NATIONAL COUNCIL OF GREEK WOMEN

Federation of Women's Unions

Έτος Ιδρύσεως 1908 - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

-- Ελληνίδες Τιμώμενες από την Ακαδημία Αθηνών – 2008

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ TO 2008

Στον Πίνακα Τιμωμένων από την Ακαδημία Αθηνών κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 30ης Δεκεμβρίου 2008, αναφέρονται 15 γυναίκες και γυναικείες οργανώσεις. Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, όπως κάθε χρόνο, τους ζήτησε να στείλουν σύντομα βιογραφικά σημειώματα για να τα παρουσιάσει στα μέλη και τους φίλους του.

• Ελευθερία Κοροπούλη
• Χριστίνα Σταλια
• Κριστίν Άνη Τοκατλιάν
• Γαρυφαλλιά Οικονόμνου
• Μαρίνα Δετοράκη
• Χαρά Κωνσταντινίδη
• Αθανασία Δ. Τσιούρη
• Σταυρούλα Δ. Τσιούρη
• Βασιλική Γ. Σταματοπούλου
• Jacqueline Καραγιώργη
• Δήμητρα Κολλιάκου
• Μαρία Πυλιώτου
• Σύλλογος «Δωδεκανησιακή Μέλισσα»
• Αναστασία Τσιακαλου
• Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων

~ ~ ~ ~ ~

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ
Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, στην αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2006-2007.

Γεννήθηκε στα Μέγαρα (1983). Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα (9,51). Εργάστηκε στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ (2007-2008). Έχει πάρει το 2ο Βραβείο στο 1ο Ελληνικό Θερινό Σχολείο Ογκολογίας (2006), τιμητική διάκριση από την Ιατρική Σχολή Αθηνών (2007), υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbrihgt για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 , από το ΙΚΥ, και έχει γίνει δεκτή ως μεταπτυχιακή σπουδάστρια, με υποτροφία για να εκπονήσει τη διδακτορική της Διατριβή (PhD) στο Department of Neuroscience School of Medicine Johns Hopkins University, Baltimore,MD, USA.

~ ~ ~ ~ ~

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΛΙΑ
Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου για την ικανότερη απόφοιτο της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ακαδημαϊκού έτους 2006-2007.

Μεγάλωσε στο Κολύρι, Πύργου Ηλείας. Κόρη εκπαιδευτικών. Έχει δύο αδελφές. Φοίτησε στο Λύκειο στον Πύργο. Ως Μαθήτρια έπαιρνε κάθε χρόνο το αριστείο πράγμα το οποίο συνέχισε και στις πανεπιστημιακές της σπουδές. Εισήχθη στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο το 2000. Αποφοίτησε το 2007 με την υψηλότερη απόδοση του έτους (8,14) στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Το καλοκαίρι του 2007 συμμετείχε σε πρόγραμμα BEST (διαγωνισμοί μηχανικών ) όπου ως μέλος διακρατικής ομάδας κέρδισε τα δύο από τα τρία χρυσά μετάλλια. Συμμετείχε στο IAESTE. Δίδαξε εθελοντικά Ελληνικά στη Λετονία επί 8 μήνες. Προσέφερε εθελοντικά ώρες σε προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας και στο «Καραβάνι Αλληλεγγύης» (μαζεύουν αντικείμενα από δεύτερο χέρι τα επισκευάζουν και τα πωλούν διοχετεύοντας τα χρήματα σε αμιγώς φιλανθρωπικούς σκοπούς). Οι καταστροφές του 2007 την οδήγησαν στην απόφαση να μην ακολουθήσει ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στον Καναδά, όπως είχε προγραμματίσει, αλλά να παραμείνει στην πατρίδα της «αεί αγωνιζομένη». Ήδη λειτουργεί τεχνικό τοπογραφικό γραφείο στην ιδιαίτερη πατρίδα της. Στον ελεύθερο χρόνο της, τής αρέσει να ασχολείται με πολεμικές τέχνες, ξυλογλυπτική και βυζαντινή μουσική.

~ ~ ~ ~ ~

ΚΡΙΣΤΙΝ ΑΝΗ ΤΟΚΑΤΛΙΑΝ
Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα.

Η Κριστίν Τοκατλιάν γεννήθηκε στη Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο με τον Μανώλη Κοκκάλη από όπου και έλαβε το Δίπλωμα Σολίστα με Άριστα παμψηφεί, Διάκριση και Α΄ Βραβείο. To 1996 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Deree (Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος) με Bachelor of Arts in Music (B.A.). Tαυτόχρονα με τη φοίτησή της στο Κολλέγιο παρακολούθησε μαθήματα με τον διακεκριμένο καθηγητή και σολίστα Δημήτρη Τουφεξή. Ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του διεθνούς φήμης καθηγητή Υu Chun Yee, για να λάβει το 1998 το Postgraduate Diploma in Advanced Piano Performance. Συνέχισε τις σπουδές της με τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα Bernard Roberts, ενώ τον Νοέμβριο του 1999 έλαβε Master of Music in Advanced Performance (Mmus) από το Royal College of Music. Έχει κερδίσει βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνής διαγωνισμούς (Μ.Κορνιλάκη, Ellen Marie Curties, Οttava Μusica, κ.α.). Το 2008 της απονεμήθηκε το βραβείο «Mυκονίου» της Ακαδημίας Αθηνών. H Κριστίν δίνει τακτικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Ιταλία, Αρμενία). Παράλληλα δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργαζόμενη με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα (Komitas Quartet). Από το 2000 είναι καθηγήτρια του τμήματος Μουσικολογίας στο Koλλέγιο Deree του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και είναι καθηγήτρια πιάνου στο Μαιάνδριο Ωδείο.

~ ~ ~ ~ ~

ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Βραβεία Εμμανουήλ Μπενάκη για τη βράβευση πρωτοτύπων ερευνητικών εργασιών στα ακόλουθα θέματα: α) τη συστηματική εντόμων της Ελλάδας που αποτελούν αντικείμενα οικολογικού ενδιαφέροντος και δείκτη βιοποικιλότητας β) την ιστορική προέλευση αρτιγόνων ή απολιθωμένων ζωικών ειδών με μελέτη αλληλουχιών DNA γ) τη συστηματική αρθροπόδων της Ελλάδας σε ομάδα με γεωργικό ενδιαφέρον και δ) την αξιολόγηση καλλιεργημένων ποικιλιών φυτών στην Ελλάδα, στους: δ) κ. κ. Ανδρέα Ι. Καραμάνο, Γαρυφαλλιά Οικονόμου και Ανδρέα Παπασταύρου για το βιβλίο τους: «Evaluating Yield Responses to Water Stress and Drought Resistance Mechanisms of 20 Local Bread and Durum Wheat Landraces».

Επίκ. Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γεωργίας, Τμήμα Επιστήμης της Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σπουδές: Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών 1982, Διδακτορική διατριβή «Βιολογία και καταπολέμηση πληθυσμών του ζιζανίου Sorghum halepense L. Pers.», Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1998.

Επιστημονικές δραστηριότητες: Συμμετοχή σε περισσότερα των 10 Ερευνητικών Προγραμμάτων (Ευρωπαϊκών και Εθνικών)

Συγγραφική Δραστηριότητα: Μονογραφίες 1) Μ. Δαμανάκης και Γ. Οικονόμου (1987) «τα Αγρωστώδη της Ελλάδας» σελ. 326, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο 2) Α. Καραμάνος, Γ. Οικονόμου, Α. Παπασταύρου (2008). «Αξιολόγηση της επίδρασης της υδατικής καταπόνησης στις αποδόσεις και μηχανισμοί αντοχής στην ξηρασία 20 εγχώριων πληθυσμών σκληρού και μαλακού σιταριού».

Βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη, Ακαδημία Αθηνών Δημοσιεύσεις 60 60 σε Διεθνή Περιοδικά, και Πρακτικά Διεθνών και Ελληνικών Συνεδρίων

Μέλος των: Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία, European Weed Research Society,International Weed Science Society, Forum Crop wild Relatives.

Εγγαμος με ένα αγόρι 23 ετών

~ ~ ~ ~ ~

ΜΑΡΙΝΑ ΔΕΤΟΡΑΚΗ
Έπαθλο Μιχαήλ και Ιωάννου Κατσαρά, για δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας πενταετίας, εργασία Βυζαντινής Φιλολογίας, για το βιβλίο της «Le martyre de Saint Arethas et de ses compagnons» (BHG 166). Edition critique, etude et annotation. College de France – CNRS. Centre de Recherche d’ histoire et civilisation de Byzance. (Paris 2007).

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1970). Ακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηράκλειο Κρήτης έως την εισαγωγή μου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Φιλολογίας), το 1988. Μετά την αποφοίτηση (1992) συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στην ειδίκευση της Βυζαντινής Φιλολογίας (1993- 2000) Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο αντικείμενο της Βυζαντινής Φιλολογίας (2000). Επίκουρος Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει από το 2001. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της αγιολογίας και της ιστοριογραφίας της πρώτης βυζαντινής περιόδου. Το 2007 εξέδωσε τη διδακτορική της διατριβή, με τον τίτλο Le Martyre de Saint Arethas et de ses compagnons, στο Παρίσι στις εκδόσεις του College de France / CNRS, και το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το έπαθλο Μιχαήλ και Ιωάννου Κατσαρά της Ακαδημίας Αθηνών (2008).

Παντρεμένη με τον Bernard Flusin, έχουν δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο (5 ετών) και τον Θεοχάρη (3 ετών), και μοιράζονται τη ζωή τους ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

~ ~ ~ ~ ~

ΧΑΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη με θέμα από την βυζαντινή ή μεταβυζαντινή περίοδο, για το βιβλίο της «Ο Μελισμός. Οι συλλειτουργούντες ιεράρχες και οι άγγελοι – διάκονοι μπροστά στην αγία τράπεζα με τα τίμια δώρα ή τον ευχαριστιακό Χριστό» (Βυζαντινά Μνημεία 14, Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Εκδόσεις Π. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2008).

Γεννήθηκε στην Αθήνα, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πτυχίο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης, Ιστορία αρχιτεκτονικής και συντήρηση Μνημείων στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ααχεν. Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Έχει λάβει μέρος σε πανεπιστημιακές ανασκαφές και υπήρξε μέλος της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου Αθηνών στην Έρευνα και Καταγραφή Βυζαντινών Μνημείων. Συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις. Μελέτες της για τη βυζαντινή τέχνη έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει τρεις μονογραφίες. Για το τελευταίο βιβλίο της «Μελισμός» βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

~ ~ ~ ~ ~

ΑΘΑΝΑΣΙΑ Δ. ΤΣΙΟΥΡΗ
Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών για την ανέκδοτη συλλογή (Μαζί με τον πατέρα της Δημήτρη και την αδελφή της Σταυρούλα) γλωσσικού υλικού «Η γλώσσα της Δρακότρυπας Αγράφων. Γραμματική – Λεξιλόγιο».

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα (1980), σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στις κλασικές σπουδές όπου έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της Λατινικής φιλολογίας. Εργάζεται ως Εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2005. Γνωρίζει αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Έχει παρακολουθήσει πολλά συνέδρια/ σεμινάρια/ ημερίδες διαφόρων εκπαιδευτικών θεμάτων στην Ελλάδα και ένα στο εξωτερικό (Ιταλία) στα πλαίσια του προγράμματος Leonardo Da Vinci. Χειρίζεται Η/Υ( Word, Excel, Internet). Πέραν της βραβευθείσας μελέτης, έχει συγγράψει (από κοινού με τον πατέρα και την αδερφή της Σταυρούλα) ανέκδοτο τρίτομο βιβλίο «Παροιμίες και παροιμιακές φράσεις» με περισσότερες από 18.000 παροιμίες. Είναι μέλος του Συλλόγου «Φίλοι Ιστορίας Νομού Καρδίτσας» και του «Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Καρδίτσας».

~ ~ ~ ~ ~

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Δ. ΤΣΙΟΥΡΗ
Βραβείο του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων – ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών για την ανέκδοτη συλλογή (Μαζί με τον πατέρα της Δημήτρη και την αδελφή της Αθανασία) γλωσσικού υλικού «Η γλώσσα της Δρακότρυπας Αγράφων. Γραμματική – Λεξιλόγιο».

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα (1978). Πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ. (1995-1999). Φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. Από το 2007 φοιτήτρια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ. (Κλάδος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου).Είναι Δικηγόρος Καρδίτσας από το 2001. Έχει διδακτική εμπειρία σε Τ.Ε.Ι., Ι.Ε.Κ., Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Χειρίζεται Η/Υ (Word, Excel, Internet, Access, Power Point). Πέραν της βραβευθείσας μελέτης, έχει συγγράψει (από κοινού με τον πατέρα της Δημήτρη και την αδερφή της Αθανασία) ανέκδοτο τρίτομο βιβλίο «Παροιμίες και παροιμιακές φράσεις» με περισσότερες από 18.000 παροιμίες. Είναι μέλος του Συλλόγου. Είναι γραμματέας του συλλόγου «Φίλοι Ιστορίας Νομού Καρδίτσας», μέλος του συλλόγου Μακεδόνων Καρδίτσας «Μέγας Αλέξανδρος» και του εκπολιτιστικού συλλόγου Δρακότρυπας Καρδίτσας «Η Ανάπλαση».

~ ~ ~ ~ ~

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
Βραβείο Αυρηλίας Κομνηνού, για την μελέτη της με τίτλο: «Όπλον. Η αργολική ασπίδα και η τεχνολογία της».

Η Δρ αρχαιολογίας Βασιλική Σταματοπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως έκτακτη αρχαιολόγος στην ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και από το 1995 έως σήμερα εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτις στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας, και κυρίως στην ανασκαφή της ακρόπολης και του τείχους. Είναι Εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος της Εταιρείας Ιστορικών και Επιγραφικών Σπουδών, της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), του ICOMOS και της Αρκαδικής Ακαδημίας.Το 1996 έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα και το 2004 αναγορεύθηκε διδάκτωρ κλασικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε στην αποκατάσταση και έκθεση των όπλων του τάφου ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας της Βεργίνας, όπου ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με την ανασυγκρότηση της ασπίδας με τα σιδερένια προσαρτήματα, από τον θάλαμο του τάφου ΙΙ (1997). Εργάστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα την ελιά και το λάδι στην αρχαία Ελλάδα (1999). Συμμετείχε στις εργασίες ανασυγκρότησης της περίφημης «χρυσελεφάντινης» ασπίδας του τάφου ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας της Βεργίνας (2002). Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις. Το 2003 πραγματοποίησε τη μετάφραση του εγχειριδίου μελέτης των αρχαίων ελληνικών όπλων του καθ. A.M. Snodgrass, Arms and Armour of the Greeks (Λονδίνο 1967). Δημοσιεύει άρθρα στον αθηναϊκό Τύπο και πραγματοποιεί διαλέξεις αρχαιολογικού περιεχομένου. Πέρα από τη μελέτη διαφόρων ευρημάτων από την ανασκαφή της Βεργίνας, ασχολείται ιδιαίτερα με τη μελέτη των όπλων και ετοιμάζει ήδη τη δημοσίευση του συνόλου των όπλων που βρέθηκαν στο νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής Θεσσαλονίκης. Το 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την εργασία της με τίτλο «Όπλον. Η αργολική ασπίδα και η τεχνολογία της».

~ ~ ~ ~ ~

JACQUELINE KAΡΑΓΙΩΡΓΗ
Για το βιβλίο της «Κύπρις, η Αφροδίτη της Κύπρου. Αρχαίες πηγές και αρχαιολογικές μαρτυρίες» (Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Λευκωσία 2007).

Γεννήθηκε στο Saint-Etienne, France(1932) από γονείς εκπαιδευτικούς. 1949-1953 Σπουδές Etudes de lettres, Universite de Lyon, France. Diplome d’ Etudes Superieures (Le dialecte chypriote ancien). Παντρεύτηκε (1953) τον Βάσο Καραγιώργη, τότε συντηρητή συνεργάτη του Μουσείου της Κύπρου στη Λευκωσία και αργότερα διευθυντή Αρχαιοτήτων της Κύπρου. Ζει έκτοτε στην Κύπρο. Έχει δύο παιδιά. Η κόρη εργάζεται στο Μουσείο του Λούβρου και ο γιός είναι καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Κύπρου. 1953-1992.Δίδαξε τη γαλλική γλώσσα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο Κέντρο Γαλλικού Πολιτισμού στη Λευκωσία. Από το 1986 μέχρι το 1992 ήταν Σύμβουλος Πολιτισμού στο Centre Culturel de Nicosie. Συμμετέχει στη συγγραφή μεθόδου διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας.

Διακρίσεις από το Γαλλικό Κράτος: Officier dans l’ Ordre du Merite (1991), Commandeur dans l’ ordre des Palmes Academiques (2008).Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Λυών με τίτλο: La Grande Deesse de Chypre et son culte dans l’ iconographie de l’ epoque neolithique a la periode archaique (1975).

Έχει πάρει μέρος σε πολλά αρχαιολογικά σεμινάρια-συνέδρια- ομάδες εργασίας. Από το 2002 ως το 2005 συνεργάστηκε με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (KOT) για την πραγματοποίηση του «Πολιτιστικού Δρόμου της Αφροδίτης».

Δημοσιεύσεις (μεταξύ άλλων) : Chypre dans la litterature francaise, Le dialecte chypriote ancien. Some Inscribed Iron Age Cypriot vases. On some aspects of Chalcolithic Religion in Cyprus. Le nom d’ Aphrodite dans les inscriptions chypriotes. Royaume et Sanctuaire a Palaepaphos. Influences orientales sur la coroplastique chypriote, Multiplex Amathusia, Production and circulation of Cypriot moulds and figurines from Cyprus to Samos-Lindos and the East Aegean coast.

Εκδόσεις: 1977. There is an island. Nicosie (επανέκδοση 1996), 1999. The Coroplastic Art of Ancient Cyprus. vol. VB. Nicosie 2005. Kypris. The Aphrodite of Cyprus. Ancient sources and archaeological evidence. Nicosie 2005. Το τελευταίο μεταφράστηκε στα Ελληνικά και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

~ ~ ~ ~ ~

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ
Βραβείο μυθιστορήματος, από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για το βιβλίο της «Θερμοκρασία δωματίου».

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1968). Σπούδασε κλασική φιλολογία και θεωρητική γλωσσολογία στην Αθήνα και στο Εδιμβούργο, και είναι επίκουρη καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle. Της απονεμήθηκαν τα βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα Jim Wilson (2000) για το πρώτο της μυθιστόρημα (Το Μαγείο, Εστία) και Athens Prize for Literature του περιοδικού Δέκατα (2007) για το δεύτερο μυθιστόρημά της (Θερμοκρασία Δωματίου, Εκδόσεις Πατάκη). Από τις Εκδόσεις Πατάκη θα κυκλοφορήσει το 2009 το τρίτο της βιβλίο με τίτλο Η Αρρώστια των Βουνών (τέσσερις νουβέλες). Ζει και εργάζεται στο Νιούκασλ, με το γλωσσολόγο και ερευνητή Τζόναθαν Γκίνζμπουργκ και τις δυο τους κόρες.

~ ~ ~ ~ ~

ΜΑΡΙΑ ΠΥΛΙΩΤΟΥ
Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για το βιβλίο της «Μ’ αγαπάς; Σ’ αγαπώ!!!».

Γεννήθηκε το 1935 στο Λευκόνοικο, κατεχόμενο χωριό της Κύπρου. Έχουν κυκλοφορήσει 20 βιβλία της – παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα για παιδιά και νέους. Τιμήθηκε με βραβεία στην Κύπρο (κρατικά), στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Unicef το 1979, Janusk Korczak το 1989, και Chitrakata Ινδιών, 2005).

Έργα της συγγραφέα: Τα δέντρα που τρέχουν (εκδόσεις Καστανιώτη), Περιπέτεια στο βοτανόκηπο (εκδόσεις Ψυχογιός),Τα Παιδιά του Ήλιου, Το κάστρο μας, Το ασημένιο καπνιστήρι, Τζιαφέρ Γιασίντ Αλή, Στα φτερά του Χρυσού Αετού, Λεώνη, Η αρβύλα που έγινε βαρκούλα, Το άγαλμα που πετούσε στο όνειρό του, Ο σκύλος που έχασε την ουρά του (εκδόσεις Πατάκη) Χαρούμενοι χαρταετοί, Ο σκύλος μου ο αλήτης, Το ταξίδι του Γλάρου, Μ’ αγαπάς! Σ’ αγαπώ! Οι αγαπημένοι των παιδιών (μελέτες παιδικής λογοτεχνίας), Το όνειρο του μικρού θεού (εκδόσεις Πάργα, Κύπρος)

~ ~ ~ ~ ~

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ»
για την μακρόχρονη κοινωνική του προσφορά.

Η Δωδεκανησιακή Μέλισσα ιδρύθηκε το 1931 στην Αθήνα από Δωδεκανήσιες κυρίες της Αττικής. Σκοπός η περίθαλψη και εξεύρεση εργασίας στους πρόσφυγες που έφθαναν από τα Ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα. Πρωτοστάτησαν η Αντιγόνη Ζουρούδη, « η Μάνα της Δωδεκανήσου», από Σύμη και Χάλκη και η Δέσποινα Μιχαηλίδου-Νουάρου από την Κάρπαθο. Έχτισαν στην Κηφισιά με μεγάλες θυσίες ένα κτήριο, όπου λειτουργούσε η παιδική εξοχή για τα ταλαιπωρημένα στην Κατοχή παιδιά των Δωδεκανησίων. Σήμερα το ενοίκιο είναι το κύριο έσοδο που έχει ο Σύλλογος για την παροχή υποτροφιών σε Δωδεκανήσιους φοιτητές ανωτάτων και ανωτέρων σχολών της Ελλάδας. Για το εκπαιδευτικό έτος 2008-2009 υπάρχουν 76 υπότροφοι. Η Δωδεκανησιακή Μέλισσα δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ακριτικά νησιά, συμμετέχει σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση της παροικίας και σε κάθε επείγουσα ανάγκη των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου. Η Πρόεδρος, από το 2005, Μαίρη Παζαρτζή,(από την Κάρπαθο), ΒΑ Pittsburgh, MA Ball State, καθηγήτρια στα American Community Schools συνεχίζει μαζί με το Δ.Σ. το έργο που τόσα προσφέρει στην κοινωνία μας και στα παιδιά της Δωδεκανήσου. Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 το Σωματείο τιμήθηκε εξάλλου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο. ΟΙ τιμές αυτές δίνουν δύναμη και ελπίδα στη Δωδεκανησιακή Μέλισσα.

~ ~ ~ ~ ~

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΑΚΑΛΟΥ
Έπαινος, οίκοθεν, για την πολυετή ανθρωπιστική της δραστηριότητα και προσφορά.

Είναι κοινωνική λειτουργός, έγγαμος και μητέρα δύο παιδιών. Εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, Κέντρο συμπαράστασης οικογενειών Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η εθελοντική της δράση είναι πολύπλευρη. Αναπτύχθηκε σε συλλόγους γονέων, Ελληνική Λέσχη Βιβλίου, στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Κοινωνική Στήριξη» του οποίου προεδρεύει (και τον ίδρυσε). Ο Οργανισμός υποστηρίζει παιδιά με αναπηρία. Μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας ΜΚΟ Ελλάδας(2004), πρώτη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αναβύσσου (2006) του οποίου είναι και Υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτισμού. Με αυτή την ιδιότητα έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πρωτοποριακά προγράμματα για την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων (Στέγη, Βοήθεια στο Σπίτι, Μανδύας, διανομή τροφίμων, κ.α.). Παρακολουθεί τακτικά επιστημονικά συνέδρια και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο πάνω στον εθελοντισμό, την Κοινωνία των Πολιτών και την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη. Υπερασπίζεται μα κάθε επικοινωνιακό μέσο (τύπο, ραδιόφωνο, Τηλεόραση) την ιδέα του εθελοντισμού σε θέματα Πρόνοιας και Πολιτισμού.Το έργο της έχει αναγνωριστεί από πολλούς οργανισμούς και σωματεία που της απένειμαν διακρίσεις. Έχει βραβευτεί από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο (2003) και Κάρολο Παπούλια(2005).

~ ~ ~ ~ ~

NATIONAL COUNCIL OF GREEK WOMEN
Χρυσό Μετάλλιο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων αξιολογότατης εθνικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων είναι μια Μη Κομματική – Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Είναι η πρώτη Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1908. Σήμερα αποτελείται από 47 σωματεία-μέλη της Ελλάδας και της Κύπρου που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα επί μέρους σκοπών και ενδιαφερόντων και από διακεκριμένες γυναίκες της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και μέλος της Ένωσης Γυναικών Νότιας Ευρώπης. Σκοποί του είναι η προώθηση της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής, η προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών, η συμβολή στην εδραίωση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών και η συμβολή στη διαπαιδαγώγηση της νεότητας. Στις σημαντικές δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η λειτουργία της γνωστής παιδικής χαράς «Κονίστρα Πετραλώνων», ενέργειες για να περιληφθούν στο νέο σύνταγμα διατάξεις για την ισότητα ανδρών και γυναικών, συμμετοχή στις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου, πολιτιστικές δραστηριότητες σε Συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, η παρακολούθηση της εφαρμογής των Διεθνών Συμβάσεων για τη μείωση των διακρίσεων κατά των γυναικών και της διεθνούς συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Επίσης συμμετέχει ενεργά σε θέματα γυναικών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνει ενεργό μέρος σε δράσεις που αφορούν τη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και γυναικών και την ένταξη των οικονομικών μεταναστών και προωθεί τη συμμετοχή των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.

~ ~ ~ ~ ~