ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Δεκέμβρης 2011
Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου
του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών ( ECICW-CECIF)

Η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών , 25-26 Νοεμβρίου έγινε στη Ζυρίχη, Ελβετία, τόπο Ιδρυτικής Συνέλευσης του Κέντρου (Axenstein 1961). Βέβαια, ο εορτασμός των 50 χρόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου έγινε με μεγάλη συμμετοχή και λαμπρότητα στην Εαρινή Συνέλευση στη Βαρκελώνη. Η παρούσα συνάντηση, έγινε σε «κλειστό κύκλο» με ικανοποιητική συμμετοχή εκπροσώπων των Συμβουλίων- μελών όμως, το υψηλό κόστος διαμονής στην Ζυρίχη, η οικονομική κρίση και η γενική ατμόσφαιρα ανασφάλειας στα κράτη της Ευρώπης δεν επέτρεψε παρουσία συνοδών, παρατηρητών, εκπροσώπων άλλων γυναικείων οργανώσεων και ντόπιων γυναικών.

Η Ελένη Αδάμ, Γενική Γραμματέας του ΕΣΕ, συμμετείχε ως Γενική Γραμματέας του ECICW-CECIF.

Παραθέτουμε σε μετάφραση Δήλωση που συντάχθηκε κατά τη Γ.Σ. και μπορούν να την στείλουν τα Συμβούλια -Μέλη στις Κυβερνήσεις της χώρας τους και σε όποια άλλα θεσμικά όργανα νομίζουν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ECICW-CECIF) που έγινε αποδεκτή από την Γενική Συνέλευση στη Ζυρίχη, Ελβετία, στις 25 Νοεμβρίου 2011, έτος εορτασμού των 50 χρόνων της Ομοσπονδίας

Ισότητα φύλων και ενδυνάμωση των γυναικών

Ανησυχώντας με την αύξηση της βίας κατά των γυναικών σε πολλές από τις χώρες μέλη και συνειδητοποιώντας ότι η παρούσα οικονομική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στις γυναίκες καλεί τους Οργανισμούς και τις Κυβερνήσεις της Ευρώπης να προβούν σε ενέργειες υποστηρικτικές των εθνικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών:

  • Να εξαλείψουν την βία κατά των γυναικών εστιάζοντας σε πρόληψη, προστασία και υπηρεσίες
  • Να συνηγορήσουν καλύτερα για την ενδυνάμωση των γυναικών
  • Να προωθήσουν τις γυναίκες σε θέσεις λήψεως αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και ειδικά σε πολιτικές και οικονομικές συζητήσεις.

Doris Bingley
Πρόεδρος του ECICW-CECIF

Το ECICW-CECIF είναι το περιφερειακό, τοπικό, Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών. Το Διεθνές Συμβούλιο των Γυναικών είναι η αρχαιότερη διεθνής γυναικεία οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1888 με μέλη ανά την υδρόγειο.

Μέλη του είναι: Αυστρία, Ατζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Λίβανος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μεγάλη Βρετανία, Μονακό, Ολλανδία, Ουκρανία,Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Ρωσσία, Τουρκία , Φινλανδία.

Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών

Στη συνάντηση που οργάνωσε το ΕΛΓ στο φιλόξενο χώρο της ΧΕΝ για να εορτάσει τα 20 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, παρέστη η Πρόεδρος του EWL-LEF και πολλές εκπρόσωποι γυναικείων σωματείων. Είχε ετοιμαστεί μια μικρή έκθεση με υλικό που παρουσίασαν διάφορα σωματεία ( το ΕΣΕ είχε αναρτημένη παρουσίαση με φωτογραφίες και φυλλάδια). Επίσης παρουσιάστηκε ένα πολύ συμπαθητικό βίντεο με αποσπάσματα από συνεντεύξεις διαφόρων εκπροσώπων σωματείων που μετέχουν στο Ελληνικό Τμήμα . Η Έφη Καλλιγά αναφέρθηκε με σαφήνεια και συντομία σε πολλά θέματα προβάλλοντας το πνεύμα του ΕΣΕ και τη συμβολή του στη δημιουργία του ελληνικού Τμήματος του ΕΛΓ. Οι δημιουργοί του βίντεο υποσχέθηκαν να το βελτιώσουν τεχνικά και να μας δώσουν αντίγραφο. Θα ήταν ενδιαφέρον να το παρουσιάσουμε στα μέλη μας.

ΠΕΝΘΟΣ

Η ταμίας της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΕ, Αστερία Κούλα -Γέρου απεβίωσε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011. Η κηδεία της έγινε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στη Λειβαδιά. Η Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ Λειβαδιάς κυρία Τσιτσοπούλου διάβασε εκ μέρους της Προέδρου του ΕΣΕ κυρίας Ε. Καλλιγά τον παρακάτω αποχαιρετισμό.

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων αποχαιρετά σήμερα με μεγάλη οδύνη την Αστερία Κούλα-Γέρου, ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του που τα τελευταία χρόνια, ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Προεδρείου, διακρίθηκε για την ουσιαστική προσφορά της, την αφοσίωσή της στους σκοπούς της Οργανώσεως και για τη θετική στάση της σε όλες τις πρωτοβουλίες και τα σχέδιά μας.

Πρότυπο ήθους και συνέπειας, η Αστερία συνεδύαζε μεγάλη ωριμότητα, πείρα ζωής, και ένα τεράστιο απόθεμα κοινωνικής ευαισθησίας που της επέτρεπε να προσεγγίζει και να χειρίζεται αποτελεσματικά πρόσωπα και καταστάσεις. Εργατική , άξια και πολυτάλαντη, διέθετε ένα μεγάλο φάσμα ικανοτήτων, από την άψογη διαχείρηση των οικονομικών της Οργανώσεως έως την καλλιτεχνική σύνθεση της αναμνηστικής αφίσσας για την επέτειο των εκατό χρόνων του Εθνικού Συμβουλίου των Ελληνίδων.

Όλα αυτά τα χαρίσματα της κέρδισαν γρήγορα μεγάλη εκτίμηση και πάρα πολλές φιλίες μέσα στην Οργάνωση. Και ο πόνος μας για την τόσο ξαφνική και πρόωρη απώλειά της είναι μεγάλος.

Σε ευχαριστούμε καλή μας φίλη για όσα μας πρόσφερες: Τόσο πολλά σε τόσο λίγα χρόνια. Αστερία , θα μας λείψεις πολύ. Καλό σου ταξείδι.»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων σας προσκαλεί την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012, ώρα 1:30-5:00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο “ΗΛΕΚΤΡΑ”, Ναυάρχου Νικοδήμου 18-20, για την κοπή της πίτας.

Θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια Καστελόριζου και Μικρασίας από την πρόεδρο της Πολιτιστικής και Μουσικοχορευτικής Ομάδας Καστελορίζου και τη Χορευτική Ομάδα.

Όπως κάθε χρόνο, έχουν κληθεί οι Ελληνίδες που βράβευσε εφέτος η Ακαδημία Αθηνών.

Σας περιμένουμε, με την παρέα σας να περάσουμε μαζί λίγες ευχάριστες ώρες.