ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1919 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Απρίλιος 2011

Αγαπητές  φίλες,

Η αισιοδοξία με την οποία υποδεχθήκαμε τη Νέα Χρονιά, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουμε σταθερά τις δραστηριότητές μας, παρά τις γενικότερα αντίξοες συνθήκες, δεν δικαιώθηκε ακόμα από την ροή των πραγμάτων.

Συγκεκριμένα, το φιλόδοξο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την υλοποίηση σχεδίων δράσης από ΜΚΟ και Οργανώσεις Γυναικών, με διετή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μολονότι προαναγγέλθηκε πολλές φορές στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και είναι άγνωστο πότε και αν θα προχωρήσει.

Το ΕΣΕ έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, καθώς θεωρεί το παραπάνω Πρόγραμμα ως την μοναδική -υπό τις παρούσες συνθήκες- δυνατότητα για την υλοποίηση του προγράμματος δράσης του που συνδέεται με την Απόφαση της Έκτακτης Γενικής του Συνέλευσης του Οκτωβρίου 2008(Βλέπε σχετικό ψήφισμα). Και ο χρόνος που χάνεται- στην περίπτωση του συγκεκριμένου προγράμματος- μειώνει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα της κινητοποίησής μας.

Το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων, θα μας απασχολήσει και στη διάρκεια της προσεχούς Γενικής Συνελεύσεως της Ομοσπονδίας μας που ορίστηκε για την Τρίτη,10 Μαϊου, 10:45πμ στα γραφεία μας, Βουλής 38. Όπως γνωρίζετε, στη Συνέλευση αυτή μετέχουν με ψήφο οι Πρόεδροι ή εξουσιοδοτημένες εκπρόσωποι των Οργανώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, όλα τα μέλη μας είναι ευπρόσδεκτα για να παρακολουθήσουν τις εργασίες.

Εσωκλείουμε ταχυδρομικές επιταγές για την ετήσια συνδρομή σας που είναι πολύτιμη για την συνέχιση της λειτουργίας του ΕΣΕ. Όσες έχετε ήδη ρυθμίσει το θέμα αγνοείστε τις.

Εκ μέρους των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής εύχομαι σε όλες σας Καλό Πάσχα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

 

Η φίλη του ΕΣΕ Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ( Saferinternet ) μας ενημερώνει για δράσεις που μπορούμε να παίρνουμε για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Κάθε μια μας, μάνα, γιαγιά, νονά, θεία, νιώθει ότι μπορεί να ελέγχει τα βιβλία που αγοράζει για τα παιδιά που αγαπά. Όμως, νιώθουμε εντελώς αμήχανες και «νεοαγράμματες» όταν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι σύγχρονης τεχνολογίας. Το παρακάτω κείμενο είναι εύληπτο και οι οδηγίες εφαρμόσιμες. Εκσυγχρονιζόμαστε λοιπόν!

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγοράστε το κατάλληλο ηλεκτρονικό παιχνίδι για τα παιδιά σας

Μια εβδομάδα απομένει για να γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα και οι περισσότεροι από εμάς θα ξεχυθούμε στα μαγαζιά για να αγοράσουμε κάποιο δώρο για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας ή τα βαφτιστήρια μας. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις το δώρο θα είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. To Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου θα ήθελε, λοιπόν, να σας επιστήσει για άλλη μια φορά την προσοχή, ώστε να αγοράσετε το σωστό παιχνίδι για κάθε παιδί.

Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες1. Στόχος του είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:

    • Την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού (βλ. παρακάτω) αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD ενημερώνοντας ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.

    • 1. Τον χαρακτηρισμό του περιεχόμενου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί ως το περιεχόμενό του, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια (βλ. παρακάτω) αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD. Ενημερώνουν τον αγοραστή εάν το εν λόγω παιχνίδι περιέχει άμεση ή έμμεση αναφορά στο είδος περιεχομένου που περιγράφει ο κάθε χαρακτηρισμός

Για το online παιχνίδια, εφαρμόζεται επιπλέον το PEGI Online. Πρόκειται για ένα εικονίδιο που αν το συναντήσουμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό πληρεί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα: δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

Στον ιστοχώρο www.pegi.info/gr/ του PEGI στην Ελληνική γλώσσα μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί ενδελεχώς για το σύστημα PEGI και να ελέγξει το χαρακτηρισμό των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόκεινται στο σύστημα με μια απλή αναζήτηση στην φόρμα που περιλαμβάνεται στην αρχική σελίδα.

Μέχρι τα τέλη του έτους 2010 το PEGI είχε χαρακτηρίσει 16.143 παιχνίδια, εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορά την ηλικιακή κατηγορία 3+, ακολουθώντας με την κατηγορία 12+ (βλ. πίνακα παρακάτω):

Συμβουλή του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου:

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αγοράζουμε για τα παιδιά μας το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία του, και ποτέ παιχνίδι που είναι για μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους χαρακτηρισμούς περιεχομένου που έχει το εκάστοτε παιχνίδι. Τέλος, ας βρούμε λίγο χρόνο να παίξουμε το παιχνίδι αυτό οι ίδιοι, ώστε να αποκτήσουμε άποψη πριν το δώσουμε στο παιδί μας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:

Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Κιν. 6948 729493

 

 

Από τη Γιορτή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Η γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έγινε την Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου στο Ξενοδοχείο “ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΑΣ”. Την πίτα έκοψε η τ. Πρόεδρος της Βουλής και ήδη Ακαδημαϊκός, καθηγήτρια Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Η παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας Μαρίας Στρατηγάκη, της τέως Γ.Γ.Ι και νυν Βουλευτή Επικρατείας Ευγενίας Τσουμάνη, της τ. Γ.Γ.Ι. Έφης Μπέκου επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι οι δεσμοί που αναπτύσσει το ΕΣΕ κατά τις συνεργασίες για θέματα που αφορούν τη θέση της γυναίκας είναι ανεξάρτητοι διοικητικών θέσεων και πολιτικών καταστάσεων.

Από τις 12 γυναίκες που βραβεύτηκαν εφέτος από την Ακαδημία Αθηνών (σας στέλνουμε τα σύντομα βιογραφικά τους σημειώματα) λίγες μπόρεσαν να έρθουν στην γιορτή της πίτας κυρίως γιατί ήταν εκτός Αθηνών. Η κυρία Γιώτα Αργυροπούλου (βραβείο Γ.Αθάνα για την καλύτερη ποιητική συλλογή) μη μπορώντας να έρθει από την Καλαμάτα όπου εργάζεται μας έστειλε αντί χαιρετισμού ένα ποίημα που απευθύνεται στα μέλη μας. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα η χειρονομία της και το δημοσιεύουμε για να το χαρείτε κι εσείς.

Καρυάτιδες

Απ΄ το Θησείο κοιτάζω την Ακρόπολη.
Το Ερέχθειο. Ο Παρθενώνας.
Τα μάρμαρα συντάχτηκαν στο προαιώνιο κάλλος
και ώ μεσημβρία Αττικής
έξι κορίτσια σκίρτησαν και βγήκαν στο μπαλκόνι.

Εδώ σ’ αυτό το ξάγναντο στην πλήθουσα Αδριανού
άνθρωποι καθημερινοί περνοδιαβαίνουν.
Χαζεύουν το Σίσυφο Σαμψών
με μία πέτρα μόνιμα στο ματωμένο του κεφάλι
κοιτάζουν την Ακρόπολη,
το μάταιο που κουβαλούν στους ώμους τους το βάρος
αποθέτουν.

Ανάμεσά τους γυναίκες καθημερινές
μονάχη καθεμιά του οίκου της Καρυάτιδα
σκίρτησε Κυριακή πρωί και βγήκε
εδώ καταντικρύ στα μάρμαρα
στο προαιώνιο κάλλος.

Κι όπως για λίγο καθεμιά
το μάταιο που κουβαλά στους ώμους της
το βάρος αποθέτει,
θαρρώ πως είναι εκείνη
η μία
η Καρυάτιδα που λείπει.

 

 

Εαρινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του ΔΣΓ (ECICW-CECIF)

Η Εαρινή Σύνοδος του ECICW-CECIF, θα γίνει στην Βαρκελώνη, Ισπανία την 1η Ιουνίου 2011, σε συνέχεια του Executive Meeting of ICW που διαρκεί από 29-31 Μαϊου. Είναι έτος εκλογών του Δ.Σ.

 

 

Τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΣΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΕΣΕ θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 10 Μαϊου 2011, στις 10:45πμ στα Γραφεία του ΕΣΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Συνέλευση είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη αλλά ότι, σύμφωνα με το Καταστατικό, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι εκπρόσωποι Σωματείων – Μελών της Ομοσπονδίας.