Καλό Πάσχα
Καθαρότατον ήλιο επρομηνούσε
της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι,
σύγνεφο καταχνιά, δεν απερνούσε
τ΄ ουρανού σε κανένα από τα μέρη
και από κει κινημένο αργοφυσούσε
τόσο γλυκό στο πρόσωπο τ΄ αέρι,
που λες και λέει μες της καρδιάς τα φύλλα:
Γλυκιά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα.
Χριστός ανέστη ! Νέοι, γέροι και κόρες,
όλοι μικροί- μεγάλοι ετοιμαστείτε
μέσα στις εκκλησιές τές δαφνοφόρες
μέ τό φώς της χαράς συμαζωχτήτε
Ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες
ομπροστά στους Αγίους και φιληθήτε!
Φιληθήτε γλυκά, χείλη με χείλη,
πέστε Χριστός ανέστη , εχθροί και φίλοι!
Διονύσιος Σολωμός
Αγαπητές φίλες,
Είναι χαρά και ευχαρίστηση κάθε φορά που επικοινωνώ μαζί σας. Ίσως θα έπρεπε να επικοινωνούμε συχνότερα, γιατί υπάρχουν πολλά θέματα για ενημέρωση και το τετρασέλιδο δελτίο μάς περιορίζει.
Όπως κάθε χρόνο η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Πλούσιος λαχνός, κέφι και νοσταλγικές μελωδίες. Και φέτος γνωρίσαμε στα μέλη και στις φίλες, τις γυναίκες που βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών, πολλές των οποίων μας τίμησαν με την παρουσία τους. Επίσης μας τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κ. Ελ. Σκιαδάς, πολλές γυναίκες βουλευτές διαφόρων κομμάτων, και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων.
Από τις εισπράξεις της εκδηλώσεως ένα μέρος καταβλήθηκε στο λογαριασμό που άνοιξε η Γεν. Γραμματεία Ισότητας (σας έχουμε ενημερώσει σχετικά) για τα θύματα και τις καταστροφές του Τσουνάμι. Το Ε.Σ.Ε. είχε ήδη καταβάλει ένα ποσό 500 Ευρώ . Η καταστροφή που έπληξε τις χώρες της Ν.Α. Ασίας ξύπνησε την ευαισθησία, την κατανόηση, την αλληλεγγύη , την αγάπη ανθρώπου προς άνθρωπο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και τιμητικό ότι η χώρα μας, εμείς οι Ελληνίδες και Έλληνες, με τη γενναιοδωρία και την ταχύτητα δράσης μας αποδείξαμε ότι διαθέτουμε τις αξίες του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.
Στις 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, έγιναν πολλές εκδηλώσεις. Αυτή η ημέρα είναι μέρα μνήμης και θαυμασμού για τους αγώνες των πρωτοπόρων εκείνων γυναικών που διεκδίκησαν δικαιώματα, τα οποία εμείς σήμερα θεωρούμε αυτονόητα. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα περισυλλογής για τις δικές μας υποχρεώσεις απέναντι στις γυναίκες και στα παιδιά αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Γιατί παρά την πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για την ισότητα γυναικών και ανδρών εξακολουθούν οι ανισότητες και οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Η έλλειψη ισότητας όμως είναι και έλλειψη δημοκρατίας. Στο μήνυμά του ο Γεν Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν, επισημαίνει ότι η ισότητα των φύλων είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας.
Την περασμένη εβδομάδα (13-4-05) καλέσαμε στα γραφεία μας νέα και παλαιά μέλη μας για μια φιλική συζήτηση και για περαιτέρω γνωριμία. Η συνάντηση υπήρξε επιτυχής, συζητήθηκαν θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και εκφράστηκε από πολλά μέλη η επιθυμία για συνέχιση τέτοιων συναντήσεων και συζητήσεων.
Σε λίγες μέρες θα ζήσουμε το Θείο Πάθος αναμένοντας την Ανάσταση. Όπως μας προτρέπει ο εθνικός μας ποιητής“….πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι! ” .
Με θερμούς χαιρετισμούς
Βάσω Σταυριανοπούλου -Γκανάτσου
Πρόεδρος του ΕΣΕ
Από το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών
Το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών έστειλε μια εντυπωσιακή κάρτα με τα παρακάτω σε ελεύθερη μετάφραση:
Ζητείστε την εφαρμογή της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου. Στείλετε αυτή την κάρτα σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα!
Στην 4η Παγκόσμια Συνάντηση για Γυναίκες των Ηνωμένων Eθνών το 1995, όλες οι Κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να προβούν σε ειδικές ενέργειες για να επιτύχουν ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. 10 χρόνια αργότερα , οι γυναίκες ζητούν την πλήρη υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων.
Ως άτομο που παίρνει αποφάσεις μπορείτε ΤΩΡΑ να επιδράσετε θετικά :
*Κάνοντας κάτι για να εξαλειφθεί η φτώχεια των γυναικών
*Εξαλείφοντας τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στην αγορά εργασίας
*Εξασφαλίζοντας προσβάσιμα πλαίσια παιδικής φροντίδας υψηλής ποιότητας
*Προβαίνοντας σε ενέργειες για να συνειδητοποιηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών
*Υποστηρίζοντας γυναίκες που υφίστανται ανδρική βία εργαζόμενοι για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
*Υποστηρίζοντας πολιτική ισότητας των φύλων στο πολιτικό κόμμα όπου ανήκετε και προωθώντας τη συμμετοχή των νέων γυναικών στη λήψη αποφάσεων
Για τα Θύματα του Τσουνάμι
Άμεση ανταπόκριση των γυναικείων σωματείων
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας άνοιξε ειδικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα για να ανταποκριθούν συλλογικά οι γυναικείες οργανώσεις στις ανάγκες των χωρών που επλήγησαν από το Τσουνάμι. Κοινοποιήσαμε το σχετικό έγγραφο στα σωματεία -μέλη μας, και διαπιστώσαμε ότι πολλά απ΄αυτά, όπως και το ΕΣΕ είχαν ήδη καταθέσει την συμβολή τους από τις πρώτες ημέρες, σε διάφορους οργανισμούς. Τα αναφέρομε αναλυτικά γιατί μας εντυπωσίασε η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για βοήθεια. Ήταν τα : Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος, Ένωση Zonta, Κέντρο Γυναικών Υπαίθρου, Λύκειον Ελληνίδων Αμμοχώστου, Μορφωτικός Σύλλογος Ελληνίδων Κυριών Πατρών, Πνευματική Αδελφότης Ελληνίδων Κύπρου, Σύνδεσμος Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας , Σωματείο Ελληνίδων Κυριών “ΜΑΝΑ” Κύπρος, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καστοριάς.
Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
Στη χώρα μας και σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον τελευταίο καιρό , συζητείται το θέμα της αποδοχής ή άρνησης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
Σας στέλνουμε μερικές πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόησή του.
Ο δρόμος για τη σύνταξη αυτού του σχεδίου συντάγματος ήταν μακρύς . Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το μέλλον της Ευρώπης, απαιτούσε έκφραση της πολιτικής βούλησης όλων των Κρατών – Μελών, ιδιαίτερα μετά την τελευταία διεύρυνση. Ακόμη ήταν απαραίτητο να προσδιορισθεί ο τρόπος προσέγγισης των πολιτών προς το Ευρωπαϊκό δεδομένο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το πώς θα οργανωθεί ο πολιτικός βίος και ο ευρωπαϊκός χώρος ώστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παράγων σταθερότητας και πρότυπο για την παγκόσμια τάξη. Είχε επίσης επισημανθεί ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούσαν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Για τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ακολουθήθηκε μια πιο δημοκρατική διαδικασία και διαφανής πορεία έναντι της σύνταξης των προηγουμένων Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Το 2001 οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων απεφάσισαν τη σύγκλιση μιας ευρείας Ευρωπαϊκής Συνέλευσης. Οι συζητήσεις της Συνέλευσης δεν περιορίστηκαν μεταξύ εμπειρογνωμόνων και Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων αλλά μέσω της μεγάλης ποικιλίας των θεσμικών οργάνων που συμμετείχαν και την ανάπτυξη των καταλλήλων μηχανισμών δόθηκε η δυνατότητα να ακουστούν οι γνώμες και οι απόψεις των Κοινωνικών Εταίρων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων ομάδων πολιτών και έτσι κινητοποιήθηκε και ευαισθητοποιήθηκε η Κοινωνία των Πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Συνέλευση μετά από 18μηνη εργασία παρουσίασε το Σχέδιο του Συντάγματος κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη (Ευρωπαϊκή Προεδρία) στις 20 Ιουνίου 2003. Το κείμενο αυτό το επεξεργάστηκε μια Διακυβερνητική Διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κρατών -Μελών και των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Τέλος μετά από μακρά επεξεργασία το Σχέδιο του Συντάγματος παρεδόθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18/6/2004 και μετά την έγκρισή του από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, υπεγράφη στις 29/10/2004 στη Ρώμη εκεί όπου είχε υπογραφεί η πρώτη Ευρωπαϊκή Συνθήκη (ΕΟΚ) το 1957.
Τι είναι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα;
Είναι ένα ενιαίο κείμενο, το οποίο αντικαθιστά όλες τις προηγούμενες Ευρωπαϊκές Συνθήκες και περιέχει διατάξεις που αναφέρονται σε αξίες, θεσμούς , στόχους δικαιώματα , πολιτικές και διαδικασίες . Είναι ένα κείμενο που περιλαμβάνει κανόνες «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ». Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εκφράζει τη βούληση των πολιτών και των Κρατών της Ευρώπης για να οικοδομήσουν το κοινό τους μέλλον.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Συντάγματος θα διαθέτει νομική προσωπικότητα.
Το Σύνταγμα αποτελείται από 4 μέρη
Το πρώτο μέρος αναφέρεται στις αξίες στους στόχους , στις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Στο άρθρο 2 προσδιορίζονται οι αξίες της Ένωσης : Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του Κράτους Δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αυτές οι αξίες είναι κοινές στην κοινωνία των Κρατών -Μελών, που χαρακτηρίζεται από την πολυφωνία, τη καταπολέμηση των διακρίσεων, την ανοχή, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, το σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.
Για να συμπεριληφθεί «η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών» στις αξίες της Ένωσης οι γυναικείες οργανώσεις ξεκινώντας από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (Απρίλιος 2003) έδωσαν μάχες με σοβαρότητα, προτάσεις, νομικά και ηθικά επιχειρήματα.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε την συντονισμένη και ομόφωνη προσπάθεια . Είναι πράγματι αυτό μια νίκη των γυναικείων οργανώσεων γιατί η ισότητα των φύλων, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της Ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Στο πρώτο μέρος επίσης περιλαμβάνονται οι Στόχοι της Ένωσης που είναι η προώθηση της ειρήνης , της ευημερίας των λαών, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αλληλεγγύης των γενεών, της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της εξάλειψης της φτώχειας, της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, της οικονομικής- κοινωνικής ανάπτυξης, της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, εμπορευμάτων, κεφαλαίων, υπηρεσιών, της ελεύθερης εγκατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών, της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω ιθαγένειας.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του πρώτου μέρους είναι η θέσπιση της “Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας” . Η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια δεν αντικαθιστά την Εθνική Ιθαγένεια αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά διευρύνοντας δικαιώματα και προστασία .
Η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στον Ευρωπαϊκό δημοκρατικό βίο και να έχουμε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους πολίτες του Κράτους στο οποίο είμαστε εγκατεστημένοι. Ακόμη δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην τοπική Αυτοδιοίκηση, προσφυγής στον Ευρωπαίο Μεσολαβητή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσβαση στα Ευρωπαϊκά έγγραφα, αλληλογραφία με τα Κοινοτικά Όργανα σε μια από τις γλώσσες της Ένωσης πχ Ελληνικά και λήψη απαντήσεως στην ίδια γλώσσα.
Στο δεύτερο μέρος του Συντάγματος περιλαμβάνεται ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Πολιτών. Ο Χάρτης αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νικαίας (Δεκέμβριος 2000) αλλά δεν είχε νομική ισχύ και δέσμευση. Η ενσωμάτωση του Χάρτη στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα του προσδίδει νομική ισχύ και δεσμεύει τα Κράτη -Μέλη και τα θεσμικά όργανα να σέβονται τα οριζόμενα στο Χάρτη δικαιώματα. Αναφέρομε μερικά: δικαίωμα αξιοπρέπειας του ανθρώπου, δικαίωμα στη ζωή, απαγόρευση βασανιστηρίων, σεβασμό ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, ελευθερία σκέψης, συνείδησης, θρησκείας, έκφρασης, πληροφόρησης, δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην επιχειρηματική δραστηριότητα, δικαίωμα ιδιοκτησίας, ισότητας έναντι του νόμου, σεβασμό πολιτιστικής, θρησκευτικής πολυμορφίας, ισότητας γυναικών και ανδρών, κοινωνικής ένταξης ατόμων με αναπηρία, προσφυγής στη δικαιοσύνη, αμεροληψίας δικαστών, τεκμήριο αθωότητας, δικαίωμα υπεράσπισης κ.α.
Τελικά, ο χάρτης καλύπτει ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.
Το τρίτο μέρος αναφέρεται στις πολιτικές και λειτουργίες της Ένωσης και επαναλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος των διατάξεων των υφισταμένων συνθηκών δηλαδή προστατεύει το κοινοτικό κεκτημένο.
Το τέταρτο μέρος περιέχει τελικές ρήτρες όπως διαδικασίες έγκρισης και αναθεώρησης του Συντάγματος.
Για να εφαρμοστεί αυτό το Σύνταγμα πρέπει να επικυρωθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια των 25 Κρατών Μελών, αφού προηγηθεί σε ορισμένα Κράτη δημοψήφισμα και σε άλλα εγκριθεί από το Εθνικό Κοινοβούλιο όπως θα γίνει και στη χώρα μας
Εάν μετά παρέλευση δυο ετών από την υπογραφή της Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος, τα 4/5 των Κρατών -Μελών την έχουν επικυρώσει και ένα ή περισσότερα δεν την έχουν επικυρώσει, το θέμα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες αυτές θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε τόσο τα φυλλάδια που στείλαμε σε όλα τα Σωματεία μέλη μας όσο και τα αναφερόμενα στις εφημερίδες και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πιστεύομε ότι ως ενεργοί πολίτες αξίζει να ασχοληθούμε όλοι με το θέμα.
Βάσω Σταυριανοπούλου -Γκανάτσου
Γενική Γραμματεία Ισότητας
Η δραστήρια Γεν. Γραμματέας Ισότητας κ. Ευγενία Τσουμάνη επισκέπτεται συνεχώς τα 13 Γραφεία Ισότητας που λειτουργούν στην περιφέρεια. Στις 11-12 Απριλίου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση αλλά και ενεργοποίηση της Περιφέρειας για υλοποίηση της πολιτικής για την ισότητα. Ειδικότερα η ενημέρωση αφορούσε στα προγράμματα του Γ΄ΚΠΣ που αφορούν τις γυναίκες και τον εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης 2007-2013 στα θέματα ισότητας.
Για την Ημέρα της Γυναίκας από τη Γ.Γ. Ισότητας οργανώθηκε σύσκεψη με Δημοσιογράφους όπου τονίστηκαν για μια ακόμη φορά οι αρχές και προεκτάσεις της εφαρμογής της πολιτικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Στην 49η Σύνοδο (28/2-11/3/2005) της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Κατάσταση των Γυναικών (10 χρόνια μετά την Παγκόσμια Συνάντηση Γυναικών στο Πεκίνο) η κ. Τσουμάνη συμμετείχε ως κύρια ομιλήτρια σε πάνελ με θέμα ¨Θεσμικοί μηχανισμοί για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε εθνικό επίπεδο”.
Στη διάρκεια της Συνόδου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την πρόεδρό μας κυρία Άναμα Ταν, Πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (International Council of Women) η οποία έχει εκλεγεί μέλος της Eπiτροπής της Σύμβασης για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW).
Οι συζητήσεις και τα συμπεράσματα από τη Σύνοδο ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματέα Ισότητας σε ειδική συνάντηση που είχε με τα γυναικεία σωματεία που παρέλαβαν και το σχετικό πληροφοριακό υλικό.
49η Σύνοδος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Γυναικών
1995-2005, δέκα χρόνια μετά την Παγκόσμια συνάντηση Γυναικών στο Πεκίνο όπου διεθνώς αναγνωρίστηκε ότι η ισότητα των φύλων έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη και την ειρήνη.Στον απολογισμό της δεκαετίας γίνεται πάλι επιβεβαίωση και υποστήριξη της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου
Τα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, και τις γυναίκες: η οικονομία, θεσμικοί μηχανισμοί για την ισότητα των φύλων, το Trafficking, η απασχολησιμότητα των γυναικών, πολιτικές και μέτρα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και η εναρμόνιση των επαγγελματικών και οικογενειακών ευθυνών.
Επισημάνθηκε ότι οι πολιτικές αλλαγές δημιουργούν έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας για την ανάπτυξη θεσμικών μηχανισμών και περιορίζουν τους πόρους. Ως προς το Trafficking τονίστηκε η άνθηση του οργανωμένου εγκλήματος, η ανεπαρκής νομοθεσία, η φτώχεια των γυναικών και προτάθηκε η βελτίωση της νομοθεσίας, η ποινικοποίηση του Trafficking, οι εκστρατείες ενημέρωσης, οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας και η στήριξη των προγραμμάτων για τα θύματα.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δέκα χρόνια μετά το Πεκίνο η κατάσταση των γυναικών παρουσιάζει ικανοποιητική εξέλιξη αλλά χρειάζεται εγρήγορση και εντατικοποίηση της κοινής προσπάθειας για τη βελτίωση της θέσης όλων των γυναικών.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Υπεύθυνη Σοφία Κορομηλά
Πραγματοποιήθηκαν
* Τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των μελών στο Πλανητάριο όπου παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα προβολή για το Σύμπαν. Ακολούθησε φιλικό δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα.
* Τον Απρίλιο έγινε τριήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι, Μόρνο ,Ερατεινή, Δελφούς, Μονή Οσίου Λουκά και Λειβαδιά.
Προγραμματίζονται
* Μονοήμερη εκδρομή σε κοντινό Μοναστήρι την 29η Μαϊου, Ημέρα Μνήμης
* Προσκηνηματική επίσκεψη στην Παναγία της Τήνου και στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου, το πρώτο δεκαήμερο του
Ιουνίου.
Για δηλώσεις και πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνήστε στην Σοφία Κορομηλά 210-7227786 και στο ΕΣΕ 3227609 ( αν δεν είμαστε στο γραφείο, αφήστε μήνυμα με το όνομα και το τηλέφωνό σας