ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1919 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Ιούλιος 2004

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ιούλιος 2004

Εκτελεστική Επιτροπή Ε.Σ.Ε. Ιούνιος 2004
Σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων όπως συγκροτήθηκε σε σώμα στην συνεδρίαση της 7-6-2004 μετά τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης της 27ης Μαϊου 2004.

Πρόεδρος: Βάσω Σταυριανοπούλου-Γκανάτσου

Αντιπρόεδροι: Φωτεινή Στεργιοπούλου, Ελένη Αργυριάδου, Ευγενία Κατούφα

Γενική γραμματέας: Ελένη Βαλάσση-Αδάμ

Ειδική Γραμματέας: Μαρία Πυργάκη

Ταμίας: Δέσποινα Βλαχοπούλου

Μέλη:
Μαρία (Ρία) Αναγνωστοπούλου,
Χριστίνα Βάγια
Αλεξάνδρα Καλογερά
Σοφία Κορομηλά
Πολυξένη (Πόλυ) Μηλιώρη
Βασιλική (Βάλια) Κατζάκη
Ρούλα Αποστολάκου- Ρούτνερ
Ελένη Σπυροπούλου
Τζέλλα Σχινά-Τσοκάρη

Αγαπητές φίλες,

Σας στέλνουμε μερικές πληροφορίες για δραστηριότητες και εξελίξεις σε θέματα που μας ενδιαφέρουν:

  • Γυναίκες σε θέσεις εξουσίας
  • Εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας στη Λειβαδιά
  • Σωματείο Ελληνίδων Κυριών “Μάνα”
  • “Η Μουσική δεν είναι Γένους Θηλυκού; “
  • Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Από την πρόεδρο του CIF
  • Εκδήλωση της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών
  • Από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας
  • Ελληνικό Λόμπυ Γυναικών

Όπως γνωρίζετε από την προηγούμενη εγκύκλιό μας, στο πλαίσιο της σύνδεσης και φιλίας με τα σωματεία-μέλη μας έχομε προγραμματίσει επίσκεψη στη Λέσβο (Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Μανταμάδου “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”, Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων “Η ΑΓΑΠΗ”).
Η Σοφία Κορομηλά, υπεύθυνη εκδηλώσεων, μετά από πολλή μελέτη των διαφόρων προτάσεων κατέληξε στο παρακάτω πρόγραμμα:
– Η επίσκεψη θα γίνει 28-9-2004 μέχρι 1-10-2004 . Μετάβαση αεροπορική. Περιήγηση σε πολλά ενδιαφέροντα μέρη του νησιού με πούλμαν με πρόγραμμα ενδιαφέρον και όχι κουραστικό.
– Το κόστος κατ ΄άτομο υπολογίζεται σε 350 Ευρώ με διαμονή σε μονόκλινο και 305 Ευρώ σε δίκλινο. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται : Αεροπορικό εισιτήριο μετ΄ επιστροφής, τρεις διανυκτερεύσεις με πρωϊνό στο ξενοδοχείο “ΛΕΣΒΙΟ” και πούλμαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Ως βάση για το αναλογικό κόστος έχει ληφθεί αριθμός συμμετοχής 30 ατόμων. – Περιμένουμε την δήλωση συμμετοχής σας μέχρι 8 Σεπτεμβρίου. Τα γραφεία του Ε.Σ.Ε. θα παραμείνουν κλειστά από 20 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιείτε το FAX, τον αυτόματο τηλεφωνητή (210- 32 27 609 ) ή την ηλεκτρονική διεύθυνση (evadam@otenet.gr) για να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδρομή ή για ό,τι άλλο χρειαστεί.

Σας ευχόμαστε καλό και ξεκούραστο καλοκαίρι

Η Πρόεδρος

Βάσω Σταυριανοπούλου-Γκανάτσου

Η Γενική Γραμματέας

Ελένη Βαλάσση-Αδάμ

Γυναίκες σε θέσεις εξουσίας

Εν όψει των ευρωεκλογών το Ε.Σ.Ε. έστειλε επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων και στα γυναικεία τμήματα των κομμάτων εκφράζοντας ικανοποίηση για την άνοδο του ποσοστού των εκλεγμένων γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ζητώντας να αξιοποιήσουν περαιτέρω την παρουσία των γυναικών με την τοποθέτηση μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων σε εκλόγιμες θέσεις.
Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών μας χαροποίησαν ιδιάιτερα: Η εκλογή των κυριών Ρόδης Κράτσα (ΝΔ) , Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου (ΝΔ), Μαίρης Ματσούκα (ΠΑΣΟΚ), Μαρία -Ελίζας Ξενογιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Κατερίνας Μπατζέλη (ΠΑΣΟΚ ), Ευαγγελίας Τσαμπάζη (ΠΑΣΟΚ) ανέβασε το ποσοστό των γυναικών που αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε 25%.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση μας δίνει επίσης η τοποθέτηση άξιων γυναικών σε σημαντικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης όπως:
της Ειρήνης Μαυροπούλου-Στελλάκη, Προέδρου του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων Υπουργείου Παιδείας,
της Βάσως Κόλλια , Γενικής Γραμματέα Νέας Γενιάς,
της Γιάννας Δεσποτοπούλου, Γενικής Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Είμαστε βέβαιες ότι η κοινωνία έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη της ενεργού παρουσίας γυναικών σε θέσεις υπευθυνότητας στην δημόσια ζωή του τόπου.

Σωματείο Ελληνίδων Κυριών “Μάνα”

To μέλος μας Σωματείο Ελληνίδων Κυριών “Μάνα” της Λευκωσίας εξέδωσε ένα καλαίσθητο και ενδιαφέρον “ΛΕΥΚΩΜΑ 1933-2003” όπου προβάλλεται σεμνά και όμορφα ένα αξιόλογο έργο 80 ετών.
Συγκινεί ιδιαίτερα ότι πολλά από τα μέλη συνεχίζουν ως δεύτερη γενιά εθελοντριών την προσφορά στον πρότυπο παιδικό σταθμό που λειτουργεί από το 1933. Η προσφορά υψηλής ποιότητας προσχολικής αγωγής σε 180 παιδιά είναι μια μεγάλη επένδυση για την Κύπρο και τον ελληνισμό.

Εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας στη Λειβαδιά

Στις 9 Μαϊου, μέλη της Ε.Ε. του Ε.Σ.Ε. και φίλες συμμετείχαν στον εορτασμό για την Ημέρα της Μητέρας που είχε οργανώσει το Σωματείο μέλος μας “Εστία Μητέρας Λειβαδιάς”. Στο πρόγραμμα συμμετείχε εκ μέρους του Ε.Σ.Ε. η Γεν.Γραμματέας Ελένη Βαλάσση- Αδάμ, Υφηγήτρια Παιδιατρικής, με σύντομη ομιλία για δυσκολίες και διλήμματα στην μητρική φροντίδα.
Μας κατέπληξε η άψογη λειτουργία γηροκομείου 24 θέσεων στη Λειβαδιά από το Σωματείο. Είναι φανερό ότι οι εθελόντριες της Εστίας Μητέρας Λειβαδιάς το στηρίζουν στην πράξη σαν να αποτελούσε μέρος της οικογένειας και του σπιτικού τους. Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα ευχάριστα η έντονη παρουσία του Σωματείου στην πνευματική και κοινωνική ζωή της πόλης όπως φάνηκε από τη συρροή και συμμετοχή των αρχών και των κατοίκων, όλων των ηλικιών, στην εορτή. Το Ε.Σ.Ε. συγχαίρει τις φίλες εθελόντριες για το σπουδαίο έργο που προσφέρουν

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ;

Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, παρουσίασε στο κοινό το βιβλίο “Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ;” της Έφης Αγραφιώτη, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, την Πέμπτη 20 Μαϊου . Η έκδοση αυτή που σηματοδοτεί την 95χρονη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων έγινε χάρη στην οικονομική στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
Σύντομη εισήγηση της Προέδρου του Ε.Σ.Ε. Βάσως Σταυριανοπούλου -Γκανάτσου
Χαιρετισμό της Γεν. Γραμματέα Ισότητας Ευγενίας Τσουμάνη
Χαιρετισμό της τέως Γεν. Γραμματέα Ισότητας Έφης Μπέκου
Ομιλία του Νίκου Δοντά, μουσικού-κριτικού της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μουσικό πρόγραμμα με έργα ελληνίδων συνθετριών
που παρουσίασε η συγγραφέας Έφη Αγραφιώτη με την καλλιτεχνική ομάδα της.

Η ανταπόκριση των πολλών φίλων της Μουσικής και φίλων του Ε.Σ.Ε. που παρέστησαν στην εκδήλωση ήταν πολύ θετική όπως φάνηκε και από την αγοραστική κίνηση του βιβλίου στο τέλος της εκδήλωσης.
Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και στα γραφεία του Ε.Σ.Ε. και είναι ένα ενδιαφέρον , καλοδεχούμενο δώρο για κάθε λάτρη της μουσικής και της λογοτεχνίας.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

– Το ΕΣΕ απέστειλε στον Υπουργό Εξωτερικών και στους Ευρωβουλευτές εκ νέου “ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.” μαζί με κατάλογο των ελληνικών και διεθνών ΜΚΟ που τις υποστηρίζουν. Επισυνάπτεται το κείμενο.
Οι προτάσεις επικεντρώνονται κυρίως στα άρθρα 2 και 3

Ι.΄Aρθρο 2. Αξίες της ΄Ενωσης: Προσθήκη στο 1ο εδάφιο: “Η ΄Ενωση βασίζεται στις αξίες […] της ισότητας, ιδίως της ισότητας ανδρών και γυναικών […]”. Πρόταση της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης “Κοινωνική Ευρώπη” υπό την προεδρεία του εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης Γιώργου Κατηφόρη. Την επαναλαμβάνουν:
– Η Σουηδική αντιπροσωπεία στη Διακυβερνητική Διάσκεψη (έγγραφο IGC 37/03).
– Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων που μετείχαν στην
Ευρωπαϊκή Συνέλευση (Κοινό Ψήφισμα, Βρυξέλλες 5.12.2003).
– Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ψήφισμα 4.12.2003).
– Το Δίκτυο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για την ισότητα των φύλων (Βρυξέλλες, Ψήφισμα 6.4.2004).

Γιατί αυτή η εμμονή στη ρητή αναγραφή της ισότητας των φύλων στο 1ο εδάφιο του άρθρου 2;
Η ισότητα των φύλων αποτελεί αναμφισβήτητα θεμελιώδη ευρωπαϊκή αξία – στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Το Σχ. Συνταγματικής Συνθήκης την περιλαμβάνει στο άρθρ. 3, ως έναν από τους πολλούς στόχους της ΄Ενωσης. Στο άρθρ. 2 αναγράφεται μόνον η «ισότητα». Αυτό όμως δεν αρκεί, δεδομένου ότι:
– Η λειτουργία των αξιών διαφέρει από εκείνη των στόχων. Οι αξίες, ως στοιχεία της ευρωπαϊκής ταυτότητας, αποτελούν κριτήρια για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των κρατών μελών και την υποψηφιότητα νέων κρατών μελών.
– Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι μόνη η αναφορά της «ισότητας» δεν αρκεί για να καταστήσει εμφανή την ανάγκη σεβασμού της ισότητας των φύλων. Με τη ρητή αναφορά υπενθυμίζεται ότι οι γυναίκες δεν είναι ούτε ειδική κατηγορία ούτε μειοψηφία, αλλά μία από τις δύο μορφές του ανθρώπου.

ΙΙ. ΄Aρθρο 3. Στόχοι της ΄Ενωσης Προσθήκες:
– «βελτίωση της ποιότητας ζωής και απασχόλησης»: σημερινοί στόχοι της ΕΚ (άρθρ. 2 ΣυνθΕΚ, στρατηγική της Λισσαβώνας που επιβεβαιώνεται από όλα τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια έως σήμερα)
– «καταπολέμηση της βίας και της εμπορίας ανθρώπων»: προβλήματα αυξανόμενης οξύτητας στην ΄Ενωση, για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζονται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πρόεδρο του CIF

Η Laura Finne , πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών ( CIF) με επιστολή της (e-mail 1-5-2004) ενημέρωσε για το θέμα Πεκίνο +10 : Ο Ο.Η.Ε. αποφάσισε να μην γίνει 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γυναίκες το 2005 για να μην τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των αποτελεσμάτων του Πεκίνου+5. Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα κάνει μια συνάντηση στη Ν. Υόρκη για την εφαρμογή της πλατφόρμας του Πεκίνου.
Τα Εθνικά Συμβούλια και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με βάση ερωτηματολόγια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, μπορούν να στείλουν τις αναφορές τους μέχρι το τέλος Αυγούστου στην Επιτροπή για την Θέση της Γυναίκας στην Ν.Υ. :
The NGO Committee on the Status of Women

Chair: Ms Bani Dugal
PO Box 3671, Grand Central Station, New York, N.Y. 10163
Tel 001 212- 692-0726 FAX 001 212- 692-0724

Για την προετοιμασία της επισκόπησης της εφαρμογής του Πεκίνου +10 , θα οργανωθούν από την Επιτροπή συναντήσεις στη Γενεύη 5-8 Δεκεμβρίου 2005. Θα γίνουν πολλές άλλες συναντήσεις στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Ανατολή.

Εκδήλωση της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών

Σε εκδήλωση της Ένωσης Ελληνίδων Νομικών αναπτύχθηκαν 3 θέματα που μας ενδιαφέρουν:

α) Νόμος για την κατανομή της σύνταξης του/της αποβιώσαντος/ σας στις /στους πρώην και νυν συζύγους: Κρίθηκε ότι ο νόμος που βγήκε μετά από πολλές προσπάθειες και επεμβάσεις των Γυναικείων Οργανώσεων έχει τέτοιες προϋποθέσεις που δεν καλύπτει παρά μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις και είναι ανεφάρ-μοστος για τις περισσότερες γυναίκες. Υποστηρίχθηκε ότι θα πρέπει να καταβληθούν νέες προσπάθειες για την τροπο-ποίηση του νόμου.

β) Είσπραξη επιδικασθεισών διατροφών από συζύγους και τέκνα: Υποστηρίχθηκε ότι σύμφωνα με την ελληνική νομο-θεσία πολύ μεγάλο ποσοστό των διατροφών δεν εισπράττονται γιατί δεν υπάρχουν μηχανισμοί και κρατική παρέμβαση. Αναπτύχθηκαν τα συστήματα άλλων χωρών και προτάθηκε να μελετήσουμε την θεσμοθέτηση παρόμοιων μηχανισμών.

γ) Συμφιλίωση εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων: Το θέμα παραμένει πάντοτε ανοιχτό.

Από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας

Η Γεν Γραμματέας Ισότητας κυρία Ευγενία Τσουμάνη μας ενημερώνει ότι:
– Κατά την 92η Σύνοδο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ( ILO) συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν γυναίκες. Η Επιτροπή Αξιοποίησης και Κατάρτισης Ανθρώπινων Πόρων αποφάσισε ότι τα θέματα εκπαίδευσης δια βίου κατάρτισης, επαγγελματικού προσανατολισμού, ίσων ευκαιριών για όλους (εργαζόμενους και μη) πρέπει να παραμείνουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος του ILO και να συντελέσουν στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.
Σχετικά μ΄αυτό ψηφίστηκε μια νέα απόφαση (resolution) για την ισότητα των φύλων, την ίση αμοιβή , την προστασία της μητρότητας. Ακόμη επισημάνθηκε ότι όπως σήμερα εφαρμόζεται η παγκοσμιοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στην αγορά εργασίας με συνέπεια να επιβραδύνει την οικονομία και την ανάπτυξη. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας κάλεσε τις Κυβερνήσεις , τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να προωθήσουν ρυθμίσεις που να έχουν στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων.
– Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ΄Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2000-2006) επεσήμανε την αναγκαιότητα της ενδυνάμωσης της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές και τα επιχειρησιακά προγράμματα και επέμεινε στη διατήρηση του ποσοστού 11,8% της συνδρομής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τα θέματα των γυναικών.
– Το Συνέδριο που έγινε στην Ολλανδία ( 7-7-2004) με θέμα “Διαφορετικότητα και Συμμετοχή: η προοπτική της ισότητας των φύλων ” επικεντρώθηκε στις μετανάστριες που ζουν στην Ευρώπη.
Σημ. Υπενθυμίζουμε ότι το Ε.Σ.Ε. σας έχει θέσει το θέμα της ένταξης και ενδυνάμωσης των αλλοδαπών γυναικών και έχει ζητήσει προτάσεις σας για απλές , εφαρμόσιμες ενέργειες σε επίπεδο εθελοντών.

Ελληνικό Λόμπυ Γυναικών

Στις 23-6-2004, στα γραφεία του Ε.Σ.Ε., έγιναν εκλογές για την νέα τριμελή (βάσει του νέου καταστατικού) Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών. Ψηφίστηκαν η δικηγόρος Μίκα Ιωαννίδου , η Τιτίνα Πανταζή τέως ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Ε.Γ.Ε. και η Μαρία Στρατηγάκη, λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ευρωπαϊκή και ελληνική εμπειρία σε θέματα γυναικών.

Επισημαίνουμε προς προβληματισμό το εξής φαινόμενο: Η ψηφοφορία διεξήχθη άψογα αλλά κατά την καταμέτρηση των ψήφων βρέθηκαν πολλά ψηφοδέλτια με ένα μόνο σταυρό. Τι μπορεί να υποδηλώνει η μονοσταυρία; Ότι σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων θεωρούν μόνο μια από τις υποψήφιες άξια να μας αντιπροσωπεύει στο ΕΛ; Όλες οι άλλες θεωρήθηκαν ανάξιες;
Η μονοσταυρία είναι γνωστή τακτική σε εκλογικές αναμετρήσεις όπου επιδιώκεται να δοθεί πολιτική δύναμη σε κάποιο πρόσωπο. Αλλά η τακτική δεν ταιριάζει σε διαδικασίες γυναικείων σωματείων όπου το ζητούμενο είναι η ευρύτερη, καλύτερη και ισορροπημένη εκπροσώπηση. Κομπάζομε συχνά ότι τα γυναικεία σωματεία παρά τις πολιτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές διαφορές τους, έχουν μακρά παράδοση συνεργασιών και ομοψυχίας στα κοινά θέματα που αφορούν τις γυναίκες. Η εμφάνιση μονοσταυρίας δείχνει να τραυματίζει αυτή την παράδοση. Ας το σκεφτούμε σε επόμενες ψηφοφορίες…..