Αγαπητές φίλες,
Η επετειακή έκδοση για τα 100 μας χρόνια κυκλοφορεί από τον Δεκέμβριο και ήδη λαμβάνουμε θετικά σχόλια από τους μέχρι τώρα παραλήπτες γεγονός που μας ικανοποιεί πολύ. Θυμίζουμε ότι, ως μέλη του ΕΣΕ, μπορείτε να αποκτήσετε αυτή την έκδοση δωρεάν αρκεί να μας τη ζητήσετε δίνοντας και τη διεύθυνσή σας.
Η γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του ΕΣΕ, στις 27 Ιανουαρίου συγκέντρωσε αρκετές από εσάς και μας έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ευχές καθώς και σκέψεις για τη δύσκολη χρονιά που αρχίζει.
Μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα η μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας των Ελληνίδων που βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών καθώς και η παρουσία τόσο της νέας Γεν. Γραμματέα Ισότητας κ. Μαρίας Στρατηγάκη, όσο και της προκατόχου της και ήδη βουλευτή Επικρατείας κ. Ευγενίας Τσουμάνη. Μας τίμησε επίσης με την παρουσία της και έκοψε την πίττα του ΕΣΕ η τ.Πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη.
Όπως γνωρίζετε, το Έτος 2010 έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Έτος της Φτώχειας.Στη χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια «ευημερίας» και «ανεμελιάς» (δικαιολογημένης ή όχι) η έννοια αυτή αποκτά ένα ιδιαίτερο νόημα, και συγκεκριμένο πεδίο αναφοράς.
Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί να προσαρμόσουμε όλοι την ατομική και τη συλλογική μας στάση και δράση με βάση τα νέα δεδομένα, που, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, απαιτούν επώδυνες προσαρμογές από όλους μας. Περισσότερα για το θέμα αυτό, σε προσεχή επικοινωνία μας.
Προς το παρόν σας στέλνουμε, για ενημέρωσή σας το Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών καθώς και τα Σύντομα Βιογραφικά των βραβευμένων Ελληνίδων από την Ακαδημία Αθηνών, όπως πάντοτε.
Με θερμούς χαιρετισμούς,
Η Πρόεδρος
Έφη Καλλιγά
Υ.Γ. Η εσώκλειστη επιταγή αποσκοπεί στη διευκόλυνσή σας να ρυθμίσετε τυχόν εκκρεμείς υποχρεώσεις σας προς το ΕΣΕ, η λειτουργία του οποίου, ως γνωστόν, εξαρτάται απολύτως από τη δική σας οικονομική υποστήριξη.
ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ
ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2009-2013
Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο ειδεχθής συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κόσμο. Αποτελεί απειλή για όλες τις γυναίκες κι εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη, ειρήνη και ισότητα των φύλων σε όλες τις κοινωνίες. Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών έχει πολλές διαστάσεις: Νομική, Ψυχοκοινωνική, Οικονομική, Υγείας, Ανάπτυξης, Ανθρώπινων *ικαιωμάτων και Ισότητας των Φύλων.
Η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, παρά την θέσπιση και εφαρμογή των νόμων 3064/2002 και 3500/2006 δεν έχει διαφοροποιηθεί ως προς το μέγεθος και την έκταση της παράνομης διακίνησης των γυναικών με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση και της ενδοοικογενειακής βίας. Αντίθετα, αυξήθηκαν οι δολοφονίες γυναικών από τους συντρόφους τους, τα εγκλήματα τιμής, η σωματική και ψυχολογική κακοποίηση των γυναικών. Ενδεικτικά:
Κατά το 2009 (μέχρι και τον Σεπτέμβριο) τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ στην Αθήνα και τον Πειραιά δέχθηκαν 1.661 τηλεφωνήματα και διεξήγαγαν 657 ραντεβού με γυναίκες οι οποίες ζήτησαν και έλαβαν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική για θέματα κακοποίησης.
Πρώτη φορά εκπονείται στην Ελλάδα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας (διακριτό από το πρόγραμμα ισότητας του οποίου τμήμα αποτελούσε μέχρι σήμερα) με πλήρη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Η πρόσφατη μεταφορά της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο δικαιοσύνης, διαφάνειας και Ανθρώπινων δικαιωμάτων λειτούργησε ως έναυσμα για την ανάπτυξη του παρόντος προγράμματος. Η συνάφεια του στόχου του προγράμματος με το αντικείμενο του Υπουργείου αποτελεί προϋπόθεση για την ορθή εφαρμογή του.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στις παρακάτω πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης: