ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ

Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων

Έτος Ιδρύσεως 1919 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Οι «Γυναίκες της Καρπάθου» είδαν το φως το 1980, λίγο μετά την επέτειο της 70ετίας του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων (1908-1978), με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών. Η δεύτερη έκδοση έγινε το 1996. Πρόκειται για φάκελο με σκίτσα και εντυπώσεις της  Jill  Bonnet. Παραθέτουμε απόσπασμα από την εισαγωγή της πρώτης εκδόσεως.

«Από την ίδρυση του Ε.Σ.Ε. ως σήμερα, η Χώρα άλλαξε όψη. Η ελληνική κοινωνία μετασχηματίστηκε ουσιαστικά. Η θέση της Ελληνίδας έχει εντυπωσιακά μεταβληθεί: νέοι δρόμοι ανοίγονται κάθε μέρα μπροστά της. Ως ένα σημείο, οι αλλαγές αυτές έχουν συντελεστεί  και με τη συμβολή του Ε.Σ.Ε. Υπάρχουν όμωςστην πατρίδα μας γωνιές που δεν τις άγγιξαν αυτές οι δραματικές αλλαγές. Αυτό συμβαίνει και στην Κάρπαθο, που οι γυναίκες της έχουν στα χέρια τους τη ζωή και την παράδοση και διαφεντεύουν σπίτι και βιός, στην απουσία του άντρα τους, έχοντας εξασφαλίσει για τον εαυτό τους την ευλογία της ισορροπίας στους ταραγμένους καιρούς μας.
Η πολύτιμη μαρτυρία μιας ξένης φίλης που, με την ευαισθησία του καλλιτέχνη, παρατήρησε και μελέτησε, χρόνο με το χρόνο, τις γυναίκες της Καρπάθου και ιστόρησε τόσο παραστατικά τη ζωή τους, μας έδωσε την ευκαιρία να προβάλουμε αυτή τη σπάνια και γι΄ αυτό πολύ λιγότερο γνωστή, όψη της σημερινής Ελληνίδας»

Jill Bonnet, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Αθήνα 1996