Αγαπητές φίλες,
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου των Ελληνίδων (Ε.Σ.Ε.) σας ευχόμαστε χαρούμενο και ευλογημένο Πάσχα, καλή Ανάσταση, χαρά και υγεία προσωπική και οικογενειακή καθώς και πλούσια δράση σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς σας. Με την παρούσα εγκύκλιο θέλουμε να σας αναφέρουμε τα σημαντικότερα, κατά τη γνώμη μας, νέα του τελευταίου τριμήνου. Με μεγάλο ενδιαφέρον πληροφορούμεθα και τα δικά σας νέα.
Δραστηριότητες του Ε.Σ.Ε.
Η εκδήλωση της Πρωτοχρονιάτικης πίττας πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία κοινωνική και οικονομική. Παρευρέθηκαν πολλές φίλες και 9 από τις 13 βραβευθείσες από την Ακαδημία Αθηνών (βλέπε σελ. 4 ).
Το Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής και η πρώην πρόεδρος επεσκέφθησαν τη Δήμαρχο Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο του Ο.Ν.Α. κύριο Ελευθέριο Σκιαδά που γνωρίζουν από παλαιά το έργο του Ε.Σ.Ε., και επιθυμούν να το στηρίξουν. Συζητήθηκαν προβλήματα σχετικά με την ΚΟΝΙΣΤΡΑ Πετραλώνων που λειτουργεί το Ε.Σ.Ε. και η πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας με το Δήμο σε προγράμματα που καλύπτουν ανάγκες γυναικών και παιδιών.
Τον Μάρτιο κυκλοφόρησε η έκδοση του Ε.Σ.Ε. ” Η Μουσική δεν είναι Γένους Θηλυκού;” της Έφης Αγραφιώτη (βλέπε σελ 3). Με την ευκαιρία θυμίζουμε στα μέλη μας την παλαιότερη (1996) έκδοση του Λευκώματος “Γυναίκες της Καρπάθου” που παραμένει ένα πολύ ωραίο και ασυνήθιστο δώρο. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από τα γραφεία μας.
Το Ε.Σ.Ε. παρακολουθεί και συμμετέχει στα δρώμενα για θέματα γυναικών, παιδιών, καθώς και για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών. Το υλικό από τις σχετικές ημερίδες, συμπόσια και άλλες εκδηλώσεις είναι πολύ πλούσιο και δεν είναι βέβαια δυνατόν να κοινοποιείται στα μέλη μας ούτε καν ως κατάλογος. Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει στα γραφεία του Ε.Σ.Ε. προς χρήση παντός ενδιαφερομένου μέλους ή μη.
Εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε για τους επόμενους μήνες:
1. Παρουσίαση του βιβλίου “Η Μουσική δεν είναι Γένους Θηλυκού;” στην Αθήνα εντός του Μαϊου.
2. Εκδρομή στη Λιβαδειά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου όπου θα εορτάσουμε μαζί με το εκεί Σωματείο μέλος μας “ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ” ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, την Ημέρα της Μητέρας.
3. Τριήμερη εκδρομή στη Μυτιλήνη όπου θα επισκεφθούμε και τα Σωματεία μέλη μας “Η ΟΜΟΝΟΙΑ” Μανταμάδου και “Η ΑΓΑΠΗ” Μήθυμνα.
Παρακαλούμε να μας δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή στις παραπάνω εκδηλώσεις μέχρι τέλους Απριλίου ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε το πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα και τις καλύτερες τιμές.
Για την ημερομηνία διεξαγωγής της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης θα σας στείλουμε ιδιαίτερη πρόσκληση. Σύμφωνα με το καταστατικό απαραίτητη είναι η παρουσία των εκπροσώπων των σωματείων-μελών του Ε.Σ.Ε. ωστόσο, η παρουσία των μελών -ατόμων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και μας δίνει πάντοτε μεγάλη χαρά.
Θα θέλαμε επίσης να επανέλθουμε στην τελευταία παράγραφο της προηγούμενης εγκυκλίου (Δεκέμβρης 2003) σχετικά με το θέμα της ένταξης των μεταναστών και της εξοικείωσης των γηγενών με την νέα πολυ-πολιτισμική κοινωνία που διαμορφώνεται στη χώρα μας. Θα χαρούμε πολύ να έχουμε τις απόψεις σας και να μοιραστούμε πιθανά σχέδια για δράσεις.
Με θερμότατους χαιρετισμούς
Η Πρόεδρος
Βάσω Σταυριανοπούλου
Η Γενική Γραμματεύς
Γκανάτσου Ελένη Βαλάσση-Αδάμ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ο αριθμός των γυναικών στο κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 φθάνει τις 39, διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 1996, καλύπτει ποσοστό 13%.
Ασφαλώς κάθε τετραετία πάμε καλύτερα (βλέπε διάγραμμα) όμως θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για καλύτερη εκπροσώπηση. Για να μπορούν οι γυναίκες να επηρεάσουν τις αποφάσεις ενός κοινοβουλίου χρειάζεται ποσοστό τουλάχιστον 30%, κατάσταση που ισχύει μόνο σε 14 χώρες. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 15%.
Το Ε.Σ.Ε. όπως και άλλα σωματεία στηρίζει πάντοτε τις γυναικείες υποψηφιότητες και ζήτησε από όλα τα κόμματα να προταθούν περισσότερες γυναίκες για το Ευρωκοινοβούλιο. Ζητά και από τις ψγφοφόρους να στηρίξουν τις άξιες υποψήφιες με την ψήφο τους.
Παραθέτουμε τα ονόματα των ελληνίδων βουλευτών , την εκλογική τους περιφέρεια και το κόμμα που εκπροσωπούν
Αντωνίου Αντωνία (Τόνια) ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδος
Αποστολάκη Ελένη-Μαρία (Μιλένα) ΠΑΣΟΚ Β΄Αθηνών
Αράπογλου Χρυσή ΠΑΣΟΚ Α΄Θεσσαλονίκης
Βούλτεψη Σοφία Ν.Δ. Β΄Αθηνών
Γιαννάκου-Κουτσίκου Μαριορή (Μαριέττα) Ν.Δ. Α΄Αθηνών
Γκερέκου Αγγελική (΄Αντζελα) ΠΑΣΟΚ Κερκύρας
Δαμανάκη Μαρία ΠΑΣΟΚ Επικρατείας
Διαμαντοπούλου ΄Αννα ΠΑΣΟΚ Επικρατείας
Ζήση Ροδούλα ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας
Καλαντζάκου Σοφία Ν.Δ. Μεσσηνίας
Καλογήρου Χριστιάνα Ν.Δ. Λέσβου
Κανέλλη Γαρυφαλλιά (Λιάνα) Κ.Κ.Ε. Α΄Αθηνών
Κανελλοπούλου Κρινιώ Ν.Δ. Ηλείας
Καρύδη Χρυσή Ν.Δ. Επικρατείας
Κατσέλη Ελεονώρα(Νόρα) ΠΑΣΟΚ Β΄Αθηνών
Κόλλια-Τσαρουχά Μαρία Ν.Δ. Σερρών
Κόρκα-Κώνστα Αθηνά Ν.Δ. Κορινθίας
Κουντουρά΄Ελενα Ν.Δ. Α΄Αθηνών
Κούρκουλα Ελένη ΠΑΣΟΚ Β΄Αθηνών
Μακρή-Θεοφίλου Ζωή (Ζέττα) Ν.Δ. Μαγνησίας
Μανούσου- Μπινοπούλου Αριάδνη ΝΔ Κυκλάδων
Μανωλιά Χρυσάνθη ΠΑΣΟΚ Ροδόπης
Μερεντίτη Αθανασία ΠΑΣΟΚ Τρικάλων
Μπενάκη-Ψαρούδα ΄Αννα Ν.Δ. Α΄Αθηνών
Μπερνιδάκη-‘Αλντους Ελευθερία ΝΔ Επικρατείας
Ξηροτύρη-Αικατερινάρη Ασημίνα ΣΥΝ Α΄Θεσσαλονίκης
Παντελάκη Ελπίδα Κ.Κ.Ε. Α΄Πειραιώς
Παπαδημητρίου Ελισάβετ (΄Ελσα) Ν.Δ. Αργολίδoς
Παπακώστα-Σιδηροπούλου Κατερίνα Ν.Δ. Β΄Αθηνών
Παπανδρέου Βασιλική(Βάσω) ΠΑΣΟΚ Β΄Αθηνών
Παπαρήγα Αλεξάνδρα Κ.Κ.Ε. Β΄Αθηνών
Περλεπέ-Σηφουνάκη Αικατερίνη ΠΑΣΟΚ Ευβοίας
Πετραλιά-Πάλλη Φάνη Ν.Δ. Β΄Αθηνών
Ράπτη Αναστασία-Συλβάνα ΠΑΣΟΚ Α΄Αθηνών
Ράπτη Ελένη Ν.Δ . Α΄Θεσσαλονίκης
Σχοιναράκη-Ηλιάκη Ευαγγελία ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου
Τζάκρη Θεοδώρα ΠΑΣΟΚ Πέλλης
Τσουρή Ελπίδα ΠΑΣΟΚ Χίου
Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή (Εύη) ΠΑΣΟΚ Υπόλοιπο Αττικής
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ;
Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων γιορτάζει τα 95 χρόνια του (1908-2003) με την έκδοση του βιβλίου “Η Μουσική δεν είναι Γένους Θηλυκού; ” της Έφης Αγραφιώτη. Έκδοση Ε.Σ.Ε. και Εκδόσεις Δρόμων. (Οικονομική Στήριξη Γενική Γραμματεία Ισότητας Σελίδες 286, ISBN: 960-8330-10-6)
Η Έφη Αγραφιώτη, μουσικός, ιστορικός τέχνης, συγγραφέας βιβλίων για τη μουσική και μια από τις σημαντικότερες παιδαγωγούς πιάνου, θέτει ως τίτλο ένα προκλητικό ερώτημα (παράπονο;). Οδηγεί τον αναγνώστη σε μια τεκμηριωμένη και ευχάριστη περιήγηση στην ιστορία της μουσικής και της συμμετοχής των γυναικών σε αυτή καταθέτοντας ιστορικές πληροφορίες που αφορούν συγχρόνως το έργο των γυναικών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και αλλού μέσα από τα μουσικά δρώμενα και τις αντιλήψεις κάθε εποχής.
Οι αναγνώστες φτάνουν στο τέλος του βιβλίου έχοντας την ευχαρίστηση που δίνει ένα καλογραμμένο ιστορικό βιβλίο. Οι αναγνώστριες έχουμε επιπλέον την ικανοποιητική πληροφορία ότι ” η μουσική είναι και γένους θηλικού” πράγμα που ανεβάζει σημαντικά την αυτοεκτίμησή μας.
Το βιβλίο ήδη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και διατίθεται από τα γραφεία του ΕΣΕ. Επίσημη παρουσίαση συνοδευμένη από συναυλία με έργα ελληνίδων συνθετριών θα γίνει μέσα στο Μάιο.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Ε.
Άννα Ψαρούδα -Μπενάκη
Η εκλογή της Αννας Ψαρούδα -Μπενάκη ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί, όπως είπε και η ίδια, δικαίωση των αγώνων ανδρών και γυναικών για την ουσιαστική κατάκτηση της ισότητας στη χώρα μας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανες που μια γυναίκα μέλος μας ανέρχεται στο τρίτο τη τάξει αξίωμα της χώρας και είμαστε βέβαιες ότι το ήθος, οι γνώσεις και το σθένος της θα σφραγίσουν την πορεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου ενδυναμώνοντας τη λειτουργία του.
Ευγενία Κατούφα
Στην Αντιπρόεδρο του Ε.Σ.Ε. , δημοσιογράφο της ΕΡΑ Ευγενία Κατούφα απένειμε(21-1-04) ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας το βραβείο ΑΥΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, για τη συστηματική προβολή των θεμάτων ισότητας με ειδήσεις.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο η Ευγενία Κατούφα είπε, μεταξύ άλλων, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως στόχος σε όλες τις γυναίκες ” ……. αφιερώνω αυτό το βραβείο στις τρεις κόρες μου που επιθυμώ διακαώς να τις δω άξιες εκπροσώπους του φύλου μας και ακούραστες αγωνίστριες για την υπεράσπιση του δικαίου γενικά. Στο γιο μου εύχομαι να γίνει σαν τον πατέρα του ένας άντρας που σέβεται και εκτιμά τις γυναίκες.”
Βραβείο Ανθρωπιστικού ρεπορτάζ απένειμε στην Ευγενία Κατούφα το Ίδρυμα Μπότση (22-3-04). Η Ευγενία προσέφερε το χρηματικό βραβείο στα Παιδικά χωριά S.O.S.
Ιωάννα Λαμπίρη -Δημάκη
Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την Ιωάννα Λαμπίρη- Δημάκη καθηγήτρια κοινωνιολογίας στη Νομική Σχολή Αθηνών για το σύνολο του έργου της Η Ιωάννα Λαμπίρη διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής του Ε.Σ.Ε. και πολλών άλλων οργανώσεων κοινωφελούς χαρακτήρα. Το ερευνητικό της έργο αναφέρεται κυρίως στην ελληνική κοινωνία (με έμφαση σε θέματα παιδείας, ισότητας ευκαιριών και θέσης γυναικών), σε μεθοδολογικά ζητήματα των Κοινωνικών Επιστημών και στην εξέλιξη της κοινωνιολογίας στην Ελλάδα.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΟΜΠΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών ανέπτυξε πολλές δραστηριότητες σε τομείς γυναικείου ενδιαφέροντος στον ευρωπαϊκό και στον Διεθνή χώρο, με κυριότερες τις ακόλουθες:
1. Προώθησε και συνεχίζει να προωθεί δια των οργανώσεων -μελών του την Διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης του Οκτωβρίου 2003, με αφορμή τις επικείμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004, ζητώντας “ίσο μερίδιο στην εκπροσώπηση”.
2. Επανήλθε στην εισήγηση/αξίωσή του, σχετικά με το Σύνταγμα της Ευρώπης, να συμπεριληφθεί η Ισότητα Γυναικών και Ανδρών στις Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Συμμετείχε στην 48η Σύνοδο της CEDAW τον Μάρτιο στην Νέα Υόρκη ως εκπρόσωπος των γυναικών της Ευρώπης, στα πλαίσια της οποίας υποστήριξε την ανάγκη συμμετοχής των γυναικών στην αποτροπή, τη διαχείριση και την επίλυση των συγκρούσεων καθώς και στην οικοδόμηση της ειρήνης. Επίσης στήριξε την νέα πολιτική προώθησης της ισότητας (των γυναικών) δια των ανδρών και των αγοριών, θέτοντας και τις σχετικές προϋποθέσεις.
4. Κινητοποίησε ευρύτατα τις οργανώσεις- μέλη του προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους Κοινοτικούς Επιτρόπους και στα μέλη της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό να ενισχυθεί η νέα Ευρωπϊκή Οδηγία για την ισότητα των φύλων, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης, δυστυχώς χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
5. Ζήτησε για την Ημέρα της Γυναίκας 2004 την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης για τις γυναίκες -μετανάστες, στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ελληνικό Τμήμα του Ε.Λ.Γ. πρόκειται να συνεδριάσει προσεχώς προκειμένου να εκλέξει τη νέα τριμελή αντιπροσωπεία του στη Γενική συνέλευση του Ε.Λ.Γ. για την επόμενη διετία.
Τιμητική εκδήλωση για την Αλίκη Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου στο Πάντειο
Σε ειδική τελετή που διοργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 9 Φεβρουαρίου επιδόθηκε στην Αλίκη Γιωτοπούλου -Μαραγκοπούλου δίτομη έκδοση που περιέχει 82 άρθρα που έγραψαν προς τιμήν της κορυφαίοι επιστήμονες, ποινικολόγοι και άλλοι νομικοί από 20 χώρες.
Όπως είναι γνωστό σημαντικό μέρος της ζωής της η κυρία Μαραγκοπούλου, ( καθηγήτρια εγκληματολογίας, πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου) το αφιέρωσε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Με τους αγώνες της έδωσε έμφαση στη θεσμική και νομική θωράκιση των διεκδικήσεων ώστε οι κατακτήσεις να έχουν διάρκεια. Η παρουσία της σφράγισε την πορεία του γυναικείου κινήματος στη χώρα μας τα τελευταία τριάντα χρόνια και η προσφορά της συνεχίζεται.
Γενική Γραμματεία Ισότητας
Ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Γενική Γραμματέας Ισότητας κυρία Ευγενία Τσουμάνη, δικηγόρος με γνώσεις και δράση σε θέματα απασχόλησης /ανεργίας. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της και ευελπιστούμε σε συνέχεια της συνεργασίας που υπήρχε και με την απελθούσα Γενική Γραμματέα κυρία Έφη Μπέκου.
ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ TO 2003
Στον Πίνακα Τιμωμένων από την Ακαδημία Αθηνών κατά την Πανηγυρική Συνεδρία 30ής Δεκεμβρίου 2003 αναφέρονται 13 γυναίκες. Το Ε.Σ.Ε. όπως κάθε χρόνο, τις προσκάλεσε στην γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του για να τις παρουσιάσει στα μέλη και τους φίλους του. Τις καταγράφουμε με αλφαβητική σειρά.
ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ
Βραβείο αφηγηματικού πεζού του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για το έργο της “Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων”
ΑΣΗΜΙΝΑ ΓΑΛΛΗ-ΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Βραβείο Οικογενείας Ι. Βλυσίδη για τη συγγραφή ερευνητικής εργασίας “Επιβαρυντικοί παράγοντες στην παιδική ηλικία για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου στην ενήλικα ζωή”
ΜΑΡΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη για τη συλλογή διηγημάτων “Παραίτηση”
MΑΡΙΑ ΚΥΡΤΖΑΚΗ
Βραβείο Σωτηρίου Ματράγκα
ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΜΠΙΡΗ-ΔΗΜΑΚΗ
Βραβείο της Ακαδημίας για το σύνολο του έργου της
ΛΙΝΑ ΛΟΥΒΗ
Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου
Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, για το βιβλίο της “Περιγέλωτος Βασίλειον. Οι σατιρικές εφημερίδες και το εθνικό ζήτημα (1875-1886)”
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΜΩΝΗ
Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου για τη συγγραφή της μελέτης ” Σύλλογοι Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας (1861-1922), ιστορία και δράση”
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΠΕΜΠΕΛΗ
Βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη για τη συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας με θέμα επί της γενετικής βελτιώσεως καλλιεργουμένων φυτών
ΣΑΝΤΑ ΝΟΥΣΙΑ-ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
Βραβείο Οικογενείας Ι. Βλυσίδη για τη συγγραφή ερευνητικής εργασίας “Επιβαρυντικοί παράγοντες στην παιδική ηλικία για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου στην ενήλικα ζωή”
ΚΟΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΙΩΡΗ
Βραβείο Ιωάννου και Μιράντας Πεσμαζόγλου ως αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης
ΕΥΓΕΝΙΑ Ν. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Βραβείο του καθηγητή Α.Φ.Πάλλα για την συγγραφή επιστημονικής εργασίας στη Μαθηματική Ανάλυση ” Solutions of non linear delay and advanced partial difference equations l1Nx N”
ΑΡΕΤΗ ΣΑΜΑΡΑ
Βραβείο κληροδοτήματος Δημητρίου Λαμπαδαρίου ως ικανότερη στο μάθημα της Γεωδεσίας απόφοιτος του τμήματος Τοπογράφων -Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΤΣΙΡΑ
Βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη για τη συγγραφή της πρωτότυπης εργασίας “Allozyme differentiation in the Mediterranean firs. A first comparative study with phylogenetic implications” που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Plant Systematics and Evolution», και αφορά το δασικό οικοσύστημα στην Ελλάδα.