ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ TO 2011
Στον Πίνακα Τιμωμένων από την Ακαδημία Αθηνών κατά την Πανηγυρική Συνεδρία 28ης Δεκεμβρίου 2010 αναφέρονται 12 γυναίκες κι ένα γυναικείο σωματείο. Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, όπως κάθε χρόνο, τις προσκάλεσε στην γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του και ζήτησε να στείλουν σύντομα βιογραφικά σημειώματα για να τα παρουσιάσει στα μέλη και τους φίλους του.
• Μαρία Παπανικολάου
• Ελένη Ζαχαρίου – Μαμαλίγκα
• Παναγιώτα Μαραγκού
• Γεωργία Καμάρη
• Καλλιόπη Γάκη – Παπαναστασίο
• Σοφία Σακκά
• Αθηνά Παπαδάκη
• Έλλη Σολομωνίδη – Μπαλάνου
• Σοφία Καλοπίση – Βέρτη
• Μαρία Παναγιωτίδη – Κεσίσογλου
• Έρση Σωτηροπούλου
• Σύλλογος Κυριών Καλαμάτας
~ ~ ~ ~ ~
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΑΟΥ
Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, στην πρώτη αριστεύσασα πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2009-2010.
Γεννήθηκε στη Χίο (1986),αποφοίτησε αριστούχος του Λυκείου Βρυλισσίων(19,9/20) το 2004 έχοντας πάρει αριστεία και βραβεία σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου, εισήχθη 5η στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (2004) , αποφοίτησε 1η με το βαθμό 9,38. Υποτροφίες-Διακρίσεις: Παγχιακού Ιδρύματος Υποτροφιών Ιωάννου Διαμαντή Πατέρα (2010-11), ΙΚΥ για την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2008-9) με γενικό μέσο όρο βαθμολογίας 10, ΙΚΥ για την εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή με βαθμό εισαγωγής 19.815. Εργάστηκε μετά την αποφοίτηση στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, Αθήνα, Β’ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική, προπτυχιακά ως βοηθός -υποβοηθός μεταξύ Σεπτεμβρίου 2010-Δεκεμβρίου 2010 σε Κλινικές των Νοσοκομείων Johns Hopkins Hospital, Baltimore, Lenox Hill Hospital, New York, Kingston General Hospital, Kingston, Canada Συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγών της HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής), Hospital Universitario de Guadalajara, Alcala de Henares, Madrid, Ιούλιος 2006, Διετέλεσε βοηθός καθηγητού και παρασκευάστρια επί πτώματος στην έδρα Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής των Αθηνών Εαρινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους 2008 και μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης «Ν.Σ. Χρηστέας» Είναι τακτική αιμοδότρια από το 2004, εθελοντής ιατρός στους Special Olympics, Αθήνα, Ιούνιος 2011, συμμετείχε σε αναδασώσεις. Έχει κάνει σπουδές πιάνου 1996-2001 Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά,Ισπανικά την ενδιαφέρει η ελληνική και ξένη λογοτεχνία Σπορ: Τένις και σκι.
~ ~ ~ ~ ~
ΕΛΕΝΗ ΖΑΧΑΡΙΟΥ – ΜΑΜΑΛΙΓΚΑ
Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη επί αρχαιολογικού θέματος από την λεκάνη της Μεσογείου την περίοδο 1600 π.Χ. – 500 μ.Χ. για την τρίτομη ανέκδοτη μελέτη της : «Γεωμετρικός Ωρωπός. Η τροχήλατη κεραμεική και οι φάσεις της εγκατάστασης».
Γεννήθηκε στη Ρόδο από γονείς συμαϊκής καταγωγής. Τελείωσε το Δημοτικό και το τέως 6-τάξιο Γυμνάσιο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Είναι έγγαμη και μητέρα μίας κόρης. Υπηρέτησε στη Δημόσια δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Ρόδο. Είναι μέλος Επιστημονικών Εταιριών και έχει δημοσιεύσει μελέτες γλωσσικού, λαογραφικού και πανιδολογικού περιεχομένου. Από την Ακαδημία Αθηνών βραβεύθηκαν δύο από τα βιβλία της: Τα ψάρια της Σύμης Δωδεκανμήσου το 1992, και τα Πουλιά στη Σύμη και στις νησίδες της το 2011, Αθήνα, Εκδ. Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Άλλα βιβλία της είναι: οι ψαράδες της Σύμης. Οικονομική – κοινωνική – πολιτιστική όψη Ρόδος 1986. Τα ψάρια Σύμης – Ρόδου, Δωδεκανήσου, Ρόδος 2000, Εκδ. ΔΙΚ.ΚΕ.Μ.ΜΕ. Τα Πανηγύρια στη Σύμη, Ρόδος 2000. Η μεγάλη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη στη Σύμη, Ρόδος 2006. Τα ακούμια και η Σύμη, Ρόδος 2008.
~ ~ ~ ~ ~
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ
Βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη για εργασία με θέμα την βιοποικιλότητα της Ελλάδος ως προς τα ζώα για την εργασία «Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλουμένων Ζώων της Ελλάδας» (Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και ΥΠΕΚΑ, Αθήνα 2009) που εκπόνησε με τον Α. Λεγάκι.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι βιολόγος με διδακτορικό στη συγκριτική οικολογία ενδημικών ειδών σαυρών της Ελλάδας. Από το 1997 εργάζεται στο WWF Ελλάς, αρχικά ως υπεύθυνη των δράσεων της οργάνωσης σε προστατευόμενες περιοχές. Από το 2007 συντονίζει τον Τομέα Επιστημονικής Υποστήριξης και Τεκμηρίωσης της οργάνωσης, οι δράσεις του οποίου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του Οικοσκοπίου, μιας χαρτογραφικής εφαρμογής και βάσης δεδομένων για το ελληνικό περιβάλλον, την έρευνα πεδίου με έμφαση στα απειλούμενα είδη, καθώς και τη γενικότερη κωδικοποίηση και ανάλυση της επιστημονικής πληροφορίας που παράγεται από το WWF Ελλάς. Ήταν επίσης η συντονίστρια του έργου του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας. Έχει επίσης εργασθεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά προγράμματα και ως ανεξάρτητη σύμβουλος σε θέματα διαχείρισης βιοτόπων και ειδών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλίων σχετικά με την ερπετοπανίδα της Ελλάδας και με θέματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.
~ ~ ~ ~ ~
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΜΑΡΗ
Βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη, για εργασία με θέμα την βιοποικιλότητα της Ελλάδος ως προς τα φυτά για την Εργασία «Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας» (Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, Πάτρα 2009, τόμοι Α΄ και Β΄ ) που εκπόνησε με τους Δ. Φοίτο και Θ. Κωνσταντινίδη.
Γεννήθηκε το 1943 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Φοιτήτρια με υποτροφία Ι.Κ.Υ. στο Φυσιογνωστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1963-1968). Καθηγήτρια Βοτανικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών 1995- 2010. Ιδρυτικό Μέλος (1980) της Ελληνικής Βιολογικής, καθώς και της Βοτανικής Εταιρείας (Ε.Β.Ε.), της οποίας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1996-σήμερα και Πρόεδρος της για 8 χρόνια (1999-2006). Ιδρυτικό μέλος (1975) του Διεθνούς Οργανισμού OPTIMA (Organization for the Phytotaxonomic Investigation of the Mediterranean Area), από το 1995-σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της και από το 2007-2013 Αντιπρόεδρος της. Έχει τιμηθεί το 1983 με το Ασημένιο Μετάλλιο της OPTIMA για την καλλίτερη ερευνητική εργασία. Εκλεγμένο μέλος από το 2002 του Δ.Σ. του Διεθνούς Οργανισμού ΙΟSΕΒ (International Organization of Systematic and Evolutionary Biology). Μέλος του Δ. Σ. της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Euro+Med Plant Base (Euro-Mediterranean Plant Data Base), υπεύθυνη για την κυτταρολογική βάση δεδομένων των φυτών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Διετέλεσε (1991-1993) μέλος της Ομάδας Ειδικών για την Bιοποικιλότητα και την Bιοδιατήρηση (Biodiversity & Biosubsistence) του Συμβουλίου της Ευρώπης και τακτικό μέλος από το 2005-2009 του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.Α Γ.Ε.).Ειδικός Επιστήμων (2003-2005) και από το 2006-σήμερα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου της Κεφαλονιάς. Συνεκδότης (από το 1990-σήμερα) του κεφαλαίου Mediterranean Chromosome Number Reports, στο ετήσιο περιοδικό “Flora Mediterranea” και (από το 2000-σήμερα) του διεθνούς περιοδικού “Βοτανικά Χρονικά”. Συμμετείχε στη συγγραφή των έργων “Mountain flora of Greece” και “Flora Hellenica”. Έχει δημοσιεύσει 70 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες που αφορούν στην βιοποικιλότητα, κυτταροταξινόμιση, φυτογεωγραφία και προστασία ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας και 80 άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις/εκδόσεις, καθώς και 3 διδακτικά βιβλία. Έχει περιγράψει 23 νέα είδη και υποείδη, καθώς και ένα νέο γένος της Ελληνικής Χλωρίδας. Συμμετείχε σε πολυάριθμα ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, σε 15 εκ των οποίων ήταν η Επιστημονικά Υπεύθυνη.
~ ~ ~ ~ ~
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΑΚΗ – ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά για εργασία της με τους Ευθύμιο Καρύμπαλη και Χαμπίκ Μαρουκιάν, με τίτλο : “Quaternary marine terraces as indicators of neotectonic activity of the Ierapetra normal fault SE Crete (Greece)” με την οποία προωθείται η γεωλογική γνώση του ελληνικού χώρου.
~ ~ ~ ~ ~
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΚΑ
Βραβείο Κωνσταντίνου Μοίρα, για εργασία με τους Δ. Λουτράδη και Γ. Χρούσσο με τίτλο : “Absence of Insulin Resistance and Law-Grade Inflammation Despite Early Metabolic Syndrome Manifestations in Children born after in vitro fertilization”.
Γεννήθηκε στην Αθήνα (1979). Αριστούχος του 36ο Λύκειου Αθηνών (1997) Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (2004). Εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», κάνοντας παράλληλα την διδακτορική της διατριβή με θέμα «Μελέτη της εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και άλλων ενδοκρινολογικών διαταραχών σε παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση», την οποία παρουσίασε τον Δεκέμβριο 2009. Για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Από τον Δεκέμβριο 2006 ως τον Αύγουστο 2008 εργάσθηκε ως αγροτική ιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Αχλαδοκάμπου κάνοντας εφημερίες στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Από τον Αύγουστο 2009 εργάζεται ως ειδικευόμενη Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Έχει επίσης εργασθεί ως μεταφράστρια ιατρικών βιβλίων στις εκδόσεις Πασχαλίδη και έχει παρουσιάσει αρκετές εργασίες της σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο του 2011 απέκτησε το πρώτο της παιδί, ένα κοριτσάκι και πλέον απολαμβάνει τον όμορφο ρόλο της μαμάς.
~ ~ ~ ~ ~
ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα για Έλληνα λυρικό ποιητή για τη συλλογή της «Με λύχνο και λύκους» (Εκδόσεις Νέδα, 2010).
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και εργάζεται ως δημοσιογράφος. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της ΕΣΗΕΑ. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. ΕΡΓΑ ΤΗΣ : Ποίηση Αρχάγγελος από μπετόν, Μαυρίδης 1974 / Αμνάδα των ατμών, Εγνατία 1980 και Καστανιώτης 1983/ Γη και πάλι, Υάκινθος 1986,Καστανιώτης1995 / Ωχροτάτη έως του λευκού, Καστανιώτης 1989/ Λέαινα της βιτρίνας,Καστανιώτης1992/ Η άγρυπνη των ουρανών,Καστανιώτης1995/ Στη Βασιλίδα του εξώστη, Καστανιώτης 1998 /Ο Θάνατος και η Κόρη, Καστανιώτης 2001/ Προς άγνωστον ,Καστανιώτης 2005/ Με λύχνο και Λύκους , Νέδα 2010. Αφηγήματα: Φύλλα Τροφής, Καστανιώτης 2004/ Με άλλα λόγια , Ροές 2007/ Ανθολόγιο Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη. Ρωμαλέα και Λυρική, Ερμής 1998 Βιβλία για παιδιά Ο τενεκές του λαδιού, Καστανιώτης 1979/ Ο πετούμενος κήπος, Κέδρος 1980,Πατάκης 1998/ Ο ήλιος κρυώνει, Α.Σ.Ε. 1982 / Παλιές ιστορίες του κόσμου Καστανιώτης 1982 Δύο τόμοι από μύθους της Ευρώπης και της Ασίας / Τα παραμύθια μας Gutenberg 1988/ 15 ιστορίες και ένα ερώτημα, Α.Σ.Ε. 1991 Σε μετάφραση Pale Almost White / Sleepless in the Skies, Dionysia Press Edinburgh 2001/ Earth and Again / The Royal Town of the Balcony, Dionysia Press, Edinburgh 2001/ Selected Poems(French-Greek) Paris 2000, Poemes, Desmos ,Cahiers Grecs.
~ ~ ~ ~ ~
ΕΛΛΗ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ – ΜΠΑΛΑΝΟΥ
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, σε αναγνώριση της πεντηκονταετούς καλλιτεχνικής της δημιουργίας σε σχεδιάσματα τα οποία συνθέτουν ένα συνεχές χρονικό της θεατρικής, της μουσικής και της καλλιτεχνικής επικαιρότητας της Ελλάδος.
Γεννήθηκε στο Ψυχικό (1931) από Μικρασιάτες γονείς από την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη. Μετά τις σπουδές της στο Αρσάκειο, παρακολούθησε μαθήματα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δοξιάδη (σκηνογραφία και ενδυματολογία) με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου και Τάσσο. Φοίτησε επίσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών και με υποτροφία στο Ιταλικό Πανεπιστήμιο για ξένους στην Περούτζια της Ιταλίας. Λόγω της πλούσιας μουσικής της παιδείας, το 1952 προσελήφθη στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) ως μουσικός παραγωγός και ενίοτε για να επιμελείται μουσικά εκπομπές ραδιοφωνικού θεάτρου. Το 1965 υπήρξε η πρώτη σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο θεατρικό τμήμα της τότε νεοϊδρυθείσης Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ). Από το 1960 ξεκίνησε συνεργασία με την εφημερίδα “Μεσημβρινή” και το περιοδικό “Εικόνες” της Ελένης Βλάχου για να αποτυπώνει με τα σκίτσα της τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις στήλες της θεατρικής, μουσικής και χορευτικής κριτικής συνεχίζοντας από το 1974 έως το 2011 στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”. Έχει συνεργαστεί συχνά με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και το ελεύθερο θέατρο ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και μουσικός επιμελητής. Έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία. Δύο λευκώματα με σκίτσα της εκδόθηκαν το 1988 και το 2008 με τίτλους “30 Χρόνια σκίτσα, Θέατρο – Μουσική – Χορός”, και “Σχέδια Έλλης Σολομωνίδη Μπαλάνου, 1987-2007” (Εκδόσεις Λούσης Μπρατζιώτη).Έχει τιμηθεί από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, την Ένωση Σμυρναίων, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού της απέτεινε Τιμητική Σύνταξη για την προσφορά της στον χώρο της τέχνης. Είναι μητέρα του Αριστείδη και της Σοφίας.
~ ~ ~ ~ ~
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΟΠΙΣΗ – ΒΕΡΤΗ
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, για την επιμέλεια ( με την Μαρία Παναγιωτίδη – Κεσίσογλου) της έκδοσης «Πολύγλωσσο Εικονογραφημένο Λεξικό Όρων Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής και Γλυπτικής» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2010).
Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών. Διευθύνει, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μαρία Παναγιωτίδη, ανασκαφή σε παλαιοχριστιανικό οικισμό στην Καρδάμαινα -αρχαία Αλάσαρνα- της Κω (από το 1985) καθώς και σε παλαιοχριστιανικές θέσεις της χερσονήσου του Σινά (από το 1998). Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες -Die Kirche der Hagia Triada bei Kranidi in der Argolis (1244), Mόναχο 1975 και. Dedicatory Inscriptions and Donor Portraits in Thirteenth-Century Churches of Greece (Osterreichische Akademie der Wissenschaften), Bιένη 1992- και έχει επιμεληθεί από κοινού με τη Μ. Παναγιωτίδη το Πολύγλωσσο Eικονογραφημένο Λεξικό Όρων Bυζαντινής Aρχιτεκτονικής και Γλυπτικής, Ηράκλειο 2010 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Οι μελέτες της, δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικούς τόμους, επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν στη βυζαντινή ζωγραφική, το βυζαντινό ζωγράφο, τη χορηγία, τις αφιερωτικές επιγραφές.
~ ~ ~ ~ ~
ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ – ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, για την επιμέλεια ( με την Σοφία Καλοπίση-Βέρτη ) της έκδοσης «Πολύγλωσσο Εικονογραφημένο Λεξικό Όρων Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής και Γλυπτικής» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2010).
Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Από το 1985 δίδαξε συνεχώς Βυζαντινή Αρχαιολογία στον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το 1999 εκλέχτηκε τακτική καθηγήτρια. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών και Γενική Γραμματέας της Χριστανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Από το 1986, διευθύνει, μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους της κλασικής και βυζαντινής αρχαιολογίας, την ανασκαφή του ιερού του Απόλλωνα, στην Καρδάμαινα (αρχαία Αλάσαρνα) της Κω. Από το 1998 διευθύνει μαζί με τη συνάδελφο Σοφία Καλοπίση-Βέρτη ανασκαφή στο όρος Σινά (Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή του Πανεπιστημίου Αθηνών). Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δώσει σημαντικό αριθμό διαλέξεων. Έχει επίσης δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά πολλές μελέτες που αναφέρονται κυρίως στη βυζαντινή ζωγραφική, αλλά έχει ασχοληθεί και με τη βυζαντινή γλυπτική, αρχιτεκτονική και κεραμική.
~ ~ ~ ~ ~
ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Εύα».
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1953 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Έχει γράψει ποιήματα, νουβέλλες και μυθιστορήματα. Συμμετείχε σε εκθέσεις οπτικής και συγκεκριμένης ποίησης. Υπότροφος του International writing Program του Πανεπιστημίου Iowa (1981), του Πανεπιστημίου Princeton (1995-96), του Schloss Wiepersdorf (2004) και του ιδρύματος Rockefeller (2010) μεταξύ άλλων, έχει δώσει διαλέξεις και εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Το μυθιστόρημά της Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» το 2000. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και σουηδικά.
~ ~ ~ ~ ~
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς.
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1910 με πρόεδρο την Ευσταθία Κωστοπούλου της γνωστής οικογένειας των τραπεζιτών. Στα πρώτα χρόνια είχε αναλάβει επίπονο αγώνα στον τομέα της ανέχειας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους σε φυλακισμένους με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η προσφορά του είναι εντελώς ανιδιοτελής, εθελοντική και διαχρονική και περιλαμβάνει: Μέριμνα των Μικρασιατών προσφύγων με ενδύματα, κλινοσκεπάσματα, φαγητό, φάρμακα , στέγαση/ Προμήθεια εμβολίων σε απόρους/ Στήριξη φυματικών του Νομού Μεσσηνίας/ Αποστολή ρουχισμού στους στρατιώτες του Μετώπου 1940/ Διοργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για να συντηρηθεί οικονομικά /Ιδρύει επαγγελματική Σχολή για άπορα κορίτσια/ Κάνει απογραφή απόρων οικογενειών και τις ενισχύει οικονομικά και ιατροφαρμακευτικά (δηλ ότι κάνει τώρα η Κοινωνική Πρόνοια) Ενίσχυση σε ορφανοτροφεία, UNICEF,ΚΕΘΕΑ, χωριά SOS,Σύλλογος Νεφροπαθών, πεινασμένα πληρώματα πλοίων, χρηματική ενίσχυση στο Κέντρο Πόνου «Τζένη Καρέζη», ενίσχυση πυροπαθών νομού Ηλείας, Μεσσηνίας και σε όποιον έχει ανάγκη. Σημαντική είναι η προσφορά του Συλλόγου Κυριών Καλαμάτας προς τη σπουδάζουσα νεολαία του νομού με την υιοθέτηση υποτροφιών 25 παιδιών τα οποία αγωνίζονται στο στίβο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Ο Σύλλογος εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούργιο αίμα από κυρίες της πόλης που σκοπό και φιλοδοξία έχουν να μεταποιούν την απελπισία και τον πόνο σε ελπίδα και να συνεχίζουν να προάγουν το έργο της προσφοράς. Γι αυτόν το σύλλογο υπερηφανεύεται όλη η Καλαμάτα.