ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1908 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

-- Δεκέμβριος 2006

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Δεκέμβριος 2006

Αγαπητές  φίλες,

Στην αρχή μιας νέας θητείας και με αφορμή το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς, είθισται να αναζητούμε κάτι νέο  και όταν προγραμματίζουμε την προσεχή μας δράση.

Εμείς, όμως, αυτή τη φορά, αποφασίσαμε να σας εκπλήξουμε. Επιλέγουμε να συνεχίσουμε και το 2007 να εργαζόμαστε πάνω στα θέματα  που ανοίξαμε πέρυσι: τη βία κατά των γυναικών και των παιδιών και μάλιστα στις νέες μορφές της.

Σειρά από γεγονότα , στη χώρα μας  και αλλού και παράλληλες κινήσεις, τόσο σε εθνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, μας πείθουν ότι υπάρχει ανάγκη να επιμείνουμε και να εμβαθύνουμε στον τομέα αυτόν.

Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε  το συγκριτικό μας πλεονέκτημα- τον σημαντικό αριθμό οργανώσεων και μελών της Ομοσπονδίας και τη γεωγραφική διασπορά τους στην χώρα-  για να ενημερώσουμε και να προβάλουμε  τα όσα αποκομίσαμε  από την  πρόσφατη Ημερίδα « Μορφές Βίας Κατά Γυναικών και Παιδιών στη Σύγχρονη  Κοινωνία», πολλαπλασιάζοντας έτσι τη χρησιμότητα  και την αποτελεσματικότητα  αυτής της  διοργάνωσης.

Βρισκόμαστε στο στάδιο σχεδιασμού αυτής της επίκαιρης καμπάνιας και σε ενέργειες για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και μέσων. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τις λεπτομέρειες και  για τη δυνατότητα  της δικής σας συμμετοχής και συμβολής σε αυτήν.

Με τις θερμές ευχές μου για τον νέο χρόνο

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

 

 

Γενική Συνέλευση ICW – CIF
Κίεβο 5-10 Σεπτεμβρίου  2006

Στη Γ.Σ. συμμετείχαν  εκπρόσωποι 42 Εθνικών Συμβουλίων. Προηγήθηκε η Φθινοπωρινή  Συνάντηση  του Ευρωπαϊκού Κέντρου του  Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ECICW-CECIF). Το ΕΣΕ εκπροσωπήθηκε  από την Γενική  Γραμματέα   Ελένη Βαλάσση-Αδάμ.

 Τα θέματα που απασχολούν  τα Εθνικά  Συμβούλια ανά  την υφήλιο φαίνονται από τα   ψηφίσματα   που εγκρίθηκαν. Τα πλήρη κείμενα σε αγγλικά και γαλλικά   υπάρχουν  στα Γραφεία μας  σε έντυπη και σε  ηλεκτρονική μορφή  για όποιον ενδιαφέρεται. Παραθέτουμε τους τίτλους:

1-Ο ρόλος των ανδρών και των αγοριών  στις  δράσεις   που      στοχεύουν  στην ισότητα  μεταξύ γυναικών   και ανδρών
2- Ισότητα  των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται   σε  γυναίκες και άνδρες
3- Τροφή και  πόσιμο νερό για  ηλικιωμένους που ζουν  σε συνθήκες  φτώχειας, απομόνωσης   και    πολεμικών συρράξεων
4- Διάλογος και  Ανοχή  στην επίλυση  των  συγκρούσεων
5-  Παράνομη  διακίνηση (Trafficking)  γυναικών   και παιδιών
6-  Αλλαγές κλίματος  ανά την υφήλιο
7-  Επιπτώσεις   των φυσικών καταστροφών στις γυναίκες και τα παιδιά
8- Κλιματικές αλλαγές  και  περιβαλλοντικοί    πρόσφυγες
9-  Εκπαίδευση στην ανάγκη  για συνεχή ανάπτυξη
10-Πρόταση για  ένα List serve  του Διεθνούς  Συμβουλίου  Γυναικών
11- Αναθεώρηση  της  δομής και  των  μεθόδων  εργασίας  του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ICW-CIF)

Θα θέλαμε να  σταθούμε  επιλεκτικά στα  1 και 5:

Ψήφισμα 1-  Ο ρόλος των ανδρών και των αγοριών  στις δράσεις που στοχεύουν στην ισότητα  και  η  ανάγκη  να μη μένουν έξω από τη σκέψη και τις δράσεις   μας   είναι μια  γνώση που  προβάλλεται  ξανά και ξανά  σε όλα τα επί μέρους θέματα είτε πρόκειται για  βία στη οικογένεια, για περιβαλλοντικές αλλαγές, για εκπαίδευση     ή για  σεξουα- λική  εκμετάλλευση.

Ψήφισμα  5–  Παράνομη  διακίνηση (Trafficking)  γυναικών και παιδιών
Η παράνομη διακίνηση  προσώπων  (trafficking)  απασχολεί  από μακρού   τα μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών ( ICW-CIF ) και ιδιαίτερα τα μέλη του  Ευρωπαϊκού  Κέντρου (ECICW- CECIF).
Σας είχαμε ενημερώσει  για τα  σχετικά  ψηφίσματα και τις δράσεις   που έγιναν  μετά  τις   Συναντήσεις  του Φράιμπουργκ (Οκτώβριος 2005)  και της Αθήνας  (Μάϊος  2006). Πιστεύουμε ότι αξίζει  να παραθέσουμε  το πλήρες κείμενο  που αναφέρεται, μεταξύ άλλων,  και στις συνεχείς   προσπάθειες    του Διεθνούς  Συμβουλίου  Γυναικών (από το 1904) να  αντιταχθεί  σε  αυτή την  φρικιαστική  μορφή  ανθρώπινης δουλείας. Ασφαλώς    οι εκκλήσεις  προς την Πολιτεία για περισσότερα  μέτρα  πρόληψης και καταστολής  του  Trafficking   θα συνεχίζονται  σε κάθε χώρα. Ωστόσο, χρειάζεται  και  μια  ενεργός προσπάθεια  εξάλειψης    μιας  αντίδρασης  τμήματος της  κοινής γνώμης που σπάνια  εκφράζεται  επιθετικά  αλλά  συχνά  δημιουργεί   στο υποσυνείδητο  ανησυχίες για τη σκοπιμότητα  μέτρων προστασίας  των διακινούμενων  προς εκμετάλλευση  ατόμων. Για την εκμετάλλευση παιδιών δεν  υπάρχουν, βέβαια,  επιφυλάξεις. Αλλά για τις γυναίκες  αρκετοί σκέφτονται ότι «Τα θέλουν και τα παθαίνουν » και ότι  «Γνωρίζουν   ότι θα  γίνουν  πόρνες και το επιλέγουν» ! Πιθανόν να είναι έτσι.  Όμως, στοιχεία  αξιόπιστων κοινωνιολογικών ερευνών δείχνουν  ότι σε  πολλές περιπτώσεις,  στις φτωχές χώρες η πορνεία  παρουσιάζεται ως  η μόνη επιλογή, σε άλλες  παρουσιάζεται  ως  ελκυστικό  μέλλον  στο χώρο  της  διασκέδασης,  και, φυσικά,  ουδέποτε παρουσιάζεται   ως   στέρηση ελευθερίας. Επίσης, φαίνεται ότι τα  δίκτυα διακινητών  είναι διακρατικά και  απειλούν  τα θύματά τους  με  αντεκδικήσεις στις οικογένειές τους  στη  χώρα προέλευσης αν οι διακινούμενες  δεν  συμμορφώνονται  ή προσπαθήσουν να   καταγγείλουν τους εκμεταλλευτές.  Όπως και να έχουν τα πράγματα, δεν νοείται οι κοινωνίες ελεύθερων πολιτών   να ανέχονται την εκμετάλλευση  γυναικών   όποιες  κι αν είναι οι αιτίες και οι συνθήκες  της εκμετάλλευσης .
Το πρόσφατο σχετικό ψήφισμα   στο Κίεβο, έχει ως εξής:

Αναφερόμενες  στο Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και  Τιμωρία  της Παράνομης Διακίνησης Προσώπων, Ειδικότερα Γυναικών και Παιδιών, που συμπληρώνει  την  Σύμβαση των Ηνωμένων  Εθνών  κατά  του Οργανωμένου Διακρατικού   εγκλήματος (Πρωτόκολλο του Παλέρμο), και ιδιαίτερα  στην  παράγραφο 3». Η εκμετάλλευση θα περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την εκμετάλλευση  της εκπόρνευσης άλλων ή άλλες μορφές σεξουαλικής  εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας και υπηρεσιών, δουλείας ή πρακτικών  παρόμοιων δουλείας,  ή την  αφαίρεση οργάνων»

Αναγνωρίζοντας ότι νόμοι  που  ρυθμίζουν  ταξίδια και μετανάστευση και ισχύουν σε πολλές χώρες,   παραμερίζονται  ή  χρησιμοποιούνται  αρνητικά  για να επιτύχουν την  είσοδο στη χώρα  γυναικών και παιδιών  που διακινούνται  παράνομα  για εκμετάλλευση    σε    σεξουαλικές  δραστηριότητες (  sex workers)   και

Ανησυχώντας    από το γεγονός  ότι τέτοιες γυναίκες και παιδιά  είναι συνήθως   χωρίς  γλωσσική  επικοινωνία  και άλλες διεξόδους, πηγές πληροφόρησης  /στήριξης  σε μια ξένη,  άγνωστη  τους χώρα και κατά συνέπεια    είναι απόλυτα εξαρτημένα  από τους εκμεταλλευτές τους και ότι   χρειάζονται   ανάλογα  αποτελεσματικά   μέτρα  σε αυτές τις χώρες για να  ανακαλυφθούν οι διακινούμενοι, και   να  εντοπιστούν και  να τιμωρηθούν  οι   διακινητές τους ,

Επαναλαμβάνοντας    το ψήφισμα  του ICW- CIF         « Πρόληψη  της διακίνησης  Γυναικών και Παιδιών» (Περθ 2003) και όλων των  ψηφισμάτων του ICW- CIF από  το αρχικό   « Διακίνηση Λευκών  Σκλάβων» (1904)  και «Παράνομη Διακίνηση  Γυναικών» (1909),  που ασχολούνται με αυτό το θέμα,
το Διεθνές  Συμβούλιο Γυναικών  καλεί τα εθνικά συμβούλια  μέλη του να προτρέψουν τις κυβερνήσεις  της χώρας τους:
1-να  αναθεωρήσουν  και να ισχυροποιήσουν  νόμους που  απαγορεύουν  την παράνομη διακίνηση  προσώπων με  ιδιαίτερο στόχο τον εντοπισμό,  την ανίχνευση  και την τιμωρία   προσπαθειών  εισαγωγής  γυναικών και παιδιών  με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση
2- να εφαρμόσουν  μέτρα για να  βοηθήσουν την  έγκαιρη  ανίχνευση  γυναικών και παιδιών που εισάγονται για αυτό το σκοπό, και
3- να παρέχουν τα μέσα  σε αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά  για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους ή  εναλλακτικά να  εγκατασταθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον”

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Η Πρόεδρος  του Ευρωπαϊκού  Κέντρου   του Διεθνούς Συμβουλίου  Γυναικών Dr Laura Finne Elonen έστειλε για ενημέρωση των μελών  το παρακάτω  κείμενο:

Ψήφισμα  της 6ης Οκτωβρίου 2006 στο   Συνέδριο  των  Διεθνών Μη  Κυβερνητικών   Οργανώσεων    (ΔΜΚΟ)
για  την ελευθερία  έκφρασης

«Πολύ συχνά, στις χώρες μας  μέλη του  Συμβουλίου της Ευρώπης, άνδρες και γυναίκες  απειλούνται με θάνατο, υφίστανται επίθεση ή  εκτελούνται για τις απόψεις, τις δημοσιεύσεις  ή τα καλλιτεχνικά έργα τους, ή για συλλογική δράση.
Οι  Ευρωπαϊκές Οργανώσεις που συμμετέχουν στο Συνέδριο   των Διεθνών Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων (INGOs), συναντήθηκαν  στις 6 Οκτωβρίου 2006 στο Συμβούλιο της  Ευρώπης , που αντιπροσωπεύει  οκτακόσια  εκατομμύρια  κατοίκων, εφιστούν  την προσοχή στην  εξής  βασική  αρχή:
Ουδείς λόγος  μπορεί ποτέ να νομιμοποιήσει  απειλές  θανάτου, εφόσον  το δικαίωμα στη ζωή είναι το πρώτο από όλα τα δικαιώματα και ο σεβασμός  για αυτό το δικαίωμα είναι απόλυτη προϋπόθεση  στη περιοχή που καλύπτεται  από τα κράτη μέλη του  Συμβουλίου της Ευρώπης  όπου η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί.  
Οι  Διεθνείς  Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις    που απαρτίζουν  την κοινωνία των πολιτών, έχουν πάντοτε  τη δέσμευση   να υιοθετούν τον  διάλογο και να στηρίζουν  το δικαίωμα  στην ελεύθερη συζήτηση  – η μόνη δυνατή  ανταπόκριση  σε   αντικρουόμενες απόψεις, περιλαμβανομένων  και αυτών που φαίνονται δύσκολο να γίνουν αποδεκτές. Κανείς δεν μπορεί  να πολεμήσει ιδέες με τη  θυματοποίηση   αυτών  που τις εκφράζουν.
Οι  Διεθνείς  ΜΚΟ  θα υποστηρίζουν πάντοτε ,  αυτούς  που γίνονται θύματα  εξαιτίας  των απόψεών τους, βάσει των διεθνών προτύπων,,   και καταδικάζουν  πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.»

Και η Dr Elonen συμπληρώνει :
Την επόμενη  μέρα  της  έγκρισης  αυτού του ψηφίσματος, η Ρωσσίδα δημοσιογράφος  Αννα Πολιτόφσκαγια  δολοφονήθηκε στη Μόσχα.  Αυτή η  αδιανόητη  πράξη  δείχνει πόσο  επείγει να κινητοποιήσουμε το σύνολο  της κοινωνίας των πολιτών  εναντίον κάθε μορφής βίας   και  παραβίασης  της ελευθερίας  της έκφρασης.
Μας  αφορά  όλους.
Το παρακάτω ποίημα  που γράφτηκε στο Dachau   και αποδίδεται στον  ποιμένα Martin Niemoller  εξακολουθεί να  ταιριάζει   στην παρούσα κατάσταση:

Όταν οι Ναζί ήρθαν για τους κομμουνιστές,
Δεν είπα τίποτα- δεν ήμουνα κομμουνιστής
Όταν  συνέλαβαν τους  σοσιαλοδημοκράτες ,
Δεν είπα τίποτα- δεν ήμουνα σοσιαλοδημοκράτης
Όταν  ήρθαν για τους συνδικαλιστές ,
Δεν διαμαρτυρήθηκα- δεν ήμουνα συνδικαλιστής
Όταν ήρθαν για τους  Εβραίους ,
Δεν διαμαρτυρήθηκα-   δεν ήμουνα Εβραίος

Όταν ήρθαν για μένα ,
Δεν  είχε μείνει  πια κανείς να διαμαρτυρηθεί 

 

 

Επίσκεψη  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στα τέλη Νοεμβρίου , το προεδρείο του Ε.Σ.Ε. ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση που του απήυθηνε η ευρωβουλευτής Κα Ρόδη Κράτσα και, μαζί με άλλες εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων επισκέφθηκε για 3 ημέρες την  Έδρα του Ευρωκοινοβουλίου   στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο της επίσκεψης, η μετάβαση στο νέο κτίριο του  Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου, η παρακολούθηση μιας συνεδριάσεως της  Ολομελείας  και  λεπτομερής   ενημέρωση για τους χώρους και τη λειτουργία   του από ειδικευμένο στέλεχος  του  Ε.Κ.
Ακολούθησε μια ιδιαίτερη συνάντηση  με την κ. Κράτσα, που μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τα καθήκοντα και τον τρόπο εργασίας των Ευρωβουλευτών και για τις δικές της ειδικότερες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε αρκετές επιτροπές, μεταξύ των οποίων και η  Επιτροπή  Ίσων  Ευκαιριών του Ε.Κ.  Στη συνάντηση  αυτή  παραβρέθηκαν  και συμμετείχαν στην ενημέρωσή μας δύο ακόμη  συνάδελφοί της , ο κ.Μαυρομμάτης και ο  Έλληνας Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. καθηγητής κ. Τρακατέλης οι οποίοι  και  απάντησαν πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις  των επισκεπτριών.
Μια επίσκεψη  στο Μουσείο Σύγχρονης  και Παλαιάς Τέχνης  το τελευταίο πρωϊ, ο σπάνιος για την εποχή – ωραιότατος καιρός,  και η άψογη διοργάνωση  και φιλοξενία   εκ μέρους  των συνεργατών του γραφείου της κυρίας Κράτσα άφησαν σε όλες μας άριστες εντυπώσεις.

20  Νοεμβρίου  2006 
Επέτειος  Υπογραφής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το Εθνικό  Συμβούλιο Ελληνίδων η αρχαιότερη Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων  της  χώρας μας ,  μέλος  του  Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου  Γυναικών (ECICW-CECIF),με  αφορμή την επέτειο υπογραφής της Διεθνούς  Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου)

Ι-  Κοινοποίησε το παρακάτω ψήφισμα στις  αρμόδιες  ανεξάρτητες   αρχές  της    χώρας καθώς    και  σε  μέλη  του  Κοινοβουλίου:
«Οι χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών ( ECICW-CECIF) συναντήθηκαν  σε ένα  διεθνές  συνέδριο  που οργανώθηκε στην Αθήνα  από  το Εθνικό Συμβούλιο  Ελληνίδων στις 11 Μαϊου 2006,    για να εξετάσουν τα θέματα που αφορούν  νέες μορφές βίας κατά παιδιών μέσα και έξω από την  οικογένεια, εντός και εκτός συνόρων.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών ( ECICWCECIF)
(Ι) ΄Εχοντας  υπόψη  τους κινδύνους  βίας  που προκύπτουν   από την αύξηση  στη
–  Μετακίνηση πληθυσμών
–  Διάσπαση  οικογενειών
–  Κακή χρήση  του διαδικτύου  και ηλεκτρονικό έγκλημα
–  Πορνογραφία
–  Παράνομη διακίνηση παιδιών ( trafficking)
(ΙΙ) Προτρέπει την  Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, το  Συμβούλιο   της  Ευρώπης  και  τις  Εθνικές   Κυβερνήσεις  να    προβούν    αμέσως  σε  ενέργειες ώστε :
α) να εισάγουν πρόσθετα μέτρα πολιτικής και να εξασφαλίσουν πόρους για νέες πρωτοβουλίες για την προστασία των παιδιών,
β) να πληροφορούν και να εκπαιδεύουν παιδιά-γονείς-εκπαιδευτικούς για τους αναδυόμενους κινδύνους στην σύγχρονη  κοινωνία, και
γ) να προωθήσουν αποτελεσματικές τεχνικές ως  μέσα  αποφυγής  αυτών των  κινδύνων.»

ΙΙ-  Επισημαίνει ότι

          παρότι  το θέμα της βίας απασχολεί από μακρού τόσο τα μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών  όσο και  άλλους Κρατικούς και Μη Κρατικούς Οργανισμούς, μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών δεν έχει συνειδητοποιήσει  ακόμη  επαρκώς  ούτε την πολυμορφία   ούτε  το γεγονός  ότι οι  νέες αυτές  μορφές βίας, εντάσσονται στην καθημερινότητα σε όλες τις  χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και αφορούν   όλα τα κοινωνικά στρώματα και όχι μόνον  ειδικές ομάδες πληθυσμού.
           Για το λόγο αυτό, πέρα από τα διαβήματα προς την Πολιτεία, κρίνεται επιτακτική  η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Εθνικό Συμβούλιο  Ελληνίδων σας προσκαλεί στις      18  Ιανουαρίου 2007, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6:00-9:00 μ. μ. στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ  για την κοπή της πίτας.
Θα υπάρχει ζωντανή μουσική από τον γνωστό καλλιτέχνη   κ .  Ι.  Θεοδωρόπουλο. Όπως κάθε χρόνο, έχουν κληθεί οι  Ελληνίδες  που βράβευσε φέτος η Ακαδημία Αθηνών.Σας περιμένουμε με την παρέα σας  να πιούμε  ένα ποτήρι κρασί και να περάσουμε  ευχάριστες ώρες.