ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Μάιος 2010
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2009
Όπως διαβάστηκε από την Πρόεδρο του ΕΣΕ στην 93η Γενική Συνέλευση του Ε.Σ.Ε. (11/5/2010)

Το 2009 ήταν μια χρονιά αναπόφευκτα αφιερωμένη στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που είχαμε αναλάβει/ξεκινήσει, με αφορμή την επέτειο/ συμπλήρωση της 100ετίας ζωής και δράσης του Ε.Σ.Ε.

Ειδικότερα/συγκεκριμένα αναφέρομαι στην έκδοση και κυκλοφορία της Επετειακής Εκδόσεως για τα 100 μας χρόνια, που ολοκληρώθηκε ως το φθινόπωρο. Η έκδοση παρουσιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και στην συνέχεια ταχυδρομήθηκε σε όλες τις οργανώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας καθώς και σε άλλες σημαντικές γυναικείες Οργανώσεις με τις οποίες, κατά περίπτωση συνεργαζόμαστε, στα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών (που μας απένειμαν πρόσφατα την ανώτατη διάκριση που διαθέτουν στην Τάξη των Ηθικών Επιστημών), στις Ελληνίδες Βουλευτές (νυν και τέως) στους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , στα γραφεία των Πολιτικών Κομμάτων και στις Υπηρεσίες και τους φορείς (δημόσιους & ιδιωτικούς) με τους οποίους το Ε.Σ.Ε. κατά καιρούς συνεργάζεται

Ο χρόνος που δαπανήθηκε για την έκδοση αυτή, ίσως να κρίθηκε μακρός. Αλλά ήταν πολύ σημαντικό ότι όλο το περιεχόμενο παρήχθη από τα μέλη και τις συνεργάτιδες του Ε.Σ.Ε. και ότι το μόνο που ανατέθηκε αναπόφευκτα σε «ειδικούς» ήταν το σέτινγκ, δηλαδή η εμφάνιση και βέβαια η εκτύπωση της εκδόσεως. Αυτό εξηγεί και το πολύ μικρό, σε σχέση με το αποτέλεσμα, κόστος της.

Παράλληλα προχώρησε και η έκδοση των Πεπραγμένων της ΄Εκτακτης Γενικής Συνελεύσεως του ΕΣΕ με αφορμή και πάλι την 100ετία (στις 8/10/2008), υποχρέωση που είχαμε αναλάβει έναντι της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Και αυτή, μαζί με την απομαγνητοφώνηση της Πανηγυρικής Εκδήλωσης της 9/10/2008, στην Παλιά Βουλή, ολοκληρώθηκε μέσα στον Δεκέμβριο και κυκλοφόρησε αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Μεγάλη είναι η ικανοποίηση γιατί λάβαμε και εξακολουθούμε να γινόμαστε αποδέκτες πολύ θετικών σχολίων και για τις δύο παραπάνω εκδόσεις.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα δράση του ΕΣΕ , αυτή συνεχίστηκε απρόσκοπτα και παράλληλα με τον πιο πάνω «εκδοτικό πυρετό». ΄Ετσι, υποστηρίξαμε συστηματικά την υπερψήφιση γυναικών σε όλους τους πολιτικούς χώρους, παρά τα πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια της προεκλογικής εκστρατείας στις Βουλευτικές Εκλογές του Οκτωβρίου.

Με χαρά διαπιστώσαμε την αύξηση στον αριθμό των εκλεγμένων γυναικών στο νέο Κοινοβούλιο αλλά και την ανάθεση Υπουργικών καθηκόντων σε πρωτοφανή αριθμό εκπροσώπων του φύλου μας.

Σε ότι αφορά τις διεθνείς συνεργασίες μας, το ΕΣΕ εκπροσωπήθηκε πολύ ικανοποιητικά τόσο στην Εαρινή, όσο και στην Φθινοπωρινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Δ.Σ.Γ. Σας υπενθυμίζω ότι, όλα τα τελευταία χρόνια, οι εκπρόσωποί μας στις συναντήσεις συτές (που, σημειωτέον, έουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες και για θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας) δεν διαθέτουν μόνο τον χρόνο τους για την προετοιμασία και την συμμετοχή σε αυτές, αλλά καλύπτουν εξ ιδίων και όλα τα έξοδα που η συμμετοχή αυτή συνεπάγεται, καθώς το ΕΣΕ, εδώ και πολύν καιρό, δεν διαθέτει πιά κονδύλια για αυτό τον σκοπό.

Ενδεικτική της εκτιμήσεως της οποίας χαίρουν τα στελέχη μας τα οποία εκπροσωπούν το ΕΣΕ στις παραπάνω συναντήσεις είναι το γεγονός ότι επανειλημμένα έχουν εκλεγεί μέλη των παραπάνω Ευρωπαϊκών διοικητικών οργάνων. Ειδικότερα ,πολύ πρόσφατα η κ. Ελένη Βαλάσση – Αδάμ, επανεξελέγη για μιαν νέα θητεία ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Δ.Σ.Γ., του σημαντικού αυτού οργάνου και της ανετέθη, μεταξύ άλλων, η εκπροσώπησή του σε άλλα διεθνή όργανα, όπως η Fundamental Rights Agency, και η Euro-Med Non-Governmental Platform .

Η Κονίστρα Πετραλώνων του ΕΣΕ, που εξακολουθεί να μας κάνει πολύ υπερήφανες, καθώς θεωρείται μοναδική στο είδος της, στο κέντρο της Αθήνας, δεν παύει να αποτελεί για εμάς και πηγή πολλών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, κάθε τόσο προκαλούνται σε βάρος μας μεγάλες ζημίες και καταστροφές από τους εντελώς ανεξέλεγκτους μικρούς μαθητές του παρακείμενου Σχολικού Συγκροτήματος (2 Γυμνάσια και 2 Λύκεια) οι οποίοι, για λόγους παιδειάς, ψυχαγωγούνται/ διασκεδάζουν με την ρίψη βαρειών αντικειμένων στον δικό μας χώρο και την πρόκληση σοβαρών ζημιών, εν γνώσει των καθηγητών τους και των διευθυντών των σχολείων, οι οποίοι αδυνατούν να τους ελέγξουν. Παράλληλα, οι φύλακες του αθλητικού κέντρου του ΟΝΑ του Δήμου Αθηναίων (στον χώρο , την χρήση του οποίου παραχωρήσαμε δωρεάν προ ετών) απουσιάζουν, ασθενούν ή απλά αδιαφορούν τόσο για την φύλαξη του δικού τους χώρου και των αθλητικών εγκαταστάσεων όσο και για την καθαριότητα, την συντήρηση και τα άλλα θέματα που σχετίζονται και επηρεάζουν και την δική μας λειτουργία.

Η σύμβασή μας με τον ΟΝΑ έχει λήξει από το καλοκαίρι. Αλλά απορρίψαμε ως εντελώς απαράδεκτη την πρόταση που μας έγινε για την ανανέωσή της. Αποφασίστηκε και τους δηλώσαμε ότι τυχόν ανανέωση θα γίνει μόνο με την νέα Δημοτική Αρχή, που θα προκύψει από τις εκλογές του φθινοπώρου. ΄Αλλωστε, με την επαναφορά του ΦΜΑΠ (και ιδίως αν δεν ισχύσουν οι εξαιρέσεις υπέρ των ΜΚΟ που χρησιμοποιούν τα ιδιόκτητα ακίνητα αποκλειστικά για τους σκοπούς τους) το ΕΣΕ δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να παραχωρεί τον χώρο αυτό στον ΟΝΑ χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σχετικά με την Κονίστρα, το γεγονός ότι εκτός από την δήλωσή μας στο Κτηματολόγιο, παραλάβαμε και την εμπεριστατωμένη Γνωμοδότηση του Δικηγόρου κ. Καλλίγερου (στον οποίο είχαμε αναθέσει το θέμα) για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου αυτού, που μας καλύπτει απόλυτα.

Ο απολογισμός αυτός αφορά τη δράση μας ως τις 31/12/2009. Αλλά θα ξεπεράσω αυτό το χρονικό όριο, θίγοντας ένα θέμα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα. Πρόκειται για τις θέσεις μας στο Ασφαλιστικό, σε ότι αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, την οποία αποδεχθήκαμε ως αναγκαία, μετα από επαναξιολόγηση όλων των σημερινών δεδομένων, συνυπογράφοντας με άλλες πολύ σημαντικές γυναικείες οργανώσεις σχετική δήλωση. Ταυτόχρονα όμως, θέσαμε και πάλι και αξιώνουμε την άμεση ικανοποίηση σειράς αιτημάτων και παροχών που αποσκοπούν κυρίως στην στήριξη των γυναικών στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αυτό δεν εμπόδισε να κατηγορηθούμε όλες για «ασυνέπεια» από συγκεκριμένη οργάνωση με γνωστή και συγκεκριμένη κομματική συγγένεια, με το επιχείρημα ότι στις αρχές της 10ετίας (επί υπουργίας κ. Γιαννίτση) είχαμε ζητήσει περίπου τα ίδια, θέτοντας όμως την ικανοποίησή τους ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για την εξίσωση των ορίων ηλικίας.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσετε ότι μετά την επιτυχή πρώτη συνάντησή μας για το πρόγραμμα δράσης του ΕΣΕ, σε εφαρμογή του Πορίσματος της Επετειακής Γενικής μας Συνέλευσης, που όλες έχετε λάβει με την αποστολή των Πεπραγμένων, περιμένουμε και από όσες δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος, τις σκέψεις και τις προτάσεις τους, ως συμβολή στον σχεδιασμό της παραπέρα δράσης μας.

Οι πρώτοι μήνες αυτής της χρονιάς σημαδεύθηκαν για το ΕΣΕ από δύο πολύ σημαντικές απώλειες. Πρώτη έφυγε η Γαλάτεια Σαράντη, γνωστή σε όλες σας εξαίρετη λογοτέχνης και προσωπικότητα υψηλού ήθους που διετέλεσε επί μακρόν υπεύθυνη της Μόνιμης Επιτροπής του ΕΣΕ για τα Γράμματα και τις Τέχνες, τίμησε την οργάνωσή μας με την ενεργό συμμετοχή της σε όλες τις πολιτιστικές εξορμήσεις μας στις παραμεθόριες περιοχές κατά την δεκαετίας του ’70 και υπήρξε εκείνη που «εκπόρθησε» για τις γυναίκες το κάστρο της Ακαδημίας Αθηνών. Και πρόσφατα, γύρω στο Πάσχα, η Φούλα Νικολάου, Πρόεδρος της Εστίας Μητέρας Λειβαδιάς, ένα φαινόμενο πίστης και κοινωνικής δράσης , μια πραγματική ευλογία για όλη την αγαπημένη της πόλη. Πιστεύω πως καμία από όσες την γνωρίσαμε δεν θα την ξεχάσει.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με ένα ευχάριστο γεγονός. Για όσες δεν το μάθατε, η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, ενεργό μέλος του ΕΣΕ μέχρι την ανάμιξή της στην πολιτική, πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής, που πάντα κράτησε και κρατάει τους δεσμούς της με την οργάνωσή μας, εξελέγη προ ημερών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα του Δημοσίου Δικαίου. Το Ε.Σ.Ε. συγχαίρει και εύχεται λαμπρή πορεία και στον νέο αυτό χώρο δραστηριότητάς της.

Χειραγώγηση των ανηλίκων από διαφημίσεις προϊόντων

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών( ECICW-CECIF), μιας παν-Ευρωπαϊκής οργάνωσης-ομπρέλα με συμβουλευτική Ιδιότητα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που δρα μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών, εξέτασαν κατά την Εαρινή τους Συνέλευση στην Πάρμα, στις 12 Απριλίου 2010, το θέμα της χειραγώγησης των παιδιών από την εμπορική διαφήμιση και κατέληξαν στο εξής ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ανησυχώντας με την συνεχή αύξηση των διαφημίσεων και της προώθησης στην αγορά προϊόντων που παρουσιάζουν εικόνες παιδιών με έντονα τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά καθώς και καλυμμένα μηνύματα όπως κώδικες εμφάνισης, διατροφής, και σεξουαλικής συμπεριφοράς που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα που διαμορφώνουν τα παιδιά για τον εαυτό τους και την υγιή ανάπτυξή τους,

Έχοντας υπόψη επίσης ότι οι γονείς και οι κοινωνίες, πιθανώς δεν συνειδητοποιούν ότι οι αξίες που προβάλλονται από αυτά τα μηνύματα είναι επικίνδυνες για την σωματική, συναισθηματική, κοινωνική και σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών και κατ επέκταση για το μέλλον της κοινωνίας,

Συνειδητοποιώντας ότι τα παιδιά δεν μπορούν να προφυλαχθούν μόνο από αλλαγές στη νομοθεσία ή από την απαγόρευση τέτοιων διαφημίσεων :

Προτρέπουμε τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, τις Κυβερνήσεις μας και οργανώσεις καταναλωτών, επ΄ευκαιρία της 25ης επετείου της Σύμβασης για την Εκμετάλλευση των Παιδιών, να αναλάβουν δράσεις σε αυτό το θέμα, ευαισθητοποιώντας για την πιθανές βλάβες στα παιδιά και για τον κίνδυνο η διαφήμιση, η απεικόνιση προϊόντων και των ίδιων των μικρών παιδιών ως σεξουαλικών αντικειμένων να τα στερεί από την παιδική τους ηλικία και να επηρεάζει αρνητικά την φυσική και την κοινωνική τους εξέλιξη.

Εκδρομή στην Τήνο 7-9 Ιουνίου 2010

Δευτέρα 7 Ιουνίου: Aναχώρηση από την Πλατεία Ρηγίλλης στις 6:30 πμ με πούλμαν για τη Ραφήνα. Μετάβαση στην Τήνο με Super Ferry. Διαμονή στο Ξενοδοχείο Αίολος Bay

Τρίτη 8 Ιουνίου: Πρωϊ Εκκλησιασμός. Απόγευμα εκδρομή (προαιρετική) στο νησί με πούλμαν, με ατομική επιβάρυνση

Τετάρτη 9 Ιουνίου: Αναχώρηση το μεσημέρι από την Τήνο και άφιξη στην Πλατεία Ρηγίλλης το απόγευμα γύρω στις 5:00 μμ

Κόστος /άτομο: Με διαμονή σε δίκλινο 135 Ευρώ και σε μονόκλινο 160 Ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνονται Πούλμαν προς και από Ραφήνα, εισητήριο Super Ferry Ραφήνα-Τήνος-Ραφήνα, και 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο με πρωινό.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Τρίτη 1η Ιουνίου, στην κ. Σ.Κορομηλά (210-7227786).