Μάρτιος 2012

Πίσω στα ενημερωτικά δελτία

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Μάρτιος 2012

Αγαπητές φίλες,

Όσες από εσάς ήταν μαζί μας στην Κοπή της Πίτας για το Νέο χρόνο, θα διαπιστώσατε την απόφασή μας να μην καταθέσουμε τα όπλα. Να μην βυθιστούμε αμαχητί σε αυτή τη θάλασσα της μιζέριας και της ανασφάλειας που μας κυκλώνει από παντού. Να συνεχίσουμε, όπως μπορούμε καλλίτερα τις δραστηριότητές μας. Σε αυτό βοήθησε ουσιαστικά, την ημέρα εκείνη, η λαμπερή παρουσία των νέων μας από το Καστελόριζο, που με τους χορούς και τα τραγούδια τους μας χάρισαν τόση ομορφιά, συγκίνηση και ελπίδα.

Στο ίδιο αυτό πνεύμα αντίδρασης και προοπτικής εντάσσεται και η πρόσφατη-και εντελώς ξαφνική- απόφασή μας να προσκαλέσουμε το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ECICW-CECIF) και να φιλοξενή-σουμε στην Αθήνα την Εαρινή του Συνέλευση (που είχε ξαφνικά, μείνει «άστεγη»). Κρίναμε ότι ήταν μια ευκαιρία να ξαναφέρουμε εδώ (όπως το 1997 και το 2006) αυτές τις γυναίκες -σημαντικές, κάθε μία από αυτές στη χώρα τους- και, μέσα από απλές διαδικασίες και μια πολύ «λιτή σε μέσα» φιλοξενία, όπως αρμόζει στα σημερινά δεδομένα, να τους δώσουμε μια γεύση από τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής κρίσης αλλά και από τις σημαντικές προσπάθειες που ο λαός μας καταβάλει για την αντιμετώπισή της. Η πρόσκληση έγινε αμέσως δεκτή με ενθουσιασμό και με έκδηλη εκτίμηση στο θετικό πνεύμα αντίδρασης που την προκάλεσε.

Η μοναδική στήριξη που ζητήσαμε από τρίτους για την πραγματοποίηση του σχεδίου μας είναι η κάλυψη -ει δυνατόν- από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, της υψηλής δαπάνης που απαιτεί η ταυτόχρονη μετάφραση κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου που απαραίτητα διοργανώνει η φιλοξενούσα χώρα πριν από κάθε Συνέλευση του ECICW-CECIF.

Οι ξένες μας θα είναι εδώ το τριήμερο 18-20 Μαϊου. Το Σεμινάριο με θέμα « Ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κρίση: Η Γυναικεία οπτική» θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαϊου, 3:00- 8:00μμ στη φιλόξενη αίθουσα του ΣΕΟ (Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού), Ξενοφώντος 10, Α’ όροφος). Είναι ανοιχτό και στα μέλη μας (χωρίς άλλη πρόσκληση).

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΣΕ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη , 8 Μαϊου, 11:00 πμ στα γραφεία του ΕΣΕ. Υπενθυμίζομε ότι για την επίτευξη απαρτίας και για την εκλογή των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής ψηφίζουν μόνο οι Πρόεδροι ή εξουσιοδοτημένες εκπρόσωποι των οργανώσεων- μελών της Ομοσπονδίας αλλά η Συνέλευση είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη-άτομα που επιθυμούν να την παρακολουθήσουν.

Με τη σκέψη μας στις Άγιες Ημέρες που έρχονται, ευχόμαστε σε όλες σας, Καλή Ανάσταση.

Η Πρόεδρος


Έφη Καλλιγά

ΜΝΗΜΗ ΣΟΦΙΑΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων αποχαιρέτησε με πολύ μεγάλη λύπη την Σοφία Κορομηλά, ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του, πού όλα τα τελευταία χρόνια και για περισσότερο από μία εικοσαετία είχε επιτελικό ρόλο στον σχεδιασμό και στην δράση της Οργάνωσης. Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, ήταν οι επίσημες ιδιότητες της Σοφίας, όλα αυτά τα χρόνια. «Οφίτσια» που δεν αντιστοιχούσαν παρά μόνο σε ένα μικρό τμήμα της φροντίδας και της πολύπλευρης προσφοράς της προς το Ε,Σ.Ε.

‘Ατομο προικισμένο με μεγάλες αρετές και σπάνιες ικανότητες, η Σοφία Κορομηλά εντάχθηκε στην ηγεσία του Ε.Σ.Ε. αμέσως μόλις είχε κλείσει τον κύκλο της ευρείας και τόσο αξιόλογης επαγγελματικής της δραστηριότητας. Και δεν ήταν έτοιμη να αποσυρθεί και να καταθέσει τα όπλα. Τόσες γνώσεις, τόση εμπειρία αλλά και τόσες ικανότητες, τόσος ζήλος και ενδιαφέρον για τα θέματα αυτής της χώρας, δεν ήταν δυνατόν ξαφνικά να κατασταλούν.

Η Σοφία γνώριζε το Ε.Σ.Ε. από καιρό, με αφορμή παλαιότερες συνεργασίες. Είχε μάλιστα μετάσχει στην Αντιπροσωπεία μας στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών, στην Ταϋλάνδη, με μεγάλη επιτυχία. Γνώριζε και εκτιμούσε το πνεύμα του Ε.Σ.Ε. και τον ρόλο του στα ελληνικά πράγματα καθώς και τις δυνατότητες εκπροσώπησης της Ελλάδος, εκτός συνόρων.

Την εποχή εκείνη, η παλαιά φρουρά του Ε.Σ.Ε., που είχε οδηγήσει επιτυχώς την Οργάνωση ανάμεσα από τα κλαυδιανά δίκρανα της επταετίας στην πρώτη φάση της μεταπολίτευσης, είχε αρχίσει να αποσύρεται. Η Σοφία ανέλαβε όλον τον τομέα των εκδηλώσεων του Ε.Σ.Ε., (εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών κ.ά.), είτε αυτές αφορούσαν τα μέλη μας στην Ελλάδα, ή τις σχέσεις μας (συνεργασίες και ανταλλαγές) με το εξωτερικό – την Ευρώπη και τον Κόσμο.

Στον τομέα αυτό, κατέθεσε γενναιόδωρα όλες τις γνώσεις, την πείρα, ακόμα και τις γνωριμίες και επαφές της που είχε «θησαυρίσει» στην πορεία της. Με απόλυτη συνέπεια προετοίμαζε έγκαιρα το πρόγραμμά της και μετά την έγκριση από την Ε.Ε. προχωρούσε στην άμεση και άρτια υλοποίησή του.

Για την Σοφία Κορομηλά, το καλλίτερο δεν ήταν «ο εχθρός του καλού». Το καλλίτερο αντιπροσώπευε μόνο το minimum, στόχος της ήταν το τέλειο και δεν έμενε ικανοποιημένη παρά μόνον όταν το επιτύγχανε. Και όλα αυτά, με μιαν άψογη και γενναιόδωρη συμπεριφορά προς τις συνεργάτιδες και προς όλους τους συντελεστές της προσπάθειας.

Η Σοφία μας έφυγε ξαφνικά. Πλήρης ημερών. ‘Οχι όμως χωρίς να αφήσει ένα τελευταίο πολύτιμο δώρο στους συγγενείς της και σε όλους τους φίλους και συνεργάτες. Αυτό το δώρο είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε όλες τις περιπέτειες της υγείας της και η προσαρμογή της σε όλες τις μειώσεις και τους αλλεπάλληλους περιορισμούς που μετέβαλαν και τελικά ανέτρεψαν τον τρόπο της ζωής της. Ο αυτοέλεγχος και το χαμόγελο, που σταθερά μας χάριζε ήταν, πιστεύω συνειδητά, το ζωντανό παράδειγμα που μας βοήθησε να κατανοήσουμε τι περιέγραφε ο LIN YU TANG, στα νεανικά μας διαβάσματα, με τον τίτλο “GROWING OLD GRACEFULLY”.

Έφη Καλλιγά

ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗ ΝΕΤ

Το μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΕ, Ευγενία Κατούφα, γνωστή δημοσιογράφος, βραβευμένη από τον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για την συνεπή προώθηση θεμάτων που αφορούν τις γυναίκες, μας ενημερώνει ότι κάθε Κυριακή 6-7 το απόγευμα θα μεταδίδεται από την ΝΕΤ FM (105,8 και 91,6) η εκπομπή “Κανένας μονος του” την οποία θα επιμελείται η ίδια. Καλεί να της κάνουμε παρατηρήσεις και υπο-δείξεις, όπως επίσης να στέλνουμε νέα για δημοσίευση, πάντοτε στο θέμα “κοινωνία” που χειρίζεται εδώ και χρόνια.

ASSOCIATION DES FEMMES DE L’EUROPE MERIDIONALE (AFEM)

Στην Γενική Συνέλευση της AFEM, στο Παρίσι, 23 Μαρτίου 2012, εκπροσώπησε το ΕΣΕ το μέλος μας Σοφία Σπηλιωτοπούλου -Κουκούλη. Θα δημοσιεύσουμε την έκθεσή της στο επόμενο ενημερωτικό σημείωμα.

ΟΗΕ – ΓΥΝΑΙΚΕΣ Απολογισμός ενός χρόνου

Η διευθύντρια του τμήματος UN Women, Michelle Bachelet στον απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας του τμήματος, σε συνέντευξη τύπου (Νέα Υόρκη, 2 Φεβρουαρίου 2012) επικεντρώθηκε κυρίως σε δύο μεγάλες εξελίξεις που κάλυψαν το 2011: τα κινήματα Δημοκρατίας στις αραβικές χώρες και την συνέχιση της οικονομικής κρίσης. Επεσήμανε, φυσικά, και τις απειλές που περιέχει η οικονομική αναταραχή για την πρόοδο στα δικαιώματα της γυναίκας. Δήλωσε ως κορυφαία προτεραιότητα για το 2012, μια νέα ώθηση στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και στην συμμετοχή τους στην πολιτική.

Γηράσκειν ενεργώς!

Επιλέξαμε από ενημερωτικά σημειώματα διαφόρων οργανισμών τα παρακάτω:

“Το 2012 είναι το έτος ενεργητικής γήρανσης και αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών . Μια ευκαιρία για όλους να σκεφτούμε πως οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερα χρόνια και με καλύτερη υγεία από άλλοτε. Και να δούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. “Γερνώντας δημιουργικά μας δίνει την ευκαιρία να : * Μένουμε στο παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού και να μοιραζόμαστε την πείρα μας * Να διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο στην κοινωνία * Να ζούμε τη ζωή μας όσο πιο υγιείς και ικανοποιημένοι γίνεται. Είναι επίσης το κλειδί για να διατηρούμε αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών σε κοινωνίες όπου αυξάνεται πολύ γρήγορα ο πληθυσμός των υπερηλίκων. Παίρνουμε σύνταξη από την εργασία μας, όχι από τα ταλέντα μας”

Σχόλιο:

Με την οικονομική κρίση, βλέπουμε να αναθεωρούνται πολλά στην αντιμετώπιση των γηρατειών. Μου άρεσε ιδιαίτερα η επισήμανση ότι «δεν παίρνουμε ποτέ σύνταξη από τα ταλέντα μας»! Θα ήθελα να επισημάνω μια άλλη διάσταση στις σχέσεις των γενεών, άσχετη με την κρίση. Αναφέρομαι στη σχέση παππούδων και γιαγιάδων με τα εγγόνια: Χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, τα τελευταία χρόνια, η παιδευτική προσφορά των παππούδων στα μικρά παιδιά έχει υποβαθμιστεί. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες νοιώσαμε ίσως ότι η “πείρα της ζωής» που διαθέτουμε δε μπορεί πια να χρησιμεύσει σε εγγόνια που εκπαιδεύονται από τηλεόραση, ίντερνετ, και μεταπτυχιακά σε ξένη γλώσσα. Όμως, η διαμόρφωση χαρακτήρα και το χτίσιμο ατομικής κοσμοθεωρίας και συμπεριφοράς στηρίζεται σε διαχρονικές αρχές και γνώσεις. Έχω μεγάλο θαυμασμό για τους ηλικιωμένους που, εξαφανίζοντας χάσμα μόρφωσης και χάσμα των γενεών, καταφέρνουν να μεταδώσουν στα εγγόνια τους προσωπικούς πολιτισμικούς τους θησαυρούς: Ένας παππούς αγρότης (πατέρας επιστημόνων) παίρνει τακτικά το εγγονάκι του μαζί του για να ποτίσουν το μποστάνι και να κλαδέψουν. τις φιστικιές. Δεν ονειρεύεται αγροτική ζωή για τον εγγονό του ο άνθρωπος, όμως αυτό έχει να του προσφέρει, την αγάπη για τη γη και την καλλιέργειά της, και το προσφέρει. Τι πλούτος αυτά τα βιώματα για το παιδάκι…

Μια γιαγιά που τα εγγόνια της βρίσκονται στο Λονδίνο τους γράφει κάθε εβδομάδα “περί όλων και άλλων πολλών” και τελειώνει πάντα μ΄ ένα γνωμικό, χωρίς να το επεξηγεί. Τα εγγόνια μαζεύουν σιγά- σιγά τα γνωμικά κι άλλοτε τα ξεχνούν, άλλοτε της τα σχολιάζουν: “Κουφό αυτό το τελευταίο γιαγιά!” Ή ” Πολύ cool αυτό το όποιος νύχτα περπατεί , λάσπες και …” Μια άλλη στέλνει στα εγγόνια της στη Γαλλία, κάθε εβδομάδα, μια κάρτα με κάποιο τοπίο της Ελλάδας ή έργο τέχνης από κάποιο ελληνικό μουσείο. Ξέρω ότι οι γιαγιάδες μιλούν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους στο τηλέφωνο (οι πιο μοντέρνες με Skype) πολύ συχνά αλλά, αυτή η επικοινωνία με αλληλογραφία είναι ένα ισχυρότατο εργαλείο με το οποίο η παλιά γενιά μεταβιβάζει στη νέα τον πολιτισμό της, τις αρχές της, την αγάπη της για την Ελλάδα, χωρίς διαλέξεις και κηρύγματα. Στη σημερινή εποχή με την κρίση αξιών, την παγκοσμιοποίηση, την πολυπολιτισμικότητα και την ένταση της καθημερινότητας, οι γονείς «δεν προφταίνουν», «ξεχνούν», «αμελούν» να μεταδώσουν ουσιαστικά στοιχεία πολιτισμού στα παιδιά τους. Κι εδώ πιστεύω ότι έχει θέση η «ενδυνάμωση» και «ενεργοποίηση» των ηλικιωμένων να μεταδώσουν στη νέα γενιά όλα όσα έχουν αποθησαυρίσει στη ζωή τους.

Ελένη Βαλάσση-Αδάμ

ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ 6 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και η EUNIC (European Union National Institutes for Culture) με τη συμμετοχή του Βρετανικού Συμβουλίου, του Ινστιτούτου Θερβάντες και της Ισπανικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Ινστιτούτου, του Σπιτιού της Κύπρου, της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών, εξέδωσαν συλλογή Διηγημάτων με τίτλο “6 φωνές, 6 γυναίκες” η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012, στις 7.30 μμ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες Μητροπόλεως 23, Αθήνα

Οι έξι γυναίκες συγγραφείς: Ρέα Γαλανάκη (Ελλάδα), Βανέσσα Γκέμπι (Βρετανία), Ρήνα Κατσελλή (Κύπρος), Ντάτσια Μαραΐνι(Ιταλία), Αννέττε Μάττσον (Νορβηγία), Μάρτα Πεσσαροδόνα (Ισπανία), προσκλήθηκαν να καταγράψουν τις δικές τους εμπειρίες, βιώματα και ιδέες για θέματα φύλου μέσα από τη ματιά γυναικών συγγραφέων από κάθε χώρα.

ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ στο Κέντρο της Αθήνας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Χαριλάου Τρικούπη 51 και Βαλτετσίου, Εξάρχεια, Τρίτη 27 Μαρτίου 2012) η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ.Μαρία Στρατηγάκη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

Το Πολύκεντρο είναι ένα Κέντρο ανοικτό στις γυναίκες, ένας χώρος ασφαλής για τις γυναίκες ένας φορέας που δεν «προστατεύει» αλλά ενθαρρύνει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουνε οι ίδιες τα προβλήματα τους, να χειραφετηθούν και να ακολουθήσουν τον δρόμο που τους ταιριάζει. Συνδετικό ιστό του Δικτύου Δομών αποτελεί και η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας η οποία πρόσφατα συμπλήρωσε έναν χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας με περισσότερες από 5000 κλήσεις.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 λειτουργεί από τον Μάρτιο 2011 για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας (ηλεκτρονική διεύθυνση sos15900@isotita.gr). Είναι πανελλαδικής εμβέλειας και λειτουργεί 365 ημέρες τον χρόνο σε 24ωρη βάση, με χρέωση μιας αστικής μονάδας.

Στελεχώνεται από 13 ψυχολόγους-κοινωνικές/-ούς επιστήμονες ειδικευμένες/-ους σε θέματα βίας, οι οποίοι/-ες επιλέχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και επιμορφώθηκαν στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου. Η Γραμμή παρέχει άμεση βοήθεια σε επείγουσες περιπτώσεις βίας, υπηρεσίες ενημέρωσης και διασύνδεσης, καθώς και ψυχοκοινωνική συμβουλευτική.

Στο διάστημα των 8 πρώτων μηνών λειτουργίας (11/3/2011 έως 11/11/2011) η τηλεφωνική γραμμή SOS δέχθηκε 2.795 κλήσεις. Επί του συνόλου των κλήσεων, 2.171 (78%) αφορούν σε καταγγελία περιστατικών έμφυλης βίας. Από αυτές οι 1.618 κλήσεις (58%) αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 553 κλήσεις (20%) αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/-ες 25% και συγγενείς 37%).

Από τις 2.171 κλήσεις που αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 1.829 κλήσεις (84%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Τα αιτήματα των γυναικών που καλούν στην τηλεφωνική γραμμή αναφέρονται στην ψυχοκοινωνική στήριξη 794 κλήσεις (49%), σε νομική συμβουλευτική 434 κλήσεις (27%) και σε νομική βοήθεια 322 κλήσεις (20%).

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Εκπονήθηκαν δύο (2) ολοκληρωμένοι Οδηγοί Συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών:

“Οδηγός παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και λειτουργίας των υποστηρικτικών δομών” περιλαμβάνει τη μεθοδολογία της συμβουλευτικής διαδικασίας με την οπτική του φύλου (θεωρία και πράξη της συμβουλευτικής διαδικασίας), σχέδια προτύπων κανονισμών λειτουργίας των υποστηρικτικών δομών και κώδικα δεοντολογίας για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων.

Tο “Εγχειρίδιο συμβουλευτικής για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας” επικεντρώνεται στη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στο χώρο εργασίας και απευθύνεται σε όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, στους εργοδότες, καθώς και στους φορείς που δραστηριοποιούνται σχετικά, με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την έκταση και τους τρόπους αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης, ως μορφής άσκησης έμφυλης βίας.

Οι Οδηγοί έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΙΦ (www.isotita.gr).