ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ιούλιος 2011

Αγαπητές  φίλες,

Η Γενική μας Συνέλευση έγινε όπως πάντοτε στην κανονική ημερομηνία (10-5-2011) χάρη στην συνεπή ανταπόκριση των οργανώσεων-μελών της Ομοσπονδίας. Η νέα σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής παρουσιάζεται στο αριστερό τμήμα αυτής της σελίδας.

Για πρώτη φορά δεν πραγματοποιήθηκε φέτος, λόγω μικρού αριθμού συμμετοχών, η δέηση που κατά παράδοση οργανώνει το ΕΣΕ στις 29 Μαϊου (Ημέρα της Αλώσεως) σε συνδυασμό με ημερήσια εκδρομή. Πραγματοποιήθηκε όμως, αν και με μικρότερη του συνήθους συμμετοχή, η επίσκεψη στην Τήνο χάρις στα δραστήρια μέλη μας Ρία Αναγνωστοπούλου και Νοελλή Δόρφανη.

Στις 9 Ιουνίου ο ΣΕΝ (Σύλλογος Εργαζόμενης Νοικοκυράς) μας κάλεσε στην παρουσίαση της εκδόσεως των Ενημερωτικών Δελτίων του στα 30 πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς του, σε έναν απλό καλαίσθητο τόμο ιστορικής αξίας, έκδοση που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Μέλη του σωματείου και εκπρόσωποι πολλών άλλων γυναικείων οργανώσεων μεταξύ των οποίων και του ΕΣΕ, μίλησαν για τη δράση του συγκεκριμένου συλλόγου και για τα κύρια πρόσωπα που κατηύθυναν το έργο και την προσφορά του.

Στην ίδια εκδήλωση γεννήθηκε η ιδέα μιας συνάντησης μεταξύ των κυριότερων γυναικείων οργανώσεων με αφορμή τη γενική επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και ανταλλαγής απόψεων για το θέμα αυτό. Η πρόσκληση έγινε αμέσως από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας κα η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε λίγες μέρες. Σε αυτήν συζητήθηκαν τα πραγματικά δεδομένα και οι άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις για το φύλο μας κατά τις εκτιμήσεις των παρισταμένων. Τα συμπεράσματα καταγράφηκαν σε ένα κείμενο θέσεων που συνυπέγραψαν πολλές οργανώσεις γυναικών αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να το διακινήσουν στους χώρους ευθύνης τους με τη δέσμευση να επανέλθουν το φθινόπωρο μόλις προκύψουν νέα δεδομένα. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο στην επόμενη σελίδα.

Ευχαριστούμε πολύ όσες οργανώσεις και μέλη ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας και έσπευσαν να μας στείλουν τις συνδρομές τους.

Τα γραφεία του ΕΣΕ θα παραμείνουν κλειστά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο καθιερωμένος Αγιασμός για την Φθινοπωρινή έναρξη εργασιών του ΕΣΕ θα γίνει την Τρίτη ,4 Οκτωβρίου 11:00 πμ στα γραφεία μας.

Ευχόμαστε σε όλες σας καλές διακοπές.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι γυναίκες διεκδικούν να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος

Οι γυναικείες φεμινιστικές οργανώσεις , που υπογράφουμε αυτό το ψήφισμα, αναγνωρίζουμε τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Συμμεριζόμαστε το οικονομικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει μεγάλα τμήματα των κατοίκων της χώρας μας, αδιέξοδο που εξηγεί και την οργή των Αγανακτισμένων.

Υπενθυμίζουμε τις διαστάσεις που προσέλαβε η ανεργία, η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία στους πρώτους μήνες του 2011, σε επίπεδα που αμφισβητούν ευθέως το κορυφαίο κοινωνικό δικαίωμα των πολιτών στην αξιοπρεπή εργασία, επιταχύνοντας την επέκταση της σχετικής και απόλυτης φτώχειας. Ιδιαίτερα για εμάς τις γυναίκες, υπονομεύεται ένας από τους βασικούς πυλώνες της κοινωνικής μας αυτοδυναμίας, η εργασία και η οικονομική ανεξαρτησία.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί και η ταυτόχρονη δραματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα των κρατικών κοινωνικών λειτουργιών και των δομών κοινωνικής πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ώρα που πρέπει να καλυφθούν τα πολλαπλασιαζόμενα κενά της ελληνικής λαϊκής οικογένειας. Δυσεπίλυτα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, τα ΚΗΦΗ και ΚΑΠΗ, το ολοήμερο σχολείο, καθώς και ΑΜΕΑ. Όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι απαραίτητες για την προστασία της ελληνικής οικογένειας και για την εναρμόνιση της οικογενειακής, επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής του εργαζόμενου ζευγαριού.

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη των πολλών και πολλαπλών αναλύσεων προκειμένου να κατανοήσουμε το πώς φτάσαμε ως εδώ, σε ποιο βαθμό ευθύνεται το πολιτικό σύστημα, πού οριοθετούνται οι συλλογικές και πού οι ατομικές ευθύνες . Ωστόσο θεωρούμε αναγκαίο να συγκεντρώσουμε παράλληλα την προσοχή μας στο πώς θα βγούμε από την κρίση.

Όλες εμείς που εκπροσωπούμε ένα πλατύ φάσμα οργανώσεων, διερμηνεύοντας τις διαθέσεις των μελών μας, λέμε ότι οι γυναίκες επιθυμούμε και διεκδικούμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ανήκουμε εξ’ ορισμού στις κοινωνικές ομάδες της διεξόδου, σ’ εκείνες δηλαδή που θα συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι υλικές και ανθρώπινες εφεδρείες που διαθέτει η χώρα, καθώς και οι κοινοτικοί πόροι. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τη σπατάλη και αχρήστευση μεγάλου μέρους του ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει ο τόπος και που καθημερινά ωθείται εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τη νέα γενιά και το δυναμικό με υψηλό επιστημονικό επίπεδο και αυξημένα προσόντα, αλλά και με πολίτες μεγαλυτέρων ηλικιών με πείρα και γνώσεις που παραμένουν αναξιοποίητοι-ες, βιώνοντας συχνά συνθήκες περιθωρίου.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η ολοένα αυξανόμενη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος. Η κρίση αξιοπιστίας του συστήματος δεν πρέπει να οδηγήσει στην απόρριψη συλλήβδην της πολιτικής λειτουργίας και των θεσμών. Άλλο η ανανέωση που είναι επιτακτικό καθήκον και άλλο η δαιμονοποίηση των θεσμών και οργάνων και μάλιστα και των προσώπων που τα εκπροσωπούν. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετες στις προσωπικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών , αλλά και άλλων δημοσίων προσώπων, όπως εκπρόσωποι κοινοβουλίου, ανώτατοι δικαστικοί, κ.α. Απορρίπτουμε τη βία ως μέθοδο επίλυσης των σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων. Συγχρόνως βλέπουμε κι εμείς την ανάγκη για συνέπεια μεταξύ πολιτικών διακηρύξεων και πολιτικών έργων, για διαφάνεια και μέτρα διεύρυνσης και εμβάθυνσης τ ης δημοκρατίας.

Εξακολουθούμε να θεωρούμε ως θεμελιακό στοιχείο της δημοκρατίας την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα των πολιτικών αποφάσεων. Αυτή η στρατηγική δυστυχώς δεν υπηρετήθηκε με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, όπου η συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση, μετά από ένα φωτεινό διάλειμμα, επέστρεψε σε ..τριτοκοσμικά επίπεδα. Η κριτική μας αυτή απαντά περισσότερο στην παρατήρηση ότι οι γυναίκες .απολύονται και από την κυβέρνηση, με όλο το συμβολικό βάρος που έχει η ενέργεια και ασφαλώς δεν εξαντλεί το εύρος της κριτικής προς άλλες πλευρές του ανασχηματισμού.

Η ισόρροπη συμμετοχή δεν είναι θέμα αριθμητικού συσχετισμού και ενός επιδερμικού ανταγωνισμού των φύλων. Είναι θέμα βαθειάς δημοκρατικής αντίληψης, ότι αυτή η κοινωνία οφείλει αυτονοήτως να στηριχθεί και στα δύο φύλα, από τα οποία συναποτελείται, πολύ περισσότερο που το γυναικείο κοινωνικό φύλο σήμερα διαθέτει και μόρφωση και επαγγελματική ειδίκευση, αλλά και τη διάθεση να συμμετέχει ισότιμα στη δημόσια ζωή.

Είναι επίσης αυτή μας η θέση, για ισόρροπη συμμετοχή ανδρών-γυναικών, μια περίτρανη απόδειξη ότι επιμένουμε πολιτικά, θωρακίζουμε τη δημοκρατία μας, μια δημοκρατία που οφείλει να περιλαμβάνει και όχι να αποκλείει, να προσελκύει, να εμπνέει και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων, χωρίς διακρίσεις και παρωχημένες πρακτικές.

Καλούμε την κυβέρνηση να δημιουργήσει με τις ανάλογες πρωτοβουλίες εκείνο το κοινωνικό κλίμα που θα δώσει μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση αν όχι νέα έμπνευση και ελπίδα στον κόσμο, απαραίτητη και αυτή για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η θέση μας για δίκαιη κατανομή των βαρών, για κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, συλλογική εγρήγορση και δραστηριοποίηση οδηγεί και σε παραπέρα πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε στο προσεχές διάστημα.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων

Ελληνική Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Γυναικών

Ένωση Γυναικών Ελλάδας-ΕΓΕ

Ένωση Γυναικών Κρήτης

Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών-ΕΔΕΜ

Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη

Κοινωνική Αρωγή Ελλάδος

Οργανισμός Γυναικών -Επιχειρηματιών-Επαγγελματιών -ΟΓΕΕ

Πολιτικός Σύνδεσμος Γυναικών

Πρωτοβουλία Γυναίκα και Υγεία

Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος

Σύλλογος Εργαζόμενης Νοικοκυράς-ΣΕΝ

Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

 

 

Γυναίκες σε ανώτατα αξιώματα της Πολιτείας

Πρόεδρος του Αρείου Πάγου-Γενικός Επίτροπος Διοικητικών Δικαστηρίων-Συνήγορος του Πολίτη

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου.

Για τη θέση Γενικού Επιτρόπου Διοικητικών Δικαστηρίων επελέγη η Επίτροπος Επικρατείας Ελένη Διακομανώλη.

Η Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ορκίστηκε «Συνήγορος του Πολίτη». Η Συνήγορος του Πολίτη ασκεί τα καθήκοντά της ήδη από τον Μάιο του 2011, μετά την εκλογή της από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η γυναικεία παρουσία στο ανώτατο επίπεδο χαιρετίστηκε από τον Tύπο ως μία σημαντική διαφορά, με ανάλογο συμβολισμό. Εμείς βλέπουμε και δικαίωση των προσπαθειών του γυναικείου χώρου. Ο θεσμός του συνήγορου του πολίτη είναι καινούργιος και έτσι δεν μας ξενίζει τόσο η ανάδειξη μιας γυναίκας στην ανώτατη ιεραρχία του. Η εκλογή όμως μιας γυναίκας στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου είναι το τελευταίο «οχυρό» που κατακτήθηκε στο χώρο της Δικαιοσύνης μετά από μακροχρόνιους αγώνες. Η πρώτη «επιτυχία», το πρώτο βήμα σε αυτό το χώρο καταγράφεται πριν 86 χρόνια στο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΣ» του ΕΣΕ, το 1925. Δημοσιεύουμε το παρακάτω απόσπασμα, ως φόρο τιμής στις πρωτοπόρες που άνοιξαν το δρόμο.

Ελληνίς 1925
“Οι δυνατές: οι πρώτες μας δικηγορίνες.-

Πέρσυ το Σεπτέμβριο, κατόπιν από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, η δίδα Ελένη Καρύδη, αριστούχος δοκτορέσσα της νομικής, ζήτησε και επέτυχε από το δικηγορικό σύλλογο Αθηνών να εγγραφεί στα βιβλία των ασκούμενων μελών του … Έκτοτε η δις Καρύδη δεν ησύχασε. Ενωμένη στον αγώνα με την εξ ίσου τολμηρή και αποφαστιστική συνάδελφό της και εκλεκτή της “Ελληνίδος” συνεργάτρια, την δίδα Ελένη Σκλαβούνου, έτρεξαν, ενήργησαν, ανάτρεψαν κάθε εμπόδιο και τέλος, τελευταία, επέτυχαν να πείσουν τον Υπουργό της Δικαιοδύνης να δώσει στις δοκτορέσσες της νομικής το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.
Το σχετικό Ν. Διάταγμε εξεδόθη ήδη, αλλά με τους όρους: α) η γυναίκα δικηγόρος να μην αναπληρώνει δικαστή, β) να μην εκλέγεται ως ένορκος και γ) να μην εμφανίζεται και δικηγορεί στα ανώτερα δικαστήρια, δηλ. εφετεία και Άρειο Πάγο.
Έτσι, δυο δυνατές ψυχικά κοπέλλες άνοιξαν νέο δρόμο βιοπάλης για την Ελληνίδα γυναίκα, γκρέμισαν ένα φραγμό ακόμη με τη σταθερή και επίμονή τους θέληση.
_ Εύγε στις δυνατές κοπέλλες!

 

 

Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ICW) και του Ευρωπαϊκού του Κέντρου ( ECICW) Βαρκελώνη 28 Μαϊου-1 Ιουνίου.

Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών Για τον εορτασμό των 50 ετών, η Πρόεδρος Grace Wedekind συνέθεσε ένα αναμνηστικό φυλλάδιο με σημεία από την ιστορία του ECICW-CECIF όπου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, αναμνήσεις της Έφης Καλλιγά και την φωτογραφία βράβευσης του ΕΣΕ από την Ακαδημία Αθηνών. Η Ελένη Αδάμ συνέθεσε ένα λεύκωμα όπου τα Σωματεία -μέλη του ECICW-CECIF παρουσιάζουν σε τυποποιημένη μορφή το Εθνικό τους Συμβούλιο με φωτογραφίες και υλικό από διάφορες δραστηριότητες. Το Λεύκωμα θα σταλεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκονται τα Αρχεία του ΔΣΓ (κτήριο Αmazone). Το περιεχόμενο θα αναρτηθεί μαζί με το επετειακό φυλλάδιο στην ιστοσελίδα του ΔΣΓ. Η Φθινοπωρινή Συνάντηση του ECICW-CECIF θα γίνει στην Ελβετία χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε και η ίδρυσή του το 1961.

Κατά τις εκλογές του ΕΚΔΣΓ προέκυψε το εξής Συμβούλιο: Πρόεδρος Doris Bingley(Μάλτα), Αντιπρόεδροι Annamaria Castelfranchi-Galeani (Ιταλία) Marie Jeanne Vidaillet -Pereti (Γαλλία ), Aviva Kohlman (Ισραήλ), Γενική Γραμματέας Ελένη Αδάμ (Ελλάδα), Ταμίας Rosa Artigas (Ισπανία).