ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1919 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Απρίλιος 2006

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Απρίλιος 2006

Αγαπητές  φίλες,

Σας ενημερώνουμε για τρία πολύ σημαντικά θέματα:
Ι-  Την  Γενική Συνέλευση  στις  24-5- 2006 ( Εσωκλείουμε πρόσκληση)
ΙΙ- Σύντομα βιογραφικά σημειώματα  των γυναικών που βραβεύτηκαν το 2005 από την Aκαδημία Αθηνών. Όπως κάθε χρόνο,το
Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων  τις προσκάλεσε  στην γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του  και ζήτησε  να στείλουν
σύντομα βιογραφικά σημειώματα για να τις  παρουσιάσει  στα μέλη  και τους φίλους  του (σελ 2-4) .
ΙΙΙ- Σας εσωκλείουμε  πρόσκληση για την  Διεθνή Ημερίδα  που θα γίνει  στις  11 Μαϊου 2006,9:30 πμ – 4:00 μμ  στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, Πατησίων 69, με την  υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας  Ισότητας.  Η ημερίδα γίνεται  στα πλαίσια  (ή   με την ευκαιρία)  της  Εαρινής Συνόδου  του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς  Συμβουλίου  Γυναικών (11-14 Μαϊου) Έχουν κληθεί  η Πρόεδρος της  Βουλής και οι   Υπουργοί  Εξωτερικών, Παιδείας και  Τουρισμού
Οι εισηγήσεις θα είναι στα Ελληνικά με  σύγχρονη μετάφραση στα Αγγλικά για τις ξένες ακροάτριες  και για τις παρεμβάσεις τους.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει  με  μουσική   από το κουαρτέτο εγχόρδων του Δήμου

Το θέμα είναι:    ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εισηγήσεις :

 1. Θύματα εντός και εκτός οικογένειας, εντός και εκτός συνόρων, Κ. Σπινέλλη, Ομ.Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Νομικού Τμήματος  Πανεπιστημίου Αθηνών
 2. Κακοποίηση του παιδιού. Ο ρόλος του Συνήγορου του Παιδιού, Γ.  Μόσχος, Βοηθός  του Συνήγορου  του Πολίτη, Υπεύθυνος   Τμήματος για τα Δικαιώματα  του  Παιδιού
 3. Γενεαλογία της βίας εναντίον γυναικών και παιδιών,  Μαρία Πυργάκη, Εθνοαρχαιολόγος, Πανεπιστήμιο Καλαμάτας 
 4. Αποφάσεις πλαίσιο  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση  της  γενετήσιας εκμετάλλευσης ανηλίκων

        Ειρ. Πανταζή Μελίστα, Εισαγγελέας Πρωτοδικών

 1. Παιδική πορνογραφία μέσω  Internet  Εμ. Σφακιανάκης,  Προϊστάμενος δίωξης ηλεκτρονικού  εγκλήματος
 2. Βία  στο σχολείο   Ηρα Βαλσαμάκη, Εκπαιδευτικός – Αντιδήμαρχος  Δήμου  Αθηναίων
 3. Καλές πρακτικές:
  1. Στήριξη και Συμβουλευτική Διαπολιτισμικών οικογενειών. Ένα εργαλείο πρόληψης   της απαγωγής ανηλίκων  ,  Χ. Κοντογιάννη, Κοιν. Λειτουργός, Αντιπρόεδρος  InternationalSocialService, Διευθύντρια του Ελληνικού  Κλάδου της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας
  2. Πρόληψη της βίας    στην οικογένεια σε Κέντρα Υγείας στη Φιλανδία.  Ανίχνευση οικογενειών σε κίνδυνο για  βία , Laura Finne Elonen, Γιατρός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  Πρόεδρος του  ECNCW
  3. Ένα μοντέλο ολιστικής προσέγγισης πρωτογενούς πρόληψης στο σχολείο, Ιωάννα Κυρίτση, Υπεύθυνη τομέα Πρόληψης, Κέντρο  Θεραπείας Εξαρτημένων  Ατόμων  
  4. Τηλεοπτικά  μηνύματα  για πρόληψη της βίας στην οικογένεια , Γ.Γ. Ν. Γενιάς / Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Στις εισηγήσεις  ακολουθεί  συζήτηση και  η ημερίδα θα κλείσει με επισημάνσεις   και συμπεράσματα    που,  πιστεύουμε ότι, θα είναι χρήσιμα  για τη δουλειά όλων.
Σας προσκαλούμε να  παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε  ενεργά.

Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα

Η Πρόεδρος

Βάσω Σταυριανοπούλου -Γκανάτσου

Η Γενική Γραμματέας

Ελένη Βαλάσση- Αδάμ

Εν τη ενώσει η ισχύς

Ευχαριστούμε τα Σωματεία που ανταποκρίθηκαν στην παρακάτω έκκληση που στείλαμε  τον Δεκέμβριο 2005. Την επαναλαμβάνομε για όσους   δεν είχαν την ευκαιρία ή αμέλησαν να ανταποκριθούν:
Το  ΕΣΕ που είναι μια Ομοσπονδία Σωματείων με στόχο την προσφορά προς τον άνθρωπο (γυναίκες, παιδιά, άτομα σε ανάγκη) διαθέτει μια σημαντική εμπειρία εθελοντικής εργασίας και έχει ένα δυναμικό παρόν στην κοινωνία των πολιτών. Θα πρέπει αυτή τη δύναμη να την αξιοποιήσουμε γιατί, “εν τη ενώσει η ισχύς”, θα γίνει πιο αποτελεσματική.
Είναι λοιπόν καλό για όλους να υπάρχει ενημερωμένο αρχείο  του Μητρώου των Σωματείων  Μελών του  Εθνικού Συμβουλίου των Ελληνίδων(ΕΣΕ) γι αυτό παρακαλούμε τα Σωματεία  να  μας αποστείλουν το συντομότερο δυνατό:
α)  ισχύον καταστατικό ,
β)  ακριβή τίτλο του σωματείου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά,
γ)  διεύθυνση, FAX, e-mail
δ) αριθμό μελών.
Επίσης παρακαλούμε να μας στείλετε  συνοπτική έκθεση  δραστηριοτήτων σας του έτους 2005.

Γνωρίζομε ότι  οι δραστηριότητες  κάθε σωματείου  άλλες χρονιές  είναι  ικανοποιητικές  για τα Διοικητικά Συμβούλια   και άλλες  όχι. Γνωρίζομε επίσης  ότι σωματεία  με σταθερό έργο (νηπιακοί σταθμοί, βρεφοκομεία) καμιά φορά νιώθουν αμήχανα   γιατί δεν παρουσιάζουν κάποια  “καινούργια” “μοντέρνα”  δραστηριότητα. Για παράδειγμα , η Εκτελεστική  Επιτροπή   του ΕΣΕ  θεωρεί τη λειτουργία της ΚΟΝΙΣΤΡΑΣ  ως κάτι δεδομένο. Δεν συνειδητοποιούμε ότι η ΚΟΝΙΣΤΡΑ  είναι ένας χώρος πρασίνου, αναψυχής  και ελεύθερης άθλησης  που εξυπηρετεί μικρά  παιδιά και οικογένειες μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής. Ξεχνάμε ότι για να εξασφαλιστεί η  καλή συντήρηση γηπέδων και οργάνων, η  ασφάλεια  των ανθρώπων που τη  χρησιμοποιούν, η υγιεινή και η καθαριότητα, η  αισθητική  του περιβάλλοντος, η λειτουργία της  με  εφαρμογή αρχών  σεβασμού του χώρου  και των  συμπολιτών χρειάζεται  πολλή και πολυδιάστατη προσπάθεια. Ας μην   αισθανόμαστε, λοιπόν, απογοήτευση και ενοχές όταν  προσφέρουμε λιγότερα από όσα επιθυμούμε και  όταν  οι προσδοκίες μας δεν πραγματοποιούνται.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού και σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, καλούνται τα Σωματεία- Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων σε Τακτική Γενική Συνέλευση  που θα γίνει  την  Τετάρτη   24  Μαϊου  2006 στις 10:30 π.μ. στα γραφεία του Ε.Σ.Ε. , Βουλής 38  στην Αθήνα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

 1. Ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της 88ης  Γενικής Συνέλευσης της  24ης /5/2005 και   της   Έκτακτης      Γενικής      Συνέλευσης         της   11ης /10/2005 .
 2. Απολογισμός των πεπραγμένων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Ε. για το 2005.
 3. Απολογισμός εσόδων και εξόδων 2005 και Ισολογισμός  της 31/12/2005.
 4. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής .
 5. Απαλλαγή της  Εκτελεστικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα και τη διαχείριση  του 2005.
 6. Προϋπολογισμός  εσόδων και εξόδων 2006.
 7. Έγκριση Προϋπολογισμού  2006.
 8. Εκλογή 4( τεσσάρων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής.
 9. Εκλογή  νέας   Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί απαρτία, η  Γενική  Συνέλευση  θα επαναληφθεί την επόμενη Τετάρτη 31 Μαϊου 2006, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων.

Η Πρόεδρος        Βάσω Σταυριανοπούλου -Γκανάτσου
Η Γενική Γραμματέας   Ελένη Βαλάσση-Αδάμ

Σημ: Παρακαλούνται  τα Σωματεία -Μέλη  να προτείνουν υποψήφιες  που επιθυμούν να  εργαστούν στην Εκτελεστική  Επιτροπή  του Ε.Σ.Ε.. Κενούνται 4 θέσεις μελών των οποίων έληξε η θητεία. Εξ΄ αυτών 2 είναι σύμφωνα με το καταστατικό επανεκλέξιμες. Οι υποψηφιότητες  πρέπει να υποβληθούν εγγράφως μέχρι 14 Μαϊου μαζί με σύντομο βιογραφικό σημείωμα.
Παρακαλούνται  τα Σωματεία που εδρεύουν εκτός Aττικής  ή στην Κύπρο, να ορίσουν και να  μας κοινοποιήσουν     εγκαίρως ταχυδρομικώς ή με    FAX  ( 210 32 27 609) τα πλήρη στοιχεία της εξουσιοδοτημένης εκπροσώπου τους στη Γενική Συνέλευση.