ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1908 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

-- Ελληνίδες Τιμώμενες από την Ακαδημία Αθηνών – 2007

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ TO 2007

Στον Πίνακα Τιμωμένων από την Ακαδημία Αθηνών κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 28ης Δεκεμβρίου 2007, αναφέρονται 11 γυναίκες. Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, όπως κάθε χρόνο, τους ζήτησε να στείλουν σύντομα βιογραφικά σημειώματα για να τα παρουσιάσει στα μέλη και τους φίλους του.

• Ευθαλία Δημαρά
• Βασιλική Λαμπίδου (Κυρά των Μαρασίων)
• Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη
• Σοφία Κοτζάμπαση
• Αικατερίνη Κοτσίρα
• Αταλάντη Μιχελογιαννάκη-Καραβελάκη
• Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη
• Αλεξάνδρα Κ. Μπουφέα
• Έφη Νικολούδη
• Μαρία Οικονόμου-Ηλιοπούλου
• Ιωάννα Ν. Παπαδοπούλου

~ ~ ~ ~ ~

ΕΥΘΑΛΙΑ ΔΗΜΑΡΑ
Βραβείο του Ιδρύματος Καθηγητού Πανεπιστημίου Χαραλάμπους Γ.Σεπεντζή για την καλύτερη επιστημονική μελέτη με αντικείμενο την Οικονομική Επιστήμη για την εργασία της, μετά των Δ.Σκούρα και Κ. Τσεκούρα «The effects of regional capital subsidies on productivity growth:a case study of the greek food and beverage manufacturing industry»

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Στατιστικής και Πληροφορικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πτυχίο Μαθηματικών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1983). Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στατιστική (Diplome d’ Etudes Approfondies), 1985. Διδάκτωρ Στατιστικής του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie – Paris VI, με ειδίκευση στην Πολυμεταβλητή Ανάλυση Δεδομένων, 1988.

Από το 1992 μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Συμμετοχή σε Επιστημονικά Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιστημονική υπεύθυνος και ερευνήτρια σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Προγράμματα Ελληνικών φορέων.

Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Μέλος της Συγκλήτου και Επιτροπών του Πανεπιστημίου Πατρών (Επιτροπή για την επιστημονική υποστήριξη του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Επιτροπή Αναβάθμισης Μεταπτυχιακών Σπουδών, Επιτροπή της Κοινωνίας της Πληροφορίας). Ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανάλυσης Δεδομένων, Μέλος του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου «3rd Hellenic Workshop on Productivity and Efficiency Measurement», και Κριτής Διεθνών και Ελληνικών Περιοδικών Εκδόσεων.

~ ~ ~ ~ ~

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΜΠΙΔΟΥ (ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΜΑΡΑΣΙΩΝ)
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, για την μακρόχρονη και αφιλοκερδή προσφορά της στην πατρίδα και τα στρατευμένα νιάτα που υπηρετούν στα σύνορα του Έβρου.

~ ~ ~ ~ ~

ΑΘΗΝΑ ΖΑΧΑΡΟΥ-ΛΟΥΤΡΑΡΗ
Έπαινος οίκοθεν για το βιβλίο της «Χίος αοιδός,Η Χίος διεκδικεί και τιμά τον Όμηρο ανά τους αιώνες».

Η Αθηνά Κ. Ζαχαρού-Λουτράρη γεννήθηκε στην Καστανιά Καρδίτσας. Σπούδασε Αρχαιολογία και Τέχνη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το ίδιο πανεπιστήμιο έλαβε διδακτορικό στον τομέα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου και τώρα διδάσκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Χίο, όπου κατοικεί μόνιμα με το Χιώτη σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους.. Παράλληλα με τα διδακτικά της καθήκοντα ασχολείται με τις πνευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της Χίου και ιδιαίτερα με τη μελέτη της χιακής ιστορίας. Συμμετείχε σε επιμορφωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και σε συνέδρια που διεξήχθησαν στη Χίο, έδωσε διαλέξεις με θέματα από την ιστορία και την τέχνη του νησιού και δημοσίευσε πολλά άρθρα και βιβλία, ανάμεσα τους τα: Χιακή Σφίγγα, η διαχρονική πορεία ενός τοπικού συμβόλου, Χίος 1998, Οι Χίοι Εθνομάρτυρες Ε. Αργέντης και Α. Κορωνιός, σύντροφοι του Ρήγα, Χίος 1998, και Όμηρος, Χίος αοιδός, η Χίος διεκδικεί και τιμά τον Όμηρο ανά τους αιώνες, Χίος 2005 (το έργο αυτό πήρε τον έπαινο από την Ακαδημία).

~ ~ ~ ~ ~

ΣΟΦΙΑ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ
Έπαθλο Μιχαήλ και Ιωάννου Κατσαρά για το βιβλίο της «Βυζαντινά χειρόγραφα από τα Μοναστήρια της Μικράς Ασίας» Εκδόσεις Έφεσος 2004.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινή Φιλολογία, στη Βυζαντινή Ιστορία και στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και του Βερολίνου (Διδακτορική διατριβή 1988). Ήταν υπότροφος του Deutscher Academischer Austauschdienst (DAAD) στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου, του Αμβούργου και του Μονάχου, J.Seeger Visiting Research Fellow του Dumberton Research Center του Πανεπιστημίου του Harvard. Από το 1989 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Βυζαντινή Φιλολογία. Δίδαξε και έδωσε διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, του Bochum, του Μονάχου, της Κολωνίας.

~ ~ ~ ~ ~

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ
Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων-ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών για την ανέκδοτη συλλογή της γλωσσολογικού υλικού με τίτλο «Γλωσσική Συλλογή του χωριού Γήλοφος του νομού Γρεβενών».

Έτος γέννησης: 1984

Πτυχιούχος Τμήματος Φιλοσοφικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας – Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γνωρίζει Αγγλικά και χειρίζεται προγράμματα Η/Υ.

Εργάστηκε στο Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων και στο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.

 

Η γλωσσική συλλογή του χωριού Γήλοφος του νομού Γρεβενών για την οποία και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, είναι συλλογή με πλούσιες και ενδιαφέρουσες διαλεκτολογικές πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του βορειοελλαδίτικου ιδιώματος στο οποίο ανήκει.

~ ~ ~ ~ ~

ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ-ΚΑΡΑΒΕΛΑΚΗ
Έπαινος οίκοθεν για το βιβλίο της « Τοπωνύμια της Κρήτης. Σεργιάνι στη Βιάννο» Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2006.

Γεννήθηκα στην Άνω Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης. Ολοκλήρωσα τις γυμνασιακές μου σπουδές στο Ηράκλειο και φοίτησα στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Βρίσκομαι στην πορεία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής με θέμα «Προφορικά στοιχεία στο επίγραμμα σε σύγκριση με το κρητικό δίστιχο». Έχω συγγράψει το βιβλίο «Τοπωνύμια Κρήτης-Σεργιάνι στη Βιάννο» για το οποίο βραβεύτηκα από την Ακαδημία Αθηνών. Συνεχίζω να κάνω δημοσιεύσεις, να ερευνώ και να καταγράφω υλικό από τον χώρο των κρητικών τοπωνυμίων και γενικότερα από την προφορική παράδοση της Κρήτης. Από το 1982 έως σήμερα εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στο «Παγκρήτιον Εκπαιδευτήριο» Ηρακλείου Κρήτης και εκτός από τις πανεπιστημιακές μου σπουδές έχω συμμετάσχει σε σεμινάρια, συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες, που αφορούν στην Ελληνική Λογοτεχνία, στην Ιστορία, στη Γλώσσα, στον Πολιτισμό, στην Παράδοση της Κρήτης κ.λπ. Ανήκω στα ιδρυτικά μέλη του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Βιάννου και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την τέχνη της φωτογραφίας. Είμαι αιρετό μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας Ηρακλείου, της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου και πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών του Νομού Ηρακλείου. Είμαι παντρεμένη με τον παιδίατρο Νικόλαο Καραβελάκη και έχω αποκτήσει δύο παιδιά.

~ ~ ~ ~ ~

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΠΡΕΚΟΥΛΑΚΗ
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το δίτομο σύγγραμμά της «La peinture funeraire de Macedoine. Emplois et fοnctions de la couleur IVe –IIe s.Avant J.C.» ( Κέντρον Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2006).

~ ~ ~ ~ ~

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ. ΜΠΟΥΦΕΑ
Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου για έργο που αναφέρεται στη Νεοελληνική Ιστορία ή φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, για το βιβλίο της «Τα λογοτεχνικά περιοδικά της Κατοχής» Εκδόσεις Σοκόλης,2006.

Εκ πατρίδος και μητρίδος Μεσσηνιακής γεννήθηκε στη Βέρροια το 1960. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες σε έγκυρα περιοδικά (ΔΙΑΒΑΖΩ, ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ, Ο ΠΟΡΦΥΡΑΣ κ.α.) και εφημερίδες (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΤΑ ΝΕΑ κ.α.). Η διδακτορική διατριβή της με θέμα «Τα λογοτεχνικά περιοδικά της Κατοχής» εκπονήθηκε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και εγκρίθηκε με το βαθμό Άριστα. Εκδόθηκε από τις εκδόσεις Σοκόλη το 2006 και τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Εργάζεται στη μέση εκπαίδευση και είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

~ ~ ~ ~ ~

ΕΦΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ
Βραβείο Γ. Αθάνα για την καλύτερη ποιητική συλλογή νέου ,κατά προτίμηση, ποιητού, για τη συλλογή της « Κλείτου Επιτάφιος» Εκδοτικός Οίκος Α. Λιβάνη, 2006.

Η Έφη Νικολούδη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το εμπορικό κολέγιο «Saint Georges» και τη δραματική σχολή «Ελληνικό Κέντρο Στανισλάβσκι». Το 2003 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κοχλίας» το μυθιστόρημά της «Η Πέτρα». Στη συνέχεια εκδόθηκε το ποιητικό της έργο «Κλείτου Επιτάφιος» για το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Γιώργο Κώνστα.

~ ~ ~ ~ ~

ΜΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Βραβείο Κωσταντίνου Κτενά για τη συγγραφή πρωτότυπης εργασίας ορυκτολογικού περιεχομένου για την εργασία της με τον Γ.Τσούπα «High PGE contents and extremely abundant PGE-minerals hosted in chromitites from the Veria ophiolite complex,northern Greece.»

Είναι Γεωλόγος και Χημικός, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993). Διδάσκει στο Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εφαρμοσμένη Περιβαλλοντική Γεωλογία», για το οποίο είναι επιστημονική υπεύθυνη. Επιβλέπει και συμμετέχει σε συμβουλευτικές/εξεταστικές επιτροπές σημαντικού αριθμού Μεταπτυχιακών/Διδακτορικών διατριβών. Κύρια αντικείμενα της έρευνας αποτελούν η ερμηνεία του τρόπου σχηματισμού ορυκτών πρώτων υλών, αλλά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευσή τους. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην έρευνα των ευγενών μετάλλων, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια/Eρευνητικά κέντρα της χώρας και άλλων χωρών, κυρίως της Ευρώπης, Καναδά, Αμερικής, καθώς επίσης με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Αποτελεί μέλος Εκδοτικών επιτροπών, Θεματικών επιστημονικών τόμων, Μονογραφιών, Πρακτικών Συμποσίων, Επιστημονικών επιτροπών. Βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών, για 5η φορά, για πρωτότυπη επιστημονική δημοσίευση στο Επιστημονικό περιοδικό Ore Geology Reviews.

~ ~ ~ ~ ~

ΙΩΑΝΝΑ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο της «Οι αντιφωνίες στα χορικά του Αισχύλου»

Πτυχιούχος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Regensburg (Κλασική Αρχαιολογία, Αρχαία Ιστορία, Φιλοσοφία, Κλασική Φιλολογία) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Κλασική Φιλολογία). Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και Διδακτορικό Δίπλωμα στο Α.Π.Θ. με αντικείμενο το Αρχαίο Δράμα. Μεταδιδακτορική έρευνα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας των Επιστημών (στα πλαίσια του προγράμματος ερευνών του Ι.Κ.Υ.). Μια μονογραφία (Οι αντιφωνίες στα χορικά του Αισχύλου, σειρά: Πονήματα, αρ. 6, εκδόσεις Ακαδημίας Αθηνών), 11 δημοσιεύσεις (ξενόγλωσσες και στα Ελληνικά), μεταφράσεις από Αρχαία Ελληνικά, βιβλιοκρισίες, συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια. Λέκτωρ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δίδαξε σε ελληνικά ΑΕΙ αρχαία ελληνική μετρική και αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό θέατρο. Από το 2006 Λέκτωρ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με γνωστικό αντικείμενο «Κλασική Φιλολογία», διδάσκει στο προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Είναι επιστημονική υπεύθυνη της σειράς «Αρχαίο Θέατρο» (εκδόσεις «Μεταίχμιο») και ακαδημαϊκή οργανώτρια του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Ελληνικό Πολιτισμό.

~ ~ ~ ~ ~