ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1919 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

-- Μάρτιος 2009

Αγαπητές  φίλες,

Το επετειακό 2008, έκλεισε με το ωραιότερο επιστέγασμα: την απονομή στο ΕΣΕ στις 30 Δεκεμβρίου, του Χρυσού Μετάλλιου της Ακαδημίας Αθηνών, (της ανώτατης διάκρισης της Τάξεως των Ηθικών Επιστημών) για τα 100 χρόνια δράσης και προσφοράς της Ομοσπονδίας μας (το σκεπτικό της απόφασης παρατίθεται σε άλλο σημείο του δελτίου μας). Η διάκριση αυτή αντανακλά σε όλη την πορεία του ΕΣΕ και ιδίως στις γενιές και τα στελέχη που οδήγησαν ή στήριξαν στο παρελθόν τη δράση του αλλά και σε όλες τις οργανώσεις-μέλη της ομοσπονδίας, που έδωσαν σπάνια πρότυπα αρμονικής και σταθερής συνεργασίας.

Αλλά και ο «επετειακός» Μάρτης 2009 έφτασε στο τέλος του. Χαρακτηρίστηκε από πολλές εκδηλώσεις, με κυριότερη εκείνη του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, που κατόρθωσε, στις 16/3, να συγκεντρώσει το σύνολο σχεδόν των Ελληνίδων (εν ενεργεία ή και τέως) Βουλευτών και Ευρωβουλευτών. Η προοπτική των επικείμενων Ευρωεκλογών συνέβαλε ασφαλώς στην επιτυχία αυτής της Εκδηλώσεως Στρογγυλής Τραπέζης, που φιλοξενήθηκε στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και συντονίστηκε από την δημοσιογράφο κ. Μαρία Χούκλη.

Υψηλό το επίπεδο και το ενδιαφέρον της Ημερίδας που οργάνωσε ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ με θέμα την Οικονομική Κρίση και τις επιπτώσεις της για τη Γυναίκα.

Επίσης εξαιρετικά επιτυχής υπήρξε η Ημερίδα για την Προσχολική Αγωγή και φροντίδα στην Πόλη της Αθήνας που οργάνωσε στις 10/3 το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών.

Ανησυχία μας προκαλεί η διαπίστωση ότι η καμπάνια 50/50 του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών δεν σημείωσε, μέχρι στιγμής, την αναμενόμενη επιτυχία. Το ΕΣΕ, μετά από ενημέρωση των οργανώσεων της Ομοσπονδίας και από την συγκέντρωση, με διάφορες ευκαιρίες, και αποστολή ηλεκτρονικά, υπογραφών ατόμων-μελών του, προχώρησε και σε άλλα βήματα. Συγκεκριμένα, απευθύνθηκε στους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, και τους ζήτησε να υιοθετήσουν το αίτημα της ίσης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών καταρτίζοντας ανάλογα τα Ευρωψηφοδέλτιά τους. Το ΕΣΕ θα σας κρατήσει ενήμερες και θα δημοσιοποιήσει ευρύτερα τις απαντήσεις που θα λάβει.

Ο Μάιος επίκειται και έρχεται η ώρα για την Τακτική Γενική Συνέλευσή μας. Σας θυμίζουμε ότι μόνο οι Πρόεδροι ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των Οργανώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά ότι όλα τα μέλη μας είναι ευπρόσδεκτα στην παρακολούθηση των εργασιών της Συνελεύσεως που ορίστηκε για την Τρίτη, 19 Μαϊου, 11:00πμ στα Γραφεία του ΕΣΕ.

Με τη σκέψη στις γιορτινές μέρες που έρχονται, ευχόμαστε σε όλες σας Καλό Πάσχα!

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

 

 

Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση των Φυλετικών Διακρίσεων
(21 Μαρτίου, 2009)

Κοινή δήλωση των:
European Commission against Racism and Intolerence
Office for Democratic Institutions and Human Rights
European Union Agency for Fundamental Rights

Οι παραπάνω οργανώσεις την 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση των Φυλετικών Διακρίσεων, έστειλαν κοινή έκκληση σε Κυβερνήσεις, διακρατικούς οργανισμούς και Κοινωνία των Πολιτών για να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Σήμερα, και σε ανάμνηση των τραγικών γεγονότων του 1960 στη Sharpeville* και την 40η επέτειο της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση Όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, μας απασχολεί το γεγονός ότι η σημερινή οικονομική κρίση αρχίζει να τροφοδοτεί την ρατσιστική και ξενοφοβική μισαλλοδοξία στην περιοχή μας.

Οι οργανώσεις μας έχουν τρομοκρατηθεί από αναφορές που δείχνουν μια αύξηση των επιθέσεων με στόχο μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, και μειονότητες όπως οι Ρομά. Η ιστορία της Ευρώπης δείχνει πώς η οικονομική ύφεση μπορεί να οδηγήσει σε τραγική αύξηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της καταδίωξης. Μας ανησυχεί ότι σε περιόδους κρίσεως, μετανάστες, μειονότητες και άλλες ευάλωτες ομάδες γίνονται «αποδιοπομπαίοι τράγοι» για λαϊκίζοντες πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης.

Αυτή η πρακτική «αποδιοπομπαίου τράγου» έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση της εχθρότητας και σε επεισόδια βίαιων εγκλημάτων μίσους κατά μειονοτήτων και μεταναστών σε μερικές χώρες. Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, γίνεται απαραίτητο οι πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα να σταθμίζουν προσεκτικά τις δηλώσεις τους ώστε να αποφεύγουν να υποκινούν και να εξάπτουν εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές εντάσεις.

Όλες οι μορφές αδιαλλαξίας πρέπει να αντιμετωπίζονται ευθέως με τρόπο ισορροπημένο και ισοβαρή, εξασφαλίζοντας προστασία από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε ατόμου στην κοινωνία. Όλα τα εγκλήματα μίσους έχουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στα θύματα και τις κοινότητές τους και απαιτούν ίση προσοχή και δεσμεύσεις στην αντιμετώπισή τους.

Εμείς , που υπογράφουμε αυτή τη δήλωση:

 

 • Καλούμε πολιτικούς ηγέτες και άλλα δημόσια πρόσωπα να εναντιωθούν σε κάθε μορφή βίας που υποκινείται από φυλετικά μίση και ξενοφοβία και να δράσουν με υπευθυνότητα και να αποφύγουν αφελείς απλουστευτικές εξηγήσεις με ρατσιστικές, ξενοφοβικές ή αντισημιτικές νύξεις σε πολύπλοκα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα ή φαινόμενα.
 • Ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να παρέχουν ειδική εκπαίδευση στο προσωπικό που εφαρμόζει τη νομοθεσία, τους εισαγγελείς και δικαστικούς έτσι ώστε να γίνουν αποτελεσματικότεροι όταν χειρίζονται περιπτώσεις ρατσισμού, ξενοφοβίας και άλλων εγκλημάτων μίσους.
 • Καλούμε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά με την κοινωνία των πολιτών στον έλεγχο των ρατσιστικών, ξενοφοβικών και άλλων εγκλημάτων μίσους, και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για τη συλλογή στοιχείων και στατιστικών για αυτά τα εγκλήματα και τα γεγονότα.
 • Τονίζουμε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν στα θύματα εγκλημάτων διακρίσεων και μίσους πρόσβαση σε αποτελεσματική αντιμετώπιση των όσων έχουν υποστεί. Θα πρέπει οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι εξειδικευμένοι φορείς, και οι οργανώσεις που υποστηρίζουν τα θύματα, να έχουν επαρκή ανεξαρτησία, αρκετούς πόρους και ισχυρές ικανότητες ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν τη μάχη κατά των διακρίσεων.
 • Προειδοποιούμε για τον κίνδυνο περιορισμού βασικών προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και ενσωμάτωσης που ενδέχεται να έχει δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις σε περιθωριοποιημένες ομάδες μειονοτήτων και μεταναστών που ήδη υποφέρουν από επισφαλείς συνθήκες ζωής.

 

Ambassador Janez Lenarcic, Director of the OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) Anastasia Crickley, Chairperson of the Management Board of the European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) Morten Kjaerum Director of the European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) Eva Smith Asmussen, Chair of the European Commission against Racism and Intolerance (ECRI) of the Council of Europe

*******

* Η Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Αυτή τη μέρα, το 1960, σε μια ειρηνική διαδήλωση κατά των διακρίσεων «pass laws» στην Σάρπβιλ, Νότια Αφρική, η αστυνομία επετέθη και σκότωσε 69 άτομα . Ανακηρύσσοντας την Ημέρα το 1966, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες απάλειψης όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων.

 

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΝΩΝΙΩΝ

Αποσπάσματα από εισήγηση της Χριστίνας Βάγια

Το Ecumenical Forum of European Christian Women (EFECW) μας κάλεσε σε ημερίδα για τις μετανάστριες που έγινε στα πλαίσια της Γ.Σ. στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Δευτέρα, 30 Μαρτίου. Η Χριστίνα Βάγια, καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας, είχε μια εμπεριστατωμένη εισήγηση «θεωρητική των όντων και πρακτική των δεόντων». Την παρακαλέσαμε να μας παραχωρήσει τις διαφάνειες που χρησιμοποίησε για να τις δημοσιεύσουμε στο Ενημερωτικό Σημείωμα του ΕΣΕ. Παραθέτουμε από αυτές κάποια λακωνικά μηνύματα, θέσεις, παραινέσεις, προτάσεις που πιστεύουμε ότι θα φανούν χρήσιμα σε κάθε αναγνώστη.

Η ενσωμάτωση – βασική προτεραιότητα για τα κράτη και την Ε. Ε.

 • Αγωνιώδης αναζήτηση ενός αποτελεσματικού τρόπου θετικής αλληλεπίδρασης και ενός ισότιμου Διαπολιτισμικού Διαλόγου (2008 Ευρωπαϊκό Έτος για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο)
 • «Κυκλοφορούν» έξι διαφορετικά ιδεολογικά μοντέλα για την επίτευξη της αρμονικής συμβίωσης: τηςΑφομοίωσης, της Ενσωμάτωσης, το Πολύ-πολιτισμικό, το Αντιρατσιστικό, του «Πολιτισμικού Κεφαλαίου», και τοΔιαπολιτισμικό.

 

Η προσοικείωση

 • Δύσκολο να ικανοποιηθούν όλες οι μεριές με μια “φιλοσοφική” προσέγγιση
 • Κανείς ανθρώπινος θεσμός δεν έχει μεγαλύτερη παράδοση στην πρακτική της προσοικείωσης και της κοινοτικής ενότητας από τον Χριστιανισμό.
 • Ο μετανάστης οντολογικώς είναι Πρόσωπο, «ξένος» αλλά «οικείος», ώστε να φιλοξενηθεί και να συμπεριληφθεί σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και σεβασμού τής ιδιοπροσωπίας του.

 

Η ειρηνική συνύπαρξη αφορά όλους

 • Η άρνηση της διαφορετικότητας και των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων μπορεί να οδηγήσει σε ξενοφοβική συμπεριφορά και αμοιβαίο κοινωνικό αποκλεισμό
 • Η ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων και η εκατέρωθεν ενεργός συμμετοχή είναι καθαρά έργο της τοπικής κοινωνίας

 

Δύο τομείς δράσης

 • Φιλόξενη υποδοχή των αλλοδαπών και προσωπική και οικογενειακή εξυπηρέτησή τους. Προετοιμασία αλλοδαπών μαζί με ντόπιους κατοίκους για μια ειρηνική συνύπαρξη
 • Κοινοτική εργασία με πρωτοβουλία εθελοντών πολιτών, τοπικών ηγετών και σε ορισμένες περιπτώσεις ειδικών επαγγελματιών, όπως κοινωνικών λειτουργών

 

Επιδιώκεται

 • Γνωριμία των εθελοντών με τις ομάδες των ξένων που διαβιούν στην κοινότητα, στο συνοικισμό ή στην ενορία
 • Οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές κατατοπίζονται για τις διάφορες Υπηρεσίες, στις οποίες μπορούν να τούς παραπέμψουν για περαιτέρω εξυπηρέτηση.

 

Εξυπηρέτηση

 • Διευκόλυνση στην πρόσβαση στις τοπικές Υπηρεσίες, στη χρήση μέσων συγκοινωνίας, συνοδεία σε Υπηρεσίες
 • Πληροφορίες για την ζωή τής γειτονιάς, του συνοικισμού ή της ενορίας και τις κοινωνικές εκδηλώσεις της περιοχής. Σύνδεση με φιλόξενους ντόπιους
 • Παραπομπή για κατάλληλη βοήθεια. Καλόν είναι η πρώτη επικοινωνία με αρμόδιο επαγγελματία ή υπάλληλο να ξεκινά από κάποιον – κατάλληλα εκπαιδευμένο- εθελοντή

 

Πώς να διευκολύνουμε την προσοικείωση

 • Το ξεκίνημα γίνεται με όσους ντόπιους και αλλοδαπούς κατοίκους επιθυμούν να συμμετέχουν στην κοινοτική ζωή της συνοικίας ή της ενορίας. Αυτοί δημιουργούν την ομάδα αναφοράς (Ο.Α.) για τούς υπόλοιπους
 • Εξέλιξη της Ο.Α. σε Συλλογικό Όργανο Διαπολιτισμικής Αλληλεγγύης με έργο την συμφιλιωτική και δημιουργική συμβίωση

 

Πρακτικές διαπολιτισμικής εργασίας

 • Υποδοχή και υποστήριξη των νεοφερμένων στην περιοχή. Κάλεσμα γνωριμίας:«Η γειτονιά μου και πώς να την γνωρίσω»
 • Ευκαιρίες συναναστροφής: Πρόσκληση σε τοπικές εορταστικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές, πανηγυρικές εκδηλώσεις
 • Ευκαιρίες συνεργασίας: Επιλογή ενός έργου – έστω και ασήμαντου – που να έχει κοινό ενδιαφέρον και να προβλέπει δι-ομαδική εργασία

 

Καταλύτες στο ξεπέρασμα προκαταλήψεων

 • Δυνατότητες συμμετοχής και αλλοδαπών σε τοπικούς συλλόγους, σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας, στην εξυπηρέτηση και προσφορά πρακτικής βοήθειας π.χ. σε ένα τοπικό Γραφείο Πληροφόρησης για πρόσφυγες και μετανάστες του Δήμου, ενός ΜΚΟ, μιας κοινότητας, μιας ενορίας.

 

Το δύσκολο έργο της συνοχής και της ενότητας

 • Η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης και της αποδοχής από τους αλλοδαπούς των τοπικών παραγόντων, των εθελοντών συνεργατών τους, αλλά και των ειδικών στην κοινοτική εργασία επαγγελματιών δεν είναι εύκολο έργο
 • Προέχει η αναγνώριση της κατάργησης των διακρίσεων, η ευαισθητοποίησή μας στις ιδιαιτερότητες και στην ιδιοσυγκρασία αυτών των ανθρώπων, ως θετικών στοιχείων για την κοινωνική και οικονομική ευημερία

 

Και αυτά, όχι μόνο προς όφελος των ομάδων της προσφυγιάς και του κατατρεγμού, αλλά όλων μας.

 

 

Eκστρατεία 50/50:
Δεν νοείται σύγχρονη δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ισότητα των φύλων

Το 2009 οι Ευρωπαίοι θα εκλέξουν νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ θα προταθούν νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα διοριστεί για πρώτη φορά Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ύπατος Εκπρόσωπος του υρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για περισσότερη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πόσα από τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι γυναίκες και πόσα από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα φοράνε γραβάτα και κοστούμι; Η σύγχρονη δημοκρατία απαιτεί ισότητα των φύλων· απαιτεί την ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή όλων.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ. Η σημερινή υπο-εκπροσώπηση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανισότητα αυτή υπονομεύει, εξάλλου, κάθε προσπάθεια για προώθηση μιας συμμετοχικής δημοκρατίας χωρίς αποκλεισμούς.

Ήρθε η ώρα για συγκεκριμένη δράση!

Η εγκαθίδρυση μιας δίκαιης δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει την εκπροσώπηση όλων των Ευρωπαίων, γυναικών και ανδρών.

Στόχος της ισότητας των φύλων είναι ο εκσυγχρονισμός των πολιτικών μας συστημάτων, έτσι ώστε οι γυναίκες και οι άνδρες παρά τις διαφορές τους να μοιράζονται ισότιμα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και την εξουσία. Η καθιέρωση της ισότητας των φύλων πρέπει να θεωρείται ως τμήμα των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, για να αυξηθεί η νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση πολιτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των Ευρωπαίων.

Καλούμε όλους και όλες τους/τις υπευθύνους-ες στα κέντρα λήψης αποφάσεων, άτομα και οργανώσεις, που ενδιαφέρονται για την προώθηση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή σε όλα τα επίπεδα και πέρα από τα σύνορα των χωρών και των πολιτικών κομμάτων.

Ζητάμε άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να εξασφαλίζεται η ισότητα των φύλων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με στόχο να βελτιωθεί η λειτουργία και η ποιότητα των πολιτικών μας συστημάτων.

Για το σκοπό αυτό καλούμε:

 • όλα τα ευρωπαϊκά και εθνικά πολιτικά κόμματα να αναλάβουν αμέσως δράση για να εξασφαλίσουν την ισότητα των φύλων στις εσωτερικές τους διαδικασίες για τον καθορισμό των υποψηφίων ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2009.
 • τις γυναίκες και τους άνδρες της Ευρώπης να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί και να ψηφίσουν, το 2009, με γνώμονα την προαγωγή της δημοκρατίας, την ισότητα των φύλων και τη δικαιοσύνη.
 • τα κράτη μέλη της ΕΕ να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για δημοκρατία και ισότητα των φύλων εξασφαλίζοντας την ίση εκπροσώπηση των γυναικών μεταξύ των προσώπων που θα διοριστούν σε κορυφαίες θέσεις, σε επίπεδο ΕΕ, το 2009.
 • τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ευρώπης να στηρίξουν ενεργά τη διεκδίκηση αυτή στο πλαίσιο των μελών τους και δικτύων τους, συμπεριλαμβάνοντας αναφορές στην ισότητα των φύλων στις προεκλογικές τους διακηρύξεις και στις επαφές τους με τους/τις Υπευθύνους/ες λήψης αποφάσεων.

 

 

Η Αρπαγή της Ευρώπης
Έκθεση Μαίρης Παπακωνσταντίνου στο Στρασβούργο

Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Ρ. Κράτσα και Μ. Παναγιωτοπούλου οργανώθηκε στο κτίριο Louisa Weiss του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο,9-12 Μαρτίου, ατομική έκθεση της γνωστής γλύπτριας Μαίρης Παπακωνσταντίνου.

Η διακεκριμένη γλύπτρια παρουσίασε όλον τον ερωτικό μύθο του Δία και της Ευρώπης σε γλυπτά από Πεντελικό μάρμαρο με τα ανάλογα σχέδια. Υπενθυμίζουμε ότι η Μ. Παπακωνσταντίνου, εκλεκτό μέλος μας, έχει επανειλημμένα προσφέρει έργα της στο ΕΣΕ με επιστέγασμα την προσφορά της για την αναμνηστική στήλη που προτίθεται το ΕΣΕ να ανεγείρει στην Αρτέμιδα, Ηλείας.

 

 

Τιμή στην Ελληνίδα «Εθελόντρια» ;

Την Ελληνίδα Εθελόντρια επέλεξε να τιμήσει εφέτος η Βουλή των Ελλήνων με αφορμή την 8η Μαρτίου (Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας). Για το σκοπό αυτό προσκλήθηκαν το πρωϊ της 11/3, σε έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των αντίστοιχων ΜΚΟ.

Αθρόα υπήρξε η προσέλευση των προσκεκλημένων. Ασφυκτικά κατάμεστα τα θεωρεία των επισκεπτών. Όχι, όμως και τα έδρανα των Εκπροσώπων του Έθνους! Μετά την πανηγυρική έναρξη- μια ολόκληρη ώρα μετά από τα προβλεπόμενα στο πρό-γραμμα, και παρουσία της Προέδρου ενός ξένου Κοινοβουλίου- στην αίθουσα συνεδριάσεων παρέμειναν τα απαραίτητα για την διεκπεραίωση της διαδικασίας πρόσωπα (προεδρεύουσες, γραμ-ματείς, διερμηνείς στη νοηματική γλώσσα και οι απαραίτητοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι) και ένας αριθμός «διακινουμένων» βουλευτών, που δεν ξεπέρασε σε καμιά στιγμή τους 10 συνολικά!

Εύλογη, μετά ταύτα, η σταδιακή αποχώρηση των προσκε-κλημένων με αποτέλεσμα, μετά τις 2 μμ να μην υπάρχει στα θεωρεία ούτε μία «τιμώμενη» για να χειροκροτήσει τη λήξη της «Έκτακτης Επετειακής Συνεδρίας»!