ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1919 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Δεκέμβριος 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Δεκέμβριος 2007

Αγαπητές  φίλες,

Στην τελευταία μας επικοινωνία, παραμονές  των Βουλευτικών Εκλογών, είχαμε τονίσει την ανάγκη της υπερψήφισης γυναικών υποψηφίων. Και είναι θετικό ότι, παρά την εξαιρετικά μικρή προεκλογική περίοδο – δυσμενέστατη για τους νέους ή πρωτοεμφανιζόμενους υποψήφιους, στους οποίους κατά κανόνα περιλαμβά-νονται πολλές γυναίκες- ο αριθμός των εκπροσώπων του φύλου μας στη νέα Βουλή αυξήθηκε, φθάνοντας ποσοστό 16%  επί του συνόλου, έναντι του 13% της προηγούμενης Βουλής. Το ΕΣΕ έσπευσε να τις συγχαρεί όλες, θέτοντας και την εμπειρία του στη διάθεσή τους.

Στο ίδιο πνεύμα και με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου το ΕΣΕ υποστήριξε και συνυπέγραψε την πρόταση του Ιδρύματος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για την εισαγωγή, στις Βουλευτικές Εκλογές, συστήματος ποσοστώσεων ανάλογο με αυτό που ισχύει ήδη στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές(βλέπε σελ 3 εκτεταμένη αναφορά της αντιπροέδρου Βάσως Σταυριανοπούλου-Γκανάτσου).

Φθάνουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης χρονιάς, χωρίς να έχουμε την πολυτέλεια της ανακούφισης και της ξεγνοιασιάς, καθώς σοβαρά θέματα παραμένουν ανοιχτά και αξιώνουν την προσοχή μας. Στο επίκεντρο για άλλη μια φορά, οι κυοφορούμενες αλλαγές στο καθεστώς της κοινωνικής ασφάλισης, με επιπτώσεις στα δεδομένα  ζωής, της δικής μας αλλά και των γενεών που ακολουθούν. Ακόμα, οι εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής- στις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες- που χαρακτηρίζονται από ασάφειες και αδιέξοδα…

Παρόλα αυτά, δεν έχουμε  απομακρυνθεί από το πρόγραμμά μας για το 2008. Είμαστε αποφασισμένες να τιμήσουμε  και να προβάλουμε την συμπλήρωση της  Εκατονταετίας της Ομοσπονδίας μας. Ήδη είμαστε σε θέση να σας γνωρίσουμε τρεις ημερομηνίες για αντίστοιχες εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του εορτασμού. Αυτές είναι:
23 Ιανουαρίου (Κοπή  της Πίτας   του ΕΣΕ)
3 Μαρτίου (Μουσική Εκδήλωση στον «Παρνασσό»)
8 ή 9 Οκτωβρίου  (Επίσημη  Εκδήλωση για τα 100  χρόνια μας).
Σας παρακαλούμε να σημειώσετε αυτές τις ημερομηνίες. Θα σας ενημερώσουμε για επιπλέον δραστηριότητες, εκδόσεις και  εκδηλώσεις  διαφόρων  Σωματείων -Μελών μας. 

Ευχόμαστε σε όλες σας Καλές Γιορτές!

Καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα!

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

 

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 2007

Στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές  της  16 Σεπτεμβρίου 2007 μας εκπροσωπούν 48 γυναίκες (ποσοστό 16% στο σύνολο των βουλευτών). Από αυτές, 28   υπηρέτησαν  και στην προηγούμενη Βουλή, 20  είναι  νέα πρόσωπα.
Για να μπορούν οι γυναίκες να επηρεάσουν  τις αποφάσεις ενός κοινοβουλίου χρειάζεται ποσοστό τουλάχιστον 30%, κατάσταση που ισχύει μόνο σε 14 χώρες. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 15%.

Παραθέτουμε  αλφαβητικά  τα ονόματα  των γυναικών  βουλευτών , την εκλογική τους περιφέρεια και  το κόμμα που εκπροσωπούν

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου,   Φθιώτιδας  ΠΑΣΟΚ

Λίτσα Αμμανατίδου -Πασχαλίδου, Β΄Θεσσαλονίκης   ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Μιλένα  Αποστολάκη, Β΄Αθήνας   ΠΑΣΟΚ

Δήμητρα Αράπογλου, Β΄Πειραιά   ΛΑ.Ο.Σ.

Χρυσή Αράπογλου,   Α΄Θεσσαλονίκης  ΠΑΣΟΚ

Σοφία Γιαννακά , Αιτωλοακαρνανίας  ΠΑΣΟΚ

Άντζελα Γκερέκου, Κερκύρας   ΠΑΣΟΚ

Μαρία  Δαμανάκη, Επικρατείας   ΠΑΣΟΚ

Άννα Διαμαντοπούλου ,  Επικρατείας  ΠΑΣΟΚ

Θάλεια Δραγώνα, Επικρατείας  ΠΑΣΟΚ

Ροδούλα Ζήση, Μαγνησίας  ΠΑΣΟΚ

Ευα  Καϊλή, Α΄Θεσσαλονίκης  ΠΑΣΟΚ,

Σοφία Καλαντζάκου, Μεσσηνίας  Ν.Δ.

Σοφία Καλαντίδου,  Α΄Θεσσαλονίκης  ΚΚΕ

Λιάνα  Κανέλλη, Α΄Αθήνας  Κ.Κ.Ε.

Κρινιώ   Κανελλοπούλου, Ηλείας Ν.Δ.  

Λούκα Κατσέλη, Επικρατείας ΠΑΣΟΚ

Λίλα Καφαντάρη, Α΄ Αθήνας  ΚΚΕ

Όλγα Κεφαλογιάννη, Ρεθύμνου   Ν.Δ.

Μαρία  Κόλλια-Τσαρουχά, Σερρών  Ν.Δ.

Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, Κορινθίας  ΝΔ

Αριάδνη Μανούσου- Μπινοπούλου, Κυκλάδων  Ν.Δ.

Ευα Μελά, Β΄  Αθήνας  ΚΚΕ

Αθανασία  Μερεντίτη, Τρικάλων  ΠΑΣΟΚ

Ντόρα Μπακογιάννη, Α΄ Αθήνας  ΝΔ

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, Α΄Αθήνας  ΝΔ

Παρασκευή Μπουζάλη, Καστοριάς  Ν.Δ.

Βέρα Νικολαϊδου, Β΄ Πειραιά   ΚΚΕ

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,  Β΄Αθήνας   ΠΑΣΟΚ

Ελπίδα Παντελάκη, Α΄Πειραιά   Κ.Κ.Ε.

Έλσα Παπαδημητρίου, Αργολίδας  Ν.Δ.

Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου,  Β΄Αθήνας  Ν.Δ.

Βάσω Παπανδρέου, Β΄  Αθήνας  ΠΑΣΟΚ

Αλέκα  Παπαρήγα, Β΄ Αθήνας   Κ.Κ.Ε.

Φεβρωνία Πατριανάκου, Επικρατείας  Ν.Δ.

Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη,  Ευβοίας   ΠΑΣΟΚ

Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Β΄Αθήνας  Ν.Δ.

Φωτεινή Πιπιλή, Α΄ Αθήνας ΝΔ

Νατάσα Ράγιου- Μεντζελοπούλου, Αχαϊας  Ν.Δ.

Συλβάνα  Ράπτη, Α΄ Αθήνας   ΠΑΣΟΚ

Ελένη  Ράπτη, Α΄ Θεσσαλονίκης   Ν.Δ.

Σοφία Σακοράφα, Β΄ Αθήνας  ΠΑΣΟΚ

Μαρία  Σκραφνάκη, Ηρακλείου  ΠΑΣΟΚ

Θεοδώρα  Τζάκρη, Πέλλας  ΠΑΣΟΚ

Ελπίδα Τσουρή, Χίου ΠΑΣΟΚ

Παρθένα Φουντουκίδου-Θεοδωρίδου, Πέλλας  Ν.Δ.

Άννα Φιλίνη, Α΄Αθήνας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α,

Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υπόλοιπου  Αττικής  ΠΑΣΟΚ

Ποσοστώσεις: Νέα ελπίδα για πραγματική ισότητα γυναικών  και ανδρών  

Κλείνοντας το έτος 2007, έτος ίσων ευκαιριών για όλους, μια πρόκληση για την ουσιαστική ισότητα γυναικών και ανδρών προσφέρει ο νέος εκλογικός νόμος.
Μετά τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή  του Ν.  2839/2000 «για την υποχρεωτική συμμετοχή κατά το 1/3 τουλάχιστον  από κάθε φύλο στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και άλλα όργανα Δημοσίων Οργανισμών και Οργανισμών Β΄ βαθμού  Αυτόδιοίκησης» και το Ν2910/2001 «για την υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών κατά το 1/3  τουλάχιστον στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Α΄ και Β΄ βαθμού  Αυτοδιοίκησης», έφθασε η ώρα της διεκδίκησης  των γυναικών στο καθιερωμένο  ποσοστό, 1/3 τουλάχιστον, στα ψηφοδέλτια  των υποψηφίων των βουλευτικών εκλογών. Όλες αυτές  οι διεκδικήσεις  βασίζονται και νομιμοποι-ούνται στην παράγραφο 2 του άρθρου 116 του Συντάγματος 2001 το οποίο προβλέπει ότι «το Κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη κατά των γυναικών». Οι δε ποσοστώσεις αποτελούν προσωρινά  «θετικά μέτρα για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών» που ορίζει επίσης η παράγραφος 2 του άρθρου 116 του Συντάγματος.
Η ανακίνηση της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου έδωσε το έναυσμα και  αποτέλεσε την πρόκληση για να κινηθούν οι γυναικείες οργανώσεις με πρωτοβουλία του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας   και του Ιδρύματος για τα  Δικαιώματα του Ανθρώπου. Συντάχθηκε πρόταση – διάταξη  την οποία   υπέγραψαν  23 γυναικεία Σωματεία μεταξύ  των οποίων και το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, για να υποβληθεί στις αρμόδιες Κυβερνητικές αρχές , να υποστηριχθεί και να περιληφθεί στον  υπό μεταρρύθμιση εκλογικό νόμο. Η διάταξη  είναι η εξής:  « Ο αριθμός ων υποψηφίων βουλευτών από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο με το 1/3 τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων κάθε συνδυασμού. Τυχόν δεκαδικός αριθμός  στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα  είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω».  Εν των μεταξύ, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, κατ΄ επιταγή του  Συντάγματος (παρ. 2, άρθρο  116) περιέλαβε στο σχέδιο του εκλογικού νόμου διάταξη που προβλέπει «την υποχρεωτική  κατά το 1/3 τουλάχιστον   συμμετοχή  των γυναικών  στα ψηφοδέλτια  των υποψηφίων βουλευτών στο σύνολο της Επικράτειας»
Στη συνέχεια,  ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα  της γυναίκας κάλεσε σε συζήτηση τους εκπροσώπους των κομμάτων, γυναικείες  οργανώσεις και άλλους ενδιαφερόμενους για να εκθέσουν  οι εκπρόσωποι των κομμάτων τις απόψεις τους και να εκφραστεί και η βούληση των παρισταμένων πολιτών.
Η κ. Α. Μαραγκοπούλου  ανέπτυξε το κατά πόσο η νομική ισότητα  ανταποκρίνεται προς την ουσιαστική ισότητα, ότι η  ποσόστωση    ως «προσωρινό μέτρο»  συμβάλλει  προς την ουσιαστική ισότητα.  Αναφέρθηκε στη θετική επίδραση των ανωτέρω εκτεθέντων Νόμων (Ν2839/2000 και 2910/2001) και  στα κρατούντα σε άλλα  Ευρωπαϊκά Κράτη , τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι τα Σκανδιναβικά  Κράτη ξεκίνησαν με  τις ποσοστώσεις   και σήμερα που 48,5% των βουλευτών είναι γυναίκες, κανείς δεν  θυμάται  τις ποσοστώσεις. Ακόμη , η κ. Μαραγκοπούλου, σχολίασε την  διάταξη   στο σχέδιο του εκλογικού νόμου, εκφράζοντας τη γνώμη   ότι θα ήταν καλύτερα από νομική και πρακτική άποψη αν  το 1/3 τουλάχιστον   των υποψηφίων   στα ψηφοδέλτια  κάθε εκλογικής περιφέρειας  ήταν γυναίκες.
Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Βουλευτής και Πρόεδρος των Γυναικών ΝΔ, κ. Κατερίνα Παπακώστα υποστήριξε την περιληφθείσα στο σχέδιο του εκλογικού νόμου διάταξη για το 1/3 των γυναικών στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων όλης της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Καθηγητής και Βουλευτής  Επικρατείας κ. Γ. Παπαδημητρίου, με ιδιαίτερη ευαισθησία αναφέρθηκε στην καθυστερούμενη αναγνώριση εκ μέρους της Πολιτείας αυτού του δικαιώματος των γυναικών, συμφώνησε κατ΄αρχήν  με την ποσόστωση για κάθε εκλογική περιφέρεια αλλά διατύπωσε την άποψη ότι αυτό το θέμα θα ήταν καλλίτερα  αν αποτελούσε ιδιαίτερο νόμο αντί να περιληφθεί στην μεταρρύθμιση εκλογικού νόμου ο οποίος, συχνά, μεταβάλλεται.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ , βουλευτής   κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι  τις ποσοστώσεις του 1/3    εφαρμόζουν σε όλα τα εσωτερικά όργανα του κόμματος  και υπογράμμισε ότι αυτό το δικαίωμα των γυναικών είναι βάση δικαιοσύνης  και δημοκρατίας.
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ  κινήθηκε μέσα στη διεκδίκηση  των δικαιωμάτων των γυναικών. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα δικαιώματα  στην εργασία, κοινή ασφάλιση και περιβάλλον εργασίας, όρια ηλικίας κλπ  τα οποία κατά το ΚΚΕ έχουν προτεραι-ότητα για τις γυναίκες.
Η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ  ανέφερε ότι το κόμμα της δεν συμφωνεί  με τις ποσοστώσεις για τις γυναίκες  γιατί τις υποτιμά και τις κατατάσσει στις περιθωριακές  κατηγορίες πληθυσμού, ενώ οι γυναίκες έχουν ικανότητες  και μπορούν  χωρίς υποβοηθή-ματα    να  κερδίσουν θέσεις εξουσίας.
Με παρέμβασή του ο καθηγητής κ. Νικολακόπουλος τοποθέτησε το θέμα των ποσοστώσεων  ως αναγκαίο και προσωρινό  μέχρι να εξαλειφθούν τα στερεότυπα που ακόμη κρατούν καλά  στην ελληνική κοινωνία.
Ακούστηκαν απόψεις  από το ακροατήριο το οποίο ήταν ευαισθητοποιημένο στα θέματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισότητας. Τέλος η κ. Μαραγκοπούλου ζήτησε  να εγκριθεί η προτεινόμενη από τα Γυναικεία Σωματεία διάταξη  να προχωρήσει,  να υποστηριχθεί  και να παρακολουθηθεί  μέχρι της τελικής ψήφισής της από το Κοινοβούλιο. Ένα θερμό  παρατεταμένο χειροκρότημα  σφράγισε τη σύμφωνη γνώμη.
Και τώρα, τι πρέπει όλες εμείς  οι γυναικείες οργανώσεις να   κάνουμε; Πρέπει να παροτρύνουμε, να ενθαρρύνουμε και να εμψυχώσουμε  τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις νέες που έχουν γνώσεις, ικανότητες και ανταποκρίνονται στα  προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και ιδία των γυναικών, να συμμετέχουν  κατά το 1/3 (33%) τουλάχιστον  ως υποψήφιες βουλευτές στα ψηφοδέλτια κάθε κόμματος ώστε στο τέλος οι γυναίκες να αντιπροσωπεύουν 1/3 τουλάχιστον  του συνόλου των υποψηφίων βουλευτών  της χώρας. Τότε θα είναι κοντινός  ο δρόμος για να αντιπροσωπεύουν οι γυναίκες  και  το 1/3 στα βουλευτικά έδρανα. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Από εμάς εξαρτάται αν το ποσοστό  μας θα φθάσει στο 50% των βουλευτών της χώρας.

Βάσω Σταυριανοπούλου-Γκανάτσου

 

 

Παρέμβαση  προς τα μέλη της  Κοινοβουλευτικής  Συνέλευσης του Συμβουλίου της  Ευρώπης

  Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΕ, κατά τη συνεδρίαση της 2ας Οκτωβρίου 2007, έλαβαν γνώση του περιεχομένου της εκθέσεως επί του θέματος της πορνείας η οποία  επρόκειτο να υποβληθεί  από την  Επιτροπή  Ίσων Ευκαιριών Γυναικών και Ανδρών για έγκριση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ( PACE,1-5 Οκτωβρίου)
Επί του θέματος αυτού είχαν ήδη λάβει θέση  το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών και το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών που διαφωνούν  με το περιεχόμενο  και τις προτάσεις της Επιτροπής. Αποστείλαμε  το  παρακάτω  σχετικό ψήφισμα στους εκπροσώπους της  Ελλάδας  στο Συμβούλιο της Ευρώπης με την παράκληση  να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο κείμενο  στις 5 Οκτωβρίου, σεβόμενοι τις διεθνείς συμβάσεις που η χώρα μας έχει κυρώσει και  προασπίζοντας με τη στάση τους  αυτή τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.

Προς τα  Μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του   Συμβουλίου της Ευρώπης

Το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών (EWL) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ECICW-CECIF)  θα ήθελαν να επιστήσουν την προσοχή σας  στην αναφορά της  Επιτροπής  Ίσων Ευκαιριών Γυναικών και Ανδρών  με τίτλο «Πορνεία- τι θέση να πάρουμε;» η οποία θα υποβληθεί στην Κοινοβουλευτική  Συνέλευση  κατά την επόμενη συνεδρία (1-5 Οκτωβρίου).Το EWL  ECICW   θεωρούν ότι το συγκεκριμμένο  σχέδιο αναφοράς δεν ανταποκρίνεται στην εντολή του Συμβουλίου Υπουργών που αποβλέπει στην προστασία  των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών  που εκπορνεύονται  και των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ατόμων (trafficking). Η οριοθέτηση  μεταξύ εξαναγκασμού  σε πορνεία, trafficking και  της περιγραφόμενης ως εργασίας  σε  σεξ   δεν συμπίπτει  με την προσπάθεια  καταπολέμησης του  trafficking και του σεβασμού  και της προαγωγής των  δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το εν λόγω σχέδιο  βρίσκεται επίσης  σε ασυμφωνία με τη Σύμβαση των Ηνωμένων  Εθνών  για την Εξάλειψη  Όλων των Μορφών Διάκρισης  εναντίων  Γυναικών (CEDAW) -αρθρο 6 – και με την  Σύμβαση των  Ηνωμένων Εθνών  για την  καταστολή  της διακίνησης ατόμων (trafficking ) και της Εκμετάλλευσης   της  Πορνείας Άλλων(1949) που αφορά  την πορνεία και  απαγορεύει  κάθε μορφή  δήλωσης  των ατόμων  που εκπορνεύονται.
Το EWL  και το   ECICW  ζητούν την υποστήριξή σας  για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών, και σας  καλεί να καταψηφίσετε   αυτό το κείμενο στις 5 Οκτωβρίου».

 

 

Φθινοπωρινή  Γενική  Συνέλευση  του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (CECIF-ECICW)

Το ΕΣΕ αντιπροσώπευσε η Φωτεινή Στεργιοπούλου. Η Ελένη Αδάμ ως μέλος του Συμβουλίου του CECIF-ECICW έχει ψήφο αλλά δεν δικαιούται να εκπροσωπεί τη χώρα της. Μέλη του CECIF-ECICW παρέστησαν στην Κοινοβουλευτική  Συνέλευση του  Συμβουλίου της Ευρώπης για την πορνεία και υποστήριξαν  τις απόψεις που εκτίθενται και στο  παραπάνω  ψήφισμα.
Η Ολομέλεια της Γ.Σ. του CECIF-ECICW  διατύπωσε  επίσης  ψήφισμα  για την προστασία κατά τις  ένοπλες διενέξεις των δικαιωμάτων των αμάχων, γυναικών, παιδιών, υπερηλίκων, αναπήρων.

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το  Εθνικό Συμβούλιο  Ελληνίδων σας προσκαλεί την Τετάρτη,  23  Ιανουαρίου    2008,  ώρα 6:00-9:00 μ. μ.  στο Ξενοδοχείο  ΤΙΤΑΝΙΑ για την κοπή της πίτας.
Εκατό Χρόνια  1908-2008 
Θα υπάρχει ζωντανή μουσική από  τον γνωστό καλλιτέχνη  κ .Ι. Θεοδωρόπουλο.
Όπως κάθε χρόνο, έχουν κληθεί οι  Ελληνίδες  που βράβευσε  εφέτος η Ακαδημία Αθηνών.
Σας περιμένουμε με την παρέα σας να  πιούμε ένα ποτήρι κρασί    και να περάσουμε μαζί  λίγες  ευχάριστες ώρες.

[INSERT_ELEMENTOR id="1367"]