στον αγιασμό μας στις 6 Οκτωβρίου το απόγευμα και ώρα 17:00 και στην εκδρομή μας στις 12-14 Οκτωβρίου.

Θα έχουμε πολλά να πούμε και να σχολιάσουμε.

Καλό φθινόπωρο και ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ !!!

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

 

 

Εαρινή Γ.Σ. του ECICW-CECIF στη Μάλτα
24-27 Απριλίου 2009

Στις εκλογές για νέα εκτελεστική επιτροπή επανεξελέγησαν τα μέλη στις ίδιες θέσεις, για μια διετία. Έτσι η σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής ( Board ) για τη διετία 2009-2011 είναι η ακόλουθη: Πρόεδρος: Grace Wedekind (Βρετανία), Αντιπρόεδροι: Ελένη Αδάμ-Βαλάσση (Ελλάδα), Doreen Micallef (Μάλτα), Cosima Schenk (Ελβετία), Γενική Γραμματέας: Brigitte le Gouis (Γαλλία) Ταμίας: Annelies Pierrot-Bults Ολλανδία. Εκπρόσωπος του ΕΣΕ ήταν η Ελένη Αργυριάδου.

Αξίζει να τονιστεί ξανά πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει εκπρόσωπος του ΕΣΕ σε αυτές τις διεθνείς συναντήσεις γιατί ανακύπτουν κάθε φορά ( εξ’ αγνοίας ή εξ αμελείας των άλλων μελών) θέματα ηθικής τάξεως στα οποία πρέπει να παρεμβαίνουμε εγκαίρως. Πχ αυτή τη φορά, η αντιπροσωπεία σωματείων από το τουρκικό τμήμα της Κύπρου που παρακολουθούν τακτικά ως «παρατηρητές/ observers» παραλίγο να αναφερθούν ως ντιπροσωπεία της Κύπρου! Τα σωματεία μας στην Κύπρο καλό θα είναι να αντιληφθούν ότι όταν κάποτε λυθεί το θέμα της Κύπρου, οι φίλες Τουρκοκύπριες θα είναι ήδη γνωστές και δραστήριες στα διεθνή σωματεία και fora οι δε Ελληνοκύπριες κινδυνεύουν να ακολουθούν ως ουραγοί.

Το θέμα που έχει προτείνει το ΕΣΕ στην Επετειακή του Γενική Συνέλευση, στα σωματεία μέλη του, ως θέμα δράσης των επόμενων ετών « Μετάβαση της Πολυεθνικής Κοινωνίας σε Πολυπολιτισμική» απασχολεί πολλά άλλα εθνικά συμβούλια. Το Βελγικό Συμβούλιο έχει ήδη δεχθεί ως μέλη σωματεία μεταναστριών. Το Συμβούλιο της Μάλτας έχει ήδη εκδώσει απολογισμό σχετικών δράσεων με τίτλο «DIVERSITY makes us stronger. END DISCRIMINATION» (υπάρχει στη βιβλιοθήκη του ΕΣΕ μαζί με άλλο σχετικό υλικό)

 

 

European Union Fundamental Rights Agency (FRA)
Βιέννη, 5-6 ΜαΪου 2009

Η Ελένη Αδάμ που συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ECICW-CECIF, στη 2η συνάντηση των μελών του FRA (European Union Fundamental Rights Agency) στη Βιέννη, μας ανακοινώνει ότι ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη συνάντηση. Με έκπληξη και χαρά είδε ότι αρκετές Ελληνίδες, νέες στην ηλικία, εκπροσωπούσαν διεθνείς οργανισμούς και είχαν πολύ καλή παρουσία και συνεργασία για προώθηση θεμάτων που αφορούν τη Γυναίκα. Η προσπάθεια είναι να αναφέρεται η ισότητα μεταξύ των φύλων ως θετικό προοίμιο σε όλα α προγράμματα και τις εισηγήσεις του FRA και να μην εντάσσεται μόνο στο κεφάλαιο της εξάλειψης των διακρίσεων ομού μετά των άλλων ειδικών ομάδων -αναπήρων, σεξουαλικών ιδιαιτεροτήτων, μεταναστών, παιδιών, Ρομά (είναι ο όρος που έχει επικρατήσει στο λεξιλόγιο της Ευρώπης για τους τσιγγάνους), ηλικιωμένων κλπ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμμετοχή του ECICW-CECIF στη οργάνωση αυτή επετεύχθη μετά από παρότρυνση και κινητοποίηση μελών του ΕΣΕ.

Μια κοινή δήλωση του European Union Fundamental Rights Agency με άλλες σχετικές οργανώσεις για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, ήδη μεταφράσαμε και δημοσιεύσαμε στο Ενημερωτικό Σημείωμα/Εγκύκλιο του Απριλίου.

 

 

Ευρωεκλογές 2009

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας επεφύλασσαν πολλές εκπλήξεις και ένα – πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα – υψηλό ποσοστό αποχής.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα από τη δική μας ειδικότερη σκοπιά, θεωρούμε παρήγορο το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε υποχώρηση στον αριθμό των Ελληνίδων που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή, παρά την μείωση του συνολικού αριθμού των Ελλήνων Ευρωβουλευτών (λόγω διεύρυνσης της Ε.Ε.).

Τέλος, μας τιμά το γεγονός δύο έλληνες Ευρωβουλευτές εξελέγησαν αντιπρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου και εξ΄ αυτών, η κυρία Ρόδη Κράτσα, για δεύτερη φορά.