Ιανουάριος 2008 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ιανουάριος 2008

Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, η αρχαιότερη Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων της χώρας μας, συμπληρώνει το 2008 εκατό χρόνια συνεχούς παρουσίας και έργου στο χώρο της προαγωγής θεμάτων που αφορούν τη γυναίκα. Ως Ομοσπονδία, από τη σύστασή του το 1908, το ΕΣΕ μετέχει ενεργά στις εργασίες του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ICW -International Council of Women) του οποίου είναι μέλος, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (ECICW- European Centre of the International Council of Women ) του οποίου είναι και Ιδρυτικό Μέλος, εκπροσωπώντας, στα επίπεδα αυτά, σημαντικό μέρος των γυναικών της χώρας μας.

Η αρμονική συνεργασία και η αποτελεσματική δράση τόσων πολλών γυναικείων οργανώσεων με ποικίλα ενδιαφέροντα και σκοπούς, επί μια εκατονταετία, μέσα κι έξω από τα σύνορα της χώρας, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα άξιο προβολής. Και η νέα γενιά αξίζει να γνωρίσει το έργο αυτών που προηγήθηκαν, που διεκδίκησαν και πέτυχαν αυτά που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα.

Οι σημερινές Ελληνίδες στηρίζουν το μέλλον τους σε θεμέλια Δημοκρατίας, Ισότητας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία κατακτήθηκαν με κόπους, επιμονή, αγώνες , σύνεση και συνεργασία γυναικών επί 100 χρόνια.

Η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου με την ευκαιρία της παραδοσιακής κοπής της πίτας της καινούργιας χρονιάς, τόνισε ότι η εκατονταετία θα εορταστεί με μια σειρά από εκδηλώσεις και ενέργειες που σκοπό έχουν να τιμήσουν τις πρωτεργάτιδες της μακράς αυτής προσπάθειας καταγράφοντας και προβάλλοντας την εξέλιξη των Ελληνίδων στη διάρκεια της εκατονταετίας, τη βελτίωση της θέσεώς τους στην Οικογένεια, στην Κοινωνία κα στην Πολιτεία καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Το εορταστικό πρόγραμμα για το έτος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων :
– Μουσική εκδήλωση στον Παρνασσό, 3 Μαρτίου 2008, με Μελωδίες Γυναικών Συνθετριών,
από την σοπράνο Μάρθα Αράπη και την πιανίστρια Έφη Αγραφιώτη.
– Τοπικές εκδηλώσεις σημαντικών σωματείων -μελών μας ανά την Ελλάδα και την Κύπρο
– Επετειακή έκδοση-λεύκωμα.
– Πανηγυρική Συνέλευση των οργανώσεων-μελών της Ομοσπονδίας με προσκεκλημένους
εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού (ECICW και του Διεθνούς (ICW) καθώς και άλλων
γυναικείων σωματείων ( 8-9 Οκτωβρίου 2008).

Κατά τη Συνέλευση των οργανώσεων-μελών της Ομοσπονδίας θα γίνει επεξεργασία του θέματος που θα απασχολήσει στο μέλλον το ΕΣΕ και τα Σωματεία, παράλληλα με τους ειδικότερους στόχους που καθένα από αυτά υπηρετεί.