ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1919 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Ιούνιος 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ιούνιος 2009

Αγαπητές  φίλες,

Ο απόηχος από τη χρονιά που πέρασε και οι εκδηλώσεις για τα 100 μας χρόνια εξακολουθεί να τροφοδοτεί ένα αίσθημα ευφορίας και την εκτίμηση ότι, παρά τους δύσκολους καιρούς, καλά τα καταφέραμε…

Η επετειακή έκδοση για την εκατονταετία βρίσκεται «επί θύραις». Ήδη τα περισσότερα κείμενα έχουν λάβει την τελική τους μορφή και θέση στην μακέτα, γεγονός που μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι σύντομα θα την έχουμε στα χέρια μας.

Παράλληλα προχώρησε και η επεξεργασία των Πεπραγμένων της Έκτακτης Γενικής Συνελεύσεως της Ομοσπονδίας, της 8ης Οκτωβρίου 2008, την δημοσίευση των οποίων έχουμε υποσχεθεί στα Μέλη μας και στην Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Η Τακτική Γενική μας Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαϊου, χωρίς αναβολές. Η Εκτελεστική Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα λίγες μέρες μετά και η νέα σύνθεσή της παρατίθεται αριστερά, στην ίδια σελίδα. Όπως θα διαπιστώσετε υπάρχουν αλλαγές στην εσωτερική κατανομή ευθυνών και καθηκόντων, μεταξύ των μελών. Έτσι, το Ταμείο αναλαμβάνει η Αστερία Κούλα-Γέρου, στη θέση της Δέσποινας Βλαχοπούλου, που έφερε για πολλά χρόνια αυτή την ευθύνη, ενώ την θέση της Γενικής Γραμματέως καταλαμβάνει η Ιωάννα Δούκα, μετά την υποχρεωτική (βάσει του Καταστατικού) αποχώρηση για ένα έτος τουλάχιστον, της Ελένης Αδάμ, έπειτα από δύο (2) συνεχόμενες 4ετείς θητείες στην Ε.Ε. του ΕΣΕ.

Ευχόμαστε και στις δύο τους καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα.

Όπως κάθε χρόνο, τα γραφεία του ΕΣΕ θα παραμείνουν κλειστά μετά τις 15 Ιουλίου κι ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζουμε, με την ευκαιρία αυτή, σε όσες φίλες οφείλουν ακόμα συνδρομές προς το ΕΣΕ, ότι το Σωματείο έχει μεγάλη ανάγκη από την συνεπή υποστήριξή τους, καθώς τελευταία και μετά την καθιέρωση του ΕΤΑΚ αντιμετωπίζει – εκτός των άλλων – και σημαντική φορολόγηση για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ευχόμαστε σε όλες ένα πολύ ευχάριστο καλοκαίρι.

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

 

 

Συνάντηση
Αντιπροσωπείας Πανκινέζικης Ομοσπονδίας Γυναικών
με εκπροσώπους Ελληνικών Γυναικείων Οργανώσεων

Η Αντιπροσωπεία της Πανκινέζικης Ομοσπονδίας Γυναικών πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από 14-17 Μαίου ε.ε., προσκεκλημένη της Γραμματείας Ισότητας εις ανταπόδοση σχετικής προηγούμενης κινέζικης πρόσκλησης. Η κινέζικη αντιπροσωπεία εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων. Η Γενική Γραμματέας Ισότητας κ. Ευγ. Τσουμάνη έκλεισε αυτή τη συνάντηση για τις 14 Μαίου ε.ε. σε αίθουσα του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία.

Μεταξύ των γυναικείων οργανώσεων εκλήθη και το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων το οποίο εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος κ.Βάσω Σταυριανοπούλου-Γκανάτσου και η οποία ενημέρωσε την κινέζικη αντιπροσωπεία περί του σκοπού και του έργου της οργάνωσης μέσα στη μακρόχρονη ζωή της (100 χρόνια + ), τη διεθνή διάσταση τ ης οργάνωσης, τη συνεργασία με άλλες γυναικείες οργανώσεις για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών, την προώθηση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας και ευθύνης και την εμπέδωση της πραγματικής ισότητας των φύλων.

Μετά από τη σχετική ενημέρωση των Ελληνίδων εκπροσώπων των γυναικείων σωματείων, η επικεφαλής της Πανκινέζικης Ομοσπονδίας Γυναικών κ.Χουάνγκ Οινγκι Αντιπρόεδρος της Πανκινεζικής Ομοσπονδίας Γυναικών ως μια ΜΚΟ οργάνωση ,στην οποία υπάγονται 830.000 Γυναικείες Οργανώσεις με πάνω από 7 εκατομμύρια μέλη , με τεράστιο οργανωτικό, διοικητικό προσωπικό (περίπου 100.000 υπάλληλοι) και η οποία αποτελεί ένα εκτεταμένο δίκτυο από το κέντρο έως την ύπαιθρο με στόχο την προστασία των Γυναικών και των παιδιών. Η κ. Χουάνγκ Οινγκι ανέφερε ότι η Πανκινεζική Ομοσπονδία Γυναικών προωθεί ανταλλαγές, συνεργασίες, οργανώνει σεμινάρια και διαλέξεις με 700 οργανώσεις σε 100 χώρες του κόσμου. Επίσης τόνισε το επίπεδο ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων της Κίνας-Ελλάδος και εξέφρασε την εκτίμησή της για το έργο και τον αγώνα που πραγματοποιούν οι ελληνικές γυναικείες οργανώσεις στα θέματα ισότητας και ενδυνάμωσης των γυναικών. Επεσήμανε την πρόοδο των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής (οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό κ.λ.π.) που έχει γίνει στην Κίνα κατά τις τελευταίες δεκαετίες καθώς η Κίνα βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης. Πάρα ταύτα η κ.Χουάνγκ Οινγκι είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και ότι πιστεύει ότι πολλά έχουμε να μάθουμε από την ελληνική εμπειρία την οποία θα μεταφέρουμε και θα μελετήσουμε.

Τη συζήτηση συντόνισε η Γραμματεύς Ισότητας κ. Ευγ. Τσουμάνη. Διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα Έκλεισε η κ.Τσουμάνη διαβεβαιώνοντας την αντιπροσωπεία της Πανκινεζικής Ομοσπονδίας Γυναικών ότι οι Ελληνικές ΜΚΟ Γυναικείες Οργανώσεις θεωρούνται κοινωνικοί εταίροι και συνεργάζονται με την πολιτεία.

Βάσω Σταυριανοπούλου-Γκανάτσου