ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Δεκέμβριος 2008

 

Αγαπητές  φίλες,

Λίγες μέρες απομένουν ως το τέλος του 2008 – μιας χρονιάς ιστορικά σημαντικής για το Ε.Σ.Ε.: της εκατοστής από την ίδρυσή του.
Είναι η ώρα του απολογισμού και των ευχαριστιών.

Και σε ότι αφορά τον απολογισμό, με χαρά διαπιστώνουμε ότι όλα τα σημεία του επετειακού προγράμματός μας πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία. Μοναδική εξαίρεση η έκδοση του Αφιερώματος στα 100 μας χρόνια, που και αυτό έχει ετοιμαστεί αλλά απομένει να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2009.

Όσο για τις ευχαριστίες, αυτές είναι πολλές: Πρωτίστως αφορούν όλα τα μέλη και τους φίλους του Ε.Σ.Ε. που εργάστηκαν συστηματικά και πολύ πρόθυμα για την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και τους φορείς που μας έδωσαν την αναγκαία ηθική και οικονομική υποστήριξη, με κυριότερη την Γενική Γραμματεία Ισότητας του ΥΠΕΣΔΑ, το ΚΕΘΙ, την Εθνική Τράπεζα, τα ΕΛΤΑ, το ΥΠΕΞ, το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου.

Στο διάστημα αυτό δεν πάψαμε να παρακολουθούμε τα θέματα ειδικού ενδιαφέροντός μας και τις σχετικές εξελίξεις. Έτσι, συμφωνήσαμε με τις παρατηρήσεις επί του Νομοσχεδίου που μεταφέρει την Κωδικοποιητική Κοινοτική Οδηγία 2006/54, και συνυπογράψαμε τη σχετική διαμαρτυρία (δες σελ 4). Καταγγείλαμε επίσης την απαράδεκτη τροποποίηση Άρθρων του Αστικού Κώδικα με μια τροπολογία που υποβλήθηκε την τελευταία στιγμή και ψηφίστηκε «νύκτωρ» κατά την κατ΄ άρθρο συζήτηση και που επαναφέρει το καθεστώς του «διπλού επιθέτου» των γυναικών, παρά τις δεδηλωμένες και έγκαιρα κατατεθειμένες απόψεις μας. Μια εξέλιξη που για εμάς συνιστά σαφή και απαράδεκτη οπισθοχώρηση στις κατακτήσεις μας.

Τέλος, μέσα στο κλίμα και υπό το φώς των εξαιρετικά δυσάρεστων και απαξιωτικών για τη χώρα μας γεγονότων των τελευταίων ημερών, τα πορίσματα της Επετειακής Γενικής μας Συνέλευσης, προ διμήνου, μοιάζουν ακόμα πιο εύστοχα, αναγκαία και επείγοντα. Αυτά, προς το παρόν, ως τροφή για τη σκέψη όλων μας.

Ευχόμαστε σε όλες σας Καλές Γιορτές!

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

6 Οκτωβρίου 2008, στα γραφεία του ΕΣΕ

Παρέστησαν 11 δημοσιογράφοι. Παραβρέθηκε η πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών, ICW, κυρία Anamah Tan που γνωρίστηκε με τα μέλη της Ε.Ε. και περιεργάστηκε με ενδιαφέρον την έκθεση αρχειακού υλικού από το έργο του ΕΣΕ, αναρτημένο σε poster στα γραφεία μας κατά θέματα.

 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ

Τιμή: 3 Ευρώ
Εκδόθηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμώντας την εκατονταετία του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

8 Οκτωβρίου 2008, Αίθουσα Γιάννος Κρανιδιώτης, 
Υπουργείο Εξωτερικών

Η Συνέλευση ήταν ανοικτή σε σωματεία-μέλη και μη μέλη του ΕΣΕ. Η εκδήλωση, όπως και ο επίσημος εορτασμός της επόμενης ημέρας 9 Οκτωβρίου στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στηρίχθηκε οικονομικά από την Γ.Γ. Ισότητας. Η ημέρα άνοιξε με σύντομες εισηγήσεις της Γ.Γ. Ισότητας κυρίας Ε. Τσουμάνη, της προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών, ICW, κυρίας Anamah Tan και της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κέντρου του ΔΣΓ κυρίας G.Wedekind που αναφέρθηκαν εν συντομία στο έργο των Εθνικών Συμβουλίων και στους στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς τους με το Ε.Σ.Ε. και την συνεχή συμβολή του στα δρώμενα της διεθνούς ομοσπονδίας.

Η πρόεδρος του ΕΣΕ κυρία Έφη Καλλιγά παρουσίασε κάποια σημαντικά σημεία από την ιστορία του ΕΣΕ ως «απολογισμό εκατό χρόνων».

Εκπρόσωποι σωματείων αναφέρθηκαν στη συνεργασία τους με το ΕΣΕ στο διάστημα δεκαετιών, το Σωματείο Ελληνίδων Κυριών «Η ΜΑΝΑ» και η Πνευματική Αδελφότης Ελληνίδων Κύπρου επέδωσαν στην Πρόεδρο αργυρά αναμνηστικά πιάτα.

Η πρώην πρόεδρος του ΕΣΕ κυρία Βάσω Σταυριανοπούλου εισήγαγε προβληματισμούς για μελλοντικές δράσεις προτείνοντας ως προτεραιότητα το θέμα της εξέλιξης της Ελληνικής κοινωνίας σε πολυεθνική και πολυπολιτισμική. Η Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βουλευτής και η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρουσίασαν τις διαστάσεις του θέματος και τους προβληματισμούς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Στοιχεία για τις γυναίκες μετανάστριες και για την πολυπολιτισμική κοινωνία στο σχολείο παρουσιάστηκαν από τις ερευνήτριες Δρ. Λ. Μαράτου-Αλιπράντη και Δρ. Ε. Βαλάσση-Αδάμ.

Συμπεράσματα παρουσιάστηκαν την επομένη στην εορταστική εκδήλωση από την Β. Σταυριανοπούλου- Γκανάτσου.

Με την ευκαιρία της συνάντησης παρουσιάστηκε η έκκληση του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών για υπογραφή του αιτήματος 50/50 εν όψει των Ευρωεκλογών του 2009, και οι παρούσες εξουσιοδότησαν τη γραμματεία του ΕΣΕ να μεταφέρει τις υπογραφές τους σε ηλεκτρονική φόρμα. Αυτό έγινε την επόμενη ημέρα αυξάνοντας τις υπογραφές από την Ελλάδα κατά 30% και δίδοντας παράδειγμα επικοινωνίας που εκτιμήθηκε από το ECICW και το EWL.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου, 2008, Αίθουσα Παλαιάς Βουλής, 
με το εξής πρόγραμμα:

Χαιρετισμοί : Ευγενία Τσουμάνη, Γενική Γραμματέας Ισότητας, Anamah Tan, Πρόεδρος Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών ICW, Grace Wedekind, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών ECICW

Σύντομο ιστορικό της εκατονταετίας: Εφη Καλλιγά Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων,

Πορίσματα της Έκτακτης Επετειακής Συνέλευσης της 8ης Οκτωβρίου: Βάσω Σταυριανοπούλου-Γκανάτσου, Αντιπρόεδρος, τ. πρόεδρος ΕΣΕ

Μουσικό Διάλειμμα: Γυναικείο Κουαρτέτο Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων

Τιμητική Αναγνώριση με αναμνηστικές πλακέτες στα σωματεία της ομάδας των «Συνεργαζομένων Σωματείων» ( ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, Χ.Ε.Ν. ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΣΧΩΝ, ΖΟΝΤΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ) που λειτούργησαν επί 40 χρόνια ως ομάδα κρούσης ισχυρή και αποτελεσματική σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες.

Διαβάστηκαν επίσης χαιρετισμοί-παρεμβάσεις της Υπουργού Εξωτερικών και της φίλης κυρίας Παπούλια, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, του πολιτικού κόσμου, των δημοτικών αρχών, γυναικείων σωματείων, συνεργάτες και φίλοι. Ακολούθησε δεξίωση στο προαύλιο της Βουλής.

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2006/54

Οι υπογράφουσες οργανώσεις διαμαρτύρονται για σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργεί το Νομοσχέδιο που μεταφέρει την Οδηγία 2006/54, η οποία κωδικοποιεί τέσσερις Οδηγίες ισότητας των φύλων στην απασχόληση.

Η μεταφερόμενη Οδηγία στοχεύει στη διαρκή βελτίωση της προστασίας των θυμάτων διακρίσεων. Γιαυτό, επιτρέπει κανόνες πιο προστατευτικούς από τους δικούς της και απαγορεύει τη μείωση του επιπέδου προστασίας που ισχύει ήδη σε κάθε κράτος.

Διαρκή βελτίωση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων απαιτεί και το Σύνταγμα.

Μεταξύ των Οδηγιών που κωδικοποιεί η μεταφερόμενη Οδηγία είναι η Οδηγία 2002/73, που έχει μεταφερθεί με τον Ν. 3488/2006. Ορισμένες διατάξεις του Νομοσχεδίου αποτελούν εσφαλμένη μεταφορά των διατάξεων της κωδικοποιητικής Οδηγίας ή/και οπισθοδρόμηση σε σχέση με τον Ν. 3488/2006. Ειδικότερα:

α) Βάρος απόδειξης: Η μεταφερόμενη Οδηγία περιέχει κανόνα, κατά τον οποίο αρκεί το πρόσωπο που θεωρεί ότι υπέστη διάκριση να επικαλεστεί και να αποδείξει περιστατικά που δημιουργούν τεκμήριο διάκρισης. Εφόσον δημιουργηθεί τέτοιο τεκμήριο, ο εργοδότης ή άλλο πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η διάκριση πρέπει να αποδείξει ότι δεν υπήρξε διάκριση. ΄Ετσι, διευκολύνεται η απονομή δικαιοσύνης στα θύματα διάκρισης, που συχνά δεν διαθέτουν στοιχεία αναγκαία για την πλήρη απόδειξή της (π.χ. το ύψος του μισθού ή τα προσόντα άλλων προσώπων που έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση), ενώ διαθέτει τέτοια στοιχεία το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η διάκριση. Όλες οι Οδηγίες απαιτούν να εφαρμόζεται ο κανόνας αυτός από τα δικαστήρια (εκτός των ποινικών) και από κάθε άλλη δημόσια αρχή. Το Νομοσχέδιο αποκλείει την εφαρμογή του στις εξώδικες διαδικασίες (π.χ. ενστάσεις σε διοικητικές αρχές, προσφυγές στην Επιθεώρηση Εργασίας ή τον Συνήγορο του Πολίτη). Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γι’ αυτήν την οπισθοδρόμηση και ζητούμε τη διατήρηση του κανόνα περί βάρους απόδειξης του Ν. 3488/2006.

β) Δυνατότητα οργανώσεων να κινούν, αντί του θύματος διάκρισης, κάθε διαδικασία για την εξάλειψη της διάκρισης: Η μεταφερόμενη Οδηγία απαιτεί να έχουν οι οργανώσεις τη δυνατότητα να προσφεύγουν οι ίδιες και να παρεμβαίνουν υπέρ θύματος διάκρισης ενώπιον κάθε δικαστηρίου και άλλης δημόσιας αρχής. Το Νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα αυτή ενώπιον διοικητικών αρχών. Δεν παρέχει όμως στις οργανώσεις τη δυνατότητα να προσφεύγουν οι ίδιες στα δικαστήρια, αλλά μόνο να παρεμβαίνουν υπέρ του θύματος διάκρισης σε διαδικασία που έχει κινήσει το ίδιο το θύμα. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την ελλιπή προστασία των θυμάτων διακρίσεων και ζητούμε τη συμπλήρωση του Νομοσχεδίου.

γ) Ορισμός έμμεσης διάκρισης: Το Νομοσχέδιο περιορίζει την έννοια της έμμεσης διάκρισης σε σχέση με τον Ν. 3488/2006. Κατά το Νομοσχέδιο, υπάρχει έμμεση διάκριση όταν «μια εκ πρώτης όψεως ουδέτερη διάταξη, κριτήριο ή πρακτική θα μπορούσε να θέσει σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση τους εκπροσώπους του ενός φύλου σε σύγκριση με τους εκπροσώπους του άλλου φύλου…». Ο όρος «ιδιαίτερα» δεν υπάρχει στον Ν. 3488/2006. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για αυτήν την οπισθοδρόμηση και ζητούμε τη διαγραφή του όρου «ιδιαίτερα».

Πόρισμα Επετειακής Γενικής Συνέλευσης
Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2008

Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, κατά την Επετειακή Ανοικτή Συνέλευση της 8ης Οκτωβρίου 2008, για τον εορτασμό των 100 χρόνων του, παρουσίασε και συζήτησε με Σωματεία μέλη του και άλλες Γυναικείες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το θέμα της ανομοιογένειας της Ελληνικής κοινωνίας όπως προέκυψε από τους ταχείς ρυθμούς μετανάστευσης των τελευταίων ετών.

Μετά από ανασκόπηση ερευνητικών δεδομένων και εμπειριών άλλων κοινωνιών επί του ανωτέρω θέματος, επισήμανση των προβλημάτων, τόσο των μεταναστών όσο και του γηγενούς πληθυσμού, συζητήθηκαν οι επιφυλάξεις και προσδοκίες των ατόμων μεταναστών και Ελλήνων και παρουσιάστηκαν από ΜΚΟ επιτυχημένες πρακτικές και προσεγγίσεις του θέματος.

Επισημάνθηκε ότι η μετεξέλιξη της ανομοιογενούς Ελληνικής κοινωνίας, σε κοινωνία πολυπολιτισμική, όπου όλα τα μέλη συμβιώνουν αρμονικά, είναι μια διαδικασία μακρόχρονη και επίπονη, και προϋποθέτει κατανόηση, αλληλεγγύη και αποδοχή της διαφορετικότητας τόσο από τους μετανάστες όσο και από τον γηγενή πληθυσμό.

Σε αυτή τη διαδικασία οι γυναικείες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων ενθαρρύνει και προτρέπει τα Σωματεία μέλη του και κάθε Οργάνωση, να εντάξουν το θέμα της «διαμόρφωσης της Ελληνικής κοινωνίας σε πολυπολιτισμική» στις προτεραιότητές τους, να το επεξεργαστούν και να δράσουν, τόσο αυτόνομα όσο και επικουρώντας τις σχετικές δράσεις της Πολιτείας.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (CECIF-ECICW)

Βρυξέλλες 7-9 Νοεμβρίου, 2008

Στις 7 Νοεμβρίου προηγήθηκε της Γ.Σ., ως είθισται Σεμινάριο με θέμα «Οι Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Οπτική του Φύλου» που, το πρωί φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ομιλήτριες ήταν οι υρωβουλευτίνες Anne Van Lancker μέλος της Committee on Women’s Rights and Gender Equality και Esther de Lange, μέλος της Committee Civil Liberties, Justice and Home Affairs, η Annemie Pernot, Councel Employment and Social Dialogue, μόνιμη εκπρόσωπος του Βελγίου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η Agnes Hubert, του Γραφείου των Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής, και η Belinda Pyke, διευθύντρια στο «Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, Δράσεις κατά των διακρίσεων».

Το απόγευμα το Σεμινάριο συνεχίστηκε στο Κέντρο Γυναικών Amazone με ομιλήτριες τις Vera Claes, Πρόεδρο του Βελγικού Ινστιτούτου για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών, Petra Meier, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αντβερπ, Cecile Greboval του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών. Η τελευταία παρουσίασε την καμπάνια 50/50 του Λόμπυ : «Καμιά σύγχρονη Ευρωπαϊκή δημοκρατία χωρίς ισότητα των φύλων».

Παρουσιάστηκαν επίσης καλές πρακτικές από διάφορες εκπροσώπους. Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία μας να κυκλοφορήσουμε το κείμενο της καμπάνιας «50/50» κατά την Επετειακή Γενική Συνέλευση του ΕΣΕ και να συλλέξουμε υπογραφές, εκτιμήθηκε πολύ και ελπίζεται ότι θα έχει μιμητές. Η εκστρατεία (συλλογή υπογραφών σε ειδική φόρμα στο Διαδίκτυο) θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτη. Θα είναι επίδειξη ιδιαίτερης αδιαφορίας αν δεν μαζευτούν αρκετές υπογραφές. Ας σημειωθεί ότι υπογράφουν άνδρες και γυναίκες από όλες τις χώρες και γίνεται προσπάθεια να υπογράψουν γνωστές προσωπικότητες κα,ι ιδιαίτερα, πολιτικά πρόσωπα.

Η έδρα του CECIF-ECICW μεταφέρθηκε από την Φινλανδία στη Γαλλία πράγμα που προϋπέθετε κάποιες αλλαγές στο καταστατικό. Με την ευκαιρία, το ΕΣΕ εισηγήθηκε μερικές τροποποιήσεις που εξασφαλίζουν τη δημοκρατική λειτουργία της Ομοσπονδίας. Οι τροποποιήσεις αυτές έγιναν δεκτές από την Ολομέλεια.

Η Εαρινή Γενική Συνέλευση θα γίνει στη Μάλτα 17-19 Απριλίου 2009.

Ε.Βαλάσση-Αδάμ
Αντιπρόεδρος ECICW -CECIF