Όσοι ασχολούνται με παιδιά δηλώνουν ανήσυχοι για την επίδραση που μπορεί να έχει σε αυτά η βία στο σημερινό κοινωνικό περιβάλλον. Ιδιαίτερος προβληματισμός εκφράζεται για τις νέες μορφές βίας που συνδέονται με την αύξηση στη μετακίνηση πληθυσμών, την κακή χρήση του διαδικτύου και το ηλεκτρονικό έγκλημα, την πορνογραφία, την παράνομη διακίνηση ατόμων, την σεξουαλική εκμετάλλευση των ανηλίκων, τη διάσπαση οικογενειών, τις διαπολιτισμικές οικογένειες, τη βία/τρομοκρατία στο σχολείο από ομάδες ομηλίκων. Σχετικό ψήφισμα έστειλε το ΕΣΕ αλλά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών στα αρμόδια όργανα Ευρωπαϊκά και τοπικά, μετά την Ημερίδα που οργάνωσε το ΕΣΕ στην Αθήνα με θέμα «ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ».
Πέρα από τα διαβήματα και τις πιέσεις προς την Πολιτεία για θεσμοθέτηση μέτρων ανασταλτικών και προστατευτικών καλούμαστε ως ενεργοί πολίτες να βοηθήσουμε άτομα και κοινωνία στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον μας.
Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κίνδυνος της επαφής και εξοικείωσης με τη βία αφορά όλα τα παιδιά. Δεν περιορίζεται σε αυτά που βρίσκονται σε ειδικές συνθήκες ή ακραίες καταστάσεις. Και δεν αφορά μόνο κακή χρήση του Ιντερνετ , και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας αλλά και την καθημερινή ζωή και λειτουργία της οικογένειας.
Οι ενέργειες για την προστασία και τη θωράκιση απέναντι στη βία
πρέπει να ξεκινούν από το σπίτι και την ανατροφή του παιδιού
γιατί
η εξοικείωση με τη βία ξεκινά από το σπίτι και από την καθημερινή ζωή
και αναπαράγεται από γενιά σε γενιά.
Στηρίζοντας όσους ανατρέφουν παιδιά ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν παιδαγωγικές τεχνικές μη- βίας. Ενημερώνοντας για αποφάσεις διεθνών οργανισμών, για θέσεις ειδικών παιδαγωγών, συζητώντας καθημερινά προβλήματα, προτείνοντας πρακτικές λύσεις και εναλλακτικές επιλογές.
Στους διάφορους καταλόγους συμβουλών από ειδικούς, για διάφορες περιπτώσεις και μορφές βίας αναφέρονται τεχνικές ενημέρωσης, φίλτρα που μπλοκάρουν επικίνδυνες διασυνδέσεις, απαγορεύσεις, παραινέσεις. Τελικά όλοι καταλήγουν σε ένα κοινό στόχο/διαπίστωση/προϋπόθεση: την ανάγκη στενής επαφής με τα παιδιά και την εξασφάλιση σχέσης εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ γονιών και παιδιών. Αυτή φέρεται ως η μόνη αποτελεσματική και μόνιμη προστασία από κινδύνους τωρινούς αλλά και μελλοντικούς που, ενδεχομένως, δεν τους βάζει ακόμη ο νους μας. Είναι το μόνο σίγουρο αντίδοτο όχι μόνο για τη βία αλλά για κάθε κίνδυνο που απειλεί το παιδί. Δεν είναι φάρμακο ούτε εμβόλιο που δίνεται σε μια δόση! Είναι τέχνη που καλλιεργείται επίμονα και επίπονα, από την κούνια. Οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται βοήθεια για να την αναπτύξουν.
Την ημέρα της μητέρας, του πατέρα, των δικαιωμάτων του παιδιού, και όποια άλλη… Αξιοποιήστε κάθε συνάντηση με γονείς, γιαγιάδες, παππούδες, εφήβους, επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά. Οργανώστε συζητήσεις, στείλτε σημειώματα, άρθρα, συστήστε βιντεο- ταινίες, σχετικά βιβλία, διαδικτυακούς τόπους.
Η συνηθέστερη μορφή βίας με την οποία εξοικειώνονται τα παιδιά είναι η σωματική τιμωρία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να δεχτούμε ότι είναι μορφή βίας και να δράσουμε για την εξάλειψή της. Δεν είναι πολύ εύκολο: κανείς δεν έχει επιφυλάξεις να καταδικάσει την σεξουαλική εκμετάλλευση του παιδιού (είναι σεβασμός της τιμής ,αξιοπρέπειας κλπ), κανείς δεν διστάζει να καταδικάσει τον πατριό που έσπασε στο ξύλο το παιδί αλλά, διστάζουμε να δεχθούμε ότι δυο χαστούκια από τη μάνα στον εκνευριστικό 8χρονο είναι κολάσιμη πράξη. Ο τρόπος ανατροφής του ανήλικου αποτελεί βέβαια, επιλογή του γονέα, ωστόσο έχει πάντα στόχο την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και έχει ως όριο και προϋπόθεση τη μη προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων του όπως είναι ο σεβασμός της τιμής , της αξιοπρέπειάς του και της σωματικής του ακεραιότητας.
Με την ερμηνεία των διατάξεων του Νόμου θα ασχοληθούν οι νομικοί κατά περίπτωση. Εμείς, οι μη νομικοί, καλούμεθα να ασχοληθούμε με το πνεύμα του νόμου. Να στηρίξουμε την κοινωνία στην εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας.
Πρέπει, πρώτα εμείς, να αλλάξουμε φιλοσοφία σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και μετά να πείσουμε όσους ανατρέφουν παιδιά, και νοιάζονται γι αυτά, ότι πρέπει να απορρίψουν τη σωματική τιμωρία ως παιδαγωγικό μέσο.
Δηλαδή
– Μετά από όσα λένε οι Νόμοι, οι διεθνείς συμβάσεις και οδηγίες, τι να κάνω εγώ;
– Πώς να εφαρμόσω το πνεύμα του Νόμου στην πράξη;
– Αν δώσω μια στα μαλακά στο Γιαννάκη που άλειψε με μαρμελάδα τον τοίχο γελώντας θριαμβευτικά, θα… θίξω την αξιοπρέπειά του;
– Θα έχω προβεί σε αξιόποινον πράξη;
– Κινδυνεύω να καταλήξω να κακοποιώ το παιδί που λατρεύω;
– Κινδυνεύει να γίνει γονιός με βίαιη συμπεριφορά;
– Είμαι κακός γονιός;
– Όχι δεν είστε κακός γονιός!Ξεχάστε το αξιόποινο(!) Είναι το λιγότερο που σας νοιάζει, εσάς, που λατρεύετε το παιδί.
Σκεφτήτε, όμως, τα εξής σημαντικά:
⇒ Θα έχετε χρησιμοποιήσει μια άχρηστη, μη αποτελεσματική μέθοδο διαπαιδαγώγησης. (Συγχυστήκατε άδικα: Ο Γιαννάκης ούτως ή άλλως δεν καταλαβαίνει γιατί δεν πρέπει να αλείψει μαρμελάδα στον τοίχο και θα το ξανακάνει αν του δοθεί ευκαιρία. Σε μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού 90% των παιδιών του Δημοτικού δήλωσαν ότι επανέλαβαν αυτό για το οποίο είχαν «φάει ξύλο»)
⇒ Θα έχετε δώσει στον Γιαννάκη την εντύπωση ότι η βία είναι αποδεκτός τρόπος συμπεριφοράς και θεμιτό μέσο επίλυσης προβλημάτων. (Αυτό είναι κάτι που δεν το θέλετε. Έτσι δεν είναι;)
⇒ Θα έχετε δείξει στο Γιαννάκη την αδυναμία σας να δράσετε αποτελεσματικά με λόγια και θα του δώσατε την εντύπωση ότι τα λόγια είναι πιο αδύναμα από τη βία. (Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, έλεγαν πριν δυο γενιές καμαρώνοντας για την παιδαγωγική τους. Αλλά εσείς είστε σύγχρονοι γονείς και γνωρίζετε πια ότι η σωματική τιμωρία δεν είναι καλή παιδαγωγική μέθοδος).
⇒ Κάνοντας μια αυτοκριτική θα παραδεχθείτε ότι «είχατε τα νεύρα σας», «χάσατε την ψυχραιμία σας» «δεν αντέχατε να πλένετε τον τοίχο» «αφήσατε τη μαρμελάδα κοντά του αντί να την βάλετε στη θέση σας και σκεφτήκατε πως αν έσπαγε το βαζάκι, Αχ! Θα πληγωνόταν το παιδί». (Δηλαδή …δείρατε το παιδί από δική σας αδυναμία ή για δικό σας σφάλμα!)
– Μα «παίρνει από λόγια» σε αυτή την ηλικία;
– Και βέβαια παίρνει!
⇒ Μη δώσετε, λοιπόν, την ξυλιά στα μαλακά και επιβληθείτε με λόγια και προβολή φυσικών συνεπειών των πράξεων του παιδιού: π.χ. πείτε «δεν μπορούμε να παίξουμε τώρα γιατί πρέπει να καθαρίσω τον τοίχο που λέρωσες».
Πιστέψτε με! Ποτέ δεν είναι νωρίς για να καταλάβει ένα παιδί τις φυσικές συνέπειες. Αν σε ηλικία 11 μηνών το μωρό σας φτύνει τη φρουτόκρεμα και ξεκαρδίζεται στα γέλια με το επίτευγμά του, δεν θα δώσετε μια ανάστροφη, δεν θα του κρατήσετε τη μύτη να το μπουκώσετε με την υπόλοιπη κρέμα. Θα πείτε μαλακά-μαλακά και αποφασιστικά: Οοοχι! Δεν φτύνουμε την κρέμα! και θα την απομακρύνετε. Θα πεινάσει. Θα καταλάβει! Την επόμενη φορά θα συνδέσει το φτύσιμο με απομάκρυνση του φαγητού. Θα φτύνει μόνο όταν δεν θέλει να φάει κι εσείς το πιέζετε. Αλλά, τότε κι εσείς μην το πιέζετε, είναι κι αυτό άδικη μορφή βίας. Ένα παιδί όταν δεν πεινάει, δεν τρώει και καλά κάνει! Σεβαστείτε το.
Το σημείωμα αυτό γράφηκε από την Ελένη Βαλάσση-Αδάμ, Υφηγήτρια Παιδιατρικής, με βάση την διεθνή βιβλιογραφία και την μακρόχρονη πείρα της από τη συνεργασία με γονείς. |