ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ TO 2010

Στον Πίνακα Τιμωμένων από την Ακαδημία Αθηνών κατά την Πανηγυρική Συνεδρία 28ης Δεκεμβρίου 2010 αναφέρονται 12 γυναίκες κι ένα γυναικείο σωματείο. Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, όπως κάθε χρόνο, τις προσκάλεσε στην γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του και ζήτησε να στείλουν σύντομα βιογραφικά σημειώματα για να τα παρουσιάσει στα μέλη και τους φίλους του.

• Ειρήνη Μπουρνάζου
• Βασιλική Βλάχου
• Δήμητρα Ανδριανού
• Γιώτα Αργυροπούλου
• Ζέφη Δαράκη
• Άλκη Ζέη
• Ολυμπία Καράγιωργα
• Ραχήλ Μισδραχή -Καπόν
• Ζυράννα Ζατέλη
• Μαρία Κουγιουμτζή
• Χαρά Νικοπούλου
• Ευαγγελία Ξενοπούλου
• Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.)

~ ~ ~ ~ ~

ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΥ
Βραβείο της Οικογενείας Ιωάννου Βλυσίδη, εις μνήμην Αντιγόνης Βλυσίδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία ιατρικού περιεχομένου, για την εργασία της “Apoptotic human cells inhibit migration of granulocytes via release of lactoferrin” .

Η Ειρήνη Μπουρνάζου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το 2004 αποφοίτησε στον τομέα της Γενετικής-Ανοσολογίας. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου με υποτροφία του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Μ. Βρετανίας, ασχολήθηκε με την έρευνα του μηχανισμού μετανάστευσης των ανοσοκυττάρων σε λεμφώματα και σε φλεγμονώδεις καταστάσεις. Τον Νοέμβριο του 2010 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου από το τμήμα της Ιατρικής. Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε έγκριτα ξένα επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Ανοσολογίας και της Βρετανικής Βιοχημικής Εταιρίας.

~ ~ ~ ~ ~

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΧΟΥ
Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη επί αρχαιολογικού θέματος από την λεκάνη της Μεσογείου την περίοδο 1600 π.Χ. – 500 μ.Χ. για την τρίτομη ανέκδοτη μελέτη της : «Γεωμετρικός Ωρωπός. Η τροχήλατη κεραμεική και οι φάσεις της εγκατάστασης».

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Γεωμετρικός Ωρωπός. Η τροχήλατη κεραμεική και οι φάσεις της εγκατάστασης» (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2010) πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Έχει συνεργαστεί με πανεπιστήμια της Γαλλίας (Paris I, Pantheon-Sorbonne, Ecole Normale Superieure) και της Ελβετίας (UNIL) κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία και την αρχαιολογία της Μεσογείου κατά τους Πρώιμους Ιστορικούς Χρόνους (11ος – 7ος αιώνες π.Χ.). Στα επιστημονικά της άρθρα έχει ασχοληθεί με τις παιδικές ταφές από τον Ωρωπό και έχει δημοσιεύσει κεραμεική από τον Ωρωπό και το Μαραθώνα στοιχειοθετώντας την ύπαρξη δραστήριων κεραμεικών εργαστηρίων στις περιοχές αυτές κατά τη Γεωμετρική και Πρώιμη Αρχαϊκή περίοδο. Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές στην Αθήνα, τον Ωρωπό, το Βόλο και την Τήνο (Κυκλάδες), καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας. Η μεταδιδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ως θέμα την εικονογραφία του κόσμου των γυναικών κατά τους Πρώιμους Ιστορικούς Χρόνους.

~ ~ ~ ~ ~

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ
Βραβείο εις μνήμην ΄Ολγας Τσακατίκα-Δεσποτοπούλου για βιβλίο επί θεμάτων αρχαιολογίας ή της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδος, για το βιβλίο της “The Furniture and furnishings of Ancient Greek Houses and Tombs” Cambridge University Press, 2009)

Η Δήμητρα Ανδριανού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1992) και συνέχισε τις σπουδές της ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο University of Pennsylvania, ΗΠΑ (ΜΑ στην Αρχαιολογία και Αρχιτεκτονική, 1997) και στο Bryn Mawr College, ΗΠΑ (PhD στην Ελληνιστική Αρχαιολογία, 2003). Το διδακτορικό της διαπραγματεύεται την επίπλωση των ύστερων κλασικών και ελληνιστικών οικιών και τάφων της αρχαίας Ελλάδας, με έμφαση στην περιοχή της Μακεδονίας. Το 2003 συνέχισε ως μετα-διδακτορική υπότροφος (Hirsch Fellow) στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Έχει ανασκάψει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Τουρκία και έχει διδάξει αρχαιολογικά σεμινάρια στο University of Pennsylvania και το Bryn Mawr College. Εχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο Institute for the Study of Aegean Prehistory (INSTAP) στο Connecticut και ως υπότροφος μουσειολογίας στο University of Pennsylvania Museum στη Φιλαδέλφεια. Από το 2004 είναι ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας. Δημοσιεύσεις: Μονογραφίες: The Furniture and Furnishings of Ancient Greek Houses and Tombs (Cambridge University Press, 2009) Reviving Vitruvius: Six Centuries of De Architectura (Catalogue of Editions at the University of Pennsylvania, 1996, σε συνεργασία). Επιλογή προσφάτων άρθρων: “Κλίναι σφιγγόποδες, lecti deliaca specie and cenae Serapiacae: Material and epigraphic evidence for Hellenistic bed-couches on Delos,” in S. Ladstatter and V. Scheibelreiter, Stadtisches Wohnen im ostlichen Mittelmeerraum, Vienna 2010, pp. 595-604.”A World in Miniature: Hellenistic Miniature Furniture in Context” BABesch 82:1 (2007), pp. 41-50.”Late Classical and Hellenistic Furniture and Furnishings in the Epigraphical Record,” Hesperia 75:4 (2006), pp. 561-584.”Chairs, Beds and Tables: Evidence for Furnished Interiors in Hellenistic Greece,” Hesperia 75:2 (2006), pp. 219-266.Teacher’s Guide for the Etruscan and Roman Galleries, University of Pennsylvania Museum of Archaeology, 2002 (σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου).

~ ~ ~ ~ ~

ΓΙΩΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Βραβείο Γ.Αθάνα για την καλύτερη εκδεδομένη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση ποιητού, οίκοθεν, για την ποιητική της συλλογή «Διηγήματα» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2010).

Γεννήθηκε στους Κωνσταντίνους Μεσσηνίας. Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Ζει στην Καλαμάτα. Έργα: Τοιχογραφία της άνοιξης, Καστανιώτης 1998,1999, Μεταίχμιο 2006, 2010, Νερά απαρηγόρητα, Πλανόδιον 2004,2009, Διηγήματα, Μεταίχμιο 2010. Ανέκδοτα ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά: Εντευκτήριο, Λέξη , Νέα Εστία, Πλανόδιον, Νεφούρια, Πάροδος, Έμβόλιμον, Παρέμβαση κ.α. Κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Ισπανικά και τα Ουγγρικά .

~ ~ ~ ~ ~

ΖΕΦΗ ΔΑΡΑΚΗ
Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, για την ποιητική της συλλογή «Σε ονομάζω θα πει σε χάνω» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2008)

Η Ζέφη Δαράκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Το ποιητικό της έργο περιλαμβάνει τις συλλογές: Ποιήματα 1967-1982, συγκεντρωτική έκδοση, Νεφέλη/Ποιήματα1984-2004, συγκεντρωτική έκδοση, Νεφέλη/ Ο απέναντι χρόνος, 2006, Νεφέλη/Και σε ονομάζω θα πει σε χάνω,2008, Αλεξάνδρεια. Ποίησή της έχει επίσης δημοσιευτεί σε ελληνικές και ξενόγλωσσες ανθολογίες και περιοδικά, ενώ συλλογές της έχουν μεταφραστεί στους εκδοτικούς οίκους L’ Harmattan και Dionysia Press.Έχει επίσης εκδώσει δύο ποιητικές νουβέλες και ποιήματα για παιδιά.

~ ~ ~ ~ ~

ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη, Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για το σύνολο του έργου της.

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Τα πρώτα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στη Σάμο απ ‘όπου κατάγεται η μητέρα της. Από τα θρανία ακόμα του σχολείου ασχολήθηκε με το γράψιμο. Έγραφε έργα για το κουκλοθέατρο και διηγήματα που δημοσιεύτηκαν στο νεανικό περιοδικό « Νεανική Φωνή». Το πρώτο της μυθιστόρημα « Το Καπλάνι της βιτρίνας»-1963- έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες και έχει μπει στον κατάλογο των 150 διεθνώς καλύτερων βιβλίων για παιδιά. Έχει γράψει 18 βιβλία, τα περισσότερα για παιδιά και έχει πάρει γι αυτά βραβεία στην Αμερική , Γαλλία και Ιταλία.

~ ~ ~ ~ ~

ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ
Βραβείο Σωτηρίου Ματράγκα, εις μνήμην Αλεξάνδρας και Σωτηρίου Ι. Ματράγκα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στην βράβευση της καλύτερης έκδοσης λυρικών ποιημάτων, για την ποιητική της συλλογή «Χειμώνας στη Λέρο» (Εκδόσεις Μελάνι 2009).

Η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα είναι Αιγυπτιώτισσα. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον Οκτώβριο του 1934 και σπούδασε στα «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Μανσούρας». Μια πόλη νοσταλγική του 1221 πλάι στο Νείλο. Ήδη ένα ποιητικό ξεκίνημα. Το 1956 ολοκληρώνει τις σπουδές της στην Κοινωνιολογία στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Καϊρου, B.A. Sociology,Honours. Το 1957 με την «Stanford International Fellowship» φεύγει στην Αμερική όπου σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Stanford- M.A. «English and American Literature» και «Creative Writing». Το Φθινόπωρο του 1959 φθάνει στην Ελλάδα όπου σπουδάζει Θέατρο με τον ιδιαίτερο Δάσκαλο Χρήστο Βαχλιώτη (Μέθοδος Stanislavsky), κι αρχίζει να σμίγει με συγγραφείς και ποιητές που θα ξεκινήσουν τη γενιά του ’60. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Λέρο στο προγονικό σπίτι της μητέρας της Σοφίας Αγγέλου, το γένος Κομνηνού Αγγέλου, μπροστά στη θάλασσα.

~ ~ ~ ~ ~

ΡΑΧΗΛ ΜΙΣΔΡΑΧΗ-ΚΑΠΟΝ
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, για το σύνολο του υπερτεσσαρακονταεούς καλλιτεχνικού έργου της στον τομέα των εκδόσεων, με το οποίο ερμηνεύονται με ιδανικό τρόπο τα μνημεία και οι τόποι της Ελλάδος.

Η Ραχήλ Μισδραχή -Καπόν γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε στην Αθήνα και εργάστηκε στην Εκδοτική Αθηνών κοντά στη Χρυσή Δασκαλοπούλου που της έμαθε την τεχνική του βιβλίου. «Εκεί είχα την τύχη να συνεργαστώ με τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής εκείνης όπως με τον Κωστή Μπαστιά, τον Μανώλη Ανδρόνικο, τον Ιωάννη Τραυλό και πολλούς άλλους που μου έμαθαν να αγαπώ και να προβάλλω σωστά το αρχαιολογικό υλικό». Το πρώτο κιόλας βιβλίο της «Μαγνησία. Το χρονικό ενός πολιτισμού» ξεχώρισε για την πρωτότυπη παρουσίαση του φωτογραφικού υλικού. Στη σαραντάχρονη πορεία της η Ραχήλ Καπόν επιμελήθηκε εκατοντάδες βιβλία συνεργαζόμενη με Ελληνικά και ξένα Μουσεία καθώς και Διεθνή Ιδρύματα. Μέσω συνεκδόσεων με το Μουσείο Jean Paul Getty και την Electa – Mondadori οι Εκδόσεις Καπόν κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο αποσπώντας επαινετικά σχόλια σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες όπως οι New York Times. Στην Ελλάδα τρεις από τις εκδόσεις Καπόν τιμήθηκαν με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών η «Μαγνησία» «Τα Γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» και το «Necropolis of Gonur». Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειου Πετράκου με αφορμή τη βράβευσή της αναφέρεται μεταξύ άλλων: Η προσφορά της είναι ευρύτατη και μακρόχρονη. Κάθε νέο της έργο αποτελεί αυτόνομη καλλιτεχνική και επιστημονική δημιουργία η οποία επιδρά στους ανθρώπους και ανυψώνει το επίπεδο παιδείας τους.

~ ~ ~ ~ ~

ΖΥΡΑΝΝΑ ΖΑΤΕΛΗ
Ίδρυμα Πέτρου Χάρη, Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για το σύνολο του έργου της

Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε το 1951 στον Σοχό Θεσσαλονίκης. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, μα δεν ασχολείται παρά με το γράψιμο. «Η Περσινή αρραβωνιαστικιά» είναι το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα(1984). Ακολούθησε το «Στην ερημιά με χάρη»(1986), επίσης με διηγήματα. Το 1993 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Και με το φως του λύκου επανέρχονται» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1994), ενώ το 2001 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της «Ο θάνατος ήρθε τελευταίος», πρώτο μέρος της τριλογίας «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2002). Το 2005 εκδίδεται από τον Ιανό η νουβέλα της « Ο δικός της αέρας» και το 2006 από τις εκδόσεις Καστανιώτη το αφήγημα «Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου», με αφορμή την έκθεση ξυλογλυπτικής του Χρήστου Καρακόλη στο Μουσείο Μπενάκη. Βιβλία της μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σερβία και τη Λιθουανία.

~ ~ ~ ~ ~

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ
Ιδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη, Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για το βιβλίο της «Άγριο Βελούδο»

H Mαρία Κουγιουμτζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945 όπου και ζεί. Έχει γράψει ένα βιβλίο με διηγήματα το «Άγριο βελούδο» , εκδόσεις Καστανιώτη, που τιμήθηκε με τα βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω» και της Ακαδημίας Αθηνών του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά. Τώρα ετοιμάζεται το δεύτερο βιβλίο της με διηγήματα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

~ ~ ~ ~ ~

ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Αργυρό Μετάλλιο για την προσήλωσή της στο καθήκον, την αυταπάρνηση και την εθνοπρεπή της στάση κατά την διάρκεια της υπηρεσίας της ως δασκάλας στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Έβρου τα έτη 2004 -2008.

~ ~ ~ ~ ~

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Έπαινος για την πολυετή προσφορά της στην διατήρηση ζωντανής της μουσικής και χορευτικής παράδοσης του Καστελλόριζου

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου από Καστελλοριζιούς γονείς. Φοίτησε σε ξένα Κολλέγια(Αγγλικό-Γαλλικό). Σπουδές: Καθηγήτρια Αγγλικής-Γαλλικής-Universite de Sorbonne- Oxford University. Ξένες γλώσσες: Αγγλική,Γαλλική, Αραβική, Ιταλική. Από το 1987 ασχολήθηκε με τη Μουσική Παράδοση-ερεθίσματα που πήρε από τον πατέρα της, ο οποίος έπαιζε βιολί-μαντολίνο-κιθάρα και «τραγουδούσε με τη γλυκιά φωνή του». Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη δισκογραφία. Έχει 3 CD δικά της : 1-« Καστελλόριζο μικρό» με τραγούδια του ακριτικού νησιού, του γάμου και του Πάσχα, 2- Παραδοσιακά τραγούδια Δωδεκανήσου, 3- Συναυλία προς τιμήν των εφοπλιστών, στο Καστελλόριζο- CD που περιλαμβάνει τραγούδια Καστελλόριζου-Δωδεκανήσου-Κυκλάδων-Μ. Ασίας και άλλα. Έχει μουσικοχορευτικό συγκρότημα, αυθεντικές παραδοσιακές στολές του νησιού. Έχει πάρει μέρος σε ραδιοφωνικές-τηλεοπτικές εκπομπές-Φεστιβάλ σε διάφορους δήμους της χώρας μας, εκδηλώσεις συλλόγων κλπ Έχει ταξιδέψει στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, Κύπρου, Αντιφύλλου (Κας) Τουρκίας, Ελληνικές κοινότητες Καϊρου- Αλεξανδρείας ( Αιγύπτου). Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, το Λύκειο Ελληνίδων Αλεξανδρείας, την Καστελλοριζιακή Αδελφότητα Αδελαϊδος, πολλούς Δήμους της Ελλάδας και της Τουρκίας.

~ ~ ~ ~ ~

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΟΛΟΥ
Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, σε αναγνώριση της ενενηντάχρονης προσφοράς του στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Βόλου και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.

Το Λ.Ε.Β., ιδρύθηκε το 1920, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης για το Βόλο. Αστική συσσωμάτωση των γυναικών εκείνης της εποχής πορεύεται μέχρι σήμερα με επιτυχία στην εκπλήρωση των σκοπών του. Η προστασία, εκπαίδευση και χειραφέτηση της άπορης, ιδιαίτερα, γυναίκας, έγινε έργο κοινωνικό, πολιτιστικό, επίσης από γυναίκες. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του στάθηκε πρωτοπόρο στην προστασία, υλική και ηθική φτωχών οικογενειών, άπορων φυματικών, τραυματιών και αναπήρων, στην ίδρυση εργαστηρίων εκμάθησης τέχνης σε άπορα κορίτσια και στην οργάνωση σχολείου αναλφαβήτων γυναικών. Με πόρους προερχόμενους από τα μέλη του και εθελοντική εργασία συμπαραστάθηκε με αποστολή μεγάλου αριθμού χρηστικών ειδών στους μαχόμενους στρατιώτες μας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στάθηκε δίπλα στους χιλιάδες πρόσφυγες της Μικρασίας που έφθασαν στο Βόλο και την Περιφέρεια (συσσίτια, ιματισμός, περίθαλψη κλπ). Η οργάνωση διαλέξεων για καίρια κοινωνικά θέματα με σκοπό τη σωστή πορεία των γυναικών απέδωσε πλούσιους καρπούς σε δύσκολους καιρούς. Στον Πόλεμο του 1940 οι γυναίκες του Λ.Ε.Β. πάλι πρώτες στην πρόκληση της πατρίδας για τη «Φανέλα του Στρατιώτου». Μεταπολεμικά, το Λ.Ε.Β. στέγασε και στήριξε την «Ιματιοθήκη του Παιδιού», η οποία με εργαστήρια ραπτικής, διόρθωνε παλιό ιματισμό και κατασκεύαζε καινούργιο. Από τη δεκαετία του 1960 στράφηκε στην Ελληνική Παράδοση αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον για το λαϊκό πολιτισμό. Εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια διδάσκονται χρόνια τώρα στους κόλπους του Λ.Ε.Β. την ομορφιά των ελληνικών χορών, τον πλούτο των χρωμάτων και σχεδίων των ενδυμασιών, τα έθιμα και τα τραγούδια της παράδοσης. Η προσφορά του Λ.Ε.Β. στην πολιτιστική ζωή της περιοχής μας κορυφώθηκε με τη δημιουργία της μοναδικής στη Μαγνησία Μουσειακής Συλλογής Παραδοσιακής Φορεσιάς στο ανακαινισμένο αστικό σπίτι (διατηρητέο οίκημα) του Λ.Ε.Β, από την πλούσια Ενδυματολογική Συλλογή του. Σήμερα το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, το οποίο διοικείται από 11μελές Δ.Σ., αριθμεί πάνω από 500 τακτικά μέλη. Λειτουργεί Τμήματα: Παραδοσιακών Χορών, Διαλέξεων – Φιλολογικό, Εκπαιδευτικό, Εκδηλώσεων, Υφαντικής.

~ ~ ~ ~ ~