ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1919 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Σεπτέμβριος 2007

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Σεπτέμβριος 2007

Αγαπητές  φίλες,

Επικοινωνούμε  και πάλι μαζί σας, έπειτα από ένα καλοκαίρι που δύσκολα θα ξεχαστεί, καθώς μετά τα τρία διαδοχικά κύματα καύσωνα  ήρθαν και οι φωτιές, να προκαλέσουν την μεγαλύτερη σε έκταση, ένταση και ανθρώπινα θύματα φυσική καταστροφή που έπληξε την πατρίδα μας.
Εικόνες φοβερές: Τεράστιες δυνάμεις της φύσης, αέρας και φωτιά, και οι άνθρωποι μικροί και αδύναμοι μπροστά  σε τέτοια στοιχεία, να  βλέπουν με απόγνωση να χάνεται ο κόσμος τους. Και εμείς οι άλλοι, χάρη στην τεχνολογία, να γινόμαστε μάρτυρες, μακρινοί και άπραγοι, αυτής της τραγωδίας.
Κανένας δεν έμεινε ασυγκίνητος. Και το Ε.Σ.Ε., αφού διερεύνησε τις ανάγκες και τις δυνατότητες, επέλεξε μια πρωτοβουλίασυμβολικού χαρακτήρα, που αρμόζει στο πνεύμα και στο ρόλο του και που  πιστεύουμε  ότι θα τύχει και της δικής σας επιδοκιμασίας και υποστήριξης. Αποφασίσαμε την ανέγερση αναμνηστικής στήλης, στο χωριό Αρτέμιδα της Ηλείας, μια κοινότητα που  υπέστη  μεγάλες καταστροφές και είχε  τα περισσότερα θύματα μεταξύ των οποίων και την τραγική μητέρα-δασκάλα με τα τέσσερα παιδιά της. Για την  υλοποίηση αυτής  της απόφασης θα χρειαστεί οπωσδήποτε και η δική σας συνδρομή με τον τρόπο που περιγράφεται στο Δελτίο Τύπου που παραθέτουμε στην επόμενη σελίδα.

Οι μήνες που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς θα αφιερωθούν στην οριστικοποίηση του προγράμματός μας για το 2008, επέτειο της εκατονταετίας  μας, το οποίο και θα σας κοινοποιήσουμε έγκαιρα.

Προηγείται όμως χρονικά ένα άλλο σημαντικό γεγονός. Οι Βουλευτικές Εκλογές της προσεχούς Κυριακής, 16 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζουμε  λοιπόν  το, γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, σύνθημά μας  για το θέμα αυτό: Όποιες  κι αν είναι οι πολιτικές σας επιλογές, μη χάσετε την ευκαιρία να στηρίξετε γυναίκες-υποψήφιεςΤα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων περιλαμβάνουν άξιες  γυναίκες.  Αναζητείστε τις και ψηφίστε τις!

Ευχόμαστε, το 2007, να μη μας επιφυλάσσει άλλες μαύρες ώρες  σαν αυτές που ζήσαμε το καλοκαίρι.

Καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα!

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

 

 

Δελτίο Τύπου

Η  Εκτελεστική επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων (Ε.Σ.Ε. Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων), μετά την καταστροφική πύρινη λαίλαπα που έπληξε Νομούς της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε:

1- Εκφράζει  βαθύτατη οδύνη για τα ανθρώπινα θύματα, και θλίψη για την καταστροφή  σπιτιών, περιουσιών, δασικού πλούτου της χώρας μας και για την υποβάθμιση και αλλοίωση του περιβάλλοντος.
2- Εντάσσει στο πλαίσιο της εκατονταετούς κοινωνικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής προσφοράς και δράσης του Ε.Σ.Ε. στη χώρα μας(1908-2008), την ανέγερση αναμνηστικής στήλης, στο χωριό Αρτέμιδα της Ηλείας. Η κοινότητα αυτή υπέστη  μεγάλες καταστροφές και είχε  τα περισσότερα θύματα μεταξύ των οποίων και την τραγική μητέρα-δασκάλα με τα τέσσερα παιδιά της, σύμβολο της ικμάδας της περιοχής.
Σκοπός της στήλης αυτής  είναι να υπενθυμίζει την καταστροφή της μάνας-γης, τον άδικο χαμό των θυμάτων και να προτρέπει την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές να προστατεύουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται.

Το  Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων   έχει ανοίξει ειδικό λογαριασμό στην ALPHABANK  με αριθμό 107-002101-106022 (και πρώτη κατάθεση 800 Ευρώ) και  καλεί τα Σωματεία Μέλη του και κάθε ευαίσθητο πολίτη να καταθέσει  σε αυτόν τη χρηματική  προσφορά του για την πραγμάτωση του αναφερόμενου σκοπού.
Η διαχείριση του ποσού που θα συγκεντρωθεί καθώς και η επιλογή του καλλιτέχνη  που θα αναλάβει το έργο, θα γίνει από επιτροπή προσωπικοτήτων την  οποία θα συγκροτήσει η Ε.Ε. του Εθνικού  Συμβουλίου Ελληνίδων.

Περισσότερες πληροφορίες από τα γραφεία του Ε.Σ.Ε., Βουλής 38, Ισόγειο, κάθε Τετάρτη 10π.μ.-2μ.μ. Μηνύματα στον αριθμό 210-3227609 (τηλέφωνο και fax).

 

 

Εκδρομή

Οργανώνεται εκδρομή στη Χίο, 24  -27 Σεπτεμβρίου.
Κόστος για αεροπορικά  εισιτήρια  και 3  διανυκτερεύσεις  σε δίκλινο δωμάτιο : 350 Ευρώ
Πληροφορίες/δηλώσεις   το ταχύτερο  στην   υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων  του Ε.Σ.Ε.   κ.  Σοφία  Κορομηλά    (τηλ.210 – 72227786  και 210-8961556)

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προσκαλούμε τα μέλη μας  στον  Αγιασμό, την Τρίτη, 2 Οκτωβρίου , ώρα 10:00 πμ, στα γραφεία του Ε.Σ.Ε.