Μαζί με τις ευχές μας για Καλά Χριστούγεννα και Ειρηνικό το 2005
Σας στέλνουμε μια σκέψη
Αν πρέπει με τη σκέψη να χωρίσετε το χρόνο σε διαστήματα,
αφήστε κάθε διάστημα ν΄ αγκαλιάσει όλα τ΄ άλλα.
Αφήστε το σήμερα ν΄ αγκαλιάσει το χτες με θύμισες,
και το αύριο με πόθους.
Αγαπητές φίλες,
Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς ευχή όλων μας είναι το 2005 να είναι χρόνος ειρηνικός, ευλογημένος, χρόνος ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Η χρονιά που κλείνει τον κύκλο της, το 2004, σηματοδοτήθηκε από σημαντικά θετικά και αρνητικά γεγονότα. Η χώρα μας παρουσίασε επιτυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, πρόβαλε το ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό, την αξία του εθελοντισμού, την ελληνική φιλοξενία. Δίκαια όλοι είμαστε υπερήφανοι!
Σ΄ άλλες χώρες ο πόλεμος, επιθετικός ή εμφύλιος, η φτώχεια, η ανασφάλεια, η βία, η μετανάστευση, η προσφυγιά, η καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, πιστό στους στόχους και τους σκοπούς του από το 1908, έτος ίδρυσής του, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα συμβαίνοντα στη χώρα μας και σ΄ ολόκληρο τον κόσμο και με διάφορους τρόπους εκδηλώνει το ενδιαφέρον του. Με τα 46 σωματεία ( όπως καταγράφονται στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που σας στέλνομε με τις ευχές μας) που στο σύνολό τους αριθμούν περισσότερα από 50.000 μέλη κατεσπαρμένα στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, με τα 150 και πλέον άτομα μέλη του, προσφέρεται αξιόλογο κοινωνικό έργο που απαντά στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
Σήμερα η Ελληνική Κοινωνία διαμορφώνεται ως μια πολυ-πολιτισμική κοινωνία, μια κοινωνία της οποίας η συνοχή απαιτεί την αλληλοκατανόηση και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μελών της. Εμείς οι γυναίκες μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινωνική συνοχή .Το κάθε σωματείο μας δρα στο τοπικό επίπεδο σύμφωνα με τις αρχές και τα προγράμματά του. Η συνεργασία όμως όλων μας σε κοινούς στόχους και προγράμματα γίνεται περισσότερο αποτελεσματική καθώς επίσης και η συνεργασία μας με άλλες οργανώσεις που έχουν παρεμφερείς σκοπούς , ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, ιδιαιτέρως των γυναικών, των ανέργων γυναικών, των προσφύγων καθώς και μεταναστών, των γυναικών που έχουν υποστεί βία και εκμετάλλευση, των ηλικιωμένων, και με αναπηρίες γυναικών αλλά και παιδιών που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας και της ανθρωπότητας και τα οποία αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους από άλλες εποχές.
Η διεθνής διάσταση της οργάνωσής μας, το ICW (Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών, με 64 κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο του ICW) μας κρατά ενήμερες για τα παγκόσμια προβλήματα και καλές πρακτικές για επίλυσής τους.
Όλες οι εθελοντικές οργανώσεις , γνωστές ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) θεωρούνται σήμερα “Κοινωνικοί Εταίροι” με δική τους φωνή και άποψη, ελεύθερη, μακριά από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες. Αυτή η φωνή των ΜΚΟ πρέπει να ακούγεται και αυτή η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Αγαπητές φίλες, ο ρόλος των γυναικών σήμερα είναι πολυδιάστατος, χρειάζεται πολλή δουλειά, συντονισμένη προσπάθεια, έγκαιρη παρέμβαση, για να διατηρήσουμε τις αξίες, την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου και να συμβάλλουμε στο κτίσιμο της ειρήνης.
Μέσα στο σύγχρονο αυτό πνεύμα, ας προσπαθήσουμε όλες μαζί να εργαστούμε αποτελεσματικά.
Με θερμές ευχές για τον καινούργιο χρόνο
Η Πρόεδρος
Βάσω Σταυριανοπούλου -Γκανάτσου
Γενική Συνέλευση Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ECICW)
Η Γενική Συνέλευση του ECICW πραγματοποιήθηκε από 17-21 Νοεμβρίου 2004, στην Άγκυρα , κατόπιν προσκλήσεως του Εθνικού Συμβουλίου Γυναικών Τουρκίας. Το πρόγραμμα εκτός από την Γεν Συνέλευση περιλάμβανε και σεμινάριο με θέμα “Γυναίκες & Υγεία” 10 χρόνια μετά την 4η Παγκόσμια Συνάντηση Γυναικών , Πεκίνο (1995).
Συμμετείχαν εκπρόσωποι ή αναπληρωματικοί εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συμβούλια Γυναικών: Αζερμπαϊτζάν, Βελγίου, Γερμανίας, Γεωργίας, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Δανίας,, Ελλάδος, Τουρκίας και Βόρειας Κύπρου, Ισπανίας, Λουξεμβούργου, Μάλτας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Ουκρανίας,, Φινλανδίας. Εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων συμμετείχαν η Πρόεδρος κ Β. Σταυριανοπούλου -Γκανάτσου και η τ. Πρόεδρος κ. Έφη Καλλιγά.
Οι εργασίες του Σεμιναρίου έγιναν στην αίθουσα εργασιών του Τουρκικού Κοινοβουλίου . Με κύριο θέμα “Γυναίκες και Υγεία” αναπτύχθηκαν τα παρακάτω υποθέματα:: Αναπαραγωγική και Σεξουαλική Υγεία, Μεταρρυθμίσεις Τουρκικού Αστικού Κώδικα, Διακίνηση Γυναικών στην Τουρκία (Trafficking),Μετάδοση Σεξουαλικών Ασθενειών HIV, AIDS , Ψυχολογική Υγεία των Γυναικών, Γυναίκες και Διατροφή.
Τις εργασίες παρακολούθησαν εκτός των εκπροσώπων των Εθνικών Συμβουλίων Γυναικών άλλων χωρών μεγάλος αριθμός μελών του Εθνικού Συμβουλίου Γυναικών Τουρκίας και των παραρτημάτων του, όλες, δυτικής κατευθύνσεως.
Εντυπωσιακή υπήρξε τόσο η συμμετοχή και η έμπρακτη υποστήριξη των περιφερειακών σωματείων προς το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών Τουρκίας όσο και η υποστήριξη από διάφορα πολιτειακά όργανα: Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Βουλής καλωσόρισε στο γραφείο του τις συμμετέχουσες στο Σεμινάριο, χαιρέτισε προσωπικά όλες τις αντιπροσώπους Εθνικών Συμβουλίων άλλων κρατών και προσέφερε δείπνο. Οι γυναίκες βουλευτές προσέφεραν γεύμα. Ο Δήμαρχος Αγκύρας και η σύζυγός του προσέφεραν δείπνο.
Οι εργασίες του CEICW άρχισαν την 18/11/04 με χαιρετισμό της Προέδρου του CEICW κ Laura Finne-Elonen μετά από το καλωσόρισμα της προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας κ Fatos Ume Inal. Ανακοινώθηκαν θέματα που απασχολούν το CEICW , το Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών , το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών .
Οριστικοποιήθηκαν οι προσεχείς Γεν. Συνελεύσεις στο 2005, μια εαρινή στο Κίεβο Ουκρανίας και μια Φθινοπωρινή στο Φράιμπουργκ Γερμανίας. Η Ελληνική Αντιπροσωπεία έκανε πρόσκληση το CEICW για την μεταπροσεχή Γεν. Συνέλευση του έτους 2006, που έγινε αποδεκτή. Αναμένεται ο προσδιορισμός της ημερομηνίας.
Βάσω Σταυριανοπούλου -Γκανάτσου
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη , μια νέα αντίληψη και πρακτική μικρών , μεγάλων, πολυεθνικών επιχειρήσεων που στοχεύουν παράλληλα με τη βιώσιμη ανάπτυξή τους να συμβάλλουν στην προαγωγή του ανθρώπου και της κοινωνίας. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις που λειτουργούν σ΄ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον πρέπει να εντάξουν στη στρατηγική τους την κοινωνική ευαισθησία , τον διάλογο και πρακτικές που θα επηρεάσουν τόσο την ανάπτυξή τους όσο και θα ωφελήσουν όλους τους εμπλεκόμενους όπως εργαζόμενους, καταναλωτές ,πελάτες, περιβάλλον και γενικότερα την κοινωνία. Για όλες αυτές τις ενέργειες δεσμεύονται οικειοθελώς και πρέπει η συνεισφορά τους προς το κοινωνικό σύνολο να είναι ακόμη μεγαλύτερη από όσο επιβάλλει η νομοθεσία. Η έννοια , η έκταση και οι πρακτικές του θεσμού της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αναλύθηκαν διεξοδικά από εκλεκτούς ομιλητές της Πολιτείας και των Κοινωνικών Εταίρων στη συζήτηση Στρογγυλού Τραπεζιού που οργανώθηκε την 11η Δεκεμβρίου 2004 από την Ευρωβουλευτή κ Ρόδη Κράτσα.
Η κ Ρόδη Κράτσα τόνισε ότι η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής ευθύνης είναι αναπόσπαστο τμήμα της αναπτυξιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ότι εφαρμόζεται στο πλαίσιο της Ε.Ε. από το έτος 1973 (Προεδρία Ντελόρ) και ότι λειτουργεί ένα εκτεταμένο Δίκτυο Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που εφαρμόζει με θετικά αποτελέσματα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Στη χώρα μας λειτουργεί επίσης δίκτυο Ελληνικών επιχειρήσεων που εφαρμόζει τη νέα αυτή αντίληψη, δηλαδή την συνύπαρξη επιχειρηματικής επιτυχίας και κοινωνικής ευθύνης το οποίο συνεχώς διευρύνεται.
Σοφία Αδαμοπούλου
Τις νομικές της γνώσεις, την επαγγελματική της πείρα, μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο της και πάνω από όλα το θαυμάσιο πνεύμα συνεργασίας της, κατέθεσε επί πολλές δεκαετίες στο Εθνικό συμβούλιο Ελληνίδων η Σοφία Αδαμοπούλου που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή…
Λεπτοκαμωμένη , ευέλικτη στην κίνηση και στη σκέψη, ευγενική, σοβαρή αλλά και καλοπροαίρετη, προικισμένη με μιαν ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ, και πάνω απ΄ όλα εξαιρετικά συνεργάσιμη , υπηρέτησε , ως πριν λίγο καιρό, τους σκοπούς της οργάνωσης ως μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής πιστά και αποτελεσματικά, από διάφορα επίπεδα ευθύνης, αλλά πάντα με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση. Οι γνώσεις της και το καθαρό της μυαλό της επέτρεπαν να τοποθετείται με ισχυρά επιχειρήματα σε κάθε σημαντικό θέμα που ανέκυπτε. Αν όμως η δική της άποψη ή πρόταση δεν επικρατούσε, είχε τη σπάνια αρετή να στρατεύεται και να στηρίζει πρόθυμα και αποτελεσματικά την υλοποίηση της απόφασης των πολλών.
Ουσιαστική και ανεκτίμητη υπήρξε η κοινωνική προσφορά της ως υπεύθυνης του Νομικού Γραφείου του ΕΣΕ, για πολλά χρόνια.. Με τη βοήθεια μικρής ομάδας νεαρότερων αλλά αξιόλογων συναδέλφων της, δικηγόρων τις οποίες ενέπνεε με το παράδειγμά της, παρείχε νομικές συμβουλές και συνδρομή σε γυναίκες που αντιμετώπιζαν νομικά προβλήματα και δεν είχαν τα μέσα ή τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μια τέτοια βοήθεια. Όλες οι ευαισθησίες από την προσφυγική της καταγωγή έβγαιναν τότε στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να παρέχεται στις γυναίκες εκείνες η καλύτερη δυνατή υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους.
Η ευγνωμοσύνη και η αγάπη τους, καθώς και η δική μας, συνοδεύουν τη φίλη μας Σοφία στο μεγάλο ταξίδι της…..
Έφη Καλλιγά
Δημοτικό Συμβούλιο Ελσίνκι με πλειοψηφία γυναικών
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών Laura Finne -Elonen μας ενημερώνει ότι από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο Ελσίνκι προέκυψε δημοτικό συμβούλιο με 45 γυναίκες και 40 άνδρες. Το Ελσίνκι αναδεικνύεται ως η πρώτη πρωτεύουσα όπου οι άνδρες αποτελούν μειοψηφία στο Δ.Σ.
Τιμή σε Ελληνίδες
– “Γυναίκα της Ευρώπης” είναι από τον Οκτώβρη 2004 η κυρία Αλίκη Μοσχή-Gauguet εμπειρογνώμων στο διεθνές δίκαιο και διεθνείς σχέσεις.
– H Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και το Ίδρυμα Biofocus απένειμαν το βραβείο Biopolicy 2004 στην Δρα Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη, Πρόεδρο και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής (Β.Ι.Ο.)
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων σας προσκαλεί στις 18 Ιανουαρίου 2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 6:00- 9:00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο “ΑΜΑΛΙΑ”, Αμαλίας 10 για την κοπή της πίττας. Θα υπάρχει ζωντανή μουσική από τον γνωστό καλλιτέχνη κ Ι. Θεοδωρόπουλο. Όπως κάθε χρόνο, έχουν κληθεί οι Ελληνίδες που βράβευσε εφέτος η Ακαδημία Αθηνών. Σας περιμένουμε, με την παρέα σας να περάσουμε μαζί δυο ευχάριστες ώρες. Η παρουσία σας θα ενισχύσει ηθικά και οικονομικά το ΕΣΕ.