ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Σεπτέμβριος 2005

Αγαπητές  φίλες,

Το Πάσχα, στην αρχή της Άνοιξης, μας επιφύλαξε απροσδόκητα θαυμάσιο καιρό, δίνοντας την ευκαιρία στους περισσότερους να ξεφύγουν λίγο και να απολαύσουν τη λιακάδα με τη συντροφιά συγγενών και φίλων. ελπίζω οι μέρες αυτές να ήταν και για εσάς ένα ωραίο διάλειμμα από το (κατά τα άλλα πολύ βαρύ) γενικότερο κλίμα της εποχής.

Συνεχίζεται η συρροή πολύ θετικών και συχνά εγκωμιαστικών σχολίων από τους παραλήπτες της επετειακής εκδόσεως για τα 100μας χρόνια. το ίδιο ικανοποιητικά είναι τα σχόλια και για την άλλη έκδοση του ΕΣΕ, εκείνη των πεπραγμένων της Έκτακτης Γενικής μας συνέλευσης (Οκτώβρης 2008) που στείλαμε σε όλες τις Οργανώσεις – Μέλη της Ομοσπονδίας του ΕΣΕ αλλά και σε όλες τις Ελληνίδες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, καθώς και σε σημαντικές Οργανώσεις Γυναικών (εκτός της Ομοσπονδίας) που είχαν παρακολουθήσει τις Επετειακές Εκδηλώσεις μας.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να αναρτήσουμε και αυτή την έκδοσή μας στο διαδίκτυο, μαζί με εκείνη για την 100ετία, στην υπό αναμόρφωση ιστοσελίδα μας, έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση και όλων των συντελεστών της επετειακής εκδόσεως για μια ευρύτερη δημοσιοποίηση των άρθρων τους.

Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, το ΕΣΕ, μετά από επανεξέταση όλων των σημερινών δεδομένων, υποστήριξε και συνυπέγραψε μα άλλες σημαντικές γυναικείες οργανώσεις επιστολή προς τους αρμοδίους (κατά περίπτωση) υπουργούς(Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης). Σε αυτήν , μετά από την δήλωση ότι συμφωνούμε με την εξίσωση των ορίων ηλικίας Ανδρών και Γυναικών στην συνταξιοδότηση, αξιώνουμε την ταυτόχρονη ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων και παροχών, που κυρίως αποσκοπούν στη στήριξη των γυναικών στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. (Τα αιτήματα αυτά, αναλυτικά, θα περιληφθούν σε προσεχή επικοινωνία μας).

Είναι γεγονός ότι, στις αρχές της 10ετίας(επί Υπουργείας κ. Γιαννίτση) το ΕΣΕ, μαζί με το σύνολο σχεδόν των γυναικείων ΜΚΟ, είχε θέσει την ικανοποίηση των ίδιων περίπου αιτημάτων ως προϋπόθεση για τη μεταβολή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Η αλλαγή θέσεως σήμερα δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως υπαναχώρηση αλλά ως μια γενναία προσαρμογή σε αμείλικτα δεδομένα και ως προσπάθεια άντλησης του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για τις γυναίκες, υπό τις παρούσες δραματικές συνθήκες.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

 

Πρόγραμμα Δράσης του ΕΣΕ

Η αποστολή των Πεπραγμένων της έκτακτης Γενικής συνέλευσης του Οκτωβρίου 2008, προς τις Οργανώσεις (εντός και εκτός Ομοσπονδίας) συνοδεύτηκε και με πρόσκληση σε μια συνάντηση με αντικείμενο τον σχολιασμό του Πορίσματος της Συνελεύσεως της 100ετίας και τη χάραξη πορείας δράσης για τα επόμενα χρόνια.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 14/4/10, στα γραφεία του ΕΣΕ, με ικανοποιητική συμμετοχή και είναι χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος όσων συμμετείχαν ότι κράτησε πάνω από 3 ώρες. Στη διάρκειά της, επιβεβαιώθηκε η ορθή επιλογή προτεραιοτήτων που περιλαμβάνεται στο Πόρισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και η προθυμία πολλών οργανώσεων να ενεργοποιηθούν και να συνεργαστούν σε αυτό το πλαίσιο.

Καλή αρχή!

 

Εαρινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του ΔΣΓ (ECICW-CECIF)
Πάρμα 9-11 Απριλίου 2010

Στην Εαρινή Σύνοδο του ECICW-CECIF, το ΕΣΕ εκπροσωπήθηκε από την Ελένη Αργυριάδου και την Γ.Γ. Γραμματέα Ιωάννα Δούκα. Μετείχε επίσης και η Ελένη Βαλάσση- Αδάμ ως εκλεγμένη αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ECICW-CECIF.

Οι εκπρόσωποί μας παρουσίασαν τα πεπραγμένα του έτους. Ευτυχώς πρόλαβαν να επιστρέψουν πριν ο εναέριος χώρος κλείσει εξ αιτίας της ηφαιστειακής έκρηξης στην Ισλανδία. Σημειώνεται, επ΄ευκαιρία, ότι το ΕΣΕ δεν διαθέτει σε αυτή τη φάση, κονδύλια για την κάλυψη των δαπανών εκπροσώπησής μας σε αυτές τις συναντήσεις (από όπου, για προφανείς λόγους, δεν πρέπει να απουσιάζουμε) και ότι οι εκπρόσωποί μας συμμετέχουν ιδίαις δαπάναις.

Αναφορά από την Σύνοδο θα δημοσιεύσουμε στο επόμενο Ενημερωτικό Σημείωμα.

Η επόμενη θα φιλοξενηθεί στην Πρίγκηπο, μετά από πρόσκληση του Εθνικού Συμβουλίου Γυναικών Τουρκίας.

 

 

Τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΣΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΕΣΕ θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 11 Μαϊου 2010, στις 10:45πμ στα Γραφεία του ΕΣΕ. Υπενθυμίζουμε ότι η συνέλευση είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη αλλά ότι, σύμφωνα με το Καταστατικό, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι εκπρόσωποι Σωματείων-Μελών της Ομοσπονδίας.

 

 

Εκδήλωση της 29ης Μαϊου 2010

Το Σάββατο, 29 Μαϊου, οργανώνεται ημερήσια εκδρομή, με επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου, που βρίσκεται κοντά στο Λουτράκι.

  • Aναχώρηση από την Πλατεία Ρηγίλλης στις 9:00 πμ με πούλμαν.
  • Eπίσκεψη της Ιεράς Μονής και Δέηση πριν το μεσημέρι.
  • Γεύμα ( με ατομική επιβάρυνση) σε κέντρο της περιοχής
  • Eπιστροφή στην Aθήνα (Πλ. Ρηγίλλης) νωρίς το απόγευμα.

Κόστος 18 Ευρώ /άτομο.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι το Σάββατο 22 ΜαΪου, στα γραφεία του ΕΣΕ (210-3232418, 210-3227609) ή στην κ. Σ.Κορομηλά (210-7227786).