Αγαπητές φίλες,
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου των Ελληνίδων σας ευχόμαστε χαρούμενα Χριστούγεννα , προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία για τον καινούργιο χρόνο καθώς επίσης πλούσια και δημιουργική δράση.
Σας προσκαλούμε στην κοπή της πίτας που θα γίνει την Πέμπτη , 29 Ιανουαρίου 5:30 – 8:00 μμ στο Ξενοδοχείο ” ΑΜΑΛΙΑ “. Έχουν προσκληθεί όπως κάθε χρόνο, οι γυναίκες που βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών για να τις γνωρίσουμε. Θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε καλή μουσική από το τρίο Sonore ( Iφιγένεια Σπηλιωτοπούλου φλάουτο, Αναστασία Κατοχιανού Βιολοντσέλο, Κώστας Τηλιακός Όμποε) που ευγενικά προσφέρθηκαν να λαμπρύνουν την συγκέντρωσή μας εφέτος. Ελάτε με τους φίλους σας. Δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή στο τηλέφωνο / τηλεφωνητή του ΕΣΕ 210-32 27 609 αφήνοντας το τηλέφωνό σας.
Στις 10 Οκτωβρίου έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός στα γραφεία του ΕΣΕ όπου είχαμε τη χαρά να δούμε αρκετές από εσάς και να ζητήσουμε για μια ακόμη φορά την ανάπτυξη ακόμη στενότερης συνεργασίας.
Κατά το διάστημα του τελευταίου τριμήνου, τις γυναικείες οργανώσεις , την πολιτεία και την κοινωνία απασχόλησαν πάρα πολλά κοινωνικά θέματα που είχαν άμεσο αποδέκτη τη γυναίκα. Σας αναφέρουμε πολύ συνοπτικά αυτά που μας απασχόλησαν και μας φάνηκαν σημαντικότερα.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΝΕΑ
Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
Για μια ακόμη φορά, Γυναικεία Σωματεία μεταξύ των οποίων και το ΕΣΕ, απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου με την παράκληση να περιληφθεί στο τροποποιημένο από την Ιταλική Προεδρία άρθρο 2 του Σχεδίου Συντάγματος η διατύπωση ” Η Ένωση βασίζεται στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, ιδίως της ισότητας γυναικών και ανδρών [……]” διατύπωση που είχε ήδη αποφασιστεί από την ομάδα εργασίας “Κοινωνική Ευρώπη” υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Γ. Κατηφόρη και είχε γίνει δεκτή από το σύνολο των γυναικείων οργανώσεων.
Συνταξιοδότηση διαζευγμένων γυναικών
Διάφορα γυναικεία σωματεία και το ΕΣΕ, από διετίας και πλέον είχαν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση που να αφορά τη συνταξιοδότηση των διαζευγμένων συζύγων, ενός πρωτοποριακού θεσμού για τη χώρα μας. Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και ύστερα από πολλές συζητήσεις που έγιναν και στη Διακομματική Επιτροπή που συγκρότησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διαμορφώθηκε ένα νομοθετικό κείμενο που καθορίζει τις βασικές προϋποθέσεις διεκδίκησης από τον/την σύζυγο μέρους της σύνταξης του άλλου συζύγου. Σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή.
Πορνεία – Παράνομη διακίνηση ανθρώπων
Εν όψει της τροποποίησης του Νόμου του 1999 που αφορούσε τα επί αμοιβή εκδιδόμενα άτομα, δραστηριότητα την οποία ο σχετικός νόμος χαρακτηρίζει ως “επάγγελμα”, διάφορα γυναικεία σωματεία, και το ΕΣΕ , ανέπτυξαν ιδιαίτερη δράση για την κατάργηση του νόμου, την απάλειψη του χαρακτηρισμού της πλέον έκδηλης μορφής βίας κατά των γυναικών ως επαγγέλματος, για την αποσύνδεση της μετάκλησης αλλοδαπών γυναικών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς επίσης και για την επισήμανση του οφειλόμενου σεβασμού των διατάξεων του Συντάγματος και των επικυρωμένων από τη χώρα μας Διεθνών Συμβάσεων που προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μια σειρά ενεργειών και δράσεων προς τα πολιτικά κόμματα και προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την απόσυρση της προτεινόμενης τροποποίησης του Νόμου του 1999 αλλά και τη δημιουργία προβληματισμού και την υπόσχεση ανάπτυξης ενός δημόσιου ανοιχτού κοινωνικού διαλόγου για το εν λόγω θέμα. Όλη αυτή η προσπάθεια ήταν ένα επίτευγμα, μια πραγματική νίκη των γυναικείων οργανώσεων. Για το θέμα αυτό η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών κατέθεσε στις Βρυξέλλες σχετικό ψήφισμα και ενημέρωσε τη Γενική Γραμματέα Ισότητας κυρία Έφη Μπέκου.
Γυναίκες και θρησκεία
Για το πρόβλημα της βίας και του Φονταμενταλισμού οργανώθηκε συζήτηση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού κ. Άννας Καραμάνου και συνδιοργάνωση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, της Ένωσης Ορθοδόξων Γυναικών Ευρώπης και της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ΕΣΕ, όπως και άλλες οργανώσεις, συμμετείχε. Το θέμα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από όλους τους ομιλητές και παρεμβαίνοντες επισημάνθηκε ότι ο ειλικρινής διάλογος και η ανοιχτή συζήτηση σε όλες τις θρησκείες, θα συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση και γνωριμία των πολιτισμών η οποία θα οδηγήσει στην ειρηνική συμβίωση.
Συνεργασία στην Εργασία και στην Οικογένεια
Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΓΣΕΒΕ οργάνωσε ένα συνέδριο στα πλαίσια του 5ου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Κοινοτικής Δράσης για την Ισότητα Ευκαιριών μεταξύ Γυναικών και Ανδρών. Από τις κύριες ομιλίες και τα εργαστήρια προέκυψε η ανάγκη της αλλαγής των στερεότυπων του φύλου ανδρών-γυναικών, η ανάγκη της ενίσχυσης του ρόλου του πατέρα ως σοβαρού παράγοντος για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής του ζεύγους και της ανάπτυξης των παιδιών.
25η Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα για την – Εξάλειψη της Βίας – Γυναικών
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας ενημέρωσε τις γυναικείες οργανώσεις για τις δράσεις που πραγματοποίησε για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου, οι κυριότερες των οποίων ήταν α) Η Ευρωπαϊκή συνάντηση εμπειρογνωμόνων στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας, με θέμα την ενδο-οικογενειακή βία και την παράνομη διακίνηση ( trafficking ), β) Κατάθεση προτάσεων για την αναθεώρηση νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδο-οικογενειακής βίας, γ) Σε συνεργασία με τις ΜΚΟ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προώθησε δομές Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για γυναίκες -θύματα βίας στη περιφέρεια. Επίσης ενισχύθηκε η λειτουργία των 2 Κέντρων (Αθήνα-Πειραιά) και των 5 δομών ΚΕΘΙ (Αθήνα- Θεσσαλονίκη -Πάτρα – Ηράκλειο – Βόλο), δ) Δημιουργήθηκε το Εθνικό Παρατηρητήριο για τη Βία κατά των Γυναικών (υπέυθυνη η κ. Καίτη Κωσταβάρα) το οποίο υπάγεται στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Βίας κατά των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, ε) Διοργανώθηκαν σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση στελεχών υπαλλήλων Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με την ισότητα των φύλων και τη βία κατά των γυναικών.
Επαγγελματικός στρατός- Γυναίκες Επαγγελματίες Οπλίτες
Με πρωτοβουλία του ΕΣΕ έγιναν δυο συζητήσεις για το θέμα του επαγγελματικού στρατού, ιδιαίτερα για την συμμετοχή των γυναικών. Στο παρελθόν η συμμετοχή των γυναικών με τη μορφή της υποχρεωτικής θητείας είχε συζητηθεί ευρύτατα και είχε απορριφθεί από τα γυναικεία σωματεία ως έχουσα αρνητική επίδραση στη γεννητικότητα και τη μητρότητα. Το θέμα όμως όπως έχει σήμερα μας επιβάλλει να διευρύνουμε την σκέψη μας σχετικά με τις επαγγελματικές επιλογές των γυναικών οι οποίες συνεχώς ανοίγονται σε επαγγέλματα που πριν λίγα χρόνια θα εθεωρούντο ότι ήταν αντίθετα με τη γυναικεία φύση και ρόλο τους. Από τις δυο συζητήσεις στα γραφεία του ΕΣΕ διαπιστώθηκε ότι το πνεύμα των εκπροσώπων των διαφόρων σωματείων και μελών ταλαντεύεται μεταξύ της παλαιότερης θέσης και της νεώτερης ανάγκης καταπολέμησης της ανεργίας των γυναικών. Εκφράστηκε και αντίδραση απέναντι στην ύπαρξη επαγγελματικού στρατού. Γενικώς επικράτησε τάση απόρριψης της πιθανότητας υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών αλλά αποδοχής και στήριξης του δικαιώματος κάθε γυναίκας να επιλέγει ελεύθερα το στρατό ως επάγγελμα.
Μονογονεϊκές οικογένειες
Η ΓΣΕΕ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών
οργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας για ένα θέμα που αρχίζει να παίρνει διαστάσεις στη χώρα μας και απαιτεί ρυθμίσεις νομοθετικού και κοινωνικού περιεχομένου. Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κατέδειξε πολλά αδύνατα σημεία της πολιτείας και της κοινωνίας για την αντιμετώπιση δίκαιων αιτημάτων των μονογονεϊκών οικογενειών προς όφελος των παιδιών.
Ίση συμμετοχή στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων – Γυναίκες στην Καρδιά της Ευρώπης
Το Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) οργάνωσε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με στόχο την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων και την υποστήριξη των γυναικείων υποψηφιοτήτων. Στην ημερίδα αυτή αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά η θετική επίδραση που είχε η υποχρεωτική συμμετοχή κατά 30% των γυναικών στις υποψηφιότητες για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές .
Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών
Στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (Ε.Λ.Γ.) με συμμετοχή των αντιπροσώπων 23 Ευρωπαϊκών και 27 Εθνικών Οργανώσεων. Επίσης παρέστησαν για πρώτη φορά, ως παρατηρήτριες και 16 γυναίκες προερχόμενες από τις χώρες της διεύρυνσης. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι κυρίες Μίκα Ιωαννίδου, Έφη Καλλιγά και Τιτίνα Πανταζή, εκλεγμένες από τις ελληνικές γυναικείες οργανώσεις που στηρίζουν το Ε.Λ.Γ.
Στη διάρκεια της Γ.Σ. λειτούργησαν 4 ομάδες εργασίας που κάλυψαν τέσσερα θέματα υψηλής προτεραιότητας : Το σχέδιο νέας Οδηγίας για την ισότητα των φύλων και εκτός απασχόλησης, την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου στην μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και τις στρατηγικές μας ενόψει της Διακυβερνητικής Συνόδου του 2004 και τις Γυναίκες στις Ένοπλες Συρράξεις.
Από τη Γ.Σ. εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Δράσης και ο Προϋπολογισμός του Ε.Λ.Γ. για το 2004 καθώς και 24 ψηφίσματα.
Των εργασιών της Γ.Σ. προηγήθηκε στις 10 Οκτωβρίου ένα Σεμινάριο του Ε.Λ.Γ. με αντικείμενο το γνωστό αίτημα των γυναικών για ισότιμη συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2004 και σύνθημα “Ρίξτε το βάρος σας υπέρ της ισότητας στην Ευρώπη “. Το σεμινάριο ήταν ανοιχτό σε όλα τα μέλη της Γ.Σ. καθώς και στις παρατηρήτριες από τις νέες (υπό ένταξη ) χώρες. Παρά τη μεγάλη συμμετοχή και την καλή επιλογή των εισηγητριών, το Σεμινάριο αυτό, κατά γενική ομολογία, δεν μπόρεσε να προσθέσει πολλά νέα στοιχεία και επιχειρήματα και δεν κατόρθωσε να πλησιάσει το επίπεδο και την επιτυχία της ανάλογης καμπάνιας για το ίδιο θέμα που έκλεισε με το Συνέδριο της Αθήνας στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία που είχε κατατεθεί στην ελληνική Βουλή στο Νόμο για την Πορνεία, η ελληνική αντιπροσωπεία προώθησε Ψήφισμα, με το οποίο η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών επανέρχεται σε δικό της Ψήφισμα του 1998 και επιβεβαιώνει τη θέση της, σύμφωνα με την οποία η πορνεία δεν είναι δεκτή ως επάγγελμα καθώς θεωρείται σε κάθε περίπτωση ” προϊόν βίας”.
ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ
1- Στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (International Council of Women) που έγινε τον Αύγουστο 2003 στο Perth της Αυστραλίας, αναπτύχθηκε ένας σοβαρός προβληματισμός για την κατάσταση των γυναικών στον κόσμο. Για την επόμενη (μετά τριετία) Διεθνή Συνάντηση ορίστηκε ως θέμα “Γυναίκες και Ανάπτυξη: Νερό, Φτώχεια, Νέα Κορίτσια”. Το θέμα είναι εναρμονισμένο προς την Ατζέντα του Πεκίνου.
Επίσης μας γνωστοποιήθηκε ότι το Μάρτιο 2004 θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη, από τον Ο.Η.Ε. , η Σύνοδος για την διαπίστωση της προόδου των γυναικών δέκα χρόνια μετά το Πεκίνο.
2- Στις 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, Ισπανίας, η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (CECIF, ECIW, European Centre of the International Council of Women). Το ΕΣΕ έστειλε γραπτή έκθεση. Από τα πρακτικά της συνάντησης πληροφορηθήκαμε ότι από το θέμα που ορίστηκε στο Διεθνές ” Γυναίκες και Ανάπτυξη: Νερό, Φτώχεια, Νέα Κορίτσια”, επελέγη από το CECIF για την Ευρώπη το θέμα ” το νέο κορίτσι” (girl child ). Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό που απασχολεί όλες τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες μετά από τη βία και το trafficking που έχει εκδηλωθεί.
Έχει γίνει αντιληπτή η δύσκολη κατάσταση των νέων κοριτσιών που εισέρχονται στη χώρα μας, νόμιμα ή παράνομα, με αντίξοες συνθήκες, χωρίς τη στήριξη της οικογένειας ή της κοινότητας. Οι γυναίκες μετανάστριες και ιδιαίτερα τα νέα κορίτσια, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, γλώσσας, εργασίας, εκμετάλλευσης, και έχουν ανάγκη συμπαράστασης και βοήθειας για την προσαρμογή τους και την ένταξή τους στην κοινωνία μας. Η Ελληνική κοινωνία είναι καλοπροαίρετη αλλά εντελώς απροετοίμαστη να αποδεχθεί με εποικοδομητικό τρόπο την εισροή των μεταναστριών και μεταναστών. Το θέμα ” Το νέο κορίτσι στον άγνωστο νέο κόσμο ” θα μπορούσε να απασχολήσει όλες μας πέραν των άλλων αντικειμένων που έχει το κάθε σωματείο. Με πολλή χαρά θα συνεργαστούμε μαζί σας για να ενώσουμε ιδέες, προσπάθειες και ενέργειες για την πραγματοποίηση παρεμβατικών κινήσεων σε όλα τα επίπεδα (εκπαίδευση, εργασία , γειτονιά, κοινωνία, πολιτεία).