ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1908 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Οκτώβριος 2004

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Οκτώβριος 2004

Εκτελεστική Επιτροπή

Πρόεδρος: Βάσω Σταυριανοπούλου-Γκανάτσου

Αντιπρόεδροι: Φωτεινή Στεργιοπούλου, Ελένη Αργυριάδου, Ευγενία Κατούφα

Γενική Γραμματέας: Ελένη Βαλάσση-Αδάμ

Ειδική Γραμματέας: Μαρία Πυργάκη

Ταμίας: Δέσποινα Βλαχοπούλου

Μέλη:
Ρία Αναγνωστοπούλου,
Ρούλα Αποστολάκου- Ρούτνερ
Χριστίνα Βάγια
Ρόζα Δελή
Αλεξάνδρα Καλογερά
Σοφία Κορομηλά
Πόλυ Μηλιώρη
Βάλια Κατζάκη
Ελένη Σπυροπούλου

 

 

Αγαπητές Φίλες,

Ξεκούραστες και ανανεωμένες από τις καλοκαιρινές διακοπές επιστρέφουμε με νέα σχέδια, προγράμματα και σκέψεις για τη δραστηριότητα των οργανώσεών μας στη νέα χρονιά..
Tο Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων (Ε.Σ.Ε.) ξεκίνησε όπως πάντα τις εργασίες του με τον Αγιασμό στα γραφεία του ,στις 14 Σεπτεμβρίου.
Το καλοκαίρι του 2004 μονοπώλησε το ενδιαφέρον και την εθνική αγωνία για πετυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Νοιώσαμε όλοι υπερήφανοι για την επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.
Θα θέλαμε να τονίσουμε και εμείς πόσο σημαντική ήταν η παρουσία των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ των οποίων η προθυμία, η ευγένεια, η ικανότητα εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα. Ήταν, πιστεύουμε μια καλή ευκαιρία να πληροφορηθεί και να ευαισθητοποιηθεί η Ελληνική Κοινωνία για το θέμα “ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ”. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το γόητρο που προσέδωσε στον εθελοντισμό στα μάτια της κοινής γνώμης αυτή η θετική εμπειρία θα βοηθήσει στο μέλλον όλες τις εθελοντικές οργανώσεις. Για όλες εμάς, μέλη εθελοντικών οργανώσεων που λειτουργούν από δεκαετίες, η εθελοντική προσφορά αποτελεί τρόπο σκέψης και ζωής αλλά γνωρίζουμε ότι είναι “καινούργια συμπεριφορά” για μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Ίσως θα πρέπει να καταγράψουμε αυτή τη θετική επίδραση στη νοοτροπία των Ελλήνων ως μια από τις μεγαλύτερες προσφορές των Ολυμπιακών στη χώρα μας.

Σας παρακαλούμε να κλείσετε από τώρα στο ημερολόγιό σας την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 που θα έχουμε την καθιερωμένη μας γιορτή κοπής της πίτας στο ξενοδοχείο Αμαλία. Θα χαρούμε πολύ να έρθετε για ν΄ ανταλλάξουμε ευχές, να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας όσες δεν βλεπόμαστε συχνά, να περάσουμε τρεις ευχάριστες ώρες σε φιλική ατμόσφαιρα και, συγχρόνως να ενισχύσουμε με την συμμετοχή μας το Ε.Σ.Ε.

Ευχόμαστε σε όλες και στα σωματεία σας καλό και δημιουργικό χειμώνα..

Η πρόεδρος,
Βάσω Σταυριανοπούλου -Γκανάτσου

 

 

Επίσκεψη στα Σωματεία μας στη Λέσβο

Στη διάρκεια τετραήμερης εκδρομής (28 Σεπτεμβρίου- 1 Οκτωβρίου) που οργάνωσε το Ε.Σ.Ε. στη Λέσβο, με συμμετοχή 40 ατόμων, μελών και φίλων, είχαμε τη μεγάλη χαρά να συναντήσουμε τα μέλη των εκεί σωματείων μας στην έδρα τους. Πρόκειται για τα σωματεία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΩΝ “Η ΟΜΟΝΟΙΑ” ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΩΝ ” Η ΑΓΑΠΗ”.
Αποκομίσαμε άριστες εντυπώσεις για τη δραστηριότητά τους , για τις ατομικές ικανότητες, καλλιτεχνικές και άλλες, των μελών και για τον σημαντικό αριθμό νέων στην ηλικία μελών.
Συγχαίρουμε τις φίλες και των δυο σωματείων για το έργο τους και τις ευχαριστούμε θερμά για την εγκάρδια υποδοχή που μας επιφύλαξαν.

 

 

ΚΕ.Γ.Υ. Νέες προοπτικές

Το ΚΕ. Γ.Υ. , σωματείο μέλος του Ε.Σ.Ε., οργανώνει με τη συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2004 συνάντηση εκπροσώπων των γυναικείων συνεταιρισμών Βορείου Ελλάδος στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος και τα τακτικά μέλη του ΚΕ.Γ.Υ. στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση των προέδρων των συνεταιρισμών για τους σκοπούς και το έργο του ΚΕ.Γ.Υ καθώς και για τη βοήθεια και τα μέσα που μπορεί να προσφέρει στην περιοχή τους. Αυτό θα γίνει με τη συνεργασία των στελεχών της Α.Γ.Σ. Θ. και συγκεκριμένα του Τμήματος “Δια Βίου Μάθηση”.
Η κυρία May Kidd, πρόεδρος για την Ευρώπη του Παγκοσμίου Οργανισμού Γυναικών Υπαίθρου, θα αποστείλει χαιρετισμό διότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί όπως είχε προγραμματίσει.
Από την οργανωτική επιτροπή του ΚΕ.Γ.Υ. θα κάνουν εισηγήσεις η πρόεδρος Ελένη Χρυσοχόου και η Γενική Γραμματέας Μένη Παβέλα. Από την Α.Γ.Σ.Θ. εισήγηση θα κάνει ο υπεύθυνος του Τμήματος “Δια Βίου Μάθηση” κύριος Κ. Μυκονιάτης ο οποίος κατά τη συνεργασία μας πρότεινε την συνάντηση αυτή με στόχο τη δημιουργία παραρτήματος του ΚΕ.Γ.Υ που θα καλύπτει τη Βόρεια Ελλάδα με έδρα την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

 

 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 : Άρωμα Ισότητας των Φύλων

Η έντονη και επιτυχημένη παρουσία των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς το παραμικρό θετικό ή αρνητικό σχόλιο για το φύλο τους δείχνει ότι η ισότητα των φύλων γίνεται πια αποδεκτή ως αυτονόητη από την Ελληνική Κοινή Γνώμη.

-Ουδείς φάνηκε να εκπλήσσεται που οι αγώνες στηρίχθηκαν από τρεις γυναίκες σε θέσεις εξουσίας: την Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, την Υφυπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, την Πρόεδρο του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.
Και οι τρεις διεκπεραίωσαν το έργο τους με μεγάλη επιτυχία χωρίς να απαρνηθούν σε κανένα σημείο τη γυναικεία τους προσωπικότητα (παιδιά, εγγόνια, εμφάνιση, συμπεριφορά).

– Στα Μ.Μ.Ε. η ευχάριστη έκπληξη που προκάλεσε η επιτυχία 8 Ελληνίδων ολυμπιονικών (Βούλας Κοζομπόλη, Δήμητρας Ασιλιάν, Έυης Μωραϊτίδου, Αθανασίας Τσουμελέκα, Αιμιλίας Τσουλφά, Σοφίας Μπεκατώρου, Τασούλας Κελεσίδου, Έλλης Μυστακίδου) εστιάστηκε περισσότερο στην εθνικότητα και σχεδόν καθόλου στο φύλο τους.

– Επισημαίνουμε ότι δεν σχολιάστηκε το μήνυμα ισότητας και συνεργασίας των φύλων που εκπέμπει το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε προηγούμενους Αγώνες το σήμα ήταν κάποιο ζωάκι, άνευ φύλου και ηλικίας. Το σήμα του 2004, ο Φοίβος και η Αθηνά δίνει την εικόνα δύο παιδιών, εμφανώς διαφορετικού φύλου που συνεργάζονται και αθλούνται μαζί , επί ίσοις όροις. Ίσως κανείς να μην συνειδητοποίησε το μήνυμα του “μαζί, αγόρι και κορίτσι” είναι όμως βέβαιο ότι όλοι το προσέλαβαν και ελπίζουμε ότι θα δρα στο υποσυνείδητο ως ένα ακόμη θετικό στοιχείο ισότητας των φύλων.

 

 

Γενική Γραμματεία Ισότητας

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας κ. Ευγενία Τσουμάνη στο πλαίσιο γνωριμίας, αλληλοενημέ-ρωσης και ανταλλαγής απόψεων με τις προέδρους των Γυναικείων Οργανώσεων, κάλεσε την Πρόεδρο του Ε.Σ.Ε. κ. Βάσω Σταυριανοπούλου-Γκανάτσου για να συζητήσουν θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων του Ε.Σ.Ε.
Η Πρόεδρος παρέδωσε στην Γενική Γραμματέα Ισότητας φάκελο με ενημερωτικό υλικό, κατάλογο των Οργανώσεων που αποτελούν την Ομοσπονδία του Ε.Σ.Ε. καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (International Council of Women) και του Ευρω-παϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (European Centre of the International Council of Women) των οποίων το Ε.Σ.Ε. είναι μέλος.
Στις 21 Σεπτεμβρίου η Γ.Γ. Ισότητας κάλεσε σε κοινή σύσκεψη τα γυναικεία σωματεία για να συζητήσουν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της νέας χρονιάς. Η κυρία Τσουμάνη επεσήμανε την ανάγκη εντονότερης δράσης για την καταπο-λέμηση όλων των παραγόντων που συντελούν στην αναπαραγωγή των ανισοτήτων μεταξύ των δυο φύλων στην αγορά εργασίας, στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο, στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, στην ανάπτυξη πρακτικών για τη συμφιλίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής ανδρών και γυναικών, καθώς και για την εμπλοκή των γυναικείων οργανώσεων σε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης χρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ( Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ).
Στις 5 Οκτωβρίου η Γενική Γραμματεία Ισότητας και το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) πραγματοποίησαν την Ημερίδα “Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις υπέρ των Γυναικών”. Παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης το οποίο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης, συμβουλευτικής και κοινωνικής στήριξης με στόχο την απασχόληση των γυναικών, με προτεραιότητα τις άνεργες γυναίκες και συμπληρωματικά τις εργαζόμενες που επιθυμούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στον εργασιακό χώρο. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν από 17 περιφερειακά σχέδια δράσης και για το διάστημα 2004-2005. Υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν 9.018 γυναίκες. Ενημερώστε σχετικά τα μέλη σας που πιθανόν ενδιαφέρονται.

 

 

Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών – Ελληνική Αντιπροσωπεία

Η νέα αντιπροσωπεία (Πρόεδρος: Μίκα Ιωαννίδου, Δικηγόρος, Μέλη: Τιτίνα Πανταζή, Πρόεδρος Ε.Γ.Ε. και Μαρία Στρατηγάκη, Λέκτωρας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) κάλεσε τις εκπροσώπους των Γυναικείων Οργανώσεων που είναι μέλη του Λόμπυ και τις ενημέρωσε για τα παρακάτω:
1- Το σχέδιο προγράμματος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (EWL)
2- Την Έκθεση των θεμάτων που επρόκειτο να συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση του Λόμπυ στις Βρυξέλλες, 17-18 Οκτωβρίου
3- Στοιχεία (έντυπο πληροφοριακό υλικό) και σχόλια για τις εξελίξεις των θεμάτων σχεδίου δράσης του Πεκίνου (1995) δέκα χρόνια μετά την Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες
4- Το συνέδριο που οργανώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Λόμπυ, την Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών -Προσκόπων Κοριτσιών και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νέων με συμμετοχή νέων γυναικών από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στο συνέδριο αναλύθηκαν τα εμπόδια που δυσκολεύουν την πλήρη συμμετοχή των νέων γυναικών στην κοινωνία και οι προσπάθειες για να ξεπεραστούν.

 

 

Συμβούλιο της Επικρατείας

Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίσθηκε η κυρία Αθανασία Τσαμπάση. Είναι η πρώτη φορά που η υψηλή αυτή θέση καταλαμβάνεται στη χώρα μας από γυναίκα.
Η κυρία Τσαμπάση έχει πλούσια δραστηριότητα όχι μόνο ως μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και επιστημονικών και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα τα δικαιώματα ισότητας γυναικών-ανδρών. Έχει σημαντικό συγγραφικό έργο σε θέματα Κοινοτικού Δικαίου και ανθρώπινων δικαιωμάτων και συχνή ενεργό συμμετοχή σε σχετικά ευρωπαϊκά και ελληνικά συνέδρια.
Το Ε.Σ.Ε. συγχαίρει εγκάρδια την κυρία Τσαμπάση και της εύχεται καλή επιτυχία στο σπουδαίο έργο που αναλαμβάνει.

 

 

Επιτυχία της Κινητοποίησης των Γυναικών : Η ισότητα των φύλων ως θεμελιώδης
αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος

Στις 29 Οκτωβρίου υπογράφτηκε στη Ρώμη από τους Αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης το Σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος που είχε εγκρίνει η Διακυβερνητική Διάσκεψη. Το Σχέδιο αυτό κατήρτισε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση, αποτελούμενη από εκπροσώπους των κυβερνήσεων και κοινοβουλίων των κρατών μελών, η δε Διακυβερνητική Διάσκεψη του επέφερε ορισμένες τροποποιήσεις. Μεταξύ αυτών των τροποποιήσεων ήταν και η προσθήκη στο άρθρο 2 του Σχεδίου, ρητής αναφοράς στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, επιπλέον της γενικής αναφοράς στην ισότητα.
Η συμπλήρωση του άρθρου αυτού, που περιέχει τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης,, μας γέμισε ικανοποίηση. Η ισότητα των φύλων αποτελεί πράγματι θεμελιώδη ευρωπαϊκή αξία και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν μπορούσε να την παραλείψει. Η συμπλήρωση αυτή επιτεύχθηκε μετά από έντονη και επίμονη κινητοποίηση, διαβήματα και παρεμβάσεις των γυναικείων σωματείων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Έχομε επανειλημμένα ενημερώσει τα μέλη μας σωματεία και άτομα, για τα διαβήματα στα οποία συμμετείχε το Ε.Σ.Ε.

Η Σοφία Σπηλιωτοπούλου που εργάστηκε πολύ πάνω σε αυτό το θέμα μας θυμίζει ότι: Ήδη από τον Απρίλιο 2003 ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας οργάνωσε σε συνεργασία με τη International Alliance of Women, την AFEM ( Ένωση Γυναικών Νότιας Ευρώπης ) και την EWLA ( Ευρωπαϊκή Ένωση Γυναικών Νομικών) το Ευρωπαϊκό Συνέδριο “Κοινωνικά Δικαιώματα: Μοχλός για την Ισότητα. Προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα “. Στο συνέδριο μετείχαν και εκπρόσωποι πολλών ελληνικών ΜΚΟ. Χάρις στις άοκνες προσπάθειες των οργανωτών, τα συμπεράσματα του συνεδρίου που αφορούσαν και προτάσεις για αποτελεσματική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, υιοθετήθηκαν αρχικά από περισσότερες από 200 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γυναικών και μικτές , διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Εθνικές, μεταξύ των οποίων και πάνω από 25 σημαντικές ελληνικές ΜΚΟ. Ο αριθμός των οργανώσεων αυξήθηκε σταδιακά και ασκήθηκε συνεχής πίεση από αυτές για τροποποιήσεις, με εκκλήσεις και διαβήματα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης και της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Μερικές από τις προτάσεις ενσωματώθηκαν στο Σχέδιο του Συντάγματος.
Η κινητοποίηση αποδείχθηκε αποτελεσματική ειδικά για το προαναφερόμενο άρθρο 2 του Σχεδίου. Η επιτυχία μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε και να εντείνουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την προώθηση θεμάτων ισότητας γυναικών ανδρών και γενικότερα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.