Αγαπητές φίλες,
Σας ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση για τη Γενική μας Συνέλευση, γεγονός που επέτρεψε και πάλι την πραγματοποίησή της στην πρώτη ημερομηνία χωρίς καθυστέρηση και με ικανοποιητική συμμετοχή.
Όπως βλέπετε στη νέα σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής, είμαστε ενισχυμένες με δύο νέα μέλη και ιδίως με την επανεκλογή της Βάσως Σταυριανοπούλου, μετά από έναν χρόνο που απείχε για λόγους καταστατικούς. Αλλά και τα μέλη που αποχώρησαν εφέτος υποχρεωτικά, μετά από δύο 4ετείς θητείες, δήλωσαν ότι θα είναι δίπλα μας για την προετοιμασία και την εφαρμογή του επετειακού μας προγράμματος.
Στη διάρκεια της Γ.Σ. είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και στο θέμα του εορτασμού της 100ετίας του ΕΣΕ, το προσεχές έτος (2008). Τονίστηκε ότι το πνεύμα του εορτασμού δεν είναι να προβληθεί το ΕΣΕ αλλά να καταγραφεί και να παρουσιαστεί η εξέλιξη των Ελληνίδων και το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους απτό το 1908 ως σήμερα, το οποίο, άλλωστε, είναι και ο σκοπός του ΕΣΕ. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν καταγραφεί είναι:
– Μία επετειακή εκδήλωση, η ημερομηνία της οποίας θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Οργάνωσης(Η Ελλάδα, χρονικά, αποτέλεσε το 12ο μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών, και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Δ.Σ.Γ. )
– Μία μουσική εκδήλωση την άνοιξη με τη συνεργασία της κυρίας Έφης Αγραφιώτη
– Εκδηλώσεις για να τιμηθούν οι αρχαιότερες οργανώσεις-μέλη του ΕΣΕ (μερικές από τις οποίες εντάχθηκαν στην ομοσπονδία από την ίδρυσή της και συνεχίζουν τη δράση τους ως και σήμερα).
– Μια έκδοση /λεύκωμα με αρχειακό -ιστορικό υλικό για την εξελικτική πορεία των Ελληνίδων
– Η εξασφάλιση τρόπου/χρόνου τηλεοπτικής κάλυψης /προβολής του εορτασμού
– Η έκδοση σελιδοδείκτη ή/και αναμνηστικού γραμματοσήμου.
Η κυρία Βαλάσση-Αδάμ εισηγήθηκε να ενθαρρυνθεί κάθε οργάνωση να κάνει κάποια εορταστική εκδήλωση στο δικό της χώρο αναπαράγοντας ή προσαρμόζοντας κάποια από τις κεντρικές εκδηλώσεις η οργανώνοντας κάτι που ταιριάζει ιδιαίτερα στο δικό της φάσμα δραστηριοτήτων και δυνατοτήτων.
Το πρόγραμμα δεν οριστικοποιήθηκε ακόμα. Περιμένουμε ,λοιπόν και τις δικές σας ιδέες και συμβουλές. Αλλά μην αργήσετε!
Σας ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι!
Η Πρόεδρος
Έφη Καλλιγά
Εαρινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Δ.Σ.Γ (ECICW-CECIF)
Η Εαρινή Σύνοδος – Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών έγινε στο Μονακό. Συμμετείχαν εκπρόσωποι 21 κρατών-μελών και παρατηρήτριες από την Λευκορωσσία και τη Ρουμανία. Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων εκπροσωπήθηκε από την Αντιπρόεδρο Φωτεινή Στεργιοπούλου και την Γενική Γραμματέα Ελένη Βαλάσση-Αδάμ.
Το Σεμινάριο που, ως είθισται, συνδυάζεται πάντα με τις Συνόδους του CECIF είχε θέμα την « Ενδο-οικογενειακή Βία». Συμμετείχαν ως εισηγητές, εμπειρογνώμονες του Μονακό αλλά και ανώτερα στελέχη της Γαλλικής και Μονεγασκικής Αστυνομίας. Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η εμπειρία των ανώτερων αστυνομικών που στη μεν Γαλλία αναγκάζονται να λειτουργούν κατασταλτικά σε περιπτώσεις ενδο-οικογενειακής βίας, ενώ στο Μονακό, με την άνεση προσωπικού, χρόνου και αποστάσεων που διαθέτουν, λειτουργούν διαμεσολαβητικά και υποστηρικτικά στις οικογένειες που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.
Κατά την επακολουθήσασα Γενική Συνέλευση οι εθνικές αντιπροσωπείες ενημέρωσαν για τις σημαντικότερες εξελίξεις σε θέματα γυναικείου ενδιαφέροντος στη χώρα τους, τούς τελευταίους μήνες.
Έγιναν 3 εργαστήρια με θέμα: «νέες μορφές βίας εναντίον παιδιών και γυναικών», «γυναίκες σε κέντρα λήψης αποφάσεων» και «οικολογικά θέματα»
Εγκρίθηκε ψήφισμα για την Ενδο-οικογενειακή Βία που στάλθηκε από την Πρόεδρο του CECIF στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις Εθνικές Κυβερνήσεις. Το ΕΣΕ το περιέλαβε, μεταφρασμένο, σε Δελτίο Τύπου (βλέπε 4η σελίδα σημειώματος) που απέστειλε και στους αρμόδιους φορείς.
Τη Γενική Συνέλευση απασχόλησε παράλληλα το θέμα της ελεύθερης λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών κατέθεσαν ότι η μετάβαση στη δημοκρατία είναι μια πολύπλοκη, δύσκολη και πολλές φορές επώδυνη διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κάθε στήριξη που μπορούν να παρέχουν χώρες που έχουν μακρόχρονο δημοκρατικό παρελθόν τόσο σε θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου όσο και σε θέματα ισότητας των φύλων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών παρέχει στήριξη με παρεμβάσεις και επαφές με Κυβερνητικούς παράγοντες αυτών των χωρών, άμεσα ή έμμεσα, με συμμετοχή σε συναντήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων φορέων.
Επρόκειτο για Σύνοδο «αλλαγής φρουράς» με τη λήξη της θητείας της Προέδρου κυρίας Laura Finne-Elonen. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές έχει την ακόλουθη σύνθεση:
Πρόεδρος : Grace Wedekind (Ηνωμένο Βασίλειο)
Αντιπρόεδρος Α’ : Ελένη Αδάμ-Βαλάσση (Ελλάδα)
Αντιπρόεδρος Β’ : Doreen Micallef (Μάλτα)
Αντιπρόεδρος Γ΄: Cosima Schenk (Ελβετία)
Γενική Γραμματέας : Brigitte Le Gouis ( Γαλλία)
Ταμίας: Annelies Pierrot-Bults (Ολλανδία)
Από τον απολογισμό δραστηριοτήτων της Εκτελεστικής Επιτροπής
Κατά την Γενική Συνέλευση της 22ης Μαϊου 2007, η Πρόεδρος Έφη Καλλιγά ενημέρωσε τις παρούσες για δραστηριότητες τόσο των πρώτων μηνών του 2006, επί Προεδρίας Βάσως Σταυριανοπούλου, όσο και για άλλες, των πρώτων μηνών του 2007. Αναφέρθηκε :
– Στη φιλοξενία της Εαρινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών
– Στο Συνέδριο «Μορφές Βίας κατά Παιδιών και Γυναικών στη Σύγχρονη Κοινωνία» που οργάνωσε το ΕΣΕ
– Στη συμμετοχή του ΕΣΕ μαζί με άλλες ΜΚΟ στη συζήτηση του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία. Στις παρατηρήσεις του ΕΣΕ περιλαμβάνονταν η έλλειψη μέτρων εφαρμογής των διατάξεων του νόμου, η ανάγκη δημιουργίας χώρων φιλοξενίας θυμάτων και η ανάγκη κατάρτισης των αρμοδίων υπαλλήλων.
– Στην ενθάρρυνση της υποψηφιότητας των γυναικών στις εκλογές και στην επαγρύπνηση τήρησης των σχετικών ποσοστώσεων.
– Στην αποστολή υλικού για να περιληφθεί στην έκθεση εθελοντισμού που οργανώθηκε στο χώρο του Σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα και, στη συνέχεια, μεταφέρθηκε και σε άλλες πόλεις
– Στη λειτουργία της ΚΟΝΙΣΤΡΑΣ Πετραλώνων και στη διαδικασία απόκτησης τίτλων ιδιοκτησίας για την ΚΟΝΙΣΤΡΑ Πετραλώνων
– Στην τακτική έκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου
– Στην κυκλοφορία σύντομων βιογραφικών σημειωμάτων των γυναικών που βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών
– Στις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις
– Στην τιμητική πρόσκληση του ΕΣΕ και άλλων 39 ΜΚΟ στις εργασίες του συμβουλευτικού forum ΜΚΟ που σύστησε η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
– Στην επίσκεψη μελών της Ε.Ε. στο Ευρωκοινοβούλιο μετά από πρόσκληση της Ευρωβουλευτή και ήδη Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κυρίας Ρόδης Κράτσα
– Στην αύξηση του αριθμού των ατόμων-μελών του ΕΣΕ και την επαναδραστηριοποίηση δύο οργανώσεων-μελών που είχαν λειτουργικά προβλήματα
– Στη συμμετοχή του ΕΣΕ στην Εθνική Επιτροπή Ισότητας που συγκροτήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης με αφορμή το Έτος Ίσων Ευκαιριών (2007)
– Στην εκλογή της Ελένης Βαλάσση-Αδάμ ως Α΄ Αντιπροέδρου στο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ECICW-CECIF)
Εκδηλώσεις
Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Σοφία Κορομηλά με τη συνεργασία της Ρίας Αναγνωστοπούλου οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία :
– τριήμερη εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα ( Παναγία Σουμελά, Βέροια, Νάουσα, Βεργίνα, Δίον, Αμπελάκια),
– επίσκεψη στην Εθνική Γλυπτοθήκη,
– την καθιερωμένη Δέηση της 29ης Μαϊου,
– την καθιερωμένη προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο.
Δελτίο Τύπου
Η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών στο οποίο η χώρα μας συμμετέχει από την ίδρυσή του, συνήλθε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στο Μονακό. Στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγη ως Α΄ Αντιπρόεδρος, η Γενική Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, κυρία Ελένη Βαλάσση-Αδάμ.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών συγκροτείται από τα Εθνικά Συμβούλια Γυναικών 23 κρατών και αντιπροσωπεύει συνολικά, μέσω των 850 οργανώσεων-μελών του, περίπου 10 εκατομμύρια γυναίκες.
Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε και το ακόλουθο ψήφισμα για την ενδο-οικογενειακή βία που απεστάλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις Εθνικές Κυβερνήσεις των κρατών μελών. Επειδή το ψήφισμα αυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και για την ελληνική κοινωνία γενικότερα, το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων αποφάσισε να φροντίσει για την ευρύτερη δυνατή κυκλοφορία του.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
Τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών ( ECICW-CECIF) μια παν-Ευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα που δρα μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών και του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, με Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εξέτασαν σε ένα σεμινάριο στο Μονακό, στις 26 Απριλίου 2007, τα θέματα που σχετίζονται με την αύξηση της ενδο-οικογενειακής βίας στην Ευρώπη. Το Σεμινάριο, μαζί με τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών ( ECICW-CECIF), εκφράζουν ανησυχία πιστεύοντας ότι απαιτείται περισσότερη δράση από τις Κυβερνήσεις.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ECICW-CECIF)
(ι) έχοντας υπόψη ότι ενδο-οικογενειακή βία απαντάται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, φυλή, σεξουαλικότητα, οικονομική κατάσταση και γεωγραφικό χώρο, και αναγνωρίζοντας ότι η παράδοση της βίας μέσα στην οικογένεια μπορεί να δημιουργήσει συνεχιζόμενα προβλήματα για το μέλλον, αναγνωρίζοντας, επίσης, ότι η ενδο-οικογενειακή βία αποτελεί σημαντική παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών
και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, κατά παράβαση της Σύμβασης CEDAW του OHE, της
Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Παιδιού,
(ιι) προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης, και τις Εθνικές και τοπικές
Κυβερνήσεις να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
α) να χαρακτηρίσουν την ενδο-οικογενειακή βία σε όλη την Ευρώπη ως ποινικό αδίκημα
β) να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να συνειδητοποιηθεί ότι η βία εναντίον των γυναικών επιδρά καταστροφικά κατά της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης
γ) να εισάγουν πολιτικές μηδενικής ανοχής απέναντι σε αυτό το έγκλημα
δ) να εφαρμόσουν, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, σχέδια για την καταπολέμηση της ενδο-οικογενειακής βίας, περιλαμβάνοντας την κατάλληλη εκπαίδευση αστυνομικών, δικαστικών, γιατρών, εκπαιδευτικών και όλων των επαγγελματιών που εμπλέκονται
ε) να εξασφαλίσουν ασφαλή καταφύγια, κατάλληλες ιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες, και οικονομική υποστήριξη για τα θύματα
ζ) να εισάγουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης με θεραπεία αποκατάστασης για τους καθέξιν παραβάτες.