ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1919 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Φεβρουάριος 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Φεβρουάριος 2008

 

Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, η αρχαιότερη Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων της χώρας μας, συμπληρώνει το 2008 εκατό χρόνια συνεχούς παρουσίας και έργου στο χώρο της προαγωγής θεμάτων που αφορούν τη γυναίκα. Ως Ομοσπονδία, από τη σύστασή του το 1908, το ΕΣΕ μετέχει ενεργά στις εργασίες του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ICW -International Council of Women) του οποίου είναι μέλος, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ECICW- European Centre of the International Council of Women ) του οποίου είναι και Ιδρυτικό Μέλος, εκπροσωπώντας, στα επίπεδα αυτά, σημαντικό μέρος των γυναικών της χώρας μας.

Η αρμονική συνεργασία και η αποτελεσματική δράση τόσων πολλών γυναικείων οργανώσεων με ποικίλα ενδιαφέροντα και σκοπούς, επί μια εκατονταετία, μέσα κι έξω από τα σύνορα της χώρας, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα άξιο προβολής. Και η νέα γενιά αξίζει να γνωρίσει το έργο αυτών που προηγήθηκαν, που διεκδίκησαν και πέτυχαν αυτά που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα.

Οι σημερινές Ελληνίδες στηρίζουν το μέλλον τους σε θεμέλια Δημοκρατίας, Ισότητας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία κατακτήθηκαν με κόπους, επιμονή, αγώνες , σύνεση και συνεργασία γυναικών επί 100 χρόνια.

Η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου με την ευκαιρία της παραδοσιακής κοπής της πίτας της καινούργιας χρονιάς, τόνισε ότι η εκατονταετία θα εορταστεί με μια σειρά από εκδηλώσεις και ενέργειες που σκοπό έχουν να τιμήσουν τις πρωτεργάτιδες της μακράς αυτής προσπάθειας καταγράφοντας και προβάλλοντας την εξέλιξη των Ελληνίδων στη διάρκεια της εκατονταετίας, τη βελτίωση της θέσεώς τους στην Οικογένεια, στην Κοινωνία κα στην Πολιτεία καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Το εορταστικό πρόγραμμα για το έτος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων :
– Μουσική εκδήλωση στον Παρνασσό, 3 Μαρτίου 2008, με Μελωδίες Γυναικών Συνθετριών, από την σοπράνο Μάρθα Αράπη και την πιανίστρια Έφη Αγραφιώτη.
– Τοπικές εκδηλώσεις σημαντικών σωματείων -μελών μας ανά την Ελλάδα και την Κύπρο
– Επετειακή έκδοση-λεύκωμα.
– Πανηγυρική Συνέλευση των οργανώσεων-μελών της Ομοσπονδίας με προσκεκλημένους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού (ECICW και του Διεθνούς (ICW) καθώς και άλλων γυναικείων σωματείων ( 8-9 Οκτωβρίου 2008).

Κατά τη Συνέλευση των οργανώσεων-μελών της Ομοσπονδίας θα γίνει επεξεργασία του θέματος που θα απασχολήσει στο μέλλον το ΕΣΕ και τα Σωματεία, παράλληλα με τους ειδικότερους στόχους που καθένα από αυτά υπηρετεί.

Οι πρώτες μέρες του 2008 σημαδεύτηκαν από την απώλεια δύο εκλεκτών στελεχών του εθελοντισμού στη χώρα μας και αγαπητών μελών και συνεργάτιδων του ΕΣΕ, της Αθηνάς Αθανασίου  και της Λένας Σαμαρά. Με σεβασμό στη μνήμη τους καταθέτουμε  τα Ψηφίσματα της Εκτελεστικής μας Επιτροπής.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων  πληροφορήθηκε  τη θλιβερή είδηση του θανάτου  της

ΑΘΗΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

εκλεκτής συνεργάτιδας  και μεγάλης φίλης του ΕΣΕ,   η οποία  με την ιδιότητα της Προέδρου της ΧΕΝ Ελλάδος και της Διεθνούς ΧΕΝ  προσέφερε ανεκτίμητες  υπηρεσίες  στην κοινωνική και πολιτική  ανέλιξη της γυναίκας  και τίμησε και προήγαγε την ιδέα της εθελοντικής προσφοράς, και   αποφάσισε ομόφωνα :

1- Να εκπροσωπηθεί το ΕΣΕ στην κηδεία της
2- Να εκφραστούν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στην  ΧΕΝ Ελλάδος
3- Να διατεθεί το ποσό των 300 Ευρώ στη μνήμη της για τη  λειτουργία της
ΚΟΝΙΣΤΡΑΣ του Ε.Σ.Ε. στην προσφυγική συνοικία των Πετραλώνων.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων  πληροφορήθηκε  τη θλιβερή είδηση του θανάτου  της

ΛΕΝΑΣ   ΣΑΜΑΡΑ-ΖΑΝΝΑ

εκλεκτού  μέλους   του ΕΣΕ η οποία  προσέφερε ανεκτίμητες  υπηρεσίες  στην κοινωνική και πολιτική  ανέλιξη της   Ελληνίδας, στη διαπαιδαγώγηση των νέων και στην ανάπτυξη του εθελοντισμού στη χώρα μας,  αποφάσισε ομόφωνα :

1- Να εκπροσωπηθεί το ΕΣΕ στην κηδεία της
2- Να εκφραστούν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στην  ΧΕΝ Ελλάδος
3- Να διατεθεί το ποσό των 300 Ευρώ στη μνήμη της για τη  λειτουργία της
ΚΟΝΙΣΤΡΑΣ του Ε.Σ.Ε. στην προσφυγική συνοικία των Πετραλώνων.

 

 

Για την ισότητα

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ισότητας στα πλαίσια της  Σλοβενικής Προεδρίας με θέμα     «Η συμμετοχή και η ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία»  ( Brdo Σλοβενίας 31/01/08 )συμμετείχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί Ισότητας των 27 Κρατών – μελών της Ε.Ε.
Η Γ.Γ.Ισότητας  κυρία Ε. Τσουμάνη  που εκπροσώπησε την Ελλάδα   εστίασε την παρέμβασή της     στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων καθώς και στην καταπολέμηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων για το ρόλο των γυναικών στην κοινωνία.
Παράλληλα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Προεδρία της Σλοβενίας στις 30 Ιανουαρίου για την εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων για τα δύο φύλα, η Ελλάδα παρουσίασε τις δράσεις  της Γ.Γ.Ι. και του Κ.Ε.Θ.Ι. για την εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων και πρακτικών στον τομέα της εκπαίδευσης.

 

 

Ποσόστωση

Η Γ.Γ.Ι.  μας ενημέρωσε ότι η σημαντική διάταξη που αφορά την ποσόστωση υπέρ των γυναικών στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου και με σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων.
Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που θα ενδυναμώσει την πορεία των γυναικών στην πολιτική και αποτελούσε αίτημα  γυναικείων οργανώσεων το οποίο υποστήριξε  σθεναρά  και το ΕΣΕ.
Σχετική αναφορά περιλαμβάνεται στο άρθρο 4 του νέου εκλογικού νόμου και έχει ως εξής: «Η ισχύς του παρόντος νόμου διέπεται από το άρθρο 54 του Συντάγματος, με εξαίρεση το άρθρο 3 η ισχύς του οποίου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»

 

 

Διαβήματα για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ε.Ε.

 Μετά  από πληροφορίες  ότι  δεν ελήφθησαν υπόψη  παρατηρήσεις που είχαμε καταθέσει, μαζί με την  AFEM,  ως απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε  η Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει  της ακρόασης της κοινωνίας των  πολιτών  σχετικά με  το   Πολυετές Πλαίσιο του
Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την ετήσια έκθεση της LIBE  για την κατάσταση των θεμελιωδών  δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενημερώσαμε σχετικά τον Πρόεδρο και  τον Αντιπρόεδρο  της Επιτροπής (ευρωβουλευτές Γ. Βαρβιτσιώτη ΝΔ και Σ. Λαμπρινίδη  ΠΑΣΟΚ).
Μετά  τη  νέα υπενθύμιση και διαμαρτυρία, είχαμε την άμεση ανταπόκριση από τον   Πρόεδρο κ.  Βαρβιτσιώτη  ο οποίος  μας ανακοίνωσε ότι  υπέβαλε  ήδη δύο τροπολογίες βάσει  αυτών που προτείναμε.    

Ευχόμαστε σε όλες σας Καλές Γιορτές!

Αγαπητές φίλες,

Η νέα χρονιά άρχισε με την κοπή της Πίττας μας, στις 23 Ιανουαρίου, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας. Η κυρία Τσουμάνη συνεχάρη το ΕΣΕ για την 100ετή του δράση και επανέλαβε την υπόσχεση να στηρίξει η Γενική Γραμματεία το επετειακό μας Πρόγραμμα για το 2008. Τιμήθηκαν επίσης οι γυναίκες που βραβεύθηκαν εφέτος από την Ακαδημία Αθηνών, των οποίων εσωκλείουμε σύντομα βιογραφικά για την ενημέρωση όλων σας.

Σημαντική θετική εξέλιξη, για την οποία σας ενημερώνουμε λεπτομερώς σε άλλο σημείο της εγκυκλίου, είναι η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση με την οποία επεκτείνεται η ποσόστωση στις υποψηφιότητες γυναικών και στις Βουλευτικές Εκλογές. Θετικό είναι επίσης ότι η ρύθμιση θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Έτσι, ικανοποιείται μερικώς σχετικό αίτημα των γυναικείων οργανώσεων που αναπτύχθηκε επαρκώς σε προηγούμενη επικοινωνία μας. Η διαφορά έγκειται στο ότι εμείς ζητούσαμε την καθιέρωση αναλογίας 1/3 στα ψηφοδέλτια κάθε εκλογικής περιφέρειας, ενώ εγκρίθηκε η ίδια ποσόστωση για κάθε κόμμα, αλλά στο σύνολο της χώρας.

Επιτυχής υπήρξε και η πρωτοβουλία του ΕΣΕ να υπενθυμίσει στους Έλληνες Ευρωβουλευτές κ.κ. Ι Βαρβιτσιώτη και Στ. Λαμπρινίδη ότι οι απαντήσεις μας προς την Επιτροπή LIBE δεν είχαν ληφθεί υπόψη στην τελική μορφή της Εκθέσεώς της προς το Ευρωκοινοβούλιο. Το διάβημά μας έτυχε άμεσης ανταπόκρισης.

Ελπίζουμε να σας δούμε όλες στην πρώτη επετειακή εκδήλωση για την 100ετία, στις 3 Μαρτίου, στη Μουσική Βραδιά στον «Παρνασσό», με τις «Μελωδίες Γυναικών Συνθετριών».

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

 

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3625 ΕΚ,290,24/12/2007
“Κύρωση, εφαρμογή του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία και άλλες διατάξεις”

Ειρήνη  Μελίστα-Πανταζή , Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Πρόεδρος της  Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων

Με τον νόμο αυτό ενσωματώνεται στο εσωτερικό δίκαιο το προαιρετικό πρωτόκολλο για την  αντιμετώπιση της  εμπορίας  παιδιών, της παιδικής  πορνείας  και παιδικής  πορνογραφίας, που προσαρτάται στη  Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού  στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών(Ο.Η.Ε.).
Με την  ψήφιση του νόμου αυτού  στοχεύεται η θωράκιση της ελληνικής κοινωνίας και της νέας γενιάς απέναντι στα απειλητικά φαινόμενα της εκμετάλλευσης της εργασίας και της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων με θύματα παιδιά, της σεξουαλικής κακοποίησης  και εκμετάλλευσης παιδιών και της πορνογραφίας με πρωταγωνιστές παιδιά-φαινομένων που τείνουν να προσλάβουν διαστάσεις σύγχρονης μάστιγας και εμφανίζουν χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος.
Βασικά σημεία των ρυθμίσεων του νόμου-μεταξύ άλλων αποτελούν :

 • Η αναμόρφωση του αδικήματος  της παιδικής πορνογραφίας ώστε να κολάζεται  ο δράστης  και όταν ο σκοπός του δεν είναι η αποκόμιση κέρδους, σκοπός που παραμένει ως ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση. Συγχρόνως προσδιορίζεται ως τιμωρητέο υλικό παιδικής πορνογραφίας η αναπαράσταση , η πραγματική ή εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο φορέα:α) του σώματος ή μέρος του σώματος ανηλίκου με τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, β) πραγματικής ή εικονικής ασελγούς πράξης.
 • Ο αυτεπάγγελτος διορισμός συνηγόρου σε ανήλικα θύματα
 • Η σύμπραξη κατά την ανάκριση παιδοψυχολόγου ή  παιδοψυχιάτρου
 • Η αποφυγή εμφάνισης ανηλίκου θύματος σε ακροατήριο
 • Η καταχώριση της κατάθεσης ανήλικου θύματος σε ηλεκτρονικό μέσο
 • Η ψυχοδιαγνωστική εξέταση και θεραπεία ανηλίκου θύματος και του δράστη των συγκεκριμένων εγκλημάτων
 • Η απαγόρευση δημοσίευσης περιστατικών, που μπορεί να οδηγήσουν  στην εξακρίβωση της ταυτότητας του ανηλίκου θύματος
 • Η αναστολή της παραγραφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ανηλικιότητας και μετά την ενηλικίωση του θύματος  επί τρία έτη για τα κακουργήματα και επί ένα έτος για τα πλημμελήματα
 • Η εφαρμογή των ελληνικών ποινικών νόμων για τα εγκλήματα παιδικής πορνογραφίας και της διενέργειας ταξιδιών   για την τέλεση συνουσίας ή άλλων ασελγών πράξεων σε βάρος ανηλίκου, που διαπράττονται από ημεδαπούς  ή αλλοδαπούς- φαινόμενο γνωστό και διαδεδομένο ευρύτατα ως «σεξουαλικός τουρισμός»
 • Η καθιέρωση ευθύνης νομικών προσώπων με βαρύτατες κυρώσεις
 • Η σύντομη εκδίκαση υποθέσεων σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας για τις συγκεκριμένες πράξεις που δεν μπορεί να υπερβεί τη διετία από την τέλεση ή διαπίστωσή τους.

 

 

Mουσική βραδιά
ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 8.30 μμ

Μελωδίες  Γυναικών  Συνθετριών

με την σοπράνο Μάρθα Αράπη
και την πιανίστρια Έφη Αγραφιώτη

Η εκδήλωση αφιερώνεται στα 100 χρόνια του    Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων (ΕΣΕ)

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Η συναυλία ηχογραφείται από την Eυρωπαϊκή Eνωση Pαδιοτηλεόρασης – EBU
Πλατεία Καρύτση 8 – TK 10561, Αθήνα
Τηλ . 2103221917

εισιτήρια: 15 ευρώ -ζώνη Α- και 10 ευρώ -ζώνη Β-
Πώληση: εκδοτήριο στοάς Πανεπιστημίου 39

Στον Παρνασσό – αυθημερόν
και στο διαδίκτυο: www. ticketservices.gr

 

 

Εκδήλωση
Τετάρτη,  20   Φεβρουαρίου   2008

Επίσκεψη στο   Ίδρυμα  Μείζονος Ελληνισμού- Παρακολούθηση  ταινίας
Φιλικό δείπνο  στο   κέντρο  «Ξέφωτο» Καλαμάκι, με ζωντανή μουσική.

Οι συμμετέχοντες   θα ξεκινήσουν  με πούλμαν   από την Πλατεία Ρηγίλλης  στις 5:00 μμ , θα επιστρέψουν   γύρω  στις 11:30 μμ.
Κόστος συμμετοχής  (πούλμαν, είσοδος στο Ίδρυμα, δείπνο  και κρασί)   35  Ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής  :  Σοφία  Κορομηλά  τηλ 210- 72 27 786     ή
Μήνυμα  στον  αυτόματο  τηλεφωνητή του ΕΣΕ  210- 32 27 609