Αγαπητές φίλες,
Σας ξαναβρίσκω μετά από τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων, δεν έπαψα να συνεργάζομαι με την ηγεσία του ΕΣΕ και να παρακολουθώ τις εξελίξεις, αλλά δεν επικοινωνούσαμε, καθώς δεν συμμετείχα στο Δ.Σ. Και με μεγάλη χαρά διαπιστώνω – επανερχόμενη στο ΕΣΕ – πόσα θετικά μπορούν να προκύψουν σε μιαν οργάνωση από την ανανέωση των προσώπων, έστω για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.
Σε τρία μόνο χρόνια η αγαπητή φίλη Βάσω Σταυριανοπούλου-Γκανάτσου, την οποία διαδέχομαι στην προεδρία του ΕΣΕ, επέτυχε, όχι μόνο να διατηρήσει τις καλές συνεργασίες με άλλες οργανώσεις εντός Ελλάδος, στην Ευρώπη και Διεθνώς, αλλά και να φιλοξενήσει πρόσφατα την Εαρινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών με συμμετοχή εκπροσώπων 17 χωρών και με μεγάλη επιτυχία. Επιστέγασμα της συνάντησης αυτής υπήρξε και η διοργάνωση Ημερίδας εξαιρετικά υψηλού επιπέδου για το πολύ επίκαιρο θέμα « Μορφές βίας κατά παιδιών και γυναικών στη σημερινή κοινωνία» με μεγάλη συμμετοχή και απήχηση.
Αναβαθμισμένοι είναι επίσης οι χώροι των γραφείων μας στην οδό Βουλής – προϊόν εντατικής «παρεμβάσεως» της Γενικής Γραμματέως και άλλων μελών του Δ.Σ.- που χρησιμοποιήθηκαν και στην πρόσφατη Σύνοδο και απέσπασαν τον θαυμασμό και τα επαινετικά σχόλια των φιλοξενουμένων μας.
Έργο μεγάλης υπομονής και συστηματικής προσέγγισης των τελευταίων χρόνων , υπήρξε η τακτοποίηση του αρχείου του ΕΣΕ, με συνέπεια την παροχή δυνατότητας αξιοποίησης ποικίλων στοιχείων και σημαντικού υλικού που προνομιακά μας εξασφάλισε η μακρόχρονη πορεία του σωματείου.
Τελευταίο, αλλά ίσως και το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των πρόσφατων εξελίξεων, υπήρξε ο τεχνολογικός εξοπλισμός και εκσυγχρονισμός των μέσων που διαθέτει το ΕΣΕ, προκειμένου να λειτουργεί αυτόνομα, αλλά και με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που απαιτεί η εποχή μας.
Αυτά είναι τα σημερινά δεδομένα και χαρακτηριστικά του ΕΣΕ, που παραλαμβάνω. Πιστεύω ότι επιτρέπουν κάθε αισιοδοξία για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του και για την παράταση της δράσης και της προσφοράς του. Έτσι , εν όψει του 2008, οπότε και συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυση της Ομοσπονδίας μας, και με τον εορτασμό που αξίζει σε ένα τέτοιο γεγονός, σας προσκαλώ να ενδυναμώσουμε με την ενεργή παρουσία μας το ΕΣΕ και να προβάλουμε τις αρχές και το πνεύμα που χαρακτήρισαν και δικαίωσαν την μακρά πορεία του.
Η Πρόεδρος
Έφη Καλλιγά
ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερίδα, 11 Μαϊου 2006
Η Ημερίδα οργανώθηκε από το ΕΣΕ στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών με οικονομική υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.
Συμμετείχαν 175 άτομα, εκπρόσωποι 17 Ευρωπαϊκών χωρών, μέλη των σωματείων μελών του ΕΣΕ και άλλων Οργανώσεων, Σπουδαστές της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας και πολλοί ενδιαφερόμενοι για το θέμα.
Παραθέτομε για ενημέρωσή σας τις περιληπτικές σημειώσεις που έδωσαν για την κάθε συνεδρία τα μέλη των προεδρείων.
Η βία βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια και στρέφεται εναντίον των αδυνάτων, είπε η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας. Το φαινόμενο μεταλλάσσεται και παίρνει νέες μορφές και μεθόδους συγκάλυψης, συμπλήρωσε. Έτσι, θέτει σε αμφισβήτηση αξίες και θεσμούς, αφού, για να εντοπιστεί, συχνά πρέπει να παραβιαστούν ελευθερίες και άσυλα, όπως το οικογενειακό. Γι΄ αυτό χρειάζεται προσοχή και αυτοσυγκράτηση εκ μέρους του κράτους.
Να αναπτυχθούν περισσότερες κοινωνικές δομές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου πρότεινε η Yπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει γραμμή SOS για γονείς και μαθητές.
Η βία κατά των γυναικών αντανακλά τον άνισο καταμερισμό εξουσίας είπε η Γ.Γ. Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη και υπογράμμισε ότι οι γυναίκες κακοποιούνται λόγω του φύλου τους. Μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει πέσει θύμα κακοποίησης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, ενώ μία στις τρεις που ζουν με βίαιο σύζυγο δεν παραδέχονται τη βία. Η κ. Τσουμάνη κάλεσε ιδιαίτερα τις μητέρες να σπάσουν τη σιωπή τους για να προφυλάξουν την ατομική τους αξιοπρέπεια αλλά και τα παιδιά τους από τους κινδύνους της κακοποίησης και τον κίνδυνο να εξελιχθούν και αυτά σε μελλοντικούς δράστες.
Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα εργαλεία και τα μέσα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση του trafficking χρειάζονται επαναπροσδιορισμό και επένδυση σε Αξίες και όχι μόνο σε χρήματα.
Μέτρα πρόληψης του φαινομένου της βίας πρότεινε η ομότιμη καθηγήτρια Εγκληματολογίας Καλλιόπη Σπινέλλη. Χρειάζεται, είπε, συνεργασία σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, παρεμβάσεις στο σχολικό πλαίσιο, αξιοποίηση των γυναικών επιστημόνων στη στελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών, καταφύγια θυμάτων, παροχή βοήθειας σε 24ωρη βάση, νομική ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη των θυμάτων, καθώς και καλλιέργεια κλίματος ευαισθησίας και σεβασμού στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των αδυνάτων.
Με παρουσίαση ευρημάτων από ανασκαφές στον Ελληνικό, Ευρωπαϊκό, Ασιατικό χώρο αλλά και με πίνακες και γλυπτά προχριστιανικής, μεσαιωνικής και αναγεννησιανικής περιόδου, η Εθνο-αρχαιολόγος Μαρία Πυργάκη έδωσε τη διαχρονική και διαπολιτισμική διάσταση της βίας.
Τα ελληνόπουλα δεν έχουν τη δυνατότητα να εισακουστούν, επεσήμανε για άλλη μια φορά ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος. Έτσι πολλές περιπτώσεις παιδιών που υφίστανται κακοποίηση δεν αποκαλύπτονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μαρτυρία μαθητών Γ΄ Λυκείου, στη Θεσ/κη, οι οποίοι σε επίσκεψη του Συνηγόρου, παραδέχτηκαν ότι ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν συζήτηση σε κύκλο. Από τις 700 αναφορές που έχει χειριστεί ο Συνήγορος του Παιδιού, 10% αφορούσαν περιπτώσεις κακοποίησης και 17% περιπτώσεις επιμέλειας ανηλίκων, στις οποίες συχνά συνυπάρχει η κακοποίηση, τόνισε ο κ. Μόσχος και επανέλαβε τη θέση του ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν στα σχολεία και στην ευρύτερη κοινότητα Κοινωνικές Υπηρεσίες με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.
Το φαινόμενο της πορνογραφίας παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις τόνισε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης. Από το 2001, έχουν απασχολήσει την Ασφάλεια Αττικής 55 υποθέσεις πορνογραφίας, έχουν κατηγορηθεί 124 άτομα και έχουν γίνει 95 συλλήψεις. Όμως δεν έχουν εκδικαστεί σοβαρές υποθέσεις. Καθημερινά συνευρίσκονται στο διαδίκτυο εκατοντάδες παιδόφιλοι και διακινητές πορνογραφικού υλικού, οι οποίοι μπροστά στο κέρδος δεν διστάζουν να κινηματογραφήσουν ακόμα και νήπια δεμένα και φιμωμένα σε σεξουαλικές επαφές με ζώα, (η κινηματογράφηση δεν γίνεται στην Ελλάδα). Τα χέρια της Ασφάλειας όμως ήταν δεμένα, αφού ως τώρα δεν υποχρεώνονταν οι φορείς προσφοράς ηλεκτρονικών υπηρεσιών (διαδικτύου) να διατηρούν σε αρχείο τα ηλεκτρονικά ίχνη των χρηστών (τα οποία είναι μοναδικά, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα).Τώρα όμως, δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οδηγία να διατηρούνται τα ίχνη αυτά για ένα χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση του διαδικτύου και περνούν ημέρες ολόκληρες σε internet cafe ή κλείνονται στο δωμάτιό τους επικοινωνώντας με αγνώστους μέσω των chat rooms.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απόφαση πλαίσιο του 2003 υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της να εναρμονίσουν τις νομοθεσίες τους με κοινούς κανόνες, ορισμούς και κυρώσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, είπε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ειρήνη Πανταζή – Μελίστα. Η Ελλάδα, έχει ψηφίσει το νόμο 3064/02, όμως εκκρεμεί η ψήφιση νομοσχεδίου που προβλέπει τροποποιήσεις στο καθεστώς τιμωρίας των δραστών παιδικής πορνογραφίας και αδικημάτων κατά της γενετήσιας ζωής, καθώς και τη μη φυσική παρουσία του παιδιού ως μάρτυρα σε Δικαστήρια.
Η αντιδήμαρχος Αθηναίων Ήρα Βαλσαμάκη αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξήχθη με εντολή του Δήμου Αθηναίων, υπό τον επιστημονικό συντονισμό της Ελένης Αδάμ και της Γίτσας Κοτταρίδου, με αντικείμενο τις παραμέτρους ποιότητας ζωής των παιδιών και των εφήβων, τονίζοντας τη σημασία που θα πρέπει να έχει η έρευνα στη χάραξη της πολιτικής. Από πρόδρομα στοιχεία φαίνεται ότι σημαντικό ποσοστό παιδιών βιώνουν τη βία καθημερινά στη γειτονιά, στο σχολείο, στους κοινόχρηστους χώρους.
Η Διευθύντρια της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας Χρυσούλα Κοντογιάννη ανέφερε ότι το Ελληνικό κέντρο της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας υλοποιεί, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές του, πρόγραμμα προστασίας των παιδιών διαπολιτισμικών ζευγαριών, από την πιθανότητα απαγωγής τους από τον ένα γονέα, τονίζοντας ότι η απαγωγή αποτελεί βία, ως ξαφνική και απροετοίμαστη ριζική αλλαγή στις συνθήκες της ζωής του. Σε περίπτωση μετακίνησης του παιδιού με τον ένα γονέα σε άλλη χώρα, ο κλάδος της χώρας αρχικής διαμονής παραπέμπει την υπόθεση στην κοινωνική υπηρεσία της χώρας υποδοχής του παιδιού, οπότε το παιδί και ο γονέας συνεχίζουν να λαμβάνουν τις υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης χωρίς διακοπή. Παράλληλα διενεργείται προσπάθεια να υπάρξει κοινός τρόπος mediation των κοινωνικών υπηρεσιών όλων των Ευρωπαϊκών χωρών.
Η γιατρός Laura Finne–Elonen περιέγραψε το πρόγραμμα που υλοποιούν τα Κέντρα Υγείας στη Φινλανδία με στόχο τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση βίας μεταξύ των συντρόφων.
Η υψηλή αποτελεσματικότητα του προγράμματος έγκειται:
– Στο απλοποιημένο εργαλείο, το οποίο αποτελείται από απλές, κατανοητές και πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις. (Υπάρχει και σχετικό φυλλάδιο οδηγιών στα Ελληνικά.)
– Στην επανάληψη της ίδιας συνέντευξης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη των γυναικών
– Στην αμεσότητα μεταξύ του συνεντευκτή και της ερωτώμενης.
– Στην άμεση και πρακτική αντιμετώπιση, με εξατομικευμένες λύσεις εστιασμένες στις ανάγκες κάθε ατόμου, όπως νομική ή ψυχολογική συμβουλευτική, τηλέφωνα, ξενώνες, αλλά και βοήθεια στα άτομα που εμφάνισαν τη βίαιη συμπεριφορά.
Η Ιωάννα Κυρίτση, υπεύθυνη του Τομέα Πρόληψης, Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων παρουσίασε ένα πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης στο δημοτικό σχολείο που έλαβε το βραβείο Mentoring για τον ολιστικό τρόπο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, επικεντρώνοντας παράλληλα σε κάθε ομάδα ενδιαφερομένων – παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς.
Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει το σχολείο ως όλον και στοχεύει στην ενδυνάμωση των ανηλίκων, την ενημέρωση των γονέων και τη συνεργασία δασκάλων και γονέων. Οι τεχνικές που χρησιμοποιηθήκαν αφορούν τη συγκρότηση της προσωπικότητας των παιδιών και μπορεί να είναι αποτελεσματικές για την προώθηση οιουδήποτε θέματος υγείας.
Προετοιμασία για συντροφική σχέση στο γάμο/ελεύθερη συμβίωση
Το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών της Μάλτας ζήτησε και πήρε την υποστήριξη του ΕΣΕ προκειμένου να υποβληθεί στη Γ.Σ του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών στο Κίεβο, 5-10 Σεπτεμβρίου 2006, για συζήτηση και έγκριση το παρακάτω ψήφισμα :
« Προετοιμασία για συντροφική σχέση στο γάμο/ελεύθερη συμβίωση
Το Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών διαπιστώνοντας
την αύξηση ότι των αποτυχημένων γάμων και ελεύθερων συμβιώσεων, τη μείωση της σημασίας της οικογένειας, και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που οι διαλυμένες σχέσεις έχουν στα παιδιά
και επισημαίνοντας
την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία των ζευγαριών, με επαρκή και ουσιαστική πληροφόρηση, με μαθήματα που να παρουσιάζουν μια βασική αντίληψη της «συντροφικότητας» που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες εναρμόνισης εργασίας- ζωής,
συνιστά
* η δια βίου εκπαίδευση να περιλαμβάνει τομείς που απευθύνονται σε διαστάσεις της «συντροφικότητας»
επίσης συνιστά
* την συγκρότηση ενός φορέα, αξιοποιώντας την εμπειρία των σχετικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για την οργάνωση σχεδιασμού της προετοιμασίας για μαθήματα συντροφικότητας, σε διάφορες μορφές, από τις οποίες τα ζευγάρια θα μπορούν να επιλέγουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.»
Από την Ημερίδα με θέμα « Μορφές βίας κατά παιδιών και γυναικών στη σημερινή κοινωνία» προέκυψαν 1) Ψήφισμα που το ΕΣΕ υπέβαλε στην Γενική Συνέλευση και ήδη απεστάλη από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών στο Συμβούλιο της Ευρώπης ,στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά κόμματα, 2) Επιστολή Υπενθύμισης σχετικά με την παράνομη διακίνηση προσώπων (trafficking).
Σημειώνεται ότι το ΕΣΕ είχε ήδη στείλει επιστολή υπενθύμισης στις 8 Μαρτίου με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας.
1-ΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
«Οι χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών ( ECICW-CECIF) συναντήθηκαν σε ένα διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε στην Αθήνα από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων στις 11 Μαϊου 2006, για να εξετάσουν τα θέματα που αφορούν νέες μορφές βίας κατά παιδιών μέσα και έξω από την οικογένεια, εντός και εκτός συνόρων.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών ( ECICW–CECIF)
(Ι) ΄Εχοντας υπόψη τους κινδύνους βίας που προκύπτουν από την αύξηση στη
– Μετακίνηση πληθυσμών
– Διάσπαση οικογενειών
– Κακή χρήση του διαδικτύου και ηλεκτρονικό έγκλημα
– Πορνογραφία
– Παράνομη διακίνηση παιδιών ( trafficking)
(ΙΙ) Προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις Εθνικές Κυβερνήσεις να προβούν αμέσως σε ενέργειες :
α) να εισάγουν πρόσθετα μέτρα πολιτικής και να εξασφαλίσουν πόρους για νέες πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών,
β) να πληροφορούν και να εκπαιδεύουν παιδιά-γονείς-εκπαιδευτικούς για τους αναδυόμενους κινδύνους στην σύγχρονη κοινωνία , και
γ) να προωθήσουν αποτελεσματικές τεχνικές ως μέσα αποφυγής αυτών των κινδύνων.»
2 – ΓΡΑΜΜΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗΣ
«Θα θυμάστε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ECICW-CECIF) τον Νοέμβριο 2005 έθεσε υπόψη σας ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση στο Φράιμπουργκ, Γερμανία σχετικά με την παράνομη διακίνηση (trafficking) γυναικών. Το ECICW-CECIF, σε πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα στις 11 Μαϊου 2006, είχε περεταίρω συζητήσεις σε αυτό το θέμα και μελέτησε τις νεότερες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος.
Το ECICW-CECIF επιθυμεί να εκφράσει τη συνεχιζόμενη ανησυχία του σχετικά με τη βραδεία πρόοδο σε ενέργειες εναντίον των διακινούντων (traffickers), και τις πολύ περιορισμένες ενέργειες που έκαναν οι κυβερνήσεις για την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε κατά την συνάντηση σχετικά με τις δυσκολίες φύλαξης των συνόρων.
Το ECICW-CECIF συνιστά μεγαλύτερη επαγρύπνηση από τις αστυνομικές αρχές σε όλες τις χώρες, και αυξημένη δι-ευρωπαϊκή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της Interpol και της Europol. Επιπλέον των εκτεταμένων προγραμμάτων για την προστασία και αποκατάσταση των γυναικών που διακινούνται παρά τη θέλησή τους, το ECICW-CECIF συνιστά περεταίρω ενέργειες για να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση γυναικών και ανδρών ως προς τους κινδύνους της παράνομης διακίνησης ( trafficking) σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, και ως προς τα θέματα υγείας που ανακύπτουν. Διαπιστώθηκε με ικανοποίηση ότι μερικές χώρες έχουν εισάγει τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για την παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών, και έχουν επίσης ενημερώσει τον ανδρικό πληθυσμό για τον κίνδυνο να διωχθούν ποινικά εάν βρεθούν ένοχοι εκμετάλλευσης γυναικών που έχουν διακινηθεί παρανόμως.
Θέτομε τα παραπάνω υπόψη των Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων και των Εθνικών Κυβερνήσεων, και θα χαρούμε ιδιαίτερα να έχομε τα σχόλιά σας για να τα καταθέσουμε στην επόμενη Γενική Συνέλευση του ECICW-CECIF στο Κίεβο τον Σεπτέμβριο 2006.»
Εκδρομή στην Άνδρο
Η καθιερωμένη εκδρομή του ΕΣΕ στην Άνδρο θα πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Για λεπτομέρειες θα ενημερωθείτε από την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Σοφία Κορομηλά στις αρχές Σεπτεμβρίου.